Problem att läsa? Se nyhetsbrevet i webbläsaren.


Nyhetsbrev

14 - 2017


Socialdemokrater för tro och solidaritet glöder för fred, frihet och rättvisa.
Vi vårdar solidariteten och slåss mot orättvisorna, gärna tillsammans med dig. Vi vill bygga en hållbar värld där alla behövs, alla får plats och ingen diskrimineras.

Välkommen
som medlem!

Följ oss i sociala medier!

trosolidaritetsbloggen

Kontakt

Box 70403

107 25 Stockholm

08-545 553 30

info@trosolidaritet.se

www.trosolidaritet.se

Besök: Sveavägen 68, Stockholm

Plusgiro 7 56 23-9

Almedalen i backspegeln

Årets upplaga av politikerveckan i Almedalen närmar sig sitt slut, och det har varit en ovanlig vecka som i mycket har kretsat kring de våldsamma nazisternas närvaro. Men vi är glada och stolta över att många har slutit upp och markerat mot hatet!

Vi arrangerade fem välbesökta och spännande seminarier i Vårdklockans kyrka under veckan och här kan du läsa korta referat från vart och ett av dem.


Nidal Abu Zaif och Gideon Levy

Nonviolence and International Law – Tools for a just peace in the conflict on Palestine

Detta seminarium filmades, och kan ses i sin helhet på vår youtubekanal! Obs, engelska.

Pierre Schori, före detta FN-ambassadör, ledde ett samtal om rättvis fred i Palestina. Det inleddes av den svenska kabinettssekreteraren Annika Söder som slog fast att vi alla är emot nazism och xenofobi, och att hon känner skam över att nazister deltar i Almedalen. Söder berättade om Sveriges erkännande av Palestina. Sverige vill att två självständiga stater ska finnas sida vid sida. En verklig säkerhet kommer inte från murar, endast från fred.

Men Nidal Abu Zuluf från organisationen Kairos Palestine menade att tvåstatslösningen inte längre är möjlig. Antalet bosättningar ökar och Israel kontrollerar allt liv i Palestina. De kristna i Palestina skrev det första Kairosdokumentet i en känsla av hopp, men det andra Kairosdokument som nyligen skrivits bottnar i stark förtvivlan.

Den israeliska journalisten Gideon Levy menade att Sverige är en av Israels sanna vänner. När ens vän börjat missbruka droger måste man tala om detta, även om vännen kommer att hata dig för det du säger. Israel behöver sådana vänner som Sverige.

Israel kommer att fortsätta med ockupationen så länge de kan säger Levy, som inte tror på en förändring som börjar inom Israel. Levy är emot en tvåstatslösning. Idag handlar det om att ge alla