Problem med att visa nyhetsbrevet? Se det i webbläsaren

Psykosregistrets arbete 2018

Psykosregistret fortsätter att leverera data kontinuerligt till enheter genom månatliga rapporter för att stödja förbättringsarbete. Synpunkter på rapporterna? Hör av er!

Mycket arbete är kvar för att alla med schizofreni och schizofreniliknande tillstånd ska få vård enligt socialstyrelsens nationella riktlinjer läs här. Tiden för att lämna synpunkter till socialstyrelsen på riktlinjerna har nu gått ut och slutversionen kommer att publiceras under våren. På de regionala seminarierna kring riktlinjerna har behovet av att följa upp vilka insatser psykosvården ger och vad de olika insatserna ger för resultat tydliggjorts. Vi behöver skapa konsensus kring vilka indikatorer som är viktigast att följa upp i psykosvården. Det arbetar Psykosregistret tillsammans med socialstyrelsen och den arbetsgrupp som ska ta fram nationella vård- och insatsprogram för schizofreni/schizofreniliknande tillstånd med, under året. Läs mer om arbetsgruppens arbete här.

Under 2018 kommer psykosregistret arbeta för att göra det möjligt att hämta uppgifter som verksamheterna redan dokumenterar för att underlätta och minska arbetsbördan för verksamheter. Idag hämtas till exempel data från journalmall till psykosregistret i Stockholms län. Till dess att det är möjligt att ta emot uppgifter från fler journalsystem behöver verksamheterna bygga upp rutiner för dokumentation men också för att alla patienter ska följas upp årligen avseende läkemedelsgenomgång, kroppslig undersökning, skattning av symptom och andra viktiga uppföljningsmått som återfinns i registrets frågebatteri. Dessa uppgifter behöver ännu läggas in manuellt i psykosregistret.

Vi hoppas att ni har hittat till vår nya hemsida www.psykosr.se där vi samlat allt om registret och mycket kunskap om psykosvård. Hör gärna av er med synpunkter så vi kan göra ännu bättre!

Låt 2018 bli året då psykosvården briljerar!

Ted Gärdestad –ett halvfärdigt liv för ett ungt geni
Modern psykologi

På Danderyds psykakut sitter en 30-årig man tillsammans med sin förtvivlade storebror. Den skräckslagna 30-åringen pratar högt och förvirrat om att han blivit nedslagen av en man med yxa i tunnelbanan och att han därefter jagats av svarta bilar. Han hallucinerar och hör röster.

Läs artikeln

Dokumentär

Statens beredning för medicinsk och social utvärdering

En kartläggning av kunskap och kunskapsluckor utifrån systematiska översikter. 
Läs mer

Rapporten

Remissvar från Schizofreniförbundet  2018-01-22

Läs synpunkter från Schizofreniförbundet på nationella riktlinjer för vård och stöd till personer med schizofreni.

Förslaget präglas av omtanke om de som är drabbade och är välavvägt i sina formuleringar och sina förslag. De nya föreslagna riktlinjerna är väl genomtänkta, delvis beroende på att de är identiska med de föregående (som inte fått så stort genomslag). Om de genomförs kommer situationen för personer med en schizofrenidiagnos och deras anhöriga att förbättras avsevärt.
Läs mer hela remissvaret

Långtidsverkande depåläkemedel räddar liv på personer som lever med schizofreni

En ny studie visar att om patienter som lever med schizofreni får tillgång till långtidsverkande läkemedel minskar dödsfallen och de får färre återfall.
Läs mer

Korta nyheter


Ny forskning om samtal med suicidala personer

Vardagen inom psykiatrin handlar om att möta personer som är i en sårbar situation och kämpar med utmaningar relaterade till såväl liv och död som upplevelser av maktlöshet och hopplöshet. Läs artikeln

Ökat fokus på fysisk hälsa hos psykossjuka

Medellivslängden för personer med schizofreni i Sverige är signifikant kortare än för befolkningen i övrigt, 15 år kortare för män och 12 år för kvinnor. 
Läs hela artikeln

Sällsynta former av s.k. "Thunder" protein kan vara kopplat till schizofreni.

Forskare har hittat potentiellt schizofrena beteenden hos möss.

Läs artikeln (engelska)

Personligt ombud
- webbutbildning för introduktion och repetition

Personligt ombud är en webbutbildning för dig som är ny i rollen eller som behöver repetition och förståelse för i vilket sammanhang personligt ombud verkar och vad rollen innebär. Webbutbildningen är framtagen av Socialstyrelsen. 
Läs mer

Det finns en väg ut ur mardrömmarna

Vi är inte offer, vi är överlevare.
Det skriver Caroline Erica Åström om sin kamp mot psykisk sjukdom.

Läs artikeln

Professionella kamratstödjare ska lyfta psykiatrin i Borås
Radio P4 Lyssna

PÅ GÅNG


9 februari Dagens MedicinPsykiatridagen 2018

7-8 mars

Psykiatridagarna - Centrum för Kunskapsutveckling

12-13 mars

Konferens Resursgrupps-ACT, Karlstads Universitet, Karlstad

14 mars 2018

CEPI 100 år - CEPI, Lund

16–17 maj

Nationell konferens om framtidens psykosvård- Psykiatri Psykos, Göteborg



"Det sägs många kloka saker på skämt, men det är ingenting mot de dumheter som sägs på allvar."
Torvald Gahlin (1910-2006)

VAD GÖR NI HOS ER I VÅR?

SKA NI HÅLLA ETT SEMINARIUM ELLER EN KONFERENS?

HAR DU FÅTT HÖRA NÅGOT BRA,

VAD SKULLE DU VILJA HÖRA FRÅN ANDRA?

GÖRdu något som andra i landet kan dra nytta av?

Tipsa oss!

info@psykosr.se

För att avsluta prenumerationen, klicka här

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!