Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

     NYHETSBREV nr 9 december 2017

I januari startar Coachprojektet för personer som blivit amputerade

Vi har glädjen att meddela att Personskadeförbundet RTP blivit beviljade Arvsfondsmedel för ett nytt projekt som heter Coachprojektet. Inom projektet ska vi bygga upp en coachingverksamhet för personer som nyligen blivit amputerade. Syftet med projektet är att personer som nyligen förlorat en kroppsdel och är mitt i livet ska få möjlighet att träffa en person med egen skadeerfarenhet och med hjälp av coaching och förebildskap motiveras att så snart som möjligt kunna återgå till ett aktivt och meningsfullt liv. 

Projektet startar i januari 2018. Mer information om projektet kommer i början av nästa år.

_____________________________________________________________

Finansinspektionens kartläggning av personskadereglering är klar

Den 15 december presenterade Finansinspektionen sina slutsatser av den kartläggning av personskaderegleringen som de fått i uppdrag av regeringen att utreda. Personskadeförbundet RTP ser positivt på rapporten då vi ser att vi fått gehör för många av de synpunkter och förslag som vi lämnat under utredningens gång. Finansinspektionen gör många värdefulla påpekanden, särskilt när det gäller medicinsk rådgivning.

-Det är oerhört positivt att Finansinspektionen uppmärksammat problematiken runt medicinska rådgivare och bedömer att det behövs en särskild tillsyn över den medicinska rådgivningen för att säkerställa en oberoende kvalitetssäkring och ett ökat förtroende. De skriver vidare i rapporten att det saknas en oberoende granskning av de medicinska rådgivarna. Detta är en brist som Personskadeförbundet RTP länge påtalat och vi förordar att tillsynen ska ligga under Socialstyrelsen, säger Marina Carlsson, förbundsordförande, Personskadeförbundet RTP.

Andra viktiga synpunkter från Finansinspektionen är att de anser att reglementet för Trafikskadenämnden bör ses över när det gäller sammansättningen av ledamöterna, vilket skulle kunna innebära en öppning för att få in representanter från funktionshinderrörelsen i nämnden. Vidare anser Finansinspektionen att Trafikskadenämnden bör överväga om fler medicinska rådgivare kan knytas till nämnden.

- Vi kommer nu att fortsätta att bevaka detta angelägna område och arbeta för att de positiva förslagen från Finansinspektionen får gehör och kan bidra till en bättre personskadereglering, säger Marina Carlsson.

SVT Plus kommer idag tisdagen den 19 december, klockan 20.30 att kommentera rapporten. Inslaget går att se i efterhand på https://www.svt.se/plus/.

Läs rapporten från Finansinspektionen här:

Läs artikel ur Liv nr 4-2016 om vad Personskadeförbundet RTP framfört till utredningengen.

_____________________________________________________________

Rapport från Socialstyrelsen: Vården vid trafikskador med långvariga smärttillstånd

Den 15 december lämnade Socialstyrelsen över sina förslag till Regeringen på förbättringar inom hälso- och sjukvården för att kunna erbjuda personer med trafikskador med långvariga smärttillstånd god vård. Uppdraget rör huvudsakligen långvarig nacksmärta efter trafikolycka/nackskada efter whiplashrelaterat våld.

- Vi kan med glädje konstatera att förbundets kunskap och förslag på förbättringar har fått gehör i utredningen, säger Marina Carlsson, förbundsordförande i Personskadeförbundet RTP.

Representanter från Personskadeförbundet RTP har under utredningsarbetet fortlöpande fört dialog med Socialstyrelsen där vi fått möjlighet att ge vårt perspektiv på hur vården fungerar idag, eventuella problem och framtida utmaningar och behov.

Socialstyrelsen bedömer i rapporten att framtagande respektive uppdatering av både diagnosspecifika nationella kunskapsstöd avseende whiplash-skador samt långvariga smärttillstånd behövs och avser därför att:

  • Se över och vid behov uppdatera rekommendationerna avseende smärta inom ramen för Socialstyrelsens nationella riktlinjer för tandvård.
  • Uppdatera Socialstyrelsens försäkringsmedicinska beslutsstöd avseende whiplash-skador samt långvariga smärttillstånd.

