Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

 
 

I detta nyhetsbrev, som utkommer med oregelbundna mellanrum, finns korta analyser och kommentarer till aktuella frågor inom politik och ekonomi. För ytterligare information om mina verksamheter, besök gärna Munkhammar Blog, Munkhammar Advisory, Facebook eller Twitter.

2011-09-07

Valfrihet och välfärd

Idag gör SNS ett tydligt politiskt inlägg i välfärdsdebatten. Kommenterar det kort här. Särskilt anmärkningsvärt att de sprider myter om exempelvis friskolor. Ta gärna del av Friskolornas Riksförbunds sammanställning av myter och fakta här. Jag fick även tillfälle att debattera friskolor med Rossana Dinamarca (V) i TV4. Kan ses här.

Få företagare i riksdagen

En tredjedel av riksdagsledamöterna kommer från privat sektor eller företagande, mot två tredjedelar i samhället generellt. Forskning har belagt att yrkeserfarenhet påverkar vilken politik man för. Detta kan därför leda till begränsad förstående i riksdagen för hur tillväxt och jobb skapas. Mer om det i en debattartikel av mig här.

Reformera skatteutjämningen

Dagens system för skatteutjämning mellan kommuner och landsting har många negativa effekter. Den kommitté som skulle föreslå förbättringar gjorde inte det - trots goda insatser av Alliansens ledamöter. Jag argumenterar i en debattartikel för att vi inte ska följa kommitténs förslag. Läs här.

Social rörlighet!

Om detta skrev jag en essä i våras och intervjuades nu av moderat.se - läs här.

Ett år i riksdagen i siffror

Redan har det gått ett år av mandatperiodens fyra. Jag har sett till att göra en liten sammanställning av mina insatser där så långt. Tycker att det ska finnas underlag för utvärdering. Läs här.

Sveriges möjligheter

Idag presenterades World Economic Forums 2011 Global Competitiveness Report. Norra Europa ligger bra till, södra Europa ligger illa till och USA sjunker. Sverige är världens tredje mest konkurrenskraftiga land.

IMF presenterade en prognos för olika länders utveckling fram till 2016. Stora osäkerheter förstås, men ändå. Sverige bedöms då vara världens sjätte rikaste land.

Citatet

"Jag vet inte, jag är ingen expert, vi får se."

Tommy Waidelich, ekonomisk-politisk talesman (S) om finanskrisen

Synpunkter

Input till detta nyhetsbrev. eller synpunkter på detsamma, är välkomna och skickas till johnny.munkhammar@riksdagen.se.

 
     
 

Klicka här för att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet.

 
Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!