Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.
Avsluta prenumeration? Klicka här.

Ridsportare säger ifrån – vi måste lyssna!

Det är viktigt att inte låta tystnaden tala.
Inom ridsporten ska vi inte acceptera att någon blir utsatt för vare sig trakasserier, övergrepp eller näthat och hot.

Tidigare i höstas skickade vi ett brev till våra föreningar och distrikt med information om hur Svenska Ridsportförbundet arbetar mot övergrepp och trakasserier.

Med det pågående uppropet #metoo, som idrotten nu har anslutit sig till under ”timeout, och ridsportens #visparkarbakut, vill vi återigen höra av oss till er.

Svenska Ridsportförbundet har tidigare varit satt under lupp i de här frågorna. Vi blev uppmärksammade på oacceptabla händelser där vi agerade.

Men det finns mer och vi måste lyssna till de berättelser som kommer fram både från ridsportare och andra idrottare, finnas som ett stöd och arbeta tillsammans med er för att ridsporten ska vara fri från övergrepp och trakasserier.

Hälsningar
Ulf Brömster, ordförande
Eva Myrgren, vice ordförande
Helena Carlsson, vice ordförande
Madeleine Almqvist, ordförande Centrala Ungdomssektionen
Annika Tjernström, generalsekreterare

Vad gör Svenska Ridsportförbundet? 
För att ge råd och stöd i arbetet mot trakasserier, övergrepp eller näthat, har Svenska Ridsportförbundet inrättat funktionen medlemsombudsman. I praktiken är medlemsombudsmannen flera personer och funktioner. Men de ska gå att nå smidigt via mail eller telefon till Svenska Ridsportförbundets kansli.

Medlemsombudsmannen hanterar;
Medlemsfrågor och rådgivning
Juridiska frågor och föreningsfrågor
Sportfrågor och disciplinära ärenden

Du kan läsa mer om funktionen Medlemsombudsman HÄR

Nu arbetar vi med konkreta åtgärder för att få ett långsiktigt hållbart arbete för att förhindra framtida övergrepp och trakasserier.

Det innebär bland annat att vår ”gröna låda” och materialet ”Trygg i stallet” utvecklas ytterligare. Svenska Ridsportförbundets Centrala Ungdomssektionen är mitt upp i ett brinnande utvecklingsarbete. Materialet används på våra ridskolor och i föreningar, men ska också anpassas mer för tävling och träning för att lättare kunna användas av till exempel lagledare.

Läs mer om Trygg i Stallet

Det handlar om att hålla diskussionen vid liv, prata om frågorna kring etik och värdegrund och att stötta varandra när det behövs. Det ska bli en naturlig process inom hela ridsporten.

Övergrepp och trakasserier är inte en del av vår kultur och ska heller inte bli det. Men precis som i samhället i övrigt står vi inför utmaningar. Det som förekommer i samhället finns också hos oss, det måste vi vara uppmärksamma på. Och i och med att det finns många unga tjejer och killar som kan komma i beroendeställning har vi ett extra stort ansvar.

Från och med årsskiftet 2017/2018 är Basutbildningen obligatorisk både för dem som vill bli utbildningsledare och ett behörighetskrav till utbildningarna Funktionsnedsättning och delaktighet steg III, samtliga regionala och centrala funktionärsutbildningar, Ridledarutbildningen, Svensk Ridlärare I samt till C-tränarutbildningen. Läs mer om Basutbildningen HÄR

Men om det ändå händer, vad gör vi då?

Det viktiga är att inte vara tyst.
Om du blir utsatt, eller upptäcker att något pågår som inte är ok, ta hjälp från någon du litar på. Och hjälp varandra!

För föreningen finns Trygga idrottare och verktygslådan Trygg i Stallet för ett bättre klimat i stallet, på ridskolan, i föreningen, på tävlings- och träningsplatsen.

Anmälan om sexuella trakasserier och övergrepp ska ske skriftligt till förbundets generalsekreterare, som i samråd med förbundets ordförande beslutar om hur ärendet fortsatt ska handläggas. Läs mer HÄR

På våra tävlingsplatser ska Svenska Ridsportförbundets funktionärer, överdomare och domare, vara ett stöd i olika situationer.

I alla utbildningar hos Svenska Ridsportförbundet ingår etik och värdegrundsfrågor. Inte minst i den obligatoriska Basutbildningen . Vi ska se över hur frågorna kan bli ännu tydligare i våra utbildningspaket.

En förening kan begära att en person som ska arbeta med barn och ungdomar visar upp ett utdrag ur belastningsregistret. Det ger dock bara svar på om en person tidigare straffats för övergrepp.

Svenska Ridsportförbundet tar råd och stöd från andra organisationer i dessa frågor och välkomnar stödet och verktygen från bland andra BRIS (Barns rätt i samhället), Rädda Barnen, Idrottsbrevet m fl. Brott ska alltid anmälas till polisen. Kontaktuppgifter

Riksidrottsförbundet har också frågan om trakasserier och övergrepp på sin agenda.

Det är varje idrottsförbunds och organisations ansvar att arbeta förebyggande. Alla har ett eget ansvar att agera och reagera när något händer.

Svenska Ridsportförbundet uppmanar alla att säga ifrån när något händer och stötta där det behövs.


Svenska Ridsportförbundets nyhetsbrev till medlemsföreningarna.
Skicka gärna det här vidare så fler får ta del av informationen. Beställ prenumeration här.

Nyhetsbrevet skickas till den officiella e-postadress som finns angiven i IdrottOnline.
Kommer nyhetsbrevet till rätt person inom föreningen?
Om inte - be administratören att ändra e-post i IdrottOnline.
OBS! Nyhetsbrevet går inte att avbeställa

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!