Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

     NYHETSBREV nr 6 augusti 2017

Bättre diagnostisering av patienter med traumatisk hjärnskada

Genom att utveckla klassificeringen av patienter med traumatisk hjärnskada kan man idag ställa en säkrare diagnos och prognos, visar en ny studie publicerad i PLOS Medicine. Resultaten bygger på ett samarbete mellan Karolinska Institutet, Karolinska Universitetssjukhuset och Helsingfors Universitetssjukhus.

För att standardisera tolkningen av DT-bilder av hjärnskadade patienter har olika typer av DT-klassifikationssystem utvecklats som tar hänsyn till informationen som finns på röntgenundersökningen för att på så sätt se till allvarlighetsgraden av skada och förbättra prediktionen av hur det kommer att gå för patienten.

Läs artikel från Medicinsk access här:


Nu har utskottet för poliofrågor bildats

I början av augusti träffades utskottet för poliofrågor för första gången på Personskadeförbundet RTPs kansli. Gruppen består av: Nahryin Jacob, Conny Andersson och Inger Ljungqvist, .

Utskott för förbundets övriga skadegrupper; ryggmärgs-,hjärn- och nackskada efter whiplashrelaterat våld samt personer som amputerats kommer även att tillsättas.  Gruppen som ska bevaka poliofrågor är först ut!

Utskottens uppgift kommer bland annat vara att på nationell nivå ge förslag på hur kunskapen ska ökas inom det skadespecifika arbetet för respektive skadegrupp samt bevaka aktuella sakfrågor som berör gruppen. Utskotten ska också ge förslag till verksamhetsplanen  för 2018 och även ta fram förslag till det skadespecifika underlaget för respektive skadegrupp och profilfrågor till verksamhetsinriktning 2019-2021.

__________________________________________________________________

LSS-reformen är utsatt för krypskytte

Sverige är inte längre ett föregångsland när det gäller funktionshinderspolitik. Det skrev Funktionsrätt Sveriges ordförande Lars Ohly i en debbattartikel den 7 juli.

Sveriges funktionshinderspolitik har historiskt sett haft samma mörka drag som i andra länder. Även i Sverige har människor med funktionsnedsättningar gömts undan, särbehandlats, diskriminerats och fråntagits sina mänskliga rättigheter. Men i takt med samhällets modernisering har också synen på funktionsnedsättningar ändrats och perspektivet mänskliga rättigheter har fått ökat genomslag.

Läs debattartikeln från ETC här:

____________________________________________________________

Vill du delta i en forskningsstudie med specifik träning av nacken mot whiplashrelaterade besvär?

Forskning vid Linköpings universitet har nyligen visat att en specifik träningsform för nacken har mycket god effekt på whiplashbesvär. Nu startar en ny studie av samma forskarteam, som ska undersöka om träningen till stor del kan göras via ett webbprogram.

Forskarteamet under ledning av Anneli Peolsson, professor vid Institutionen för medicin och hälsa vid Linköpings universitet, visade i en nyligen avslutad studie att en särskild nackträning har mycket god effekt. Ett antal deltagare blev helt besvärsfria, trots att de haft whiplashbesvär i många år. Detta var den största studien i sitt slag i världen och resultaten har väckt stor internationell uppmärksamhet.

I den nya studien som nu drar igång kommer alla deltagare att få den specifika nackträningen. Träning sker antingen regelbundet hos sjukgymnast (fysioterapeut), eller via ett webbprogram med några få besök hos sjukgymnast.

Bakgrunden till träningens framgång är att nackens stabilitet utgörs till ca 70 procent av muskler. Hos personer som utsatts för whiplashvåld är funktionen i dessa muskler ofta störd, vilket även visats av forskargruppen genom banbrytande ultraljudsundersökningar i samband med den tidigare studien. Avvikelserna i musklernas funktion ger en sämre förmåga att stabilisera nacken vilket kan leda till en rad besvär utöver smärta.

Den nya studien pågår eller är på väg att startas upp i Östergötland, Jönköping/Huskvarna, Sörmland, Örebro, Uppsala, Västerås, Kalmar och Västervik.

Mer information om studien samt länk till intresseanmälan finns på www.whiplashstudie.se

_____________________________________________________________

Ivo granskar vården av personer med funktionsnedsättning

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, genomför en nationell tillsyn av vården för personer med funktionsnedsättning ur ett jämlikhetsperspektiv.

