Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

     NYHETSBREV nr 4 maj 2018

Välkommen till Hjultorget!

Nu är det knappt en vecka kvar till hjälpmedelsmässan Hjultorget startar. Mässan är öppen 9:00-17:00 båda dagarna och det är fritt inträde men registrera dig på: www.hjultorget.nu .

Under dagarna får besökarna i första hand möjlighet att testa det bästa och senaste inom hjälpmedel. Men Hjultorget har så mycket mer att erbjuda, som föreläsningar, sportaktiviteter och anpassning av bilar.

Eftersom det är valår i år så passar vi också på att anordna en politisk debatt. Kom och lyssna på debatten den 24 maj klockan 13.00 – 14.30 och ta reda på vad de politiska partierna har för intentioner i funktionshinderfrågor. Frågor som kommer diskuteras är bland annat rätten till arbete och försörjning och hur vi får till en jämlik vård och tillgång till hjälpmedel i hela landet. Moderator är Anna Bergholtz som just nu är aktuell med den nya podden ”I mörkret med” där hon bjuder in gäster till sin egen verklighet på Svartklubben.

Det reformerade bilstödet har gett kännbara konsekvenser för personer med funktionsnedsättning. Därför bjuder vi in till ett samtal om Bilstöd på mässan onsdagen den 23 maj, klockan 14.15 – 15.00. Politiker och övriga berörda samt företrädare för Mobilitetscenter och bilanpassningsbranschen deltar.

I Personskadeförbundet RTPs egen monter D:08 kan besökarna prova VR-glasögon som tagits fram för att lindra nackskador. Vi bjuder på kaffe och fika och alla är välkomna in för en pratstund med representanter från förbundsstyrelsen och kansliets personal.

Mer information och fullständigt program hittar du på: www.hjultorget.nu

Varmt välkomna till Hjultorget!


Besparingskrav tas bort från LSS-utredningen

Regeringen beslutade den 26 maj 2016 kommittédirektiv om en översyn av insatser enligt LSS och assistansersättningen (dir. 2016:40). Enligt direktiven ska en särskild utredare se över assistansersättningen i socialförsäkringsbalken och delar av lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade (förkortad LSS).

Regeringen kommer besluta om tilläggsdirektiv. De krav på besparingar som tidigare funnits i utredningsdirektiven tas nu bort. Utredningstiden förlängs till den 15 december 2018.

- Jag har varit minister med ansvar för de här frågorna i snart två månader. Sedan dag ett har jag jobbat för att skapa tydlighet kring LSS och assistans. Förändringen som regeringen nu aviserat gör vi för att vi vill ge utredaren rätt förutsättningar att ta fram förslag som kan ge just det, säger barn-, äldre och jämställdhetsminister Lena Hallengren.

- Vi tar bort kravet på besparingar och med det skickar vi en viktig signal till utredarens fortsatta arbeta. Syftet med utredningen ska vara att skapa en tydligare och mer välfungerande lagstiftning som självklart ska vara långsiktigt ekonomisk hållbar och skapa delaktighet, säger Lena Hallengren.

Läs pressmeddelande från Socialdepartementet här:

_________________________________________________________


Mobilskal av kraschad bilplåt ska förebygga trafikolyckor

Sedan 1 februari 2018 har det varit olagligt att köra bil med en telefon i handen, men sedan den nya lagen började gälla har det inte skett någon förändring i antalet olyckor på svenska vägar. För att påminna om faran med att rattsurfa har nu Volkswagen tagit fram mobilskal – tillverkade av plåten från olycksdrabbade bilar, pengarna som samlas in skänks till Personskadeförbundet RTPs Trafikskadefond.

–Vi välkomnar den nya lagen som vi länge arbetat för att få till stånd. Men siffrorna visar tydligt att det ännu inte skett någon skillnad. Det behövs mer för att ändra beteenden och den här typen av emotionell aktivering som får bilföraren att tänka till är ett nytt och kreativt grepp, säger Marina Carlsson, förbundsordförande i Personskadeförbundet RTP.

