Carl International Film Festival presenterar programmet för första festivalupplagan 2017!

Idag 16 augusti 2017 tillkännages programmet för den första upplagan av Carl International Film Festival i Karlskrona 8–13 september! 

Med ett kreativt och filmkonstnärligt fokus på Östersjöregionens nio länder presenteras premiärfilmer, specialvisningar, regissörssamtal, utomhusvisningar, skolbiovisningar, event och mer därtill! Under sex dagar presenteras 36 filmer från 17 länder och sammanlagt över 50 programpunkter.

  –Vi vill med Carl International Film Festival skapa en filmfestival för hela södra Sverige och stärka framför allt sydöstra Sverige som filmregion! Festivalen har ett huvudfokus på Östersjön, en fantastisk dynamisk filmregion där Karlskrona med sin centralt geografiska placering kan verka för att bli en ny viktig mötesplats för filmen och den kringliggande industrin, säger Henrik JP Åkesson, festivalchef. 

Se festivalprogrammet HÄR bläddra i festivalprogrammet HÄR.

Ikväll välkomnar festivalen alla till programsläpp och smygläsning från klockan 17.30 på Biobaren i Karlskrona, där festivalkatalogen presenteras för allmänheten.

The Saint (Andrius Blazevicius)

Premiärfilmer

Festivalen presenterar flera premiärfilmer i festivalprogrammet 2017. I festivalens huvudprogram med fokus på ny långfilm från Östersjöländerna Baltic Sea Program ingår filmer som Doris Dörries Fukushima Mon Amour (Tyskland) och Renārs Vimbas Mellow Mud (Lettland) som får sina svenska premiärer under festivalen. Den italienska dokumentären The Last Resort av Davide Del Degan och Thanos Anastopoulos får sin nordiska premiär i panoramat Borders. 

Andrius Blazevicius starka och hyllade debut The Saint visas för första gången i Norden under CIFF. Filmen är kryddad med svart humor och handlar om Yvtas som efter att den ekonomiska krisen 2008 slagit hårt mot den lilla staden där han bor, förlorar sitt jobb på den lokala fabriken och försöker desperat återfinna balansen i sin tillvaro. 

 –The Saint är en film om en liten person från ett litet östeuropeiskt land, mitt i en stor kris. Jag är väldigt glad att få möjligheten att visa min film i Sverige under Carl international Film Festival, för att möta den svenska publiken och se vilka reaktioner filmen kommer få, hälsar Andrius Blazevicius.

The Nile Hilton Incident (Tarik Saleh)

The Nile Hilton Incident inviger 8 sept

Tarik Salehs kritikerhyllade långfilm The Nile Hilton Incident inviger den första upplagan av Carl International Film Festival den 8 september 2017 på Karlskrona Konserthusteater. Filmen mottog juryns stora pris under Sundance Film Festival tidigare i år och i huvudrollen syns Fares Fares.

 –The Nile Hilton Incident är en svensk film i världsklass, en unik modern noir-thriller som fått ett lysande internationellt mottagande. Den är bara ett exempel på vilken mångfald av filmberättelser som finns i Sverige och Östersjöregionen, säger Josef Kullengård, programchef vid CIFF.

Filmens producent Kristina Åberg:

–Det är en stor ära att vår thriller The Nile Hilton Incident av Tarik Saleh får inviga Carl International Film Festival. Visningen blir den första i Sverige och det gör mig väldigt glad att det skapas nya forum för biopubliken att se ny film! Sedan är det extra kul att få komma till Blekinge, eftersom det ligger mig varmt om hjärtat. Jag växte upp bland annat i Karlshamn.

Köp biljetter till invigningen HÄR

The Nile Hilton Incident har officiell svensk biopremiär den 29 september (svensk distribution: Scanbox). 

Park (Sofia Exarchou)

Panorama Borders

Som en del av festivalens fokus på öppenhet, frihet och fred, presenteras 2017 en tematisk panorama med fokus på gränser. Panoraman utforskar på olika vis begreppet gränser och presenterar med utgångspunkt i detta åtta långfilmer och dokumentärer.

Saga Becker ur Fuckgirls. Foto: Christofer Nilsson

Samtal och event

Carl International Film Festival är mer än bara film! Lyssna på samtal med svenska filmprofiler i festivalens Biobar Talks, följ med på stadsvandringar till Karlskronas historiska biografer och lyssna på intressanta seminarier om queerfilm! 

Bitch (Csaba Bene Perlenberg)

Södra Sverige i blickfånget

Södra Sverige är en nyansrik och dynamisk filmregion. I Southern Sweden Panorama presenteras fyra starka sydsvenska filmer från 2017 under filmfestivalen. Csaba Bene Perlenbergs Bitch får sin svenska premiär den 12 september under festivalen. 

Cheer Up (Christy Garland)

Finland i Fokus

Festival riktar 2017 blickarna mot vår 100-årsjubilerande granne i öst och presenterar en rad programpunkter med fokus på Finland! Festivalen kommer bland annat avslutas med en utomhusvisning av Dome Karukoskis Tom of Finland mitt i centrala Karlskrona kvällen den 13 september. 

Carl Film Forum

Carl Film Forum är festivalens branschforum och fokuserar på samproduktion av film inom Östersjöregionen – nya vägar till finansiering och utveckling av regionala fonder och filmproduktion. Carl Film Forum syftar till att stärka södra Sverige som filmregion, skapa  möjligheter till  samarbeten med institutioner, företag och organisationer som  arbetar med filmproduktion i regionen. Organisationer som Eurimages, Film i Väst, Baltic Event och Cine Regio med flera, deltar i forumet. Ackreditering är öppen via festivalens hemsida och kostar 800 kr. 

Carl Film Forum äger rum parallellt med Carl International Film Festival, mellan 11-12 september 2017 för registrerade deltagare. Läs mer HÄR


Biljetter finns tillgängliga på http://www.ciff.se/festival/biljetter


Carl International Film Festival
info@ciff.se
www.ciff.se
Följ CIFF på Facebook och Instagram

Sent with Get a Newsletter
Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!