Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

 
 

I detta nyhetsbrev, som utkommer med oregelbundna mellanrum, finns korta analyser och kommentarer om aktuella frågor inom politik och ekonomi. För ytterligare information om mina verksamheter, besök gärna Munkhammar Blog, Munkhammar Advisory, Till Riksdagen 2010, Twitter eller European Enterprise Institute.

2009-07-17

Sommar och Silvio

Har den nyligen påbörjade ledigheten ändå avbrutits av medverkan i TV4 Nyhetsmorgon - som idag - kan man också skicka nyhetsbrev. Låt mig inledningsvis, i somrigt lättsam anda, nämna G8-mötet och dess värd Silvo Berlusconi. Han kämpar emot rykten på hemmaplan, men vi som har sett denna film misstror möjligen påståenden om ett strikt privatliv...

Sweden - the Free-Market Powerhouse

I förra veckan presenterade jag ett nytt EEI BRIEF i Bryssel. Det visar vad andra europeiska länder kan lära av EU-ordföranden Sverige i fråga om reformer. Sverige är trots allt en fantastisk framgångssaga tack vare frihetliga ekonomiska reformer. Läs här (pdf).

Värnskatten främjar inte jämlikhet

Anders Borg påpekade i Visby att värnskatten ska avskaffas. Äntligen. Tyvärr är han oklar på tidpunkten. I Almedalen presenterade också Almega en ny rapport, av Andreas Bergh, som visar att värnskatten förvisso är ekonomiskt skadlig men också irrelevant för att främja jämlikhet. Läs den här (pdf).

Goda reformer i krisen

På en middag i Bryssel frågade jag lite provokativt om det inte är något land som gör riktigt bra saker i krisen eller om alla bara springer efter mer stat, skatter och regleringar. Kristina Rasmussen från Illionis Policy Institute radade då upp amerikanska delstater som reformerar klokt. Här, här, här, här och här kan man läsa om stater som bland annat avstår från skattehöjningar och minskar offentliga utgifter istället.

Mathematical Investigations

Min bror Joakim, som är matematiker, har startat en blogg med namnet ovan. Den är lite som Freakonomics, som betraktar verkligheten från nya synvinklar. Följ här.

Nonicoclolasos

Niclas Berggrens blogg är sannolikt den mest lärorika att läsa. Han hittar ständigt ny forskning med oväntade belägg. Se exempelvis här om att storkonsumenter ignorerar alkholskatter, här om hur en stor stat minskar tillväxten, här Joseph Stiglitz försvar för fria marknader och här om nya slutsatser från beteendeekonomin om välfärdsstatens perversa effekter för låginkomsttagare.

Synpunkter

Idéer, förslag eller kritik rörande detta nyhetsbrev är välkommet - liksom att tipsa fler om att prenumerera. Kontakt: johnny@munkhammar.org.

Fortsatt trevlig sommar!

 
     
 

Klicka här för att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet.

 
Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!