Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

MEDLEMSBREV NR 2 - 2018


SMHI varnar för fortsatt kyla

Sibirisk kyla rann in över Sverige och övriga Europa och skapade även snökaos på sina håll. Och de senaste prognoserna indikerar att temperaturen kommer att ligga under noll hela den kommande veckan. Därmed skulle vi kunna få åtminstone en hel vecka i sträck med nationella isdygn. En sådan företeelse är definitivt inte vanlig och inträffade senast 2010 och 2011. Nationella isdygn i mars är inte särskilt vanligt förekommande. Sedan 1950 finns enligt SMHI bara totalt 16 fall där temperaturen i mars inte gått över 0,0° i hela landet.

Nu när kylan biter är det skönt att ha pelletsvärme. De kommande dygnen kommer säkert att ge ett kännbart ekonomiskt avbräck för alla med elburen värme, och en värdefull ögonöppnare för alla de som ännu inte förstått skillnaden mellan effekt och energi.

Lite smolk är det naturligtvis att samtidigt notera att det för närvarande är brist på pellets över i princip hela Europa. Dels har vi haft flera varma år med lite låg pelletsefterfrågan. Många användare har därför minskat på sina lager och det har även pelletsproducenterna tvingats göra. Nu har det byggts lite fler anläggningar som förbrukar pellets och samtidigt fick vi en mycket regnig höst i både Baltikum och Södra Sverige. Den regniga hösten har framförallt påverkat skogsaktörer i Baltikum som inte klarat att ta ut någon skogsråvara förrän det blev kallt en bit in i januari. Då hade redan flera sågverk stått still i flera veckor. Men även i Södra Sverige har man haft svårigheter att få ut virke till sågverk med konsekvensen att man producerat något mindre pellets. Samtidigt har vi sedan några veckor tillbaka en kallare vinter än vi haft på flera år och med konsekvensen att det behövs mer pellets än vanligt.

Som läget är nu i år klarar de flesta leverantörer sina leveranser, men de har svårigheter att ta på sig nya kunder under säsongen. Vår bedömning är att årets situation ändå är tillfällig och att det kommer att höra till undantagen att vi hamnar i den här typen av svårigheter framöver. Pelletsproduktionen i världen ökar år för år och är idag omkring 30 miljoner ton, en dubblering på de sista 5-7 åren.  Så låt oss alltså hoppas att antalet isdagar blir lagom många.

WorkShopen i Stockholm den 15 februari angående Klustersamverkan samlade 30-talet deltagare. Nu kan ni hitta alla föredragen från WorkShopen på medlemssidorna. WorkShopen arrangerades av Innovationsklusterprojektet om genomförs som en förstudie av RISE, Svebio, Skogforsk och PelletsFörbundet gemensamt. Använd din inloggningskod och sök på sidan ”Dokument”.

För dig som vill veta mera vill jag också knuffa för vår installatörsutbildning i Markaryd den 12 mars

Vi har nu nöjet att, tillsammans med NIBE och Metrotherm bjuda in företagen i södra Sverige till en träff där NIBE AB står värd. Under dagen kommer vi att samtala om det senaste inom pelletsvärme och hur vi tillsammans skall bygga upp en så bra serviceorganisation som möjligt. Anmälan gör du enklast till kansliet@pelletsforbundet.se eller via telefon 0510 285 30. Dagen är gratis, du bidrar endast med din tid.

Senare i vår kommer vi att arrangera en motsvarande träff i Härnösand där SCA och Heta Arbeten står värd.

PelletsFörbundet och Svebio har av regeringen erbjudits möjligheten att lämna ett remissvar angående Boverkets RAPPORT 2017:32 Regelefterlevnad vid byte av fastbränsleanordning. Rapporten har i sociala media felaktigt målats upp som att Boverket skulle vlija förbjuda vedeldning. Att frågan berör och engagerar visar
inte minst ”Vedspisupproret på Facebook” som på bara någon vecka fått över 20 000 följare. Boverket har, på uppdrag från Näringsdepartementet, redovisat förslag till de regeländringar som anses behövas för att möta kraven i EU:s ekodesignreglering och ett led i att minska utsläppen av skadliga rökgaser vid eldning av ved.