Läs Pressmeddelande Volkswagen 24 april här:

Se film på Youtube: https://youtu.be/L4r5_-eEkL0

Läs mer om kampanjen eller beställ mobilskalet på sajten www.crashedcases.com

_____________________________________________________

Nu blir det billigare för alla att gå till tandläkaren

Från och med söndagen den 15 april, dubbleras det allmänna tandvårdsbidraget (ATB) för alla. För den upp till 29 och över 65 år innebär det att bidraget nu är 600 kronor om året. Syftet är att fler ska besöka tandvården regelbundet.

– Det ska inte synas i munnen om du är fattig eller rik. För pensionärer och unga innebär höjningen att det nu uppgår till 600 kronor per år. Det kommer göra stor skillnad för många, säger socialminister Annika Strandhäll.

Det allmänna tandvårdsbidraget utgår, med två olika nivåer, till alla som passerat åldern för avgiftsfri tandvård för unga. Det används till att subventionera tandvårdsbesök. Regelbundna undersökningar är avgörande för en god tandhälsa.

– Ingen ska behöva avstå från tandläkarbesök för att man inte har råd. Vi måste säkerställa mer regelbundna besök och att unga och äldre inte väljer bort att gå till tandläkaren, säger socialminister Annika Strandhäll.

För gruppen som är mellan 22 och 29 år och för dem som är 65 år eller äldre blir det årliga bidraget, från den 15 april 2018, 600 kronor. För gruppen som är mellan 30 och 64 år blir bidraget 300 kronor per år. Före reformen var beloppen 300 respektive 150 kronor. Upp till 22 år är tandvården avgiftsfri, regeringen har aviserat en höjning till 23 år som sker den 1 januari 2019.

Läs pressmeddelande från Socialdepartementet här:

___________________________________________________________

Nya rön kan hjälpa ishockeyspelare efter hjärnskakning

Ett enkelt blodprov kan ge ishockeyspelare en tydlig signal om när det är okej att återgå i spel efter en hjärnskakning. I en studie, publicerad i tidskriften Neurology, har forskare vid Sahlgrenska akademin identifierat den i särklass bästa blodbaserade biomarkören för att bedöma skadorna.

– Det här skulle kunna vara ett stöd och ett sätt att utvärdera om en spelare ska vila mer, eller kan återgå i spel. I dag saknas ett sådant objektivt verktyg, säger Pashtun Shahim, legitimerad läkare, forskare inom neurovetenskap och försteförfattare till artikeln.

Läs artikel från Sahlgrenska akademin här:

_____________________________________________________________

Nytt informationsmaterial om polio

Nu finns ett nytt informationsmaterial om polio, bestående av fem olika broschyrer:

  • Polio – värt att veta

  • Polio och motion

  • Polio – smärtstillande medicin

  • Polio och medicin

  • Polio - goda råd om urinering

Texterna i dessa broschyrer har vi fått tillåtelse att översätta till svenska samt anpassa till svenska förhållanden av Polio Föreningen i Danmark, vilket vi är mycket tacksamma för. Materialet kommer bland annat att skickas ut till landets poliomottagningar.

Materialet är kostnadsfritt för medlemmar och lokalföreningar och går att beställa från förbundskansliet på e-post: info@rtp.se eller på telefon 08- 629 27 80.

Du hittar även materialet som pdf här:

____________________________________________________________

Nordisk polio och postpoliokonferens i
Köpenhamn den 7 september 2018

Fredagen den 7 september 2018 arrangeras en Nordisk polio och postpoliokonferens på Idraettens Hus i Brøndby, strax utanför Köpenhamn. Konferensen kommer att pågå mellan klockan 10.00 – 16.30.

Konferensinnehåll:

  • Polio/postpolio
  • Smärta och trötthet
  • Livsstil
  • Ny forskning

Konferensavgiften för medlemmar är 300 kronor, lunch och kaffe ingår den 7 september.

Dagen innan konferensen, torsdagen den 6 september erbjuds alla konferensdeltagare att få en rundvisning av Specialhospitalet for Polio- og Ulykkespatienter i Rødovre. En gemensam middag till självkostnadspris, 445 SEK,  kommer även att anordnas på kvällen den 6 september. Ett utmärkt tillfälle för er som vill  umgås och knyta nya kontakter.

Anmäl dig senast den 25 juni till: info@rtp.se eller kontakta förbundskansliet på tel 08-629 27 80.

