Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

MEDLEMSBREV NR 1 - 2018


Nytt År och Nya Möjligheter

Så här i början på ett nytt år finns det alltid både förväntningar och utmaningar på det som kommer att hända. Kommer våra hjärtefrågor att finnas med i debatten ett valår som detta? Kommer våra folkvalda att forstätta blunda för att bioenergin är vår viktigaste energibärare? Eller inser man att bioenergi är redo att användas när den behövs och inte behöver dyrbara batterier då den är lagringsbart förpackad. Samtidigt som den genererar både jobb och välfärd över hela landet.

Trots att de svenska luftföroreningar minskar kraftigt är användningen av bioenergi ändå ifrågasatt av såväl beslutsfattare som miljöorganisationer. Vi ser ännu braskande rubriker om att vedeldning ifrågasätts, orsakar förtida dödsfall och att en ökad användning kommer att leda till skövlade skogar och utrotade arter.

Då är det glädjande att Naturvårdsverkets årliga sammanställning av luftföroreningar i Sverige visar att utsläppen av svavel- och kväveoxider, flyktiga organiska ämnen och tungmetaller har minskat kraftigt sedan 1990. Kan vi därmed hoppas på att fokus 2018 kommer att ligga på Klimatarbetet? Här är användandet av bioenergi den enskilt största och viktigaste energiformen.

Men bland orosmolnen ser vi just nu att efterfrågan på pellets på vissa håll är större än tillgången. Blir resten av vintern riktigt kall kan flera av våra pelletstillverkare att få svårt att klara leveranserna. En av anledningarna är att det milda och regninga vädret i södra delen av landet har gort det näst intill omöjligt att få ut timmer ur våra skogar. Och sågas inget virke så finns heller ingen grot till värmeverken och ingen sågspån att pressa till pellets. Våra medlemsföretag bland pelletsproducenterna jobbar nu gemensamt för att undvika att våra kunder drabbas

När det gäller användningen av pellets under 2017 så ser det ut som att det milda året som gått också lett till att vi minskat användningen av pellets med 4- 5% jämfört med 2016. Siffrorna är ännu så länge preliminärna så vi får anledning att återkomma till detta i vårt nästa nyhetsbrev.

För dig som vill veta mera vill jag knuffa för två viktiga arrangemang i närtid:

Den 30- 31 jan arrangeras Pellets 2018 i Helsingborg. Pellets 2018 ger dig uppdatering på marknadsläget, som just nu är lite kärvt. Pelletskonferensen är den årliga mötesplatsen för alla om jobbar i pelletsbranschen. I år har konferensen även ett internationellt tema. Välkommen till nätverkande, affärer, diskussioner och nya kunskaper!

Den 15 feb inbjuder RISE i samarbete med PelletsFörbundet, Skogsforsk och SVEBIO in till en WorkShop för att diskutera hinder och affärsmöjligheter inom bioenergiområdet om innovationsbehovet på svensk och internationell marknad samt att redovisa och följa upp resultatet från den webbenkät-undersökning som gjordes i december 2017.

På agendan står diskussioner rörande branschens framtida behov av att bilda ett Innovationskluster inom bioenergi  En mötesplats som underlättar för involverade bioföretag, forskningsinstitutioner och organisationer att skapa hållbar tillväxt inom fyra definierade bioenergiområden - Pelletsteknik, Skogsteknik, Förbränning och Salixteknik. Det är mycket viktigt att så många som möjligt av branschens aktörer medverkar på denna WorkShop.

När det gäller internationalisering. Tittar ditt företag på att sälja varor för export till Kanada? Vet du i så fall vad CETA-avtalet innebär för dig? Business Sweden har tagit fram en checklista där du enkelt kan kontrollera vad som gäller.

Nu är Valåret 2018 här och en intensiv valrörelse väntar fram till valdagen 9 september. Jag hoppas att partierna är kloka nog att i första hand informera oss väljare om hur de vill utveckla samhället och inte hemfaller åt enbart käbbel och politiskt spel. 


Bengt- Erik & Irene
Kansliet för PelletsFörbundet


Vi har ett viktigt uppdrag

Inom PelletsFörbundet arbetar vi för att Sverige ska klara energiomställningen till ett fossiloberoende samhälle. Våra medlemmar arbetar varje dag med pellets och andra former av förnybar energi. Tillsammans vill vi stödja, stärka och stimulera alla som delar vår vision om att pellets och förnybar energi är ett självklat val för hållbara energilösningar. 