Möjligen kan man tycka att man från Boverkets sida kunde varit lite mer flexibel. Att tillåta återinstallation av gamla vedspisar om eldas med några få vedträn i taget och gamla gjutjärnsspisar som har ett "kulturhistoriskt bevarandevärde" borde inte vara något större miljö- eller hälsoproblem. Det är i första hand de gamla, och riktigt dåliga, vedpannorna vi behöver få bort. Även om det är många braskaminer, 1,8 mijoner, och många finns i tätbebygda områden så är spisarna och kulturkaminerna endast ett fåtal. Vid nyinstallation väljer nog idag de allra flesta en modern "rentbrinnande kamin".

Jag delar i mycket Boverkets förslag, och definitivt även förslaget om skrotningspremie för gamla pannor, men jag tycker att man borde kunna "tillåta återinstallation av "vedspisar och kulturhistoriskt intressanta gjujärnskaminer", då det är inte dessa som orsakar de verkliga problemen.

Bengt- Erik & Irene
Kansliet för PelletsFörbundet


Klimatklivet ger investeringsstöd till bioenergikonverteringar

Klimatklivet är ett investeringsstöd till lokala och regionala åtgärder med avsikt att minska utsläppen av koldioxid och andra gaser som påverkar klimatet. 

I budgeten för 2018 utökas anslaget till klimatsmarta projekt i Klimatklivet till 1,5 miljarder kronor 2018, 2 miljarder kronor 2019 och 3 miljarder kronor 2020. Budgeten för 2018 innebär en förlängning av Klimatklivet till 2023. Det innebär att Naturvårdsverket kan fatta beslut om åtgärder som pågår en bit in i 2023.

Pengar från Klimatklivet ska gå till klimatinvesteringar på lokal nivå, exempelvis i en stad eller en kommun, på ett företag, i en skola eller i ett län. De investerade medlen ska ha som huvudsakliga syfte att minska växthusgasutsläppen. Även spridning och marknadsintroduktion av ny teknik och påverkan på andra miljökvalitetsmål, hälsa och sysselsättning är önskade effekter.

Det är ingen tvekan om att Klimatklivet är viktigt för hela Bioenergibranschen. I årets första beslutsomgång som Naturvårdsverket redovisade den 20 februari satsas totalt hela 592 miljoner kronor på nästan 350 Energikonverteringsprojekt. Flertalet är projekt där bioenergi ersätter fossil energi. Totalt blir statens bidrag hela 47,8 % av de totala investeringarna som uppgår till drygt 1,2 miljarder. Här hittar du en lista på de beviljade projekten

Under 2018 blir det totalt tre ansökningsomgångar. Den första stängde förra veckan och de två återstående ansökningsomgångarna blir 17 april-17 maj samt 27 aug – 27 sept. Missa inte dessa tillfällen till nya affärer. 

Sverige har som mål att bli ett av världens första fossilfria länder. För att vi ska nå dit har bioenergin en viktig roll att spela. Idag står bioenergi för mer än hälften av den förnybara energin i Sverige. I den här filmenvisar Pemco, som är ett av våra medlemsföretag, vilken potentiell roll bioenergin har att spela för att Sverige ska bli fossilfritt, samt hur vi ska använda oss av och utnyttja bioenergi på bästa sätt. Filmen är inspelad tillsammans med Pemcos kund Wallhamn AB och Svenska bioenergiföreningen Svebio.

Planeringen inför Årsmötet den 12- 13 april är i full gång. Vi kommer att vara vid Isaberg friluftsanläggning som ligger utmed Nissastigen. Mötet inleds med att en av landets intressantaste entreprenörer, Mikael Eliasson presenterar sitt projekt "Strandudden". En entreprenör som bokstavligt aldrig ger upp, inget är omöjligt. Nu förverkligar han sitt livs projekt. En föreläsning och studiebesök som vi törs lova att du kommer att minnas. Bocka av den 12:e och 13:e i din kallender redan nu. 

