Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

 
 

I detta nyhetsbrev, som utkommer med oregelbundna mellanrum, finns korta analyser och kommentarer till aktuella frågor inom politik och ekonomi. För ytterligare information om mina verksamheter, besök gärna Munkhammar Blog, Munkhammar Advisory, Till Riksdagen 2010, Twitter eller European Enterprise Institute.

2009-08-26

I DI: Inför vinstkrav på offentliga välfärdsenheter

Thomas Idergard, ansvarig för Timbros välfärdsprogram, och jag, skrev en debattartikel i Dagens Industri där vi visar att de privata och vinstdrivande välfärdsenheterna ger bäst resultat och nöjdast kunder. Då bör de inte strypas av vinstbegränsningar. Snarare bör vinstkrav också ställas på de mindre väl fungerande offentliga enheterna. Läs här.

Moderat stämma

På torsdag inleds den moderata arbetsstämman. Idag medverkar jag i Studio Ett inför detta. Jag hoppas det blir en stämma där moderaterna utformar en ambitiös reformpolitik för framtiden. Att det förefaller finnas brett stöd för mina motioner om plattare skatter och friare arbetsmarknad är lovande.

Ny Start för Europa: Det stora småföretagandet

Niclas Holmberg har skrivit den fjärde rapporten från projektet Ny Start för Europa, som jag leder. Där beskrivs småföretagandets avgörande betydelse inte bara för nytt välstånd och nya jobb utan även mindre känslighet för konjunktursvängningar. I rapporten finns internationella jämförelser och konkreta förslag. Läs här.

Hur offentliga utgifter bromsar tillväxten

För några dagar sedan bjöd jag in till ett lunchseminarium med Dan Mitchell, Senior Fellow på Cato Institute i Washington DC. Han är en av de tydligaste och flitigaste rösterna i amerikansk debatt mot "big government". Ett viktigt budskap även här, i dessa tider av tävlan i ökade bidrag till kommunerna. Se hans senaste Youtube-film här.

1989-2009

För 20 år sedan öppnades järnridån. Människor passerade gränsen till väst i massor, gråtande och jublande över sin nya frihet. Den här hösten innehåller flera minnesdagar över de enskilda steg som ledde till det kommunistiska förtryckets kollaps. Här är det ambitiösa arrangemanget i Stockholm.

Klokskaper

Ständigt tänks och skrivs mycket nytt och intressant. Här är några saker jag råkade på. Moises Naim om varför stora naturtillgångar i ett land oftare leder till fattigdom än rikedom. Niclas Berggren om att de som växer upp i recessioner mer tror på tur och omfördelning. Fredrik Segerfeldt om hur biståndet kan motverka fattigdomsbekämpning. Och Per Gudmundson om hur LO och SAP hindrar varandra.

Synpunkter

Idéer, förslag och kritik rörande detta nyhetsbrev är mycket välkommet, liksom att tipsa fler att prenumerera, vilket sker genom ett mail till johnny@munkhammar.org.

 
     
 

Klicka här för att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet.

 
Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!