Det bedömer vidare att det kan finnas behov av att:

  • Se över och eventuellt uppdatera SBU:s vetenskapliga systematiska kunskapsöversikt avseende långvariga smärttillstånd.
  • Ta fram ett nationellt vårdprogram.
  • Ta fram kunskapsbaserad patientinformation (t.ex. uppdatering av webbplatsen 1177 Vårdguiden).

- Socialstyrelsens slutsatser visar på att Personskadeförbundet RTPs analys har varit korrekt och att vår kunskap behövs, säger Marina Carlsson.

Läs Socialstyrelsens rapport här:

Läs artikel ur Liv nr 4-2016 om vad Personskadeförbundet framfört till utredningen:

_____________________________________________________________

TV4 enkät om assistansersättningen

TV4:s samhällsprogram Kalla fakta tittar nu på hur situationen ser ut för de personer som nekats statlig assistansersättning från Försäkringskassan. De kommer sedan att göra ett program om vilka effekter den senaste tidens nedskärningar på assistansersättningen har för personer som är i behov av assistans.

För att samla in underlag inför programmet har de tagit fram en enkät som gäller dig som berörs av att antingen fått minskat antal timmar eller helt fått avslag på assistans. De vill gärna ha din syn på det hela. Svaren i enkäten är helt anonyma. Sprid gärna enkäten vidare till personer som är berörda av denna fråga.

Du hittar enkäten här:

_____________________________________________________________

Ny diskrimineringspolicy antagen

Personskadeförbundet RTPs förbundsstyrelse har beslutat om en ny diskrimineringspolicy som ersätter den som antogs 2014-11-29.

Det är ett viktigt dokument som alla berörda bör känna till och ta del av. Personskadeförbundet RTPs medlemmar, förtroendevalda och anställda omfattas av denna policy.

Läs Personskadeförbundet RTPs diskrimineringspolicy här:_

_____________________________________________________________

#Metoo-upprop inom funktionsrättsrörelsen

Nu finns det två grupper som samlar berättelser från kvinnor med funktionsnedsättning om övergrepp och trakasserier. Dels #Slutvillkorat som samlar alla oavsett funktionsnedsättning. Dels #slådövörattill där kvinnor och flickor med dövblindhet, dövhet och hörselnedsättning samlas.

Ett antal kvinnor har skapat en grupp där kvinnor med funktionsnedsättning kan berätta sina historier.

Kvinnor som är skådespelare, journalister och idrottare har delat med sig av sina historier inom #metoo-uppropet under hashtaggar som #tystnadtagning, #deadline och #timeout.

I gruppen ”Slutvillkorat” på Facebook kan kvinnor berätta om sina upplevelser, stora såväl som små. Det är bara att skicka en medlemsförfrågan. Blir det många kan det bli aktuellt att formulera ett upprop.

Du som hellre vill kan maila till slutvillkorat@gmail.com – skriv om du vill vara anonym.

Regler för gruppen:

* Dela ingenting som skrivs i gruppen med personer utanför gruppen utan tillstånd från upphovskvinnan.

* Skriv inte ut namn på personer som inte har gett sitt medgivande därtill, och uppmana inte till sådana avslöjanden.

 


Välkommen till Hjultorget den 23-24 maj

Missa inte vår stora hjälpmedelsmässa Hjultorget som Personskadeförbundet RTP arrangerar tillsammans med RG Aktiv Rehabilitering. Hjultorget 2016 lockade cirka 3 000 besökare och ett hundratal utställare som visade upp de senaste inom hjälpmedel, bil- och bostadsanpassning. Vi hoppas på lika
stor uppslutning 2018!

En ny hemsida har tagits fram www.hjultorget.nu. Här kan man boka monter och se vilka företag och organisationer som kommer att ställa ut. Program samt anmälan för besökare kommer också att finnas här längre fram.På hemsidan kan du även anmäla intresse för att få Hjultorgets nyhetsbrev
med senaste nytt om mässan!

Seminarieprogrammet för mässan kommer att utarbetas tillsammans med Rehab Station Stockholm och Spinalis som kommer att ha sin årliga inspirationsdag på Hjultorget. Dessa seminarier är kostnadsfria och vänder sig både till personer som har en funktionsnedsättning och till professionen.
Även detta år kommer vi ha ett aktivitetstorg som organiseras av Parasport Sverige, där olika idrottare visar upp sina grenar. Vi upprepar också det lyckade konceptet med en speciell Barnhörna som RBU Stockholm och Stockholms stad håller i.