Så till sist vill jag ge ett exempel på hur illa bioenergin presenteras i media. I dagarna hade SVT Stockholm ett nyhetsinslag där man presenterade att Ekerö Kommun fått 30 miljoner kr från Klimatklivet för att ersätta gamla pelletspannor med klimatvänligare teknik! När bidraget egentligen gick ut på att bygga samman mindre nät till ett större närvärmenät baserat på flis eller pellets.

Det är uppenbart att det finns både beslutsfattare och journalister som behöver utbildas. Vi tycker att inslaget i SVT Stockholm strider mot SVT:s policy att vara saklig och objektiv, men detta är tyvärr inte alldeles ovanligt. Vi behöver alla hjäpas åt för att visa att bioenergi är landets viktigaste energibärare.

Håller du med är du också varmt välkommen att bli medlem i PelletsFörbundet.

Peter Granborn
Ordf. PelletsFörbundet


Från Svebios blogg:
"När kylan biter är det bra med trygg värme"

Det är skönt att ha en fungerande värme inomhus när den kalla vinden viner runt knutarna. De flesta svenskar tar värmen och varmvattnet för givet. Något som alltid finns där. Långt över hälften av hushållen får numera värmen från fjärrvärmenäten. De flesta har mycket vaga begrepp om hur den värmen produceras. Jag har en ung välutbildad släkting som trodde att han får sin värme i ett hyreshus i Stockholm från kärnkraft. Att en stor del av värmen kommer från skogen var han helt omedveten om.

Vi gör varje år sedan några år tillbaka en Biovärmekarta som vi publicerar i tidningen Bioenergi.

Årets karta kommer som bilaga till nummer ett, ute hos läsarna endera dagen. På kartan har vi märkt ut 520 fjärrvärme- och närvärmenät, som ger hushållen på respektive ort biovärme från sina värmeverk och kraftvärmeverk. Alltifrån Sveriges största biovärmepanna vid Värtaverket i Stockholm, som numera inte heter Fortum utan Stockholm Exergi, till det minsta flisvärmeverket i Vretstorp i Närke. Nästan varje ort i Sverige har biobränsle- eller avfallseldade värmeverk och kraftvärmeverk. De senare kan också göra el förutom att leverera fjärrvärme.

Läs hela blogginlägget här


Vi hälsar Ammoneo AB välkommen som ny medlem

Ammoneo AB är ett nystartat helägt dotterbolag till Techne Development AB, ett produkt- och konsultbolag som är specialiserat på system- och mjukvaruutveckling med användbarhet och användar-vänlighet som ideologiskt fundament. Företaget hittar du i Linköping

 -Vi vet att det finns många system utvecklade av ingenjörer för att lösa tekniska problem, men som tyvärr missat att det är människor som i slut-ändan ska använda och få nytta av systemet. Användaren måste komma i första hand om projektet ska anses framgångsrikt. säger Tobias Blom som är VD för Ammoneo AB

Följ Ammoneo på Twitter (@PelletsLarm) och Facebook.

Ammoneo AB är ett nystartat företag som utvecklar smarta larmprodukter för konsumentmarknaden. Första produkten, PelletsLarm, är ett larm för pelletsbrännare som på ett enkelt sätt uppmärksammar när brännaren stannat, och kopplar upp även äldre pelletsbrännare mot moderna molnlösningar. Användaren kan själv välja vad som ska hända när larmet går, och anpassar tjänsten efter sin aktuella situation. Vi tar pelletsbranschen in i internetåldern.

Du kan läsa .mer om Ammoneos pelletslarm här eller besök hemsidanhttps://www.ammoneo.se/


PelletsFörbundets Årsmöte 12-13 april vid Isaberg

I samband med vårt årsmöte har får vi en exklusiv föreläsning om hur man kan lyckas ”göra det omöjliga”. Mikael Eliasson har en fantastisk historia att berätta och har även lovat oss en exklusiv visning av området. Jag garanterar att ingen kan undgå att imponeras och entusiasmeras av den resa paret Eliasson har gjort med Strandudden.


