Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

     NYHETSBREV nr 5 juni 2018

Nordisk polio- och postpoliokonferens den 7 september i Köpenhamn

Nu finns program för den nordiska polio- och postpoliokonferensen som kommer att hållas fredagen den 7 september 2018 på Idraettens Hus i Brøndby, strax utanför Köpenhamn. Konferensen kommer att pågå mellan klockan 10.00 – 16.30.

Konferensavgiften för medlemmar är 300 kronor, lunch och kaffe ingår den 7 september.

Dagen innan konferensen, torsdagen den 6 september erbjuds alla konferensdeltagare att få en rundvisning av Specialhospitalet for Polio- og Ulykkespatienter i Rødovre. En gemensam middag till självkostnadspris, 445 SEK,  kommer även att anordnas på kvällen den 6 september. Ett utmärkt tillfälle för er som vill umgås och knyta nya kontakter.

OBS! De föreläsningar som hålls på danska kommer att tolkas till svenska.

Anmäl dig senast den 25 juni till: info@rtp.se eller kontakta förbundskansliet på tel 08-629 27 80.

Konferensen arrangeras av Personskadeförbundet RTP, LandsFöreningen för Polioskadade i Norge och Polioföreningen i Danmark.

Programmet hittar du här: Program Scandinavisk poliokonferens den 7 september 2018

_____________________________________________________

Ta en bild och visa vad vi står för!

Är du kreativ och gillar att fotografera? Då ska du vara med på Personskadeförbundet RTPs fototävling! Vi vill gärna ha din bild som symboliserar eller beskriver några av de kärnvärden som förbundet arbetar efter.

Våra kärnvärden är: Alla människors lika värde, Tillgänglighet, Delaktighet och Demokrati.

Skriv också en kort motivering till varför du tycker att bilden symboliserar just det ord du valt. Beskriv gärna vad till exempel tillgänglighet eller delaktighet betyder just för dig. Så ta med mobilen eller kameran på semestern och visa med en bild vilka värderingar vårt gemensamma arbete vilar på! Ditt engagemang bidrar till att vi alla kan göra ett ännu bättre påverkansarbete!

Fototävlingen startar nu och pågår fram till den 10 augusti 2018. De tre bästa bilderna kommer att belönas med en värdecheck från Scandic som bjuder två personer på en övernattning på valfritt Scandic hotell. Bilderna kommer också att presenteras i kommande nummer av tidskriften Liv.

Mejla din bild som jpg-fil med motivering senast den 10 augusti 2018 till liv@rtp.se. Juryn som utser de tre vinnarna är tidskriften Livs redaktionsråd. För att delta i tävlingen måste du vara medlem i Personskadeförbundet RTP. Hör gärna av dig till astrid.kallstrom@rtp.se om du har frågor eller behöver mer information.

Fototävlingens priser är sponsrade av Scandic.

_____________________________________________________

Universellt utformade arbetsplatser – inte bara tillgänglighetsanpassning

Olikheter är en tillgång – inte ett hinder. Och arbetsplatserna måste utformas för att spegla det. Tillsammans ska Funktionsrätt Sverige, Akademikerförbundet SSR och Vasakronan genom projektet Universellt Utformade Arbetsplatser driva på utvecklingen.

Det som är unikt med projektet är att man inte bara tittar på den fysiska tillgängligheten, utan tar ett helhetsgrepp. Projektet är därför indelat i fyra utvecklingsteam:
- Arbetsplatsens fysiska utformning
- Arbetsplatsens sociala miljö
- Organisation och ledarskap
- Rekrytering och kompetensförsörjning

Personskadeförbundet RTP deltar i projektet och är representerade i gruppen som arbetar med Arbetsplatsens fysiska utformning.

Nu finns en folder som beskriver projektet. Ladda ned den nedan eller beställ den från: Dolores Kandelin Mogard, e-post: dolores.kandelin-mogard@akademssr.se

Folder Universella arbetsplatser

______________________________________________________

E-hälsa tema i ny Neurorapport

Neurorapporten 2018 konstaterar att patienter med kognitiva svårigheter använder sig mindre av E-tjänster än befolkningen i allmänhet. Rapporten efterlyser en bättre tillgänglighet av E-tjänsterna för att uppnå en jämlik samhällsservice för alla medborgare. Rapporten presenterades i samband med ett frukostseminarium den 12 juni då Personskadeförbundet RTP deltog.

Rapporten kan beställas eller laddas ned från: www.neuro.se

____________________________________________________

Abiskojaure – ett fjälläventyr för dig med funktionsnedsättning

Den 9 - 13 september anordnas en paketresa till tillgängliga Abiskojaure för dig med funktionsnedsättning. I den södra änden av Abiskonationalpark ligger en tillgänglighetsanpassad fjällstuga som välkomnar till upplevelser i vacker fjällmiljö.