Som branschorganisation försöker vi hålla samman branschföreträdarna och vara en plattform för information och kunskapsförmedling. Vi organiserar samtliga intressenter såsom återförsäljare, tillverkare, pelletsproducenter och inte minst forskare från Universitet och Högskolor. Tillsammans vill vi utveckla pelletsbranschen och därmed skapa mer och bättre affärer för er/dig. Vårt mål är att pellets och förnybart ska ta en allt större plats på energimarknaden

Med gemensam kraft och energi skall vi lyckas. Men vi behöver bli fler. PelletsFörbundet har idag ett 90-tal medlemmar. Både stora och små företag är välkomna. Omkring 3/4-delar av all pellets som säljs i Sverige tillverkas av våra medlemmar, och många av våra ledande boenergiinstallatörer medverkar i vår riksomfattande serviceorganisation. Ett medlemskap ger dig möjlighet att vara med och påverka.

  • En naturlig mötesplats för branschen som tillsammans arbetar med information och marknadsföring
  • Tillgång till aktuell information om frågor som påverkar utvecklingen inom pelletsområdet
  • En organisation som för branschens talan i dialog med myndigheter och politiker
  • Tillgång till ett nätverk av politiska kontakter
  • Direkt information om FoU inom pelletsområdet
  • Rabatt vid de konferenser, utbildningar mm som Svebio anordnar och ett rabatterat pris på prenumeration av tidningen Bioenergi.
  • Tillgång till aktuell statistik på nationell och internationell produktion av pellets mm
  • Du blir listad, med egen logga, på PelletsFörbundets hemsida dit många intressenter vänder sig idag. 
  • Via medlemsinlogg på hemsidan har du tillgång till utökad information om vår bransch våra initiativ.

Vill du också vara med och jobba tillsammans med oss för ett hållbarare Sverige? Kontakta oss gärna via e-mail info@pelletsforbundet.se eller ring Kansliet på 0510-285 30. Vill du veta mer om medlemsnivåer och kostnader går du in på http://pelletsforbundet.se/about-us/#medlemskap

Välkommen att kontakta oss.

Peter Granborn
Ordf. PelletsFörbundet


Från Svebios blogg:
Nytt år, nya skatter, lönsamt att vara klimatsmart

Vid årsskiftet avskaffades helt och hållet den rabatt på koldioxidskatten som funnits för industrin utanför den utsläppshandlande sektorn. Det handlar exempelvis om livsmedelsindustri, textilindustri, verkstadsindustri och många andra branscher. Koldioxidskatten har höjts i flera steg under de senaste åren för de här företagen, och nu betalar de samma höga koldioxidskatt som hushållen och serviceföretagen i Sverige. Världens högsta koldioxidskatt.  Läs hela blogginlägget här


Elnöd hotar Sverige – lägre marginaler än någonsin.

Risken ökar för att Svenska Kraftnät för första gången tvingas ta till nödåtgärden att temporärt koppla bort geografiska områden för att rädda elsystemet från kollaps. 

Anledningen är att marginalerna i den svenska elförsörjningen krymper och nu väntar ett hotande underskott om det blir en kall vinter. 

"Det här är absolut en stor utmaning som Sverige står inför. Vi vill inte verka alarmistiska men som ansvariga för elsystemet är det vårt att ansvar att skicka signaler när systemet står inför utmaningar", säger Erik Ek, driftschef på Svenska Kraftnät.

"Kunder och andra i samhället måste sannolikt också ställa in sig på att priset på el blir väldigt högt i samband med hotande bristsituationer. Just att prissignalerna tillåts slå igenom och därmed ge kunderna ökade incitament att tillfälligt sänka förbrukningen är sannolikt det effektivaste sättet att undvika akut brist på längre sikt. Men vi tror också att det behövs mer planerbar produktion i framtiden", säger Erik Ek, utan att ange vilken sorts elproduktion som i så fall är mest önskvärd.

Läs hela mera här!


Boverket rekommenderar en Skrotningspremie

I regleringsbrev för 2017 fick Boverket i uppdrag att lämna förslag på hur man skall minska utsläppen från undermåliga pannor och rumsvärmare för fastbränsle och samtidigt säkerställa att existerande regler följs vid byte av utrustning. Läs Boverkets rapport här.


NYHETER FRÅN VÅRA MEDLEMMAR

Brand på Loarp. Produktions- och leveransstopp av pellets
Onsdag morgon den 3 januari ca kl 6 startade en omfattande brand i pelletsfabriken på Loarps Gård. Räddningstjänsten larmades direkt och väl på plats togs snabbt beslutet att låta byggnaden brinna ned och fokusera på att rädda omkringliggande byggnader. Ingen person har kommit till skada och mirakulöst kunde byggnaderna omkring den brandhärjade produktionshallen för pellets räddas trots kraftig vind under första delen av branden.