NYHETER FRÅN VÅRA MEDLEMMAR

Solör Bioenergi förvärvar Pemco Energi

Solör Bioenergi växer i Sverige och Norge genom förvärvet av Pemco Energi från det norska investment bolaget Pemco. Detta kommer att leda till ett flertal positiva effekter för de två verksamheterna tillsammans, säger Solör Bioenergis CEO Martinus Brandal.

Solör Bioenergi är en ledande bioenergikoncern, gruppen är verksam i hela värdekedjan från inköp, produktion, distribution och försäljning av energi i form av fjärrvärme, industriell ånga, elektricitet och olika biobränsle produkter. Enligt koncernens CEO så visar förvärvet av Pemco Energi, Solörs strategiska ambition av kontinuerligt skapa tillväxt. Mer om affären kan du läsa här.

Innovativ motortillverkare utvecklar smart hemmakraftverk
Gävleföretaget INRESOL bildades i sin nuvarande form 2009 och har sedan dess utvecklat en rad produkter inom förnyelsebar energi. Nu har man valt att fokusera på stirlingteknik och bygger handgjorda stirlingmotorer i sina lokaler i Gävle. Det kompakta, portabla kraftverket drivs av träpellets och kan generera både värme och elektricitet.

Pellets till ostkaka - guldchans för Stockhorvan
I går, den 26 februari, gick första leveransen från Stockhorvan Trä & Pellets till Frödinge Mejeri. De båda företagen är i slutskedet av en upphandlingsfas där avsikten är att runt 780 ton pellets årligen ska levereras från Stockhorvan till Frödinge.


Intressant för branschen 

Biokraft växer runt Gröna havet – mest sker i Danmark, Finland och Litauen
I början av 2017 utnämnde tidningen Bioenergi Östersjön till Gröna havet, tack vare bioenergins stora betydelse i länderna runt havet. Här ger vi en uppdaterad lägesrapport om vad som sker runt Gröna havet i början av 2018. Investeringarna i Sverige i biokraft har de senaste åren saktat ner. Pågående och planerade investeringar i biokraft i Sverige motsvarar drygt 16 miljarder kronor jämfört med mer än det dubbla för sju–åtta år sedan.

Biovärmekartan 2018, 520 fjärrvärmenät med biovärme
Bioenergis karta "Biovärme 2018" visar de 324 fjärrvärmenät som levererar mest biovärme i Sverige, det vill säga fjärrvärme som producerats med biobränsle, avfall och torv. En nyhet är att vi också tagit med biobaserad restvärme från skogsindustrier och pelletsfabriker. De mindre näten är markerade med en prick på kartan. På kartan har vi markerat totalt 520 fjärrvärmenät med biovärme i Sverige.

Johan Rockström: Sverige är viktigare än vi tror
Vi lever i ett land där cirka 70 procent av befolkningen litar på klimatforskningen och är oroliga för konsekvenserna av den globala uppvärmningen. Så problemet är inte att vi inte förstår diagnosen, att planeten mår dåligt och att vi är orsaken. Problemet är att vi inte agerar som om huset står i brand, vilket det gör.

”Bioenergi centralt för att nå ambitiösa klimatmål”
För oss forskare gäller det att identifiera största gemensamma nämnare. Utan en sådan tyngdpunkt fortsätter troligen vissa aktörer inom näringslivet och miljörörelsen sitt spel på osaklig grund. Då får politiska beslutsfattare svårt att navigera och tillåts välja sin verklighet. Det skriver Mikael Karlsson, i dag verksam som miljöforskare vid KTH.

Hotab Biosystem blir Saxlund Sweden
Vi slår samman de två svenska dotterbolagen Saxlund International AB och Hotab Biosystem AB och bildar Saxlund Sweden AB. Detta för att effektivisera verksamheten och få in all personal under ett gemensamt tak. Det kommer att minska administrationskostnaderna för de svenska bolagen men framförallt ge våra kunder och leverantörer ett bolag att arbeta med. 

Saxlund Sweden AB tecknar kontrakt till värde av cirka 8,5 MSEK
-Vi har arbetat med Stork, som är ett holländskt bolag med ca 17 000 anställda världen över, under en tid. Vi har arbetat på flera projekt och extra roligt att vårat första projekt tillsammans blir till Veolia i Holland.  Till det här projektet levererar vi våra kärnprodukter i form av utrustning för materialhantering samt en bioenergiugn som kommer att tillse att anläggningen kan leverera ca 15 MW effekt, säger Stefan Wallerman, VD Saxlund Group AB.

