E-brev med fakta och uppdateringar runt en principiellt viktig fråga. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Söndag 3 september 2017

Nyhetsbrev 29

Bankgiro 250-8109

Swish 123 223 88 06

Dela och gilla nyhetsbrevet på Facebook! Klicka här!


Detta är ett informationsbrev från Båtfolket.se. Med fakta som verktyg och med backning från fler än tiotusen registrerade supporters vill vi få till en formell utvärdering och översyn av Sveriges unika 0.2-promilleregel för fritidsbåtar införd 1 juni 2010. Lagar som kriminaliserar oss medborgare måste byggas på fakta    - inte myter!

- Bara den som räds svaren motarbetar en utvärdering.

Debatten fortsätter, kraven på utvärdering och omprövning likaså


Vi har förhoppningsvis ännu många veckor och helger vi kan njuta av vårt båtliv. Debatten fortsätter om vår förmyndarlag och igen tar några riksdagsledamöter initiativ i frågan.

Riksdagsledamöter ser det orimliga med lagen

Förra måndagen hade Riksdagsledamöterna Maria Stockhaus och Lars Beckman (M) inne en debattartikel i Aftonbladet. De påpekar att 0.2 lagen på sjön är hårt lobbad av den sk. ”nykterhetsrörelsen” och med dess agenda som fundament blivit en rättsosäker förmyndarlag som adresserar ett problem som inte finns. De anser att lagen bör omprövas och anpassas till fakta och vår omvärld. Klicka här för att läsa artikeln.

M vill se en utvärdering

M i Stockholm har officiellt tagit ställning för en omprövning. Nedan-stående annons har synts bl.a på sociala medier. 

Många politiker inser att lagen slår fel och retar upp en stor del av de c:a 230.000 båtägare - plus familjer och vänner - som omfattas av lagen.

Genom åren har ett flertal riksdagsmän reagerat och i olika former krävt att en översyn bör göras. Hittills har M ledamöter varit flitigast men även C och S representanter har tagit upp kravet. Vi uppfattar KD och SD som ambivalenta i frågan. V, MP samt L/FP är för lagen, vill inte diskutera den överhuvudtaget och är därigenom emot en översyn. Inte speciellt liberalt alltså!

Tänk på att även du som medlem och medborgare kan påverka direkt.

MHF:s extrema tolkningar

MHF’s Lars Olov Sjöström replikerade (läs här) på M Riksdagsledamöternas artikel. Han slår fast att år 2015 omkom 30 personer i båtolyckor varav 19 var ”alkoholpåverkade” (d.v.s. hans definition av att ha druckit vin eller öl överhuvudtaget) och därför berodde olyckan på just alkohol. Utan tvekan är det riskfullt att vara ”full” på riktigt men att utan vidare fastslå sambandet alkohol och olyckor är att göra det väldigt lätt för sig.

Vi är lediga när vi har båtliv och det är inte konstigare än att vi tar en öl eller ett glas vin och äter god mat när vi är på sjön heller. Sambandet mat i magen och olyckor är sannolikt ungefär detsamma. Eller med chips, eller med Coladryck. Vi som gått i skola vet att korrelation (samband) inte alls behöver innebära kausalitet (orsakssamband) överhuvudtaget.

Lars-Olov hänvisar till en amerikansk studie från 2001 att i praktiken dricka en halv lättöl skulle vara farligt. Det är en helt extrem tolkning av så kallad ”relativ risk” som inte skall förväxlad med ”absolut risk”. Läser man studien noggrant så är det tydligt att det är först vid c:a 0.8 promille den relativa risken ökar så den reellt kan ha någon betydelse.

Svensk forskning

I svenska sjörättsinstitutets forskning på över 400 domar så fann man att endast något dödsfall eventuellt gick att härleda till att föraren på båten var onykter och hade en  promille strax under en promille. I alla övriga fall låg man över 1 promille. D.v.s. över den gräns som gällde innan 2010 och som ännu gäller långsamgående båtar o/e båtar under 10 meter. (Marine Intoxication in Swedish Case Law – Sjöfylleri i svensk rättspraxis).