Tillsammans upplever vi den majestätiska fjällvärlden, lär oss mer om flora och fauna i området och badar vedeldad bastu. Kanske vill du måla en bild av fjället Giron i brinnande höstskrud eller sätta ord på känslorna i en dikt eller dagboksanteckningar. Guiderna finns för gemensamma dagsturer och aktiviteter kring fjällstationen. Måltiderna lagar vi antingen inomhus på gasspisen eller ute över en öppen eld. Efter ett par dagar återvänder vi till Abisko Fjällstation.

Har du frågor om tillgängligheten på plats är du välkommen att höra av dig till Nannie Fredrikson på e-post: nannie.fredrikson@telia.com eller 070-203 46 62. När det gäller frågor om att boka, hyra utrustning el dylikt hänvisas till de kontakter som uppges i informationsbladet.

Läs mer om paketresan här: infoblad-och-packlista-abiskojaure-for-alla-ny-2

______________________________________________________

Legitimation ska införas för kuratorer inom hälso- och sjukvården

Regeringen har beslutat om att legitimation ska införas för kuratorer inom hälso- och sjukvården. Nu införs därför en hälso- och sjukvårdskuratorsexamen som ska vara grunden för legitimation.

Läs pressmeddelande från Regeringskansliet här:

______________________________________________________

Högspecialiserad vård i fokus för regeringsuppdrag till Socialstyrelsen

Regeringen ger Socialstyrelsen i uppdrag att löpande följa upp och återrapportera om genomförandet av, och tidsplanen för, den nya beslutsprocessen för nivåstrukturering av nationellt högspecialiserad vård.

Uppdraget till Socialstyrelsen inkluderar hela processen, från att förslag till vårdområden tas fram, till uppföljning av beslut om tillstånd för högspecialiserad vård. Patientsäkerhet ska särskilt beaktas i uppföljningen.

Läs pressmeddelande från Socialdepartementet här:

____________________________________________________________

Alla elever kan inte tvingas in i en mall

Betyg som rasar och elever som till slut stannar hemma för att inkluderingen helt enkelt inte fungerar. Den svenska skolan måste bli mer flexibel. Det handlar om mänskliga rättigheter, skriver Funktionsrätt Sveriges ordförande Elisabeth Wallenius i en debattartikel i dagens Expressen.

Det pågår en debatt om konsekvenserna av integrering i skolan och om vad inkludering i skolan borde innebära. Missförstånden är flera och resonemangen motsägelsefulla. Det låter som om speciallösningar skulle vara mindre resurskrävande, men så är givetvis inte fallet. Varje specialklass och inte minst varje specialskola kräver egna lärare, specialpedagoger, elevhälsoresurser och administration.

Läs artikeln här:

_____________________________________________________________

Ministern Lena Hallengren kommenterar krisen inom bilstödet

Under hjälpmedelsmässan Hjultorget i maj hölls ett samtal om bilstöd som Personskadeförbundet RTP anordnade. Inbjudna till samtalet var bland annat ansvariga politiker, Försäkringskassan, Trafikverket och företrädare för bilanpassningsbranschen. Tyvärr meddelade Försäkringskassan att de inte ville delta. Under samtalet stod det klart att de nya bilstödsreglerna skapar allt större problem.

Efter mässan har tidningen HejaOlika bett statsrådet Lena Hallengren svara på några frågor om hur krisen ska lösas.

-De nya reglerna skulle göra bilstödet bättre, men istället har det lett till kaos. Vi behöver se vad vi kan göra för att fixa problemen, Lena Hallengren.

Läs artikeln från HejaOlika här:

____________________________________________________________

Världsledande forskning om ryggmärgsskador på Karolinska Universitetssjukhuset

Inom en rimlig framtid kommer det att finnas antingen läkemedel, eller en kombination av läkemedel och avancerad kirurgi, som kan ge ryggmärgsskadade patienter ett mer positivt läge. Det menar en forskande läkare på Karolinska Universitetssjukhuset, där två kliniska studier kring ryggmärgsskador pågår.

Det pågår mycket på forskningsnivå världen över kring ryggmärgsskador, bland annat på Karolinska Universitetssjukhuset.

– Här, liksom på Karolinska Institutet, sker forskning som jag bedömer ligger i absolut framkant av vad som händer i världen.

Det säger forskaren Mikael Svensson som just nu genomför två kliniska studier, som bedrivs på Karolinska med syfte att försöka hitta förbättringsåtgärder för patienter med ryggmärgsskador.