Torsvik levererar biokraft när den behövs som mest
Hela februari månad har varit riktigt kall. Det har märks på kraftvärmeverket på Torsvik, där anläggningarna går för fullt för att kunna täcka värmebehovet. Jämfört med februari förra året har kraftvärmeverket producerat 20 procent mer värme än motsvarande månad förra året.

VVS-montör – ett framtidsyrke
Arbetsförmedlingens nya rapport ”Var finns jobben?”  presenterades i dag. Den visar vilka yrken som har bäst jobbchanser om fem år och där kommer såväl VVS-montör som civilingenjör inom byggsektorn i topp. De som satsar på att utbilda sig till VVS-montör eller VVS-ingenjör har mycket stora chanser att få jobb efter branschprov och examen.

Unga kvinnor oroas och engageras mest i klimatfrågan 
Nästan hälften av svenskarna tänker varje vecka eller oftare på klimatet som de pekar ut som den tredje viktigaste samhällsfrågan efter terror (46 procent) samt konflikter och krig (43 procent). För varannan ung kvinna mellan 16-29 år ligger klimatet i topp och var tredje känner sig olycklig på grund av klimathotet. Många gör klimatsmarta förändringar i sin vardag och vill att politikerna agerar tuffare. Det visar en ny Sifo-undersökning gjord på uppdrag av Världsnaturfonden WWF. 

Ledare: Ett hål i Sveriges klimatpolitik
Efter år 2045 ska Sverige ha negativa växthusgasutsläpp. Så står det i vår nya klimatlag. Men vad betyder det? Vad är det för politik som ska minska halten koldioxid i atmosfären?


Besök vår hemsida:

Klicka Här

Se vår broschyr:
Nya Broschyr Här

Ladda ner som PDF:
som .pdf här


Kalendarium

Ecobuild
6- 8 mrs ExCel, London
Läs mer här

BoisEnergie 2018
15-18 Mrs Grenoble, France
[more info

World Bio-markets
20- 22 mrs, Amsterdam
Mer informatin här

Nordbygg
10-13 april 2018
Stockholm
Till hemsidan

Int. BiomassConference & Expo 
16-18 april Atlanta, GA
Till Hemsidan

Argus Biomass 2018
17-19 april, London
Till hemsidan

EUBCE 2018
14- 18 May, Copenhagen
Till hemsidan

Almedalsveckan 2018
1- 8 juli 2018
Visby
Till hemsidan


Myndigheter och Politik

Nu släpper ALMI nya affärsutvecklingscheckar
Affärsutvecklingscheckar är ett stöd till små och medelstora företag som vill ta in extern kompetens för att utveckla företaget och stärka dess konkurrenskraft. I år finns checken kommit i två former; internationalisering och digitalisering.

Miljöpartiet återvinner vallöfte om klimatkompensation
Inför förra valet lovade Miljöpartiet att företag som klimatkompenserar ska få göra avdrag på skatten. Men efter tre och ett halvt år i regeringen har det ännu inte blivit verklighet. Nu går partiet till val på det en gång till.

Rapport om ”Bioenergi på rätt sätt”
Skogsstyrelsen i samverkan med Energimyndigheten, Jordbruksverket och Naturvårdsverket publicerar idag en rapport ”Bioenergi på rätt sätt” Rapporten syftar till att öka kunskapen om status och möjligheter för hållbar bioenergi i Sverige och andra länder.

Kallt, mörkt och vindstilla.
Det har varit kallt i hela Sverige en vecka. Klara och kalla nätter utan vind så att varken solceller eller vindkraft producerat el. Som en följd är elpriset på spot-marknaden högt. Tomas Kåberger förklarar vad som änder om elen inte räcker till. Det kan gå så långt att det inte finns någon som kan producera mer el. Det betyder inte att elsystemet kollapsar. Svenska Kraftnät kommer istället att koppla bort några kunder, så att elen som produceras räcker till resten.