PetroBio fick prestigeorder på brännare för träpulver till Chalmers
Den första november skrev PetroBio och Akademiska Hus under ett avtal som innebär att PetroBio ska leverera en ny förbränningsanläggning till Chalmers i Göteborg. Ordervärdet är på drygt 40 miljoner kronor. Leveransen omfattar bland annat en brännare för träpulver, bioolja och syntesgas samt en ångpanna.

Intressant för branschen 

Det måste vara roligt att lösa världens klimatproblem

Några har drabbats av verklig klimatångest och sprider den gärna. Men det är inte människor i den sinnesstämningen som kommer att få med sig resten av världens befolkning på att gemensamt utveckla samhället så att vi undviker ohanterliga klimatförändringar – och att samtidigt hantera alla de oundvikliga klimatförändringarna vi redan har orsakat.

Läs hela artikeln från Tomas Kåberger här!

Experterna om trenderna 2018: Mer el, lagring och förnybart
Vad väntar under året inom energi? Ny Teknik har talat med experter om trenderna 2018.

BillerudKorsnäs påverkas av brist på massaved till följd av mild vinter
Grundorsaken till bristen på massaved är den ovanligt våta och milda inledningen på vintern. Normala vintrar fryser marken och gör det möjligt att bedriva ett effektivt skogsbruk. I dagsläget kan inte skogsmaskiner användas i markerna i vissa områden. Dessutom begränsas möjligheterna att köra på skogsbilvägnätet på vissa håll. Det minskar virkesflödet. Läget är likadant i Norden, västra Ryssland och de tre baltiska staterna.

Svebio: Allt fler tankar HVO100
Ren HVO-diesel, HVO100, har på kort tid etablerat sig som ett ledande biodrivmedel. Försäljningen av HVO-diesel ökade under oktober 2017 med 124 procent jämfört med oktober 2016, alltså mer än en fördubbling. Det skriver Svebio i ett pressmeddelande.

Fredrick Federley och 2030-sekreteriatet: Nu måste vi röja upp och rädda svensk bioenergi
I morgon (17 jan) röstar EU-parlamentet om förnybarhetsdirektivet. En utfasning av produktionen av drivmedel från biomassa skulle leda till att allt fler fordon drivs med fossila bränslen, istället för de förnybara biodrivmedlen. De enda vinnarna är fossila bränslen. Det skriver EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C) och Jakob Lagercrantz, 2030-sekretariatet.

Då blir förnybar energi billigare än fossil
Om två år kan energi från förnybara källor vara billigare att framställa än den från fossila källor. Det uppger International renewable energy agency – Irena – i en ny rapport.

Ny forskning - skogsbrukets klimatpåverkan är större än befarat
Enligt en studie som publiceras i tidskriften Nature har skogsbruk mycket större påverkan på klimatet än vad forskarna tidigare antagit. Det är främst skogarnas förmåga att lagra koldioxid som minskar när människor brukar dem och detta gäller normalt skogsbruk och inte bara avskogning. 

Jämför resultatet av olika skötsel i film från Skogforsk
Skogforsk har tagit fram en film där tittaren kan jämföra olika skötsel för skogen i ett 360-graders perspektiv. 

Dyraste året någonsin för försäkringsbolag på grund av extremvädret
Skadeersättningarna i världen förra året beräknas uppgå till över 1000 miljarder kronor enligt världens största återförsäkrare, Munich Re. Efter en lugn start på året orsakade de våldsamma ovädren under hösten rekordhöga skadebelopp för försäkringsbolagen.

Det behövs både el och biodrivmedel för att nå de uppsatta målen.
REPLIK. Det dyker upp många frågor bland läsarkommentarerna till debattartikeln ”Hög fart avgörande för lyckad omställning”. Läs debattörernas svar och förtydliganden.

Omfattande investeringar rustar kärnkraften inför de kommande tjugo åren
Med facit i hand från förra vinterns samlade svenska energiproduktion kan man konstatera att kärnkraften fortfarande fyller en central funktion i energisystemet. Vattenfall investerar årligen stora belopp i modernisering av sina anläggningar Ringhals och Forsmark. 

100 procent förnybar energi skadar miljön
Den ersatta kärnkraften måste backas upp med lika stor effekt fossilgaskraft för att inte äventyra leveranssäkerheten, skriver Bengt Pershagen och Jacob Weitman i en replik till KTH-professorn Lennart Söder.

Alla fak­ta visar att jorden blir allt varmare
2017 vardet näst varmaste året som upp­mätts på jorden. Tar man hän­syn till att 2016, som var det all­ra varmaste, på­ver­kades av El Nino var 2017 re­kord­varmt, ock­så varmare än många av de år då El Nino höjt jordens me­del­tem­pe­ra­tur.