Läs pressmeddelande från Karolinska Universitetssjukhuset här:

_____________________________________________________________

Förslag på ny lag om koordineringsinsatser inom hälso- och sjukvården

Personskadeförbundet RTP lämnade i slutet av maj ett remissvar där vi styrker det förslag från Socialdepartementet om att införa en permanent skyldighet för landstingen att erbjuda individuellt stöd för att främja återgång till arbetslivet. I förslaget vill man att en permanent koordineringsfunktion bör lagregleras för detta ändamål.

Personskadeförbundet RTP tillstyrker förslaget om att det blir en permanent skyldighet för landstingen att erbjuda individuellt stöd för att främja återgång till arbetslivet genom en koordineringsfunktion. Det är positivt att den enskilde personen får stöd och hjälp att komma tillbaka till arbetslivet samt att individen får stöd i rehabiliterings- och sjukskrivningsprocessen. Det är viktigt att individperspektivet är med och därför ser vi positivt på att koordineringsinsatserna är frivilliga.

_____________________________________________________________

Regeringen underlättar för jägare med funktionsnedsättning att få jaga

Torsdagen den 24 maj, tog regeringen beslut om en ändring i jaktförordningen som ska underlätta för jägare med funktionsnedsättning att jaga.

- Det här är en viktig rättighetsfråga. Jakt ska vara tillgängligt för alla och självklart även för jägare med funktionsnedsättning, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

Idag gäller vissa förutsättningar för att få undantag från huvudregeln om att jakt från motordrivet fordon är förbjuden. Regeringen föreslår att en ändring görs i jaktförordningen så att personer med funktionsnedsättning får en förenklad tillståndsprövning när de vill jaga vilda fåglar och arter som skyddas av art- och habitatdirektivet från ett motordrivet fordon. En förutsättning för jakten är att motorn varit avstängd i minst fem minuter.Tillståndsprövningen ska utföras av Naturvårdsverket och länsstyrelsen. Även om huvudregeln i svensk jakträtt är att jakt från motordrivet fordon är förbjuden måste jakt kunna vara tillgängligt även för rullstolsburna jägare med bestående funktionsnedsättning.

_____________________________________________________

RTP-dagen den 23 september!

Vi vill redan nu passa på att flagga för RTP-dagen som i år infaller söndagen den 23 september. Då kommer vi uppmärksamma att vi går mot mörkare tider och vikten av att då synas i trafiken.

RTP-dagen är ett utmärkt tillfälle för Personskadeförbundet RTPs lokalföreningar att visa upp sin verksamhet.

Vi kommer att ta fram materaterial som består av flyers och reflexer med vår logga på. Ett antal ex av materialet kommer att skickas till alla lokalföreningar i mitten av augusti. Vill ni ha mer material går det bra att beställa från förbundskansliet på info@rtp.se.

______________________________________________________

Stort intresse för vårt nya poliomaterial

Nyligen lanserade förbundet ett nytt informationsmaterial om polio. Materialet har skickats ut till alla lokalföreningar. Information om materialet skickades också till alla medlemmar som haft polio vilket har genererat många beställningar. Materialet består av fem olika broschyrer:

- Polio – värt att veta
- Polio och motion
- Polio – smärtstillande medicin
- Polio och medicin
- Polio - goda råd om urinering

Texterna i dessa broschyrer har vi fått tillåtelse att översätta till svenska samt anpassa till svenska förhållanden av Polio Föreningen i Danmark, vilket vi är mycket tacksamma för.

Materialet är kostnadsfritt för medlemmar och lokalföreningar och går att beställa från förbundskansliet på e-post: info@rtp.se eller på telefon 08- 629 27 80.

Du hittar även materialet som pdf här:

_____________________________________________________________

Personskadeförbundet RTPs kongress
den 10-11 november

Personskadeförbundet RTP håller kongress vart tredje år. Nästa kongress kommer att hållas den 10-11 november 2018 på Quality Hotel Friends i Stockholm. Kallelse till kongressen skickades från förbundskansliet ut den 4 juni till alla lokalföreningar samt för kännedom till distrikten.

_____________________________________________________________

Skrivelse angående upphandling av hjälpmedel vid blås- och tarmdysfunktion

Personskadeförbundet RTP har tillsammans med Swedish Medtech och flera andra föreningar gjort en skrivelse  ”Hjälpmedel vid blås- och tarmdysfunktion på lika villkor – patientens roll i upphandlingsprocessen”.

Skrivelsen belyser att över en miljon svenskar har inkontinens- och blåstömningsproblem. Det finns hjälpmedel som gör att dessa personer kan få en fullt fungerande vardag. Upphandling av hjälpmedel för blås- och tarmdysfunktion innebär dock en speciell utmaning då det är produkter av mycket intim och ibland även av livsuppehållande karaktär. Det är inte ovanligt att en person använder ett hjälpmedel mer än sex gånger per dag, många under en hel livstid.

