Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

 
           

 

Om du bara kan ta ett steg i sänder,            vilket tar du då?

Är du också en impulsiv ja- sägare som får pappershögarna att växa på skrivbordet? Har du tusen och en saker igång samtidigt? Många tror att vi är mer effektiva genom att ha tusen bollar i luften snarare än att fokusera på en och samma boll samtidigt (inklusive mig själv ;-). Men jag börjar fråga mig; Hur är det egentligen, på vilket sätt är jag som mest effektiv? 

Här om veckan fick jag inspiration kring timemanagement där jag fastnade för att börja kategorisera alla mina uppgifter utifrån vad som var viktigt och bråttom, viktigt men mindre bråttom, oviktigt men bråttom och oviktigt och mindre bråttom. Samtliga av dagens punkter hade en av dessa koder. Jag blev snabbt medveten om att jag tillhörde kategorin som gärna släckte bränder. Jag jobbade alltså mest med uppgifterna viktigt och bråttom.

Vilken typ av uppgifter tar din tid? 

Det som blev tydligt för mig var att jag de dagar jag fick gjort de riktigt viktiga sakerna (även om jag inte var klar med allt) kände en mycket större tillfredsställelse än de dagarna som jag gjort oändligt många 'bråttom' uppgifter. Min största utmanare för att hålla min dagliga agenda är att jag ständigt lockas av inspirerande sidospår. De uppgifterna använder jag som morötter och belönar mig med när jag klarat av en tung puck jag haft stort motstånd till. 

Hur ser din strategi ut för planering av ditt arbete?

3 tips för timemanagement. 

Avsätt en särskild "planeringstid".  Gör en lista på alla uppgifter så får du en uppfattning om vad du ska göra. Släpp sen planerandet. Gör sedan en prioriteringsordning utifrån vad som är viktigast, deadlines, vad som ger dig energi etc. Sätt igång utifrån din lista, uppifrån och ner, fokus på en sak i taget.

Märk din tid. Bestäm dig för en jobbtid då du jobbar fokuserat för att sedan ta paus och släppa jobbet. Belöna dig själv när du slutfört en uppgift. 

Ge dig morötter när motivationen tryter. Om du har en dag då det känns trögt att komma igång, välj något på listan som inspirerar dig extra mycket och som känns lätt att starta upp med. Ett annat sätt för att höja motivationen och komma igång är att koncentrera dig på hur skönt det kommer bli när du är klar.
 

Nyheter på Inspirera

Delar av Inspireras verksamhet finns numera i Emma Pihls och Sofia Falks företag Wiminvest. Nya hemsidan är klar. Våra tjänster syftar till att få fler kvinnor i ledande positioner genom att börja förändra företagen underifrån. Läs mer på www.wiminvest.se

* Emma och kontroll i DN söndag

*Metro 'Har du för stort kontrollbehov?'

*Så lyckas du med första intrycket, Aftonbladet

Jag uppskattar att du tog dig tid att läsa och inspireras!

//Emma

   

Ladda ner info om Emma som föreläsare och coach 

Se inspirera.nu samt wiminvest.se för öppna föreläsningar/ utbildningar med Emma Pihl.

För uppdrag och förfrågningar av Emma Pihl i Norge se 4inspiration.no

 

 
           
 

Copyright 2009 Inspirera   Grev Turegatan 30, 114 38 Stockholm     +46 (0) 70 471 20 63      emma@inspirera.nu     Avsluta prenumeration