Besök vår hemsida:

Klicka Här

Se vår broschyr:
Nya Broschyr Här

Ladda ner som PDF:
som .pdf här


Kalendarium

Pellets 2018
30- 31 jan 2018, Helsingborg 
Till hemsidan

Biomass Trade & Power
7- 8 feb, Copenhagen
Me
r info här

Framtidens Fjärrvärme
21- 22 febr. Stockholm
Läs mer här!

European Pellet Conference 2018
28 feb- 1 mrs 2018, Wels, Austria
Mer information här

Ecobuild
6- 8 mrs ExCel, London
Läs mer här

BoisEnergie 2018
15-18 Mrs Grenoble, France
[more info

World Bio-markets
20- 22 mrs, Amsterdam
Mer informatin här

Nordbygg
10-13 april 2018
Stockholm
Till hemsidan

Int. BiomassConference & Expo 
16-18 april Atlanta, GA
Till Hemsidan

Argus Biomass 2018
17-19 april, London
Till hemsidan

EUBCE 2018
14- 18 May, Copenhagen
Till hemsidan

Almedalsveckan 2018
1- 8 juli 2018
Visby
Till hemsidan


Myndigheter och Politik

Sverige och Finland uppmanar EU-parlamentariker att rösta för en framtid med bioenergi
I ett brev till Europaparlamentariker uppmanar samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan och Finlands bostads-, energi- och miljöminister Kimmo Tiilikainen dem att rösta för nya regler som gör det möjligt för bioenergi att även fortsättningsvis lämna avgörande bidrag till EU:s klimat- och energimål till 2030.

EU:s energiministrar överens om EU:s framtida energipolitik
Efter sena förhandlingar i ministerrådet 18 december kom EU:s energiministrar överens om hur flera delar av EU:s framtida energipolitik ska utformas. De enades bland annat om att andelen förnybar energi ska öka fram till 2030 och om hur medlemsstaterna ska bidra till EU:s mål för förnybar energi. De kom också överens om hur EU:s gemensamma elmarknad ska utvecklas.

Se hit, småföretagare – här finns 106 Mkr i bidrag
Bakom stödet på knappt 106 miljoner står Tillväxtverket i samarbete med länsstyrelser och regioner och det betalas ut i form av affärsutvecklingscheckar, skriver Di. Maximalt stöd är 250.000 kronor.


Internationella Nyheter

New York stämmer världens största oljebolag – och divesterar
Som första stora stad i USA stämmer New York fem av världens största olje- och gasbolag. – Vi tar striden direkt till dem som känt till konsekvenserna och medvetet misslett allmänheten för att skydda sina vinster, säger New Yorks borgmästare Bill de Blasio enligt SVT Nyheter. Dessutom ska staden göra sig av med samtliga fossila innehav. Totalt handlar det om en divestering av drygt 41 miljarder kronor, skriver SVT.

Forskarnas process kan göra fossila bränslen supergröna. Upptäckten innebär att kol och oljeskiffer kan användas utan att släppa ut koldioxid. Kolkraftverk är skitiga och bidrar till global uppvärmning och klimatförändringar. Men det kan snart komma att ändras.


Marknadsrapport om olja, naturgas, kol och utsläppsrätter v 47
De samerikanska kommersiella lager.
Hela rapporten här!

En samlad bild över energiläget i Sverige
Nu har vi publicerat Energiläget 2017. Energiläget är Energimyndighetens publikation och statistiksamling som ger en samlad bild av utvecklingen på energiområdet i Sverige. Ladda ned en pdf här

När det gäller Bioenergi har Energimyndigheten nu presenterat ett Prisblad över Trädbränsle och Torvpriser 2017 och redovisar även en excel-fil med Prisstatistik för en längre period

Läget på elmarknaden vecka 1, 2018
Systempriset ökade under föregående vecka med 14 procent och landade på veckomedlet 38,1 EUR/MWh. De genomsnittliga spotpriserna i de svenska elområdena ökade med 9 procent under veckan. Hela rapporten hittar du här

"Har du som medlem något nytt eller spännande att berätta? Vill du dela med dig av detta kan du tipsa oss på kansliet. Vi sprider gärna budskapet vidare, och vi behöver naturligtvis din hjälp att kunna bevaka allt det som händer i branschen"

Pelletsförbundet  - Sockerbruksgatan 1 - 531 40  LIDKÖPING
Telefon 0510 - 285 30 -  e-post kansliet@pelletsforbundet.se -  hemsida www.pelletsforbundet.se

Du får detta medlemsbrev eftersom du är medlem i PF eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Sent with Get a Newsletter
Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!