Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

2018-02-08| Föreningsinformation


Bli kursledare för grundkurser i släktforskning

Skövde den 28-29 april 2018 (OBS! nytt datum)

Planera en släktforskningskurs och känn dig säkrare i rollen som kursledare

På senare år har intresset för släktforskning ökat markant. Släktforskning har fått större utrymme i media och det finns flera aktörer på marknaden som erbjuder olika tjänster för släktforskare. Det ger ett ökat behov av att få lära sig goda släktforskarvanor, paleografi, källkritik och att få träffa andra som forskar – ett gyllene tillfälle för våra föreningar att starta kurser för att få nya medlemmar och bättre ekonomi! 

Utbildningen avser huvudsakligen att ge kunskaper och färdigheter i didaktik, dvs pedagogiska metoder för släktforskarkurser. Vana kursledare delar med sig av sina erfarenheter av praktiska problem. Fördjupningsmoment med didaktik ingår när det gäller källkritik och kyrkoarkivalier. En orientering i förbundets handböcker och i förbundets verksamhet ingår.

Mål

Men hur planerar man en släktforskarkurs och vad behöver man tänka på? Kursledarkursens mål är att göra dig som funderat på att starta en släktforskningskurs tryggare som kursledare och skapa en god grund för att dina blivande kursdeltagare lär sig att släktforska med god kvalitet på sina resultat. Du ska kunna planera och genomföra en kurs i släktforskning för nybörjare. Dessutom får du lära känna andra kursledare och vi får tillfälle att utbyta erfarenheter. Att det säkert blir en rolig helg ser vi som en bonus!

Målgrupp

Målgruppen för kursen är både de som funderat på att börja som kursledare inom släktforskning och de som redan håller kurser, men som vill få lite inspiration och dokumenterade kunskaper.

Kursen är först och främst tänkt för deltagare från de föreningar som är anslutna till Sveriges Släktforskarförbund, men även andra är välkomna. Deltagarna ska uppfylla förkunskapskraven enligt nedan.

Förkunskaper

För tillträde till utbildningen krävs tidigare erfarenhet av och kunskaper i släktforskning. Huvuddelen av deltagarna rekryteras via föreningarna, dessa ansvarar då för att deltagaren har tillräckliga förkunskaper. I undantagsfall kan även övriga antas till utbildningen, då prövas behörigheten genom ett diagnostiskt prov innan antagning till kursen. Datorkunskap på god nivå krävs för alla deltagare. Förmåga att använda SVAR och Arkiv Digital förutsätts.

Examination

Deltagarna examineras genom skriftliga uppgifter att lösa hemma. Strukturerade gruppövningar där man löser bestämda uppgifter ingår i kursen som en del av examinationen. Varje deltagare måste vara beredd att göra en egen presentation inför gruppen och en kort presentation av en gruppuppgift.

Preliminärt program

Lördagen den 28 april 2018

12.00 Samling, registrering och presentation av förbundet

  • Pedagogik, didaktik och praktiska problem
  • Planera en släktforskarkurs, mål och innehåll. Vi går igenom kursupplägg från planering till uppföljning och tar upp exempel på praktiska problem som kan dyka upp och hur man kan lösa dem.               

17.00 Egen tid

18.00 Gruppövning

19.00 Middag

Söndagen den 29 april

08.00 Utvärdering av gårdagens gruppövning och diskussion

Att hålla en släktforskarkurs

  • Kyrkböcker och arkivkunskap
  • Register och databaser som hjälpmedel
  • Källor på nätet, kan man lita på dem?
  • Källkritik och källhänvisningar

Utlämning av hemuppgift

12.00 Slut för dagen          

(pauser för bensträckare och fika ingår)

Allmän information

Plats: Hotell Ranten, Järnvägsgatan 3, Falköping, se http://www.hotellranten.se/sv-SE .

Kursavgift: 1 875 kronor (inkl moms).

Priset inkluderar fika lördag e.m. och söndag f.m., samt japansk middag lördag kväll. Logikostnad/-bokning ingår inte i kursavgiften, den betalas/bokas av deltagarna eller föreningen. Den som önskar bo på samma hotell som kursen hålls på kan boka rum på telefon 0515–130 30, uppge ”Släktforskare” för att få ett förbokat rum. Kurskostnaden faktureras efter kursen av förbundskansliet.

Anmälan: görs via e-post till Viktoria Jonasson på viktoria.jonasson@ri.se  Ange om du haft någon släktforskarkurs tidigare och om det är någon släktforskarförening som står bakom din anmälan.

Kursinnehåll: Viktoria Jonasson, telefon 033–24 15 50, viktoria.jonasson@ri.se

Anmäl dig senast 5/4. Anmälan är bindande. Avbokning kan göras upp till 14 dagar före kursstart utan kostnad. Återbud därefter, fram till 7 dagar före kursstart, debiteras med halva avgiften. Vid senare återbud debiteras hela avgiften. Om du får förhinder får du gärna skicka en ersättare. Deltagarantalet är begränsat. Vid för lågt deltagarantal förbehåller vi oss rätten att ställa in aktuellt arrangemang vilket i sådana fall meddelas senast dagen efter sista anmälningsdag.


Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!