Konferensen arrangeras av Personskadeförbundet RTP och Polioföreningen i Danmark.

 ____________________________________________________

Nivåstrukturering av den högspecialiserade vården

Regeringen har gett Socialstyrelsen i uppdrag att utforma en arbetsprocess för nivåstrukturering av den högspecialiserade vården på nationell nivå, samt att ta fram en plan för att fasa ut dagens system med rikssjukvård. Uppdraget ska redovisas den 15 juni 2018.

Socialstyrelsens ska nu se vilka områden som bör bedrivas som högspecialiserad vård på nationell nivå. I Socialstyrelsens uppdrag ingår även att ge förslag på hur många vårdenheter som ska få utföra den nationellt högspecialiserade vården.

Bakgrunden är betänkandet ”Träning ger färdighet – koncentrera vården för patientens bästa” (SOU 2015:98). Betänkandets slutsats är att ökad koncentration leder till ökad kvalitet och säkerhet för patienterna.

Under våren kommer sakkunniggrupper att genomlysa tre utvalda områden inom nervsystemets sjukdomar. Ett av de utvalda områdena är ryggmärgsskadevården.

__________________________________________________________

Ny dataskyddsförordning, GDRP

Dataskyddsförordningen, GDPR,(General Data Protection Regulation) gäller som lag i alla EU:s medlemsländer från och med den 25 maj 2018 och ersätter den svenska personuppgiftslagen, PuL.

Mer information finns på www.rtp.se eller ring förbundskansliet 08-629 27 80.

______________________________________________________

Förbundskansliets växel stängd den 23-24 maj

Med anledning av mässan Hjultorget den 23 - 24 maj så är förbundskansliets växel stängd dessa dagar.

_____________________________________________________

Konferens 2018 – HJÄRNSTRESS, UTMATTNING & PSYKISK OHÄLSA

Vi moderna människor är de första människorna i evolutionen som har haft möjlighet att ”föräta” oss på information. Den digitala världen styr plötsligt nästan helt våra liv. Är vår hjärna mogen denna uppgift? Att ständigt vara uppkopplad belastar både hjärna och nervsystem vilket bland annat kan leda till sjukskrivning och utmattningssyndrom.

Konferensprogrammet är sammansatt för att passa alla som arbetar i relationsorienterade yrken. Konferensens fokus ligger på att förmedla vetenskaplig kunskap om hjärnan, ge verktyg som är direkt tillämpningsbara både för att skydda sig och att ta till om man hamnar stressrelaterade tillstånd. Tillstånd där man riskerar att förlora kontroll och balans mellan hjärnans aktivitets- och vilosystem och hur man hanterar mängden information.

Konferensen hålls på följande orter:

Göteborg 13 sep
Dalheimers hus

Karlstad 17 sep
Scandic Winn

Lund 1 okt
Scandic Star

Sundsvall 22 okt
Scandic City

Anmälan samt mer information finns på: www.hjarnan.se

____________________________________________________________

Fotoboken - 500 – 5 miles per hour

Sara Hallén bodde i USA, var nygift och arbetade som pilot, fotomodell och nattklubbssångerska. Efter en motorcykelolycka lever hon med en bestående hjärnskada.

Den 2 april 1996 tar Sara på sig hjälmen och startar ”Ninja”, som hon kallar sin motorcykel av märket Kawasaki. Dagen som kom att omkullkasta hela hennes tillvaro på mindre än en sekund. Hon minns inte att hon blev påkörd av en bil och att hon vid kollisionen flyger över bilen, landar på asfalten och blir överkörd.

Personskadeförbundet RTP har bidragit till boken som handlar om hennes två liv, det som hon levde innan olyckan och hur det blev efteråt – men allra mest skildras hennes mod att synas och leva fullt ut.

Fotografen Kicki Lundgren har följt Sara Hallén under två år. Journalist Lotta Frithiof har skrivit texten som bygger på Saras egen berättelse. Bokens titel, 500 – 5 mph (miles per hour), syftar på skillnaden i hastighet mellan att flyga och cykla.

Boken går att köpa på www.bokus.se och kostar 249 kronor.

