Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

 
 

I detta nyhetsbrev, som utkommer med oregelbundna mellanrum, finns korta analyser och kommentarer till aktuella frågor inom politik och ekonomi. För ytterligare information om mina verksamheter, besök gärna Munkhammar Blog, Munkhammar Advisory, Facebook eller Twitter.

2011-06-13

"Därför har jag ändrat mig om slopad värnskatt"

I en situation där Socialdemokraterna hotar omtolka budgetlagen för att i höst plocka bort ytterligare jobbskatteavdrag från budgetpropositionen drar jag en lans för jobbskatteavdraget. I Dagens Industri utvecklar jag varför jag anser att ytterligare jobbskatteavdrag bör gå före avskaffad värnskatt, trots mitt långa motstånd mot denna skatt. Läs här.

Grekisk tragedi

Sitautionen i Grekland är dramatisk och allvarlig. För oss som inte är direkt involverade i krishanteringen finns större möjlighet att analysera orsakerna till krisen och möjliga lösningar. Fakta är att grekiska regeringar i decennier har lånat pengar till konsumtion istället för tillväxtreformer och budgetbalans. Om detta debatterade jag i TV4, kan ses här.

Skrev även en liten text som relaterar krisen i Grekland till riskerna med att montera ned det finanspolitiska ramverk som infördes i Sverige efter vår djupa kris. Läs här.

"What the U. S. Can Learn From Sweden"

I en debattartikel publicerad på Real Clear World - den ledande amerikanska sajten för politik, ekonomi och opinion - skrev finansminister Anders Borg och jag om hur ett land kan nå hög tillväxt och budgetöverskott genom långtgående reformer - utifrån Sverige som exempel. Läs här.

EU-skatter

Dagens Nyheter skrev i en artikel om EU-kommissionens förslag om att EU ska få ta ut ett antal egna skatter. Mot detta finns det anledning att vara mycket kritisk, som jag utvecklade redan i december. I torsdags framförde jag också delar av detta budskap till EU-kommissionären för skatter, Algirdas Semeta, under hans Stockholmsbesök. 

Boktips: Företagarrörelsen och opinionen

Förändring händer inte bara utan anledning. I en ny bok beskriver Janerik Larsson hur viktig näringslivets opinionsbildning har varit för den omfattande förändring och förbättring av Sverige som har skett de senaste tre decennierna. Mer här.

Synpunkter

Input till detta nyhetsbrev. eller synpunkter på detsamma, är välkomna och skickas till johnny.munkhammar@riksdagen.se.

 
     
 

Klicka här för att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet.

 
Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!