Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

2017-10-02| Föreningsinformation

Premiumprojektet - fortsättningen

Vad visade enkäten egentligen?

Enkäten som skickades ut i februari inför Samrådskonferensen i Uppsala i mars besvarades av 39 av de 53 föreningar som hade anmält ombud. Den andra enkäten som skickades ut i maj till samtliga föreningar besvarades i juni av 85 föreningar av våra över 170 medlemsföreningar. Varje förening besvarade dock inte samtliga frågor i enkäten vilket gjorde det svårt att dra några slutsatser utifrån de svar som vi hade fått in.

Nära 2/3 av föreningarna som svarade var positivt inställda till att delta i Premiumprojektet, men av dessa var det endast omkring 1/3 som uppgav att de också hade ett färdigt material i åtanke.

Vad det var för typ av material, hur många produkter det kunde röra sig om och hur omfattande materialet var varierade och förutom att svarsfrekvensen på dessa frågor var betydligt lägre innehöll svaren även en del frågetecken och osäkra uppgifter från föreningarna själva.  Av de föreningar som uppgav att de inte hade något färdigt material i dagsläget kunde omkring hälften tänka sig att sammanställa något sådant i framtiden.

Endast 12-13 respektive 18 föreningar besvarade frågorna om vad som var viktigast för föreningen, på vilket sätt produkterna skulle säljas och föreningen få betalt. Ungefär hälften av dessa uppgav att det viktigaste för dem var att hitta en bättre försäljningskanal för att få intäkter för produkter samt att de föredrog att kunden skulle handla varje enskild produkt för sig och att föreningen fick en fast ersättning per såld produkt.

De föreningar som svarade att de inte var intresserade av att delta i Premiumprojektet uppgav anledningar som att de inte hade något material, inget underlag och motivation eller att de visste för lite om förutsättningarna, vilka fördelar och nackdelar som fanns.

Samrådskonferensens ombud, styrelsen och stämmoombuden har sagt sitt

I Uppsala i mars framkom idén att lansera projektet i två steg, detta för att föreningarna skulle få mer tid på sig utan att förbundet måste vänta med sin del av projektet. Stämman i Halmstad godkände enligt styrelsens förslag denna uppläggning.

Styrelsen har därefter beslutat att förbundet ska gå vidare med att lansera sitt eget material med de förmånliga prenumerationspaketen som start. Vad gäller föreningarnas material ska förbundet, istället för att bereda plats inom ramen för Premiumprojektet, rekommendera föreningarna att kontakta Arkiv Digital (AD) för att undersöka möjligheten att publicera material på dess plattform.  

Samarbete med Arkiv Digital möjligt för våra föreningar

De tre huvudmotiv för Premiumprojektet som presenterades i Angeläget (1/2017) är fortfarande högaktuella:

  • Utvecklingen på det digitala området
  • Behovet av breddning av släktforskarrörelsen
  • Behovet av stabilitet i ekonomin

Vi arbetar just nu med en stor uppdatering av hemsidan och därefter är det dags att jobba vidare med förberedelserna för- och verkställandet av- ”premiumsidan” på Rötter som beräknas vara klar för lansering nästa höst.

Förbundets ordförande och kanslichef har i slutet av september träffat AD:s representanter för att diskutera framtidsfrågor.

AD har idag ca: 26 000 abonnenter och en färdig teknisk plattform som gör det möjligt att ta in material från föreningar. Ett exempel på detta är Katrineholm-Flen-Vingåkers släktforskarförenings register till födda-döda-vigda 1666-1894 för Västra Södermanland som presenterades i Arkiv Digitals blogg den 21 augusti. Klicka här för att läsa blogginlägget i sin helhet. För att ta del av registren krävs ett ”Allt-i-ett”-abonnemang hos AD.

Avtal, frågor om äganderätt och ersättningsmodell samt tekniska frågor om leverans, bearbetning och kvalitetsgranskning av material m.m. måste enligt AD:s bedömning lösas för varje enskilt fall och ingen generell avtalsmall eller teknisk support kan därför erbjudas via förbundet. Förbundet ska däremot försöka sammanställa en lista med rekommendationer (Frågor & Svar/FAQ) utifrån de frågor som föreningarna kan ha vad gäller samarbete med AD. En möjlighet är att ta upp dessa frågor vid samrådskonferensen i mars. Men de föreningar som vill få möjlighet att nå ut med material till fler släktforskare kan redan nu kontakta Arkiv Digital för att diskutera vidare kring ett eventuellt samarbete.


Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!