Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR!

Snön täcker marken och julkänslan börjar så smått infinna sig och som vanligt vid den här tiden på året börjar man summera och titta framåt.

2017 har varit ett spännande år för det lokala näringslivet på många sätt. Industrisektorn går som tåget vilket skapar en bra grund för att även andra branscher dras med i den gynnsamma konjunkturen. Nyanställningar och mångmiljonsatsningar hos flera företag tyder på framtidstro. Arbetsförmedlingen släppte häromdagen färsk statistik som tyder på att högkonjunkturen håller i sig även under 2018. Det beror givetvis på en stark tillväxt globalt. Läget i Europa har t ex inte varit bättre på 10 år! Självklart ett väldigt gynnsamt läge men det är inte helt oproblematiskt. Under 2018-2022 behöver de Värmländska arbetsgivarna anställa 2500 personer bara för att ersätta pensionsavgångarna! Sedan tillkommer givetvis mångfaldigt fler för att kunna anta utmaningen med ökad orderingång och nya marknader. Detta är givetvis en gigantisk utmaning som alla i samhället behöver hjälpas åt med. Tuab kommer försöka dra sitt strå till stacken genom att kommande år jobba med olika satsningar som handlar om matchning, skola-näringslivs insatser och en hel del annat som behövs för att skapa ett gynnsamt näringslivsklimat där företag kan växa. 

Högkonjunkturen vad det gäller nyföretagande håller sig också fortsatt stark. Till dags datum har 81 nya företag registrerats i Torsby kommun och det tangerar ungefär hur det sett ut under de senaste 3 åren, vilket är väldigt glädjande!

Det vi däremot ser som en stor utmaning är de generations,- och ägarskiften som blir aktuella framöver. Här behövs stora insatser i hela länet för att behålla majoriteten av de företag som idag ägs av personer som närmar sig pension. 20 procent av företagen i Värmland ägs av personer över +65 vilket självklart är en rejäl utmaning för framtiden. Tuab har en del ideér om insatser för 2018 där vi tillsammans med olika partners ska försöka öka medvetenheten om hur ett lyckat ägarskifte kan se ut. 

Vi ser stor potential i vårt lokala näringsliv och ser fram emot att ta oss an de möjligheter och utmaningar som 2018 kommer föra med sig.

Jag och mina kollegor Lina och Anna-Lena önskar dig en härlig julhelg och ett fint nyårsfirande!

Åsa Gertling
näringslivsutvecklare Tuab 


Företagsbesök - ett bra tillfälle att lära känna företagens verksamhet och behov för framtiden

Företagsbesök är en vanlig aktivitet hos Tuab. Det är ett väldigt bra tillfälle att lära känna företag på och ofta blir diskussionerna väldigt givande. Vi får ofta med oss frågor som vi och Torsby kommun kan jobba vidare med.

Under 2017 har vi besökt ca 60 företag inom olika branscher och på olika platser i vår geografiskt stora kommun. De allra flesta besök har vi genomfört gemensamt med Ann-Katrin Järåsen, kommunalråd och Alf Larsson, vice ordförande i kommunstyrelsen samt olika handläggare på Arbetsförmedlingen. Vi försöker planera för att ha branschfokus då vi märkt att vi då kan finna "röda trådar" och följa upp möjligheter och utmaningar som företagen gör oss uppmärksamma på. 

Vi har under året haft extra fokus på företag inom hälsa,- och skönhet, besöksnäring, bilservice och handel.

Planering inför nästa års besök pågår och målsättningen är givetvis att hinna med ännu fler besök.


Företagsstafetten - populär aktivitet som får en fortsättning

Företagsstafetten blev ett populärt inslag i Tuabs verksamhet under 2017. Med det ungefärliga intervallet, en gång per månad bjuder ett värdföretag och Tuab gemensamt in till en timmes företagsfrukost. Syftet är att skapa en plattform för nätverkande men givetvis vill vi också sprida kunskap om vad som faktiskt produceras i kommunen vad gäller varor och tjänster. Cirka 20-25 personer har medverkat varje gång och stämningen har varit trivsam och givande på alla sätt. Värdföretagen får också lämna förslag på andra företag som de är nyfikna på att lära sig mer om och besöka.

Eftersom intresset för träffarna varit så stort så kör vi samma upplägg under 2018. Som första värd står Torsby kommun den 1 februari kl. 8.00. Aktuella saker som berör det lokala näringslivet kommer tas upp. Inbjudan kommer via e-post och våra sociala plattformar inom kort.

Bild: Företagsträff hos MBN Bil
Fotograf: Åsa Gertling


Torsby Utveckling AB (Tuab) är kommunens och det lokala näringslivets gemensamma näringslivsbolag. Torsby kommun äger 49 procent och övriga 51 procent ägs av Torsby Handel och Företagarna. Tuab startades 1998.


Syssleträffen - en given succe!

Tuab var med och arrangerade eventet Syssleträffen i Sysslebäck den 4 november tillsammans med Torsby kommun och några lokala föreningar. På dagen var det det ett familjevent med flera uppträdanden av olika artister samt en fullsatt företagsmässa och generade ca 700 besökare. Folk gick verkligen man ur huse!

Kvällen bjöd på galamiddag med korande av Årets Företag och Årets Förening och underhållning av bland andra ikonen Mikael Rickfors och kultbandet Cotton Eye Joe.

Ett fantastiskt event som kommer få en uppföljning 2018!


Tuab på webben

För att ta del av vad Tuab och Torby kommuns näringslivsavdelning erbjuder i form av aktiviteter, träffar, utbildningar med mera så är det ett bra sätt att gilla vår Facebook sida eller följa vår Instagramprofil (tuab.nu) ta en titt i kalendariet på torsby.se eller på vår egna hemsida tuab.nu.


Tuabs starta eget kurs för 12:e gången

Den 20 februari är det planerad start för vår egen starta-eget-kurs i fem delar som vi arrangerat sedan 2011. Det är en övergripande kurs där vi tillsammans med expertis inom olika områden föreläser om affärsidé, ekonomi, skatter, företagsregistrering, marknad och marknadsföring och en hel del annat som rör uppstart och drift av företag.

Mer info om upplägg, anmälan etc finns här: http://tuab.nu/produkt/starta-eget-kurs/



Torsby Utveckling AB - Vi får människor och företag att växa

Besök oss gärna på vår webb eller vår facebooksida

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är med i kommunens företagsregister Business Update eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Vill du avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!