Inte heller Transportstyrelsen har i sin statistik kunnat härleda någon säkerhetshöjande effekt av den unika 0.2 lagen.


Så vad säger internationell forskning?

Det är brist på seriös forskning om droger och alkohol inom båtlivet. Men inom fordonstrafik finns det forskning (sammanställt av bl.a. av FN organet World Health Organisation, sanktionerad och undertecknad av bl.a svenska Claes Tingvall) och den visar att det är först vid c:a 0.8 promille som den relativa riskkurvan börjar peka brant uppåt.

Sedan skall den risken sättas i sitt sammanhang när mobiltelefon, vara trött, nysa, passa på barnen, fixa med musik, lägga in snus, röka etc faktiskt anses som farligare – men inte är förbjudet. Vid 0.4 är det inte möjligt att mäta någon reell påverkan överhuvudtaget. Vi (inklusive Högsta Domstolen) anser att båtliv inte kan jämföras med krävande fordonstrafik. Därför skall vi ha en promillegräns som är anpassad till båtlivets förutsättningar och övriga "sjönationers" gränser. 

WHO rapporten går att läsa här


Stötta oss - en kamp för att kriminaliserande lagar skall stiftas på sakliga grunder!

Vi är många som blir allt mer bekymrade över lagar som stiftas efter opinionsundersökningar och inte efter fakta och minoriteters rätt. Ett samhälle som allt mer styrs av tyckande och ängsliga eller ensidiga kvällstidnings-rubriker. 0.2 promille på sjön är exakt en sådan tyckarlag. Där du har politiska kontakter – kräv en ändring! Lyd inte bara! 

Stötta oss på www.båtfolket.se med en slant för vår kamp. Vi är en helt ideell aktionsgrupp. Vårt arbete med att få till en justering av 0.2 lagen är givetvis viktigt. Men frågan rymmer också dimensioner som är långt mycket viktigare än rätten att få framföra en båt med låga alkoholnivåer så länge man inte utgör en fara för andra. Även rätten att inte dömas galet hårt för ett påhittat brott där det bevisligen inte finns några offer! Det kostar för oss att ställa ut på mässor, annonsera, producera material. Vår verksamhet bygger endast på hjälp av privata bidrag.

Lagar som kriminaliserar oss medborgare måste bygga på fakta – inte myter. Swisha eller sätt gärna in en hundring – eller mer – på vårt bankgiro nedan. Notera, allt ev. överskott efter lagändring går oavkortat till Sjöräddningen. Vi har en kompetent revisor.

Vi är givetvis även intresserade av att du personligen engagerar dig :-)

Ikonisk dekal!
Denna symbol kan du få som dekal att sätta på din båt för att visa vad du står. Kan hämtas på mässan eller genom att du sänder ett bidrag till oss

Du kan Swisha ditt stöd till 123 223 88 06

Annars Bankgiro 250-8109. Skriv gärna namn och mailadress så vi vet vem du är! Lägger du med en postadress sänder vi dig vår ikoniska dekal i form av en farledsskylt med överkryssat 0.2. En absolut succé på båtmässan 2015 samt 16 och vi har levererat mer än 7.000 av dem! Passar fint bredvid sjöräddningssällskapets dekal på båten! Du som stöttat oss tidigare - maila oss bara så sänder vi! 


Dela och gilla nyhetsbrevet på Facebook! Klicka här!

Facebook logo

Informera dina båtvänner och klubbkollegor via e-post och sociala media om oss och vårt arbete. Sänd en länk till dina vänner för att få detta nyhetsbrev. Fakta vinner i längden om det är tillräckligt många som besitter den!

På Facebook finns den öppna gruppen "Sjöfyllerilagen" där du finner oss och andra som debatterar. V.v notera att den INTE är modererad av oss i Båtfolket.

Vår 49 sidiga vitbok med "kalla fakta" finns att ladda ner på www.båtfolket.se tillsammans med affischer och annat material.

Vill du höra av dig - sänd ett mail till Jim Huzell jimhuzell@gmail.com

Du får detta nyhetsbrev eftersom du uttryckt ditt intresse för Båtfolket och vår kamp mot 0.2 lagen. Din address har vi fått från vår webbsida eller vid ett båtevenemang. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!