Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

2017-09-08 | Föreningsinformation


Nytt datum för Släktforskningens dag 2018

Släktforskningens dag får nytt datum från och med nästa år. Nyköping-Oxelösunds Släktforskarförening föreslog i en motion till förbundsstämman en flyttning till tredje lördagen i januari, detta för att lättare fånga upp kursdeltagare till vårterminen. Efter stämmobeslut har förbundsstyrelsen nu fastställt den tredje lördagen i januari som nytt datum för Släktforskningens dag, vilket för nästa år innebär lördagen den 20 januari.

2018 fyller Riksarkivet 400 år, vilket kommer att firas med ett antal program under året. Förbundsstyrelsen har mot den bakgrunden fastställt Arkiv som tema för Släktforskardagarna. Föreningarna rekommenderas att, kanske i samarbete med hembygdsföreningar, engagera företrädare för lokala och regionala arkiv.

Mer information och affischmallar hittar du inom kort på Rötter under förbundsinfo. 


Nytt projekt - Sveriges befolkning 1860

Sveriges dödbok 7 har gått in i produktionsfasen för ”förhandsskivan”, som ska vara klar i slutet av november i år. Arbetet fortsätter med sikte på en slutversion ett år senare.  Vad händer sedan?

Förbundet behöver ett nytt projekt som kan bygga på den unika tillgång som släktforskarrörelsen har i sina många frivilliga registrerare landet runt och som kan ge försäljningsintäkter i nivå med dödbokens. Förbundsstyrelsen vill här satsa på en databas över Sveriges befolkning 1860.

1860 års folkräkning var den första som genomfördes efter det att Statistiska centralbyrån (SCB) inrättats 1858. Församlingarna levererade förteckningar över sina innevånare till SCB med utgångspunkt i husförhörslängderna. I förhållande till de senare folkräkningarna har 1860 års vissa svagheter: dels anges inga fullständiga förnamn utan bara initialer, dels anges enbart födelseår - inget datum. Dessutom finns sökbara uppgifter hos SVAR bara för ett enda län - Jämtlands.

För dem som engagerar sig som registrerare i detta projekt blir uppgiften att med hjälp av i första hand husförhörslängderna komplettera SCB:s förteckningar med förnamn och födelsedatum och naturligtvis samtidigt att med släktforskarens kritiska öga rätta eventuella fel och göra andra kompletteringar som kan behövas. 

Som grund för projektet måste SCB:s förteckningar skannas och göras tillgängliga digitalt. Förbundet samarbetar här med Riksarkivet och - genom Riksarkivet - med FamilySearch. Sedan gäller det att skapa en mall för registreringen. Förhoppningsvis kan registreringsarbetet påbörjas under första halvåret 2018 och en databas med Sveriges befolkning 1860 vara klar för publicering till Släktforskardagarna 2020.


Stämman finns nu på YouTube

Under Släktforskardagarna i Halmstad hölls Sveriges Släktforskarförbunds årliga riksstämma. Var du inte på plats?Du hittar filmen på Sveriges Släktforskarförbunds egen YouTube-kanal.

Här kommer du till stämman på YouTube


Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!