Mindre aktörer i energilandskapet – genomgång av nuläget
Delbetänkande av Utredningen om mindre aktörer i ett energilandskap i förändring. 2017 tillsatte regeringen en särskild utredare med uppgift att identifiera de eventuella hinder som kunder i form av hushåll, mindre företag och andra mindre aktörer möter vid energieffektivisering och introduktion av småskalig förnybar elproduktion, inklusive energilager. Uppdraget ska slutredovisas senast den 15 oktober 2018.

Sverige driver på för högre energimål i EU
Snart inleds trepartsförhandlingarna mellan Europaparlamentet, Europeiska rådet och EU-kommissionen om revideringen av EU-direktiven för förnybar energi och energieffektivisering. Riksdagen ger stöd till Regeringen för att Sverige, tillsammans med likasinnade medlemsstater, ska kunna stödja Europaparlamentets förslag om högre mål för förnybar energi och energieffektivisering

Ökad satsning på biogas i Västra Götaland med ny huvudman
Den 1 mars 2018 tar det regionala energikontoret Hållbar Utveckling Väst över plattformen Biogas Väst. Förändringen ger Biogas Väst en ännu starkare position i utvecklingsarbetet med att öka produktionen och användningen av biogas i Västra Götaland. Ny processledare för plattformen blir Bo Ramberg, tidigare vd för Fordonsgas.


Internationella Nyheter

Frankrike inför högre koldioxidskatt med Sverige som förebild
Den svenska koldioxidskatten anses allmänt ha varit framgångsrik för att få ner våra koldioxidutsläpp. När nu Frankrike, världens femte största ekonomi, väljer samma recept hoppas många att fler länder ska följa efter. Efter att Frankrike införde skatten inför FNs klimatmöte i Paris 2015, har den i snabb takt höjts från sju euro per ton koldioxid, till dagens knappa 45 euro per ton.

Övertro på att fånga in koldioxid, enligt experter
Reningsteknik på bilar, industrier och kraftverk räcker inte för att få bukt med den globala uppvärmningen. De flesta klimatforskare anser att även en del av den koldioxid som redan finns i atmosfären behöver minska. I en ny rapport från experter i EU sågas de flesta lösningar. Ingen av dem kan göra att halten koldioxid i atmosfären minskar tillräckligt snabbt eller i den omfattning som krävs.


Marknadsrapport om olja, naturgas, kol och utsläppsrätter v 47
De samerikanska kommersiella lager.

Hela rapporten här!

En samlad bild över energiläget i Sverige
Nu har vi publicerat Energiläget 2017. Energiläget är Energimyndighetens publikation och statistiksamling som ger en samlad bild av utvecklingen på energiområdet i Sverige. Ladda ned en pdf här

När det gäller Bioenergi har Energimyndigheten nu presenterat ett Prisblad över Trädbränsle och Torvpriser 2017 och redovisar även en excel-fil med Prisstatistik för en längre period

Uppehåll av läget på elmarknaden
Energimarknadsinspektionens och Energimyndighetens gemensam marknadsrapport, Läget på elmarknaden har publicerats veckovis sedan 2014.

På grund av en övergång till andra IT-lösningar kommer marknadsrapporten att göra uppehåll från och med denna vecka. Energimarknadsinspektionen och Energimyndigheten arbetar nu gemensamt vidare för att även fortsättningsvis publicera ändamålsenlig information om läget på elmarknaden. Vi återkommer så snart som möjligt.

"Har du som medlem något nytt eller spännande att berätta? Vill du dela med dig av detta kan du tipsa oss på kansliet. Vi sprider gärna budskapet vidare, och vi behöver naturligtvis din hjälp att kunna bevaka allt det som händer i branschen"

Pelletsförbundet  - Sockerbruksgatan 1 - 531 40  LIDKÖPING
Telefon 0510 - 285 30 -  e-post kansliet@pelletsforbundet.se -  hemsida www.pelletsforbundet.se

Du får detta medlemsbrev eftersom du är medlem i PF eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Sent with Get a Newsletter
Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!