Självfallet är Hjultorgets bärande tema fortfarande hjälpmedel,
bilanpassning och bostadsanpassning.

Läs mer på www.hjultorget.nu

__________________________________________________________

Dags att ansöka om forskningsanslag

Personskadeförbundet RTP beviljar årligen fondmedel till forskning och utvecklingsprojekt som är relevanta för Personskadeförbundet RTPs medlemmar och för förbundets påverkansarbete. Förbundet stöder forskning och utveckling inom följande intresseområden:

• polio
• ryggmärgsskador
• hjärnskador
• amputation
• nackskador
• följdtillstånd av ovan nämnda skador samt trafik- och olycksfallsskador
  som ger personer bestående funktionsnedsättningar

Sista ansökningsdag är den 31 januari 2018. Forskningsdelegationen
har möte i feb/mars.

Ansökningar skickas digitalt till Jennie Ignberg Erikssonvia e-post: forskning@rtp.se.

För information om sakfrågor kontakta Jennie Ignberg Eriksson via e-post eller per telefon 08 – 629 27 94.
Mer information samt blanketter hittar du på vår hemsida:
www.rtp.se under fliken kunskap/forskning.

_________________________________________________________

Nu har utskottet för ryggmärgsskador bildats

Nu har utskottet för ryggmärgsskador bildats. Utskottet består av följande personer: Gunilla Åhrén, Ingrid Tegvald, Tim Johansson och Marina Carlsson.

Inom förbundet finns det nu alltså två utskott klara, förutom utskottet för ryggmärgsskador så finns även ett utskott för poliofrågor som bildades i somras.Utskott för förbundets övriga skadegrupper; hjärn- och nackskada efter whiplashrelaterat våld samt personer som amputerats kommer även att tillsättas.

Utskottens uppgift är bland annat att på nationell nivå ge förslag på hur kunskapen ska ökas inom det skadespecifika arbetet för respektive skadegrupp samt bevaka aktuella sakfrågor som berör gruppen. Utskotten ska också ge förslag till verksamhetsplanen för 2018 och även ta fram förslag till det skadespecifika underlaget för respektive skadegrupp och profilfrågor till verksamhetsinriktning 2019-2021.

___________________________________________________________

Förbundskansliet på ny adress

Den 21 november 2017 flyttade Personskadeförbundet RTPs förbundskansli
till nya lokaler.

Ny adress är:
Besöksadress
Landsvägen 50A
Sundbyberg
Postadress
Box 1386,
172 27 Sundbyberg
____________________________________________________________

Regeringen skärper förbudet mot rattsurf

Äntligen har regeringen fattat beslut i denna fråga som Personskadeförbundet RTP länge arbetet med. Bland annat genom en motion till NTFs kongress, som bifölls.

Det kommer snart att bli olaglig att ha mobiltelefonen i handen när man kör bil. Regeringen går vidare med Transportstyrelsens förslag från i våras om att skärpa bestämmelserna kring mobil och bilkörning.

Det är händerna på ratten som gäller från och med den 1 februari 2018", säger Adriana Haxhimustafa, pressekreterare åt infrastrukturminister Tomas Eneroth.

Dagens skrivning från 2013 säger att man inte får hantera mobilen på ett sådant sätt att det inverkar menligt på körningen. Nu ska detta kompletteras med att föraren inte får använda mobilen på ett sådant sätt att han eller hon håller den i handen. Beslutet fattades den 30 november på ett regeringssammanträde.

Läs artikel från Dagens Industri här:

Läs pressmeddelande från Regeringskansliet här:

____________________________________________________________

Jägare med funktionsnedsättning ska få
jaga fler arter

I dag har regeringen remitterat en promemoria med förslag om ändringar i jaktförordningen. Ändringarna ska göra det möjligt för personer med funktionsnedsättning att från motordrivet fordon få jaga fler djurarter än i dag.

Huvudregeln i svensk jakträtt är att jakt från motordrivet fordon är förbjuden, men ett undantag finns för jakt på vissa däggdjur för jägare med viss funktionsnedsättning och bestående rörelsehinder.

