Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

 
 

I detta nyhetsbrev, som utkommer med oregelbundna mellanrum, finns korta analyser och kommentarer till aktuella frågor inom politik och ekonomi. För ytterligare information om mina verksamheter, besök gärna Munkhammar Blog, Munkhammar Advisory, Till Riksdagen 2010, Twitter eller European Enterprise Institute.

2009-08-10

Nu åter från sommar och segling! Semestern har avvecklats i Sverige men nyligen påbörjats i resten av Europa. För min del i hög grad överlappande fenomen - därav detta nyhetsbrev om aktuella aktiviteter.

Välfärdsvinst

Socialdemokraternas ledare i Stockholm, Carin Jämtin, skrev en debattartikel i Dagens Nyheter där hon påstod att strävan efter vinst i välfärdsföretag kan ha orsakat problemen i skola och vård. Hur kan då konsumenterna vara mest nöjda med de privata alternativen? Jämtin borde fokusera på att förbättra de 90 procent av välfärdstjänsterna som fortfarande utförs av offentliga enheter, där problemen finns.

Här finns en längre kommentar samt min rapport Välfärdsvinsten.

Georgien

För cirka ett år sedan angrep Ryssland Georgien; kulmen på en lång konflikt. I hög grad handlar den om att Ryssland inte erkänner sina närmaste grannars suveränitet, och om Georgiens vilja att gå sin egen väg. I den här rapporten - av Jon Millarp och mig - beskrivs Georgiens radikala reformer och deras fantastiska resultat.

Is a new bubble being formed?

Mycket av den politik som nu sjösätts i Europa för att lindra den ekonomiska krisen riskerar i själva verket lägga grunden för nästa kris. European Voice publicerade en debattartikel av Johan Norberg och undertecknad i ämnet, som kan läsas här.

Våga satsa på privat ägande

Johanna Möllerström, som forskar på Harvard, har skrivit den kommande boken Mitt, ditt eller ingens, som lyfter fram de olika teorier som visar hur privat ägande är till fördel för samhället. Hon och jag skrev en debattartikel i ämnet, som distribuerades av Liberala Nyhetsbyrån och kan läsas här.

Skattefridagen

Den 23 juli inträffade skattefridagen, det vill säga den första dag på året då du själv får behålla några pengar av det du arbetar ihop - dittills betalade du bara skatten. Jag ombads skriva en betraktelse, som av administrativa skäl inte hann publiceras, men som kan läsas här.

Motioner till moderat stämma

Den 27-30 augusti är det Moderaternas arbetsstämma. Till denna har jag författat fyra motioner om politiska förändringar: friare arbetsmarknad, lägre och plattare skatter, mer privat välfärd och friare handel för bättre miljö. De kan läsas här, här, här och här.

Synpunkter

Input till detta nyhetsbrev är mycket välkommet, liksom att tipsa fler att prenumerera. Kontakt: johnny@munkhammar.org.

 
     
 

Klicka här för att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet.

 
Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!