Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren. Avsluta prenumeration? Klicka här.

Ordförande Åsa Kratz har ordet

Åsa Kratz, ordförande i Länsteatrana i Sverige, foto Erik Unnerdal
Åsa Kratz, ordförande i Länsteatrarna i Sverige, foto Erik Unnerdal

"Med en dåres envishet kommer jag, tillsammans med många andra, att fortsätta resonera och debattera för ett vitalt kulturliv i hela landet. Om vikten av att upprätthålla en hållbar och livskraftig regional infrastruktur för kultursektorn som inte backar in i framtiden. Vikten av möten mellan människor, demokratiska arenor, en levande samhällsdebatt som möjliggörs genom konsten och kulturen. I den tid vi lever finns få saker som är så angelägna för den fortsatta samhällsutvecklingen."


Läs hela Åsas krönika för oktober 2017 här.


Norbottensteatern fyller 50 år

Monologen Vägen hit av och med Sara Arnia, foto Norrbottensteatern

Sveriges första länsteater fyller 50 år! Det firades stort i Luleå den 16 september med utställning, visningar och samtal i teaterhuset i Norra Hamnen, och med en jubileumsföreställning med skådespelare, musiker och andra medarbetare från både nu och då på scenen i Hermelinskolans aula där Norrbottensteaterns allra första föreställning hade premiär 1967. Länsteatrarnas VD Linde Sjöstedt fanns på plats för att gratta jubilaren! Läs mer

Linde passade också på att ställa 3 frågor till 3 personer med anknytning till Norrbottensteatern, och svaren kan du läsa i högerspalten. 


Vad kostar demokratin på Klassfesten?

Klassfesten, montage Liljedal Communication

Vad betyder egentligen demokrati för de som ska rösta för första gången? Den frågan ställde sig skådespelarna Hans Christian Thulin, Maria Simonsson och Linus Lindman vid Örebro länsteater i ett projekt som startade redan 2014. Nu har projektet blivit en interaktiv klassrumsföreställning där eleverna är med och spelar rollerna i Sveriges väg mot demokrati. På köpet får de godis, läsk och chips, precis som det ska vara på en riktig klassfest. Men de upptäcker snart att festen inte är gratis, precis som demokratin inte är det.

Klassfesten kommer att visas på Länsteatrarnas höstmöte i Örebro 20-22 november.

Läs om Hans Christian Thulins inspirerande resa med Klassfestenhär.


Föregångerskan om kampen för rösträtt

Promotionbild, Regionteater Blekinge Kronoberg

Regionteater Blekinge Kronoberg uppmärksammar att hundraårsjubileet för den kvinnliga rösträtten närmar sig. I Föregångerskan porträtteras en av pionjärerna inom rösträttskampen. Vi blev nyfikna både på pjäsen och på huvudpersonen och kontaktade regissören Karin Enberg.

- Hon hette Gulli Petrini och var en av många kvinnor som vid förra sekelskiftet engagerade sig i Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt, berättar Karin. - Hon ansågs vara en lysande talare med stor kunskap, känsla, humor och spets. Läs mer


Åskådarskolan introduceras på länsteatrarna

Projekt: Mamma på Folkteatern i Gävleborg, foto Tomas van der Kaaij

En ny form av kritikerledda publiksamtal har börjar dyka upp  på länsteatrarna. Folkteatern i Gävle har redan provat och fortsätter även i höst i samband med föreställningen Projekt: Mamma.

– Åskådarskolan är ett sätt att hitta nya vägar och former för kritiska samtal kring kultur, vilket behövs! säger Gro Oscarson Kindstrand, dramaturg och verksamhetsledare. Läs mer


Fokus på Ung Scen Norr

Föreställningen Döden, foto Marcus Hagman

Nu är det FOKUS PÅ Ung Scen Norr på Länsteatrarnas hemsida! 

Ung Scen Norr vill skapa scenkonst som utmanar, involverar och synliggör unga norrbottningar. 2018 blir Ung Scen Norr en del av Norrbottensteatern ordinarie verksamhet.
Just nu spelar Ung Scen Norr föreställningen Döden, en deltagarbaserad teaterföreställning som ger möjlighet att utforska och reflektera över frågor om tid, förändring, avsked, alltings ändlighet och det som ingen vet något om. 

Läs mer om Döden och om Ung Scen Norrs verksamhet här!


Hallå där - Lisen och Mattias!

Lisen Ellard och Mattias Lech, foto Marcus Hagman

Mattias Lech är regissör och skådespelare, Lisen Ellard är dansare, koreograf och radiojournalist. Tillsammans har de skapat föreställningen Döden på residens hos Ung Scen Norr. Men vad är Döden för en föreställning egentligen? Läs vad Mattias och Lisen svarar här.


Länsteatrarna i Sverige, Kaplansbacken 2, 112 24 Stockholm

Senaste nytt från Folk och Kultur

Det är många som vill vara med som arrangör av seminarier, workshops och kulturprogram på Folk och Kultur! Det visar tydligt att det finns ett stort behov av en samlad plattform för att träffas och diskutera kulturpolitik och konst.
180 intresseanmälningar har kommit in och programrådet jobbar för högtryck. Snart presenteras programmet och du har möjlighet att köpa konventpass. Läs mer i verksamhetsledare Linde Sjöstedts uppdatering här.


Länsteatrarnas höstmöte

Den 20-22 november är det dags för Länsteatrarnas höstmöte på Örebro länsteater. Temat för mötet är Valet 2018. Läs mer om det späckade programmet här.


3 röster om Norrbottensteatern

Foto Norrbottensteatern

I samband med Norrbottensteaterns festliga 50-årsfirande passade vi på att ställa 3 frågor till 3 personer knutna till teatern om dess betydelse och framtid. Christine Hemdal, verksamhetsledare för Ung Scen Norr, Kerstin Rönnblom Ersson, teaterombud och Lennart Thörnlund, ordförande för Norrbottensteatern ställde upp! Läs vad de svarade här.


Norrdans unga dansare blir skeppsbrutna

Foto Mira Helenius Martinsson

Hur det är att bli skeppsbruten kommer Norrdans unga dansare i Juniorkompaniet under hösten att utforska tillsammans med eleverna på Ljustorpskolan i Timrå i föreställningen Castaways av koreografen Jarek Cemerek. Läs mer


Välkommen Michael!

Michael Johansson, foto privat

Michael Johansson är praktikant på Länsteatrarnas kansli under hösten 2017. 
-Jag har valt att göra praktik hos Länsteatrarna för att få en djupare förståelse kring den svenska kulturpolitiken, skriver Michael i sin presentation. Läs mer


Rapport från Europa Direkt

Länsteatrarna var på plats på konferensen The Future of the European Project: White Paper and the importance of Culture for the EU som arrangerades avIntercult/Europa Direkt Intercult med Europeiska Kommissionens representation i Sverige den 21 september. Michael Johansson rapporterar här.


Rapport från Intercult Access Europa

Länsteatrarna var med på Intercult Access Europas seminarium i samarbete med Folk och Kultur den 10 oktober. Michael Johansson skrev en rapport. Läs mer


Se en trailer om Döden

Foto Marcus Hagman

Döden är Ung Scen Norrs föreställning som handlar om det som ingen vet något om. Se en trailer här.


Följ oss på Facebook

Missa inte senaste nytt! Följ oss på Facebook så vet du vad som händer!


Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!