Läs pressmeddelande från Näringsdepartementet här:

____________________________________________________________

Glädjande nyhet om tillgängligare friluftsliv


Nu är Svenska Turistföreningens fjällstuga Abiskojaure,
14 km från landsväg längs Kungsleden i Norrbotten, tillgänglig för personer med olika funktionsnedsättningar. Det finns flera olika kommunikationsstråk; mellan helikopterlandningsplats, sovstuga, anpassat dass, bastu och den lilla butiken. På dessa ”landgångar” kan man rulla rullstol, gå med rollator eller orientera sig om man har nedsatt syn. Det finns vibrerande brandlarm att låna för den som inte hör och duschstol att låna till bastun för den som använder rullstol. Delar av den fasta inredningen är anpassad såsom sängar, köksbänk, bastubänkar, dörrar är breddade, trösklar borttagna, osv. Det finns skyltar
vilka gör det lättare att orientera sig på stugplatsen som har flera byggnader. Tanken är att man ska kunna tillbringa några sköna dagar mitt i fjällvärlden oavsett om man har nedsatt rörlighet, syn, hörsel eller lättare nedsatt kognition.

På en stugplats som denna hjälps alla åt med vissa sysslor, som
t.ex. att bära in vatten och ved. En besökare måste därför vara helt självständig eller ha någon med som hjälper till. Besökare med funktionsnedsättning ska föranmäla sin ankomst.

För mer information ring STF Abisko Fjällstation,
0980-402 00, eller maila fjallbokning@stfturist.se.

___________________________________________________________


Inbjudan till Funka för livet - Rikskonvent om tillgänglighet i Linköping

Den 8-9 februari arrangeras Funka för livet - rikskonvent om tillgänglighet. Konferensen belyser tillgänglighet ur många olika aspekter och vänder sig till profession inom kommun, landsting, region, representanter för funktionsrättsorganisationer, tillgänglighetskonsulter, bostadsanpassare, arkitekter med flera.

Läs inbjudan här: Programblad_linkoping :

___________________________________________________________

ESCIFs Nyhetsbrev om ryggmärgsskador

Den europeiska samarbetsorganisationen för personer med ryggmärgsskador, ESCIF, där Personskadeförbundet RTP representerar Sverige ger ut ett nyhetsbrev.

Läs ESCIFs senaste nyhetsbrev här:

____________________________________________________________

Vilka frågor ska Personskadeförbundet RTP fokusera på i framtiden?

RTP står för Rehabilitering – Tillgänglighet - Påverkan. Det är också det vi framför allt ska arbeta med och för. Vi är en liten organisation som inte kan driva alltför många frågor samtidigt utan måste koncentrera oss på de frågor som är viktigast för medlemmarna.

På kommande kongress ska verksamhetsinriktningen beslutas för de kommande tre åren, 2019-2021. Det är den som styr vilka frågor vi ska arbeta med.

Vad tycker du som medlem eller ni som lokalförening är viktigt att prioritera? Har du/ni en hjärtefråga som ni vill ska finnas med. Hör av er till förbundskansliet på e-post: info@rtp.se eller per brev: Personskadeförbundet RTP, Box 1386,172 27 Sundbyberg

Vi tackar för de synpunkter som redan kommit in!

____________________________________________________________

Öppetider på förbundskanliet under Jul & Nyår

Förbundskansliets växel kommer att vara stängd från och med klockan 12.00, fredagen den 22 december och öppnar igen måndagen den 8 januari!

God Jul & Gott Nytt År

önskar förbundskansliet!

I det här numret.

I januari startar Coachprojektet för personer som blivit amputerade

Finansinspektionens kartläggning av personskadereglering är klar

Rapport från Socialstyrelsen: Vården vid trafikskador med långvariga smärttillstånd

TV4 enkät om assistansersättningen

Ny diskrimineringspolicy antagen

#Metoo-upprop inom funktionsrättsrörelsen

Välkommen till Hjultorget den 23-24 maj

Dags att ansöka om forskningsanslag

Nu har utskottet för ryggmärgsskador bildats

Förbundskansliet på ny adress

Regeringen skärper förbudet mot rattsurf

Jägare med funktionsnedsättning ska få jaga fler arter

Glädjande nyhet om tillgängligare friluftsliv

Inbjudan till Funka för livet - Rikskonvent om tillgänglighet i Linköping

ESCIFs nyhetsbrev

Vilka frågor ska Personskadeförbundet RTP fokusera på i framtiden?

Öppetider på förbundskanliet under Jul & Nyår

 

Vill du avsluta prenumerationen? Klicka här...

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!