____________________________________________________

Avslutning av Modellprojektet den 20 november

Välkommen till en dag där vi presenterar vad vi gemensamt har åstadkommit, minglar och diskuterar vägen framåt.

I ”Modellprojektet” och ”Hjärna Tillsammans” har brukare, patienter och profession, utifrån respektive projekts unika förutsättningar, tagit fram underlag och rapporter, utarbetat modeller och genomförten mängd aktiviteter – till nytta för målgrupperna.

De två projekten har samma mål: Att förbättra möjligheterna för personer med olika former av hjärnskada att få tillgång till en långsiktig individanpassad rehabilitering, stöd och service som bidrar till god livskvalitet och delaktighet i samhällslivet.

Konferensen vänder sig till personer med egen erfarenhet av hjärnskada, närstående, politiker, profession, beslutsfattare, samt andra intresserade.

Mer information om program och anmälan kommer.

När: 20 november, klockan 9.30 – 16.30

Var: Aula Medica, Nobels väg 6, Stockholm

__________________________________________________________

Funktionsrättsguiden är här!

Projektet Från snack till verkstad har tagit fram en webbaserad guide till stöd för enskilda personer med funktionsnedsättning som vill anmäla eller överklaga kränkningar av mänskliga rättigheter. Guiden presenterades i februari och är nu tillgänglig på webben. Här finns information om hur du ansöker om stöd och överklagar beslut.

Du hittar den här: www.funktionsrattskonventionen.se

Funktionsrättsguiden ska vara ett stöd för enskilda och för rättsombud och andra som arbetar med att hjälpa enskilda. En viktig del i guiden är en överskådlig presentation av rättighetsartiklarna i Funktionsrättskonventionen.

Men den innehåller också  en hel del matnyttig information om handläggningsregler hos svenska myndigheter och information om hur du kan argumentera för att domstolar och myndigheter ska ta hänsyn till Funktionsrättskonventionen, trots att den inte är lag i Sverige.

 ___________________________________________________________

Bidrag även till elrullstol

Det går att få bidrag även till elrullstolar och elhandscyklar. Bidrag som kan beviljas är 25 procent av priset, dock högst 10 000 kronor.

Fordon som ingår i bidraget är:

Både eldrivna cyklar, mopeder, motorcyklar och vissa fordon för användning av personer med fysisk funktionsnedsättning omfattas av bidraget. Nedan ser du vilka tekniska specifikationer fordonen måste ha för att vara stödberättigade.

Elcykel och handikappfordon

Elcyklarna som omfattas av bidraget delas in i två kategorier. Den ena är elfordon utan trampor, som är avsedda för personer med fysisk funktionsnedsättning. De har ingen effektbegränsning men en maxhastighet på 20 km i timmen (ex. elrullstol, el-skoter). Den andra typen är elcyklar med trampor, där:

  • Motorns kontinuerliga märkeffekt får vara högst 250 watt.
  • Elmotorn kopplas in när trycket på tramporna ökar, till exempel för att göra det lättare att trampa i uppförsbackar och i stark motvind.
  • Motorn får endast förstärka kraften från tramporna och får inte ge något krafttillskott vid hastigheter över 25 km/tim.
Läs mer här: https://www.naturvardsverket.se/Stod-i-miljoarbetet/Bidrag/bidrag-elcykel/

I det här numret.

Välkommen till Hjultorget!

Besparingskrav tas bort från LSS-utredningen

Mobilskal av kraschad bilplåt ska förebygga trafikolyckor

Nu blir det billigare för alla att gå till tandläkaren

Nya rön kan hjälpa ishockeyspelare efter hjärnskakning

Nytt informationsmaterial om polio

Nordisk polio och postpoliokonferens i Köpenhamn den 7 september 2018

Nivåstrukturering av den högspecialiserade vården

Ny dataskyddsförordning, GDRP

Förbundskansliets växel stängt den 23-24 maj

Konferens 2018 – HJÄRNSTRESS, UTMATTNING & PSYKISK OHÄLSA

Fotoboken - 500 – 5 miles per hour

Avslutning av Modellprojektet den 20 november

Funktionsrättsguiden är här!

Bidrag även till elrullstol

Vill du avsluta prenumerationen? Klicka här...

 

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!