Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren. Avsluta prenumeration? Klicka här.

Brevhuvud Etour nyhetsbrev

Etours nyhetsbrev har fått en ansiktslyftning!

Ni som prenumererar på Etours nyhetsbrev kanske noterar att det ser lite annorlunda ut nu jämfört med hur det såg ut tidigare. Vi hoppas att ni gillar förändringarna!

Målsättningen är liksom tidigare att på ett intressant och tillgängligt sätt presentera aktuell forskning från Etour inom turism, resande och friluftsliv.

Vi blir naturligtvis glada om ni tipsar kollegor och vänner i branschen om Etours verksamhet! För att bli prenumerant på Etours nyhetsbrev fyller man i sitt namn och e-postadress i  anmälningsformuläret på Etours webbplats. Detta gäller endast nya prenumeranter - du som prenumererar på nyhetsbrevet sedan tidigare behöver inte anmäla dig på hemsidan.

Vi vill gärna veta vad du tycker om våra nyhetsbrev! Skicka dina synpunkter - både ros och ris - med e-post till info@etour.se, så hjälper du oss att göra nyhetsbreven ännu bättre.


Foto: Ulrika Håård

Ny avhandling om friluftsliv och miljöengagemang

Friluftsliv kan bedrivas nära eller långt borta. I skuggan av klimathotet borde det finnas skäl att undvika längre resor, särskilt om man känner ansvar för miljön. Hur kommer det då sig att miljöengagerade inte tvekar att resa för att ägna sig åt friluftsliv? Och hur förklarar man ett till synes motsägelsefullt fenomen som ekoturism?

Daniel Wolf-Watz, forskare inom forskningsprogrammet Friluftsliv i förändring, har i sin lic-avhandling Outdoor Recreation and Environmentalism: Social and Spatial Perspectives sökt efter svar på dessa frågor. Avhandlingen behandlar relationen mellan friluftsliv och miljöengagemang och kopplingarna mellan fenomenen visar sig vara många.

Både friluftslivet och miljöengagemanget växte fram kring sekelskiftet 1800-1900, fann inspiration i romantikens naturvurm och kan ses som reaktioner på det moderna samhällets framväxt. Allt sedan dess har friluftslivet fungerat som en tillflyktsort, inspirationskälla, pedagogik och inte minst som ett uttryck för just miljöengagemang. Detta trots att friluftslivet i stort har utvecklats tillsammans med samhället i övrigt och delar dess förskjutning mot ökad kommersialisering, teknikinslag och miljöpåverkan.

Miljöengagerade tvekar inte att resa
Relationen mellan friluftsliv och miljöengagemang behandlas i avhandlingen genom två studier, en nationell enkätstudie och en fallstudie av organisationen Fältbiologerna. Syftet är att analysera på vilket sätt miljöengagerade förhåller sig till och använder naturlandskapet som resurs för rekreation. Resultatet från enkätstudien visar att miljöengagerade jämfört med andra ägnar sig mer åt friluftsliv, de har oftare ett fritidshus och de föredrar friluftsaktiviteter med liten påverkan på naturmiljön såsom cykling, kajakpaddling, vandring och skidåkning. Även när det gäller betydelsen av att resa för sitt friluftsliv skiljer de ut sig, men här till miljöns nackdel paradoxalt nog. Miljöengagerade anser nämligen i högre utsträckning än andra att det är viktigt att resa bort från sin vanliga omgivning för utövande av friluftsliv.

Förklaringen till detta ligger enligt Daniel delvis i samhällets allt mer utpräglade urbanisering, där de flesta tvingas resa för sitt friluftsidkande. Men detta är inte hela sanningen eftersom de flesta svenska städer erbjuder generösa möjligheter till tätortsnära friluftsliv. Svaret finns istället i de friluftslandskap miljöengagerade föredrar. Studien av Fältbiologerna visar att miljöengagerade har en tydlig dragning åt orörda naturmiljöer, vilket i de flesta fall kräver längre transporter — även om man i Fältbiologernas fall väljer bort flygresor av miljöskäl. I friluftslivet manifesterar miljöengagerade en längtan efter ett tänkt naturligt och ursprungligt naturlandskap.

Friluftsliv en social markör
Att med jämna mellanrum vistas i dessa landskap blir ett sätt att utrycka vem man är, inför sig själv och andra. Naturrelationen blir på så vis instrumentell, och naturlandskapet i första hand en arena för sociala handlingar. Miljöengagerade utmärker sig alltså i friluftslivet och på samma gång använder de friluftslivet för att utmärka sig.

