Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

april 2018

Nya regler om dataskydd

Från och med den 25 maj 2018 gäller EU:s dataskyddsförordning, på engelska General Data Protection Regulation (GDPR), som lag i samtliga medlemsländer. Förordningen ersätter för svensk del Personuppgiftslagen (PUL). Samtidigt träder en ny dataskyddslag (prop. 2017/18:105), med bestämmelser som kompletterar EU-förordningen, i kraft.

De nya lagarna ställer nya krav på alla juridiska personer som hanterar personuppgifter. Med förordningens terminologi är då en sådan juridisk person, t ex en släktforskarförening, personuppgiftsansvarig

Liksom PUL gäller de nya lagarna bara uppgifter om levande personer. Den största förändringen i förhållande till PUL är att individernas rättigheter stärks. Den enskilda har således rätt att:

  • få tillgång till sina personuppgifter
  • få felaktiga personuppgifter rättade
  • få sina uppgifter utlämnade så att uppgifterna kan överföras till annan
  • få sina personuppgifter raderade (om det inte finns legitima skäl att behålla dem)

Vidare måste all registrering av personuppgifter som inte har rättslig grund bygga på den enskildas uttryckliga samtycke.

I det bifogade dokumentet har vi sammanställt ett antal råd och rekommendationer som vi bedömt vara relevanta för förbundets medlemsföreningar. Men varje förening måste till slut själv ta ansvar för att bedöma konsekvenserna av GDPR. Mera detaljerad information och vägledning kan hämtas på Datainspektionens hemsida, www.datainspektionen.se

Hämta bifogat dokument här!


Sveriges Släktforskarförbund
Anderstorpsvägen 16, 171 54 Solna
info@genealogi.se | www.genealogi.se

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!