Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

 
 

I detta nyhetsbrev, som utkommer med oregelbundna mellanrum, finns korta analyser och kommentarer till aktuella frågor inom politik och ekonomi. För ytterligare information om mina verksamheter, besök gärna Munkhammar Blog, Munkhammar Advisory, Facebook eller Twitter.

2011-08-09

Norge

Ett första nyhetsbrev efter det fruktansvärda dådet i Norge måste börja med detta ämne. Själv har jag inte utvecklat några mer djuplodande tankar utan följde bara - som de flesta - den chockerande rapporteringen. Stor kontrast till den fredliga svenska skärgård där jag då seglade med familjen. Visar bland annat riskerna med alla former av extremism.

Almedalen

Där var aktiviteten hög. Jag medverkade i en rad arrangemang av bl a EU-kommissionen, Axess, TV4, Almega och SOM-institutet. Men viktigast var väl alla möten och mingel, som vanligt. Jag fick tillfälle att skriva om Almedalens och Sveriges utveckling här.

Värnskatt

Debatten om vilken skatt som ska sänkas först har fortsatt. Jag kommenterade Dagens Industris ledare om mig och skatterna i en debattartikel i DI här. Svenskt Näringslivs Krister Andersson beskrev sin uppfattning här, förvisso väl argumenterat men i sak med en fördelning som skulle ge mindre stöd för ytterligare skattesänkningar.

Henrik von Sydow och jag har också fortsatt vår argumentation för skatteförändringar som främjar sparande, se här.

USA och skuldkrisen

Den amerikanska ekonomiska politiken är oansvarig på både kort och lång sikt, vilket har lett till försämrat kreditbetyg och oro i världsekonomin. Mycket av problemen beror i grunden på att den amerikanska statsmakten har expanderat kraftigt. Om detta, och vad som bör göras, skrev jag i Expressen här.  

Få företagare i riksdagen

Så beskrevs Dagens Industris huvudnyhet den 3 augusti. I tidningen fanns ett uppslag och en ledare. Bakgrunden till detta var en utredning jag hade beställt från Riksdagens Utredningstjänst. Bara en tredjedel av riksdagsledamöterna kommer från privat sektor. Kan påverka insikterna om hur tillväxt och jobb skapas. Läs utredningen här.

Synpunkter

Input till detta nyhetsbrev. eller synpunkter på detsamma, är välkomna och skickas till johnny.munkhammar@riksdagen.se.

 
     
 

Klicka här för att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet.

 
Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!