Ladda ner och läs Daniels avhandling i fulltextformat



Spotilove – ny gratistjänst ger lokala tips till resenärer

Ur Turismforskningsinstitutet Etour i Östersund föds nu en ny gratistjänst på Internet. Genom Spotilove ges ytterst lokalbefolkning över hela världen möjlighet att tipsa resenärer om platser att besöka. Tjänsten har utvecklats av institutets chef Bo Svensson tillsammans med Miun Innovation. Inom kort lanseras också applikationer, ”appar”, för både Iphone och Android.

– Vi vet, genom vår mångåriga forskning, att resenärer vill ha lokalbefolkningens tips. Spotilove blir ett interaktivt komplement till den vanliga turistinformationen. Jag tror att lokala tips kan skapa stor glädje för resenären, det kan vara vackra platser eller lokala specialiteter, men också enkla saker som badplatser, ställen för streetbasket eller skateboard, säger Bo Svensson, chef turismforskningsinstitutet Etour.

Idén till webtjänsten fick han för ett och ett halvt år sedan och han har sedan dess arbetat med att utveckla en hemsida, www.spotilove.se. Tjänsten är gratis och genom att koppla översättningsverktyget ”Google Translate” till hemsidan så blir det möjligt att läsa lokala tips och rekommendationer på i stort sett vilket språk som helst.

– Tanken är att den som reser ska kunna ha ett enkelt verktyg i fickan, en tjänst i telefonen, där man kan få lokalbefolkningens rekommendationer. Det blir en extra krydda på resan och vi lanserar under juli ”appar” för både Iphone och Android, säger Bo Svensson.

Den som har en plats att dela loggar enkelt in på hemsidan, eller via Facebook, och markerar den plats de vill rekommendera. Därefter får man möjlighet att berätta mer om platsen, varför den är värd att besöka, vad man gör där, och annat som en ny besökare kan ha nytta av att veta. Det finns också möjlighet att ladda upp bilder. Besökare på platsen kan gilla, kommentera och dela i sociala medier. All information blir sökbar via Spotilove.

– Gratistjänsten är alldeles ny och nu behöver vi alla hjälpas åt att utveckla innehållet. Alla är experter på sina hemtrakter. Genom att bidra med sin kunskap och be andra göra likadant, så kan det här bli ett fantastiskt verktyg, säger Bo Svensson.

Besök gärna www.spotilove.se


Arbetskraftsrörligheten i fokus

Forskningsprogrammet Friluftsliv i förändring värd för internationell konferens

I den här artikeln sammanfattar och analyserar Kristina Zampoukos och Dimitri Ioannides en delmängd av den internationella forskning som gjorts kring turismarbetare, deras arbetsliv samt arbetsmarknad. I artikeln konstaterar författarna att satsningar på turismnäringen betraktas som lösningen på många regioners sysselsättningsproblem, samtidigt som merparten av jobben är lågbetalda och utgörs av osäkra anställningar med få möjligheter till avancemang.

Personalomsättningen är omvittnat hög. Vidare är kvinnor, invandrare och ungdomar överrepresenterade. Författarna föreslår att den fortsatta forskningen sätter arbetskraftens rörlighet i fokus för att kunna besvara frågor som: Vilka hinder respektive möjligheter möter de anställda när det gäller att göra karriär inom turismnäringen? Vad innebär investeringar och jobbskapande i turismnäringen för kvinnor och män i gles- och landsbygd samt i regioner som genomgår en strukturomvandling – i termer av sysselsättning men också när det gäller genusrelationer? Turismnäringen beskrivs som en instegsbransch för vissa grupper utanför arbetsmarknaden – men vad händer sedan? Finns det en risk att individer blir inlåsta i en situation där de temporära anställningarna efterlöser varandra? 

Läs artikeln i fulltextformat

Den internationella konferensen Monitoring and Management of Visitors in Recreational and Protected Areas (MMV) arrangeras av forskningsprogrammet Friluftsliv i förändring i Stockholm den 21‐24 augusti 2012. MMV konferensen är en mötesplats för presentation av forskningsresultat och utbyte av erfarenheter inom friluftsliv och naturturism. Konferensen fokuserar bl.a. på skötsel och förvaltning av natur för besökare, turism i skyddade områden, besökarstudier, friluftsmönster, planering för friluftsliv, ungas friluftsvanor, naturvägledning, kommersialisering av natur, hållbar naturturism och metodutveckling. Konferensen är internationell och ger unika möjligheter till ett brett kunskaps‐ och erfarenhetsutbyte inom friluftsliv och naturturism.