Tillsynen har pågått sedan i våras och sker över hela landet. Att granskningen görs beror på signaler från Socialstyrelsen om att det kan finnas risker vad gäller graden av jämlikhet i behandlingen av funktionshindrade. Målet är att projektet ska ge ökad kunskap hos hälso- och sjukvårdspersonalen. Fokus för granskningen är brister i kontakter med personer med funktionsnedsättning, som medför att vården inte är jämlik.

Läs artikel från Dagens Medicin här:

_________________________________________________________________

Läkare: ”Om fem år får 10 000 patienter cannabis”

I Sverige har hittills tre läkare fått licens för att skriva ut cannabis till tre olika patienter. En av läkarna är Claes Hultling, docent vid Karolinska institutet. Till DN säger han att han tror att 10 000 patienter kommer använda cannabis i medicinskt syfte regelbundet i Sverige om fem år.
Enligt Hultling finns det omkring 6 000 personer med ryggmärgsskador och 150 000 personer med nervsmärtor i Sverige.
– Vi tror att kanske 10 procent av alla dem skulle ha nytta av medicinsk cannabis, säger han till DN.

Läs artikel från Dagens Nyheter här:

_____________________________________________________

Teletal – nytt utseende men samma tjänst

Teletal har från och med den 1 juli 2017 nytt utseende – ny logotype samt en ny hemsida.

Tjänsten Teletal är dock densamma. En kostnadsfri tjänst där man kan få hjälp med att ta sig igenom knappval i växlar, att skriva anteckningar från samtalet, att förtydliga vad som sägs eller något annat som gör att ett vanligt telefonsamtal är svårt att ringa. Teletal är en skattefinansierad tjänst och det är Post och telestyrelsen som betalar för tjänsten. Den som ringer via Teletal betalar ingenting. Alla som tycker ett vanligt telefonsamtal kan vara svårt får använda Teletal.

Från måndag 3 juli finns en ny och fin hemsida för Teletal med bland annat en informationsfilm som tydligt beskriver hur Teletal fungerar.

Titta in på: www.teletal.se

 ______________________________________________________________

Boken - Allt du behöver veta om postpolio, på flera språk

Alla nya medlemmar som har haft polio får boken - Allt du behöver veta om postpolio - utan kostnad. Boken finns på svenska, engelska, franska och arabiska. Även du som redan är medlem och har polio och inte redan har boken får den. Kontakta då förbundskansliet på info@rtp.se eller telefon 08 629 27 80 så skickar vi boken till dig.

 ___________________________________________________

Gratis telefonrådgivning i socialförsäkringsfrågor

Sedan en tid tillbaka har Personskadeförbundet RTPs medlemmar möjlighet att få telefonrådgivning i socialförsäkringsfrågor av juristen Erik Ward. Han är specialiserad på socialförsäkringsfrågor och kan ge juridisk hjälp till människor i kontakten med Försäkringskassan vid ansökningar och överklaganden. Erik har lång erfarenhet från tjänstgöring på Försäkringskassan och som föredragande i högsta instans. Han har erfarenhet av rättstillämpning inom samtliga ärendeslag och för processföring i högre instans.

Till Erik kan du som medlem ställa frågor som handlar om olika ersättningar från Försäkringskassan som till exempel sjukpenning, sjukersättning, livränta och arbetsskada.

Erik nås per telefon 0456-515 31 varje onsdag mellan klockan 13.00-17.00.

_________________________________________________________________

Anmäl dig till Neurotrauma 2017!

Det finns fortfarande platser kvar till den vetenskapliga konferensen om traumatiska hjärnskador efter skall- och nacktrauma som Personskadeförbundet RTP anordnar i Karlstad den 2 oktober!

Fokus sätts på hjärnans speciella känslighet för att skadas, dess formbarhet och plasticitet för möjligheten att rehabiliteras och läkas. Detta med den moderna neurovetenskapen som bas.

Program samt anmälan hittar du på: www.neurotrauma2017.se

__________________________________________________________________

"Elefanten i rummet" - att våga tala om
blåsa och tarm

I föreläsningen "Blåsa och tarm som har påverkats av en neurologisk skada eller sjukdom” ges en beskrivning över hur blåsa och tarm fungerar i vanliga fall och vad som händer när man får en skada eller sjukdom. Symtom som exempelvis svårt att tömma sig, springa på toaletten dygnet runt mm. Vad gör man om man får problem och vilken hjälp går att få? Detta viktiga ämne berör många av våra medlemmar oavsett om man har en synlig eller osynlig skada.