Ett konkret förslag och uppmaning till de upphandlande myndigheterna är att se lokala patient- och anhörigorganisationer som värdefulla samarbetspartners vid behovsinventering inför en upphandling. Vid utvärdering kan dessa organisationer också vara en tillgång.

Läs skrivelsen här: Skrivelse upphandling av hjälpmedel vid blås- och tarmdysfunktion

___________________________________________________________

Balansera mera - kampanjvecka 1-7 oktober

Fallolyckor är den olyckstyp i Sverige som orsakar flest akutbesök, inläggningar på sjukhus och flest dödsfall. Det är också en av de olyckstyper som ökar snabbast. Varje år faller cirka 70 000 personer så illa att de behöver uppsöka vården. Drygt 1000 personer dör. De allra flesta som faller är 60 år och äldre, men sanningen är att alla kan falla.

Socialstyrelsen har i uppdrag att arbeta med att informera om vad man kan göra för att minska risken att falla.

De kommer att genomföra en nationell kampanj för att genom olika aktiviteter uppmärksamma frågan och öka kunskapen om fallolyckor. Det vill vi göra bland annat genom att stödja kommuner, landsting och andra verksamheter i civilsamhället som arbetar med fallprevention att genomföra aktiviteter under kampanjveckan. Bland annat genom att ta fram material och underlag som kan användas i det fallförebyggande arbetet.

Förbundskansliet kommer efter sommaren att skicka en informationsbroschyr om kampanjen till alla lokalföreningar.

För mer information och material, klicka här: www.socialstyrelsen.se/balanseramera

_____________________________________________________________

Nu drar Coachprojektet igång med första aktiviteter

Under hösten arrangerar Coachprojektet tre workshopar som informerar om vad coaching är och vad förebildskap står för. Här får deltagarna tillfälle att delge sina erfarenheter och bidra till utformningen av en coach-utbildning. Målgruppen är personer med egen skadeerfarenhet. Projektet finansieras av Arvsfonden.

Höstens workshopar kommer att äga rum i Malmö, Göteborg och Stockholm. Först ut är Malmö den 8 till 9 september.

Coaching är en lösningsfokuserad samtalsteknik som fokuserar på det positiva och möjliga vägar framåt. Att träffa någon som varit med om en liknande situation kan vara inspirerande och motiverande för personer som lever med en amputation.

www.rtp.se hittar du mer information om projektet och var du kan anmäla intresse av att delta i projektets aktiviteter.

_____________________________________________________________

Nya medarbetare på förbundskansliet

Förbundskansliet har fått förstärkning med två nya medarbetare.

Astrid Källström började den 29 maj. Hon kommer främst att arbeta som kommunikatör i Coachprojektet och Kunskapsnätet. Astrid kommer även att arbeta med övrig kommunikation inom förbundet. Du når henne på tel 08-629 27 97 eller e-post: astrid.kallstrom@rtp.se.

Karolina Anner började den 4 juni. Hon är knuten till Coachprojektet där hon bland annat kommer att bygga upp utbildningen av blivande coacher. Karolina nås på tel 08-629 27 97 eller e-post: karolina.anner@rtp.se.

Vi hälsar dem båda hjärtligt välkomna!

_____________________________________________________________

Öppettider i sommar!

Under sommaren kommer växeln på förbundskansliet att vara stängd från och med måndagen den 2 juli till och med fredagen den 3 augusti. Växeln är öppen igen som vanligt från och med måndagen den 6 augusti.

Vi på förbundskansliet önskar alla en riktigt skön sommar!

 

 

 

 

I det här numret.

Nordisk polio- och postpoliokonferens den 7 september i Köpenhamn

Ta en bild och visa vad vi står för!

Universellt utformade arbetsplatser – inte bara tillgänglighetsanpassning

E-hälsa tema i ny Neurorapport

Abiskojaure – ett fjälläventyr för dig med funktionsnedsättning

Legitimation ska införas för kuratorer inom hälso- och sjukvården

Högspecialiserad vård i fokus för regeringsuppdrag till Socialstyrelsen

Alla elever kan inte tvingas in i
en mall

Ministern Lena Hallengren kommenterar krisen inom bilstödet

Världsledande forskning om ryggmärgsskador på Karolinska Universitetssjukhuset

Förslag på ny lag om koordineringsinsatser inom hälso- och sjukvården

Regeringen underlättar för jägare med funktionsnedsättning att få jaga

RTP-dagen den 23 september!

Stort intresse för vårt nya poliomaterial

Personskadeförbundet RTPs kongress den 10-11 november

Skrivelse angående upphandling av hjälpmedel vid blås- och tarmdysfunktion

Balansera mera - kampanjvecka 1-7 oktober

Nu drar Coachprojektet igång med första aktiviteter

Nya medarbetare på förbundskansliet

Öppettider i sommar!

Vill du avsluta prenumerationen? Klicka här...

 

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!