Läs mer på www.mmv2012.se


Forum för naturturism
Foto: Tina Stafrén

Forum för naturturism

Framgång och hinder i naturturistiskt företagande – erfarenheter från forskning och näring, är rubriken den 1 september på Campus Östersund. Naturturism har länge varit ett prioriterat forskningstema vid Etour. Forum för naturturism är ett populärvetenskapligt seminarium där vi presenterar forsknings-resultat från olika projekt med fokus på det naturturistiska företagandet, dess hinder och framgångsfaktorer samt marknaden för natur-turism.

Seminariet vänder sig till organisationer, företagare, myndigheter, lärare och andra forskare som har intresse av ny kunskap om turism i natur.

Ladda ner/läs hela programmet!

Välkommen!



K&K project: Engineering the knowledge destination

A research project financed by the Knowledge Foundation (K&K Stiftelsen) begins in fall 2011. Key actors of the destination of Åre, like SkiStar and the destination management organisation (DMO) Are AB, jointly engage along with researchers from ETOUR in the co-production and implementation of a powerful Destination Management Information System (DMIS).

Although huge amounts of customer-based data are widespread in tourism destinations (e.g. data bases save transaction and survey data, respectively, web servers store tourists’ website navigation), these valuable knowledge sources typically remain unused.

Read more about the K&K project...


Etour och Lunds universitet värdar för IFITT-konferens

Etour och Lunds universitet arrangerar 24 - 27 januari 2012 i Helsingborg konferensen ENTER2012 - eTourism Present and Future Services and Applications. Läs mer om konferensen här...


The trend towards all-inclusive and other pre-planned tourist destinations: Does geography matter?

Under de senaste två decennierna har det skett en ökande tendens att utveckla all-inclusive resorts. Exempel på sådan utveckling finns ibland annat i Mexiko, Dominikanska Republiken, Egypten och Turkiet. I den här nystartade forskningsstudien fokuserar vi på processer och aktörer som bidragit till utvecklingen. Hur all-inclusive anläggningar ser ut och vad som inkluderas i priset varierar, men ofta handlar det om god tillgång på mat och dryck, poolområden och spa, saker att göra för barn och sportaktiviteter. En egenskap hos flera av resorterna är att de är mer eller mindre avskärmade från det omgivande lokalsamhället och att det finns en tendens att tona ner destinations platsbaserade attribut i sin strävan att förmedla högkvalitativa semesterupplevelser där besökare inte behöver oroa sig över notan och oförutsedda kostnader. Resorternas likartade design och utbud gör att de lätt kan vara utbytbara för turisterna.

Den ökande förekomsten av all-inclusive resorts står som en direkt motsättning till andra trender inom turismen, så som exempelvis ekoturism, etnisk turism, och geoturism, där platsens betydelse och upplevelser av lokal kultur och atmosfär och orörd natur framstår som viktiga turismattraktioner. En central fråga i studien är därför i vilken mån resmålets aktiviteter har ersatt de platsspecifika egenskaperna som en huvudsaklig faktor för att resa. Vilken roll har den geografiska lokaliseringen och vilken betydelse har platsspecifika attribut inom all-inclusive turism och andra liknande företeelser, till exempel inom kryssningsturism?

För att undersöka detta närmare har vi genomfört en första undersökning av skandinaviska researrangörer. Utifrån intervjuer och innehållsanalyser av hemsidor undersöks bland annat hur dessa företag definierar all-inclusive resor och hur de marknadsförs. Respondenterna har också reflekterat över trender och orsaker bakom utvecklingen av all-inclusive turism.

Dimitri Ioannides, Sandra Wall-Reinius och Kristina Zampoukos ska presentera preliminära resultat vid en internationell konferens om framtidens turism i Cardiff, juli 2011.



Turismforskningsinstitutet ETOUR utvecklar och kommunicerar kunskap om turism och resande genom dialog och samverkan med rese- och turistindustrin. Verksamheten innefattar forskning, utbildning, samt dialog och samverkan med turistnäringen aktörer.

Mittuniversitetet

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!