Vill ni ha föreläsningen till er förening? – skicka en intresseanmälan!

Erbjudandet innehåller ett föreläsningspaket där Wellspect står för föreläsare inom blåsa och tarm, samt bjuder även på fika/tilltugg. Lokalföreningen bokar och bekostar lokal.

Förutom föreläsningen om blåsa och tarm (ca 60 min), finns det möjlighet att lägga till ett ämne som:

  • Att leva och resa med neurogen blåsa och tarm. Föreläsarna Kent Revedal och Reneé Torndal, som själva lever med problematiken, men låter inte detta hindra dem från att från att förverkliga sina drömmar. CercaDeTi Rehab AB (ca 60 min)
  • Patientlagen, 1177.se/Mina vårdkontakter. (Lokalföreningen ordnar lokal föreläsare)

Föreläsningen görs i samarbete med Wellspect och är planerad att genomföras under hösten 2017 eller våren 2018. Skicka en intresseanmälan och hör av er om ni har frågor till ulla.carlsson@rtp.se 

___________________________________________________

Vill du vara med i vår medlemspanel?

Vill du dela med dig av dina åsikter och bidra till förbundets viktiga påverkansarbete? Anmäl då ditt intresse till förbundets medlemspanel. Genom att delta i medlemspanelen kan du som medlem vara delaktig i vårt påverkansarbete som berör personer med trafik- olycksfalls och polioskador. Det kan till exempel handla om hur vi ska agera i intressepolitiska frågor och aktuella debatter.

Vi behöver dina tankar och idéer så att vi kan bli en ännu bättre företrädare för våra medlemmar och en starkare röst att räkna med i påverkansarbetet.

För att få en så jämn och representativ fördelning som möjligt av medlemspanelen förbehåller vi oss rätten att välja vilka som ska ingå.

Har du frågor eller vill anmäla ditt intresse av att ingå i panelen hör då av dig till Petra Larsson på e-post: petra.larsson@rtp.se

_________________________________________________________________

Hjälpmedelsmässan Hjultorget 2018

Planeringsarbetet inför Hjultorget 2018 som kommer att hållas den 23-24 maj 2018 pågår nu för fullt och monterbokningen för utställare har öppnat.

En ny hemsida har tagits fram www.hjultorget.nu. Här kan man boka monter och så småningom se vilka som kommer att ställa ut. Program samt anmälan för besökare kommer också att finnas här längre fram. På hemsidan kan du också anmäla intresse för att få Hjultorgets nyhetsbrev med senaste nytt om mässan!.

__________________________________________________________________

RTP-dagen den 22 september!

I år infaller höstdagjämningen fredagen den 22 september, då passar vi på att arrangera RTP-dagen då vi uppmärksammar att vi går mot mörkare tider och vikten av att då synas i trafiken eftersom vi inte vill att fler skadar sig i trafiken.

RTP- dagen är ett utmärkt tillfälle för Personskadeförbundet RTPs lokalföreningar att visa upp sin verksamhet.

Vi har tagit fram nytt materaterial som består av flyers, A3-affischer samt reflexer med vår logga på.

Vi kommer att skicka ut materialet till alla lokalföreningar under nästa vecka(100 reflexer 100 flyers samt 4 affischer). De lokalföreningar som redan gjort en beställning får naturligtvis det antal som de beställt.

Vill ni ha mer material går det bra att skicka en beställning till: info@rtp.se.

Har du frågor är du välkommen att kontakta Robert Brunkener på tel 08-629 27 83.

 


 

I det här numret.

Bättre diagnostisering av patienter med traumatisk hjärnskada

Nu har utskottet för poliofrågor bildats

LSS-reformen är utsatt för krypskytte

Vill du delta i en forskningsstudie med specifik träning av nacken mot whiplashrelaterade besvär?

Ivo granskar vården av personer med funktionsnedsättning

Läkare: ”Om fem år får 10 000 patienter cannabis”

Teletal – nytt utseende men samma tjänst

Boken - Allt du behöver veta om postpolio, på flera språk

Gratis telefonrådgivning i socialförsäkringsfrågor

Anmäl dig till Neurotrauma 2017!

"Elefanten i rummet" - att våga tala om blåsa och tarm

Vill du vara med i vår medlemspanel?

Hjälpmedelsmässan Hjultorget 2018

RTP-dagen den 23 september!

Vill du avsluta prenumerationen? Klicka här...

 

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!