Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

     NYHETSBREV nr 7 oktober 2017

Dialogkonferensen

Helgen den 30 september - 1 oktober höll Personskadeförbundet RTP en Dialogkonferens för lokalföreningar och distrikt i Karlstad. Temat var inspiration och dialog. Christian Wass och Igor Ardoris var inbjudna föreläsare.På konferensen påbörjades också arbetet med att ta fram förslag till verksamhetsinriktningen för 2019 - 2021 inför kongressen den 10-11 november 2018.


Nytt informationsmaterial

I samband med förbundets dialogkonferens lanserades vårt nya informationsmaterial. Personskadeförbundet RTPs målsättning är att visa på möjligheter istället för att fokusera på hinder. Det vill vi förmedla i materialet.

Beslutet om att ta fram nytt informationsmaterial togs på kongressen 2015 då en arbetsgrupp bildades som sedan genom dialog med lokalföreningarna utvärderat och kommit fram till vilken typ av informationsmaterial som skulle tas fram. Nu är vi glada att kunna presentera det material som har prioriterats i första hand.
Läs mer om materialet här: www.rtp.se

_____________________________________________________

Hjultorget 2018 börjar ta form

Den 23 – 24 maj 2018 intar hjälpmedelsmässan Hjultorget Kistamässan. Monterbokningen för utställare har öppnat och vi arbetar för fullt med planeringen.

En ny hemsida har tagits fram www.hjultorget.nu. Här kan man boka monter och så småningom se vilka företag och organisationer som kommer att ställa ut. Program samt anmälan för besökare kommer också att finnas här längre fram. På hemsidan kan du även anmäla intresse för att få Hjultorgets nyhetsbrev med senaste nytt om mässan!

Seminarieprogrammet för mässan kommer att utarbetas tillsammans med Rehab Station Stockholm och Spinalis som kommer att ha sin årliga inspirationsdag på Hjultorget. Dessa seminarier är kostnadsfria och vänder sig både till personer som har en funktionsnedsättning och till professionen.

Även detta år kommer vi ha ett aktivitetstorg som organiseras av Parasport Sverige, där olika idrottare visar upp sina grenar. Vi upprepar också det lyckade konceptet med en speciell Barnhörna som RBU Stockholm och Stockholms stad håller i.

Självfallet är Hjultorgets bärande tema fortfarande hjälpmedel, bilanpassning och bostadsanpassning. Läs mer på www.hjultorget.nu

_________________________________________________________________

Vårt projekt om bostadsanpassning lever vidare

Bostadscenter.se som sedan 2016 drivs av Hjälpmedelcenter Sverige sprider kunskap om bostadsanpassning. Nu lanserar de sin nya hemsida. Portalen Bostadscenter.se som byggdes upp och drevs under ett treårigt arvsfondsprojekt av Personskadeförbundet RTP tillsammans med tre andra förbund. Genom projektet ville förbunden höja kunskapsnivån hos dem som är i behov av bostadsanpassning samt hos handläggare av bostadsanpassningsärenden och rehabiliteringspersonal. I början av 2016 överlät förbunden Bostadscenter till Hjälpmedelcenter Sverige.

Bostadscenter sprider kunskap om hur processen kring bostadsanpassning går till. De erbjuder också utbildningar om bostadsanpassning till personer i behov av bostadsanpassning samt om handläggning och intygsskrivning till handläggare och förskrivare. På sajten finns också en behovsguide där med exempel på anpassningar och åtgärder. Låter detta intressant? Gå in på: www.bostadscenter.se

_______________________________________________________________

Internationella Poliodagen den 24 oktober

Den 24 oktober är det den internationella poliodagen. Det kommer Personskadeförbundet RTP att uppmärksamma genom att med övriga polioföreningar i norden gå ut med ett gemensamt pressmeddelande. I pressmeddelandet lyfter vi vikten av att upprätthålla vaksamheten inför polio - än är polio inte utrotad och fortfarande behövs det kunskap och forskning inom området.  En stor grupp människor lever idag med postpolio. På grund av okunskap har denna grupp svårt att få sina problem diagnosticerade och därmed också adekvat vård.

Vi håller också på att ta fram ett informationsmaterial om polio, bestående av fem olika broschyrer. Texterna i dessa broschyrer har vi fått tillåtelse att översätta till svenska samt anpassa till svenska förhållanden av Polio Föreningen i Danmark. Dessa beräknas vara klara i november.

Ett Nordiskt samarbete mellan olika polioföreningar från, Danmark, Sverige, Norge och Finland pågår. Bland annat planeras en Nordisk poliokonferens att hållas i Köpenhamn hösten 2018. Personskadeförbundet RTP är Sveriges representant i samarbetet.

 ______________________________________________________

Valberedningen har börjat sitt arbete

Personskadeförbundet RTPs valberedning har startat sitt arbete inför kongressen 2018, då förbundsstyrelse för de kommande tre åren väljs. Nu är det möjligt för dig att kontakta valberedningen med förslag på personer till förbundsstyrelsen för perioden 2019–2021. Det är sedan valberedningen som ger förslag på förbundsstyrelseledamöter till kongressen.

Har du frågor till valberedningen? Mejla till valberedningen@rtp.se eller ring RTPs växel 08-629 27 80.

Personskadeförbundet RTPs valberedning består av:

Mohammed Jaber, Uddevalla
Per-Åke Kjellström, Flen
Jeanette Krell, Malmö
Leif Sandsjö, Göteborg
Ann-Charlotte Änggård, Stockholm

_____________________________________________________________

Vilka frågor ska Personskadeförbundet RTP fokusera på i framtiden?

RTP står för Rehabilitering – Tillgänglighet - Påverkan. Det är också det vi framför allt ska arbeta med och för.  Vi är en liten organisation som inte kan driva alltför många frågor samtidigt utan måste koncentrera oss på de frågor som är viktigast för medlemmarna.

På kommande kongress ska verksamhetsinriktningen beslutas för de kommande tre åren, 2019-2021. Det är den som styr vilka frågor vi ska arbeta med.

Vad tycker du som medlem är viktigt att prioritera? Har du en hjärtefråga som du vill ska finnas med. Hör av dig till förbundskansliet på e-post: info@rtp.se eller per brev: Personskadeförbundet RTP, Vintergatan 2, 172 69 Sundbyberg

_______________________________________________________

Presentationer från konferensen Neurotrauma2017

Personskadeförbundet RTP vill rikta ett stort tack till de drygt 600 deltagare som kom till Karlstad i måndags den 2 oktober för att lyssna på landets ledande experter inom hjärnforskning. Vi tackar också alla inspirerande föreläsare! På länken nedan finns presentationer från respektive föreläsare.

Presenstationer Neurotrauma2017

_______________________________________________________________

Balansera mera – tips och råd för att förhindra fallolyckor i vardagen

Under Neurotrauma 2017 berättade landets ledande experter i hjärnforskning om det stora och ökande antalet fallolyckor. Nu genomför Socialstyrelsen en nationell kampanj som har tre teman: mat, motion och medicin. Kampanjen uppmärksammar personer i åldern 55 år och uppåt om hur vi själva kan minimera risken för att falla.

Fallolyckor är den olyckstyp i Sverige som orsakar flest akutbesök, inläggningar på sjukhus och flest dödsfall. Det är också en av de olyckstyper som ökar snabbast. Varje år faller cirka 70 000 personer så illa att de behöver uppsöka vården. Drygt 1000 personer dör. De allra flesta som faller är 60 år och äldre, men sanningen är att alla kan falla.

Tips och råd finns på: http://www.socialstyrelsen.se/balanseramera/

________________________________________________________________

Vad är viktigt för dig när du får vård?

Projektet Spetspatienter jobbar för att stärka ställningen för patienter/brukare/närstående i vården och omsorgen. Nu vill de veta vad personer som kommer i kontakt med vård och omsorg tycker är viktigt och har därför gjort en enkät. Du som besvarar enkäten gör det anonymt!

Vi vill ha så många svar som möjligt, så svara gärna även om du brukar vård eller omsorg sällan och även om du inte har en kronisk/långvarig sjukdom. Enkäten tar ca 10 minuter att fylla i.

Här hittar du enkäten:

Projektet Spetspatienter är ett samarbete mellan representanter för såväl patienter, vårdgivare, akademi, och företag. Det koordineras av Karolinska Institutet och finansieras av Vinnova. Mer information om projektet finns på www.dagenspatient.se.

_______________________________________________________________

Fler ska ha råd att gå till tandläkaren

Det allmänna tandvårdsbidraget (ATB) dubbleras från och med den 15 april 2018. Höjningen är en del av budgetpropositionen för 2018 och syftar till att fler ska kunna besöka tandvården regelbundet.

Det allmänna tandvårdsbidraget utgår, med två olika nivåer, till alla som passerat åldern för avgiftsfri tandvård för unga. Det används till att subventionera tandvårdsbesök. Regelbundna undersökningar är avgörande för en god tandhälsa.

– Ingen ska behöva avstå från tandläkarbesök för att man inte har råd. Det går bra för Sverige nu, och vi vill att framgångarna ska komma alla till del. Med den här satsningen tar vi ett viktigt steg mot en mer jämlik tandhälsa och stärker den svenska modellen, säger socialminister Annika Strandhäll.

Läs pressmeddelande från Socialdepartementet här:

_______________________________________________________________

Bra men otillräckliga förstärkningar i socialförsäkringen

Regeringen säger att när Sveriges ekonomi går som tåget ska alla få del av framgången. Funktionsrätt Sverige håller med. Men då räcker det inte med de marginella förstärkningar i socialförsäkringen som regeringen nu föreslår.

Funktionsrätt Sverige har länge drivit frågan om de oacceptabla skillnaderna mellan försörjningsnivåerna för de som arbetar och de som av olika skäl inte kan arbeta på full tid eller som inte kan arbeta alls.

Läs pressmeddelande från Funktionsrätt Sverige här:

______________________________________________________________

Patienter får ut medicin som saknar läkemedelsförsäkring

Varje år säljs hundratusentals förpackningar av läkemedel som saknar läkemedelsförsäkring på apoteken och varje år skadas ett antal patienter av dessa läkemedel, skriver Funktionsrätt Sverige och Läkemedelsförsäkringen i en gemensam debattartikel.

Läs debattartikeln från Dagens Medicin här:

______________________________________________________________

Äntligen höjs lönebidraget till en värdig nivå

I början av september gick regeringen ut och gav besked om nya efterlängtade förstärkningar inom arbetsmarknad. ”Efter många års envist arbete från Funktionsrätt Sveriges sida lyssnar regeringen äntligen och höjer lönebidraget till personer med funktionsnedsättning till en värdig nivå”, säger Lars Ohly, ordförande i Funktionsrätt Sverige.

Läs pressmeddelandet från Funktionsrätt Sverige här:

_______________________________________________________________

2017 års forskningsbidrag

Personskadeförbundet RTP, stöder forskning och utveckling genom ekonomiskt stöd till forskare och andra aktörer, som är verksamma inom förbundets intresseområden: polio, trafikskador som ger personer bestående funktionshinder, andra olycksfallsskador samt följdtillstånd av ovan nämnda skador. Personskadeförbundet RTPs forskningsdelegation har beviljat bidrag till nedanstående forsknings- och utvecklingsprojekt som är relevanta för våra medlemmar.

Depressiva symtom bland äldre personer som levt länge med ryggmärgsskada –relation till känsla av sammanhang, copingstrategier och fysisk aktivitet.
Sophie Jörgensen, ST-läkare/forskarstuderande, VO Neurologi och Rehabiliteringsmedicin, Skånes universitetssjukhus i Lund. Huvudansvarig för projektet och vetenskaplig handledare: Jan Lexell, professor i rehabiliteringsmedicin. Biträdande handledare: Susanne Iwarsson, professor i gerontologi

Energiomsättning i hjärnan vid hjärntrötthet efter en förvärvad hjärnskada - en pilotstudie
Huvudsökande: Birgitta Johansson, docent, specialist i neuropsykologi, Sahlgrenska universitetssjukhuset, Göteborg.
Medsökande: Michael Schöll, medicine doktor, forskare vid Göteborgs universitet, gedigen erfarenhet av hjärnavbildning med hjälp av PET Lars Rönnbäck, professor, läkare och neurolog Sahlgrenska universitetssjukhuset och Göteborgs universitet
 
Energiomsättning och fysisk aktivitet vid ryggmärgsskada
Huvudsökande Kerstin Wahman
Med dr, leg fysioterapeut, operativchef för FoUU-enheten vid Rehab Station Stockholm Adjungerad klinisk adjunkt (AKA) sektionen för fysioterapi NVS

Läs mer på www.rtp.se

______________________________________________________

Nu påbörjas arbetet med att koncentrera den mest avancerade vården

Regeringen ger Socialstyrelsen i uppdrag att pröva det förslag till arbetsprocess för nivåstrukturering av högspecialiserad vård som myndigheten presenterade i juni 2017. Därmed påbörjas arbetet med att öka koncentrationen av vård på nationell nivå i en pilotverksamhet inom ett begränsat antal områden.

– För att få en mer patientsäker hälso- och sjukvård behöver den mest specialiserade vården koncentreras till färre platser i landet. Det är nödvändigt och handlar om människoliv, säger socialminister Annika Strandhäll.

Socialstyrelsen har tidigare föreslagit att arbetet med nivåstrukturering ska inledas inom två sjukdomsområden: nervsystemets sjukdomar samt kvinnosjukdomar inklusive förlossning.

Läs pressmeddelande från Socialdepartementet här:

_____________________________________________________________

Swish för nya medlemmar

Nya medlemmar kan nu enkelt via swish: 123 526 26 47 betala in medlemsavgiften. Enskilt medlemskap 250 kronor, familj 330 kronor. Det är då viktigt att ange namn och adress i meddelandefältet. Det är dessutom extra förmånligt att bli medlem nu eftersom medlemskapet då även gäller för hela 2018.

I det här numret.

Dialogkonferensen

Nytt informationsmaterial

Hjultorget 2018 börjar ta form

Vårt projekt om bostadsanpassning lever vidare

Internationella Poliodagen den 24 oktober

Valberedningen har börjat sitt arbete

Vilka frågor ska Personskadeförbundet RTP fokusera på i framtiden?

Presentationer från konferensen Neurotrauma2017

Balansera mera – tips och råd för att förhindra fallolyckor i vardagen

Vad är viktigt för dig när du får vård?

Fler ska ha råd att gå till tandläkaren

Bra men otillräckliga förstärkningar i socialförsäkringen

Patienter får ut medicin som saknar läkemedelsförsäkring

Äntligen höjs lönebidraget till en värdig nivå

2017 års forskningsbidrag

Nu påbörjas arbetet med att koncentrera den mest avancerade vården

Swish för nya medlemmar

Vill du avsluta prenumerationen? Klicka här...

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!