Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

 
 

I detta nyhetsbrev, som utkommer med oregelbundna mellanrum, finns korta analyser och kommentarer till aktuella frågor inom politik och ekonomi. För ytterligare information om mina verksamheter, besök gärna Munkhammar Blog, Munkhammar Advisory, Facebook eller Twitter.

2011-09-23

Budgetproposition

Få torde ha missat Budgetpropositionen för 2012, ett dokument presenterat i tider av väldig osäkerhet och internationell ekonomisk turbulens. Följdaktligen är reformutrymmet begränsat, men rymmer ändå flera strukturella åtgärder. En av dem, reformerat försörjningsstöd, skrev jag om i Svenska Dagbladet här.

Intressant, apropå de återkommande Keynesianska s k stimulanspaket i olika länder som förvärrar skuldkrisen, är att enligt Trans Atlantic Trends 2011 vill fler medborgare minska snarare än öka offentliga utgifter - i samtliga undersökta länder. Läs här.

Framtidens valuta är självklart internationell

I fokus i den internationella ekonomisk-politislka debatten står också valutaystem och penningpolitik. Mycket komplexa frågor. I Sverige blir det lätt lite kampanjslogans över det hela. Jag gör här en ambition att lyfta perspektiven något.

Per Unckel

Hade jag en del professionellt med att göra. Beklagar självklart hans för tidiga bortgång djupt. En imponerande och inspirerande idépolitiker som också genomförde många konkreta reformer. Politiken behöver de intellektuella. Gunnar Hökmark skrev utmärkt här.

Momsreformer

Jag är ordförande i Skatteutskottets grupp för utvärdering och uppföljning. Vår första analys senare i höst kommer att handla om huruvida tidigare momsreformer har uppnått sina mål. Rätt aktuellt ämne.

Välfärd och valfrihet

lämnade då SNS forskningschef Laura Hartman sin post, följd av professor Olof Peterson. Exakt vad som ligger bakom detta är för mig okänt. Men kritiken mot deras rapport om valfrihetens effekter på välfärden har varit omfattande. Ulla Andersson, ekonomisk politisk talesperson (V) skrev om den i Sydsvenskan och jag replikerade.

Svensk Tidskrift

Fyller 100 år - och nu finns alla artiklar 1911-2011 på nätet!

Moderata aktiviteter

Tillbringade två dagar i Västernorrland med mina moderata kollegor i Skatteutskottet. Lärorikt. I helgen blir det förbundsstyrelse med Moderaterna i Stockholms län om den politikutveckling jag leder arbetet med. Och partistämman närmar sig, med många viktiga diskussioner och vägval.

Hälsonytt

Tyvärr var resultaten av vårens behandlingar inte alls så positiva som man kunde hoppas. Redan mot slutet av nästa vecka inleds därför nya kurer, av lite tyngre slag. Det livar inte upp hösten, även om mina olika roller ska kunna fungera, men det avgörande är förstås att behandlingens mål nås.

Synpunkter

Input till detta nyhetsbrev. eller synpunkter på detsamma, är välkomna och skickas till johnny.munkhammar@riksdagen.se.

 
     
 

Klicka här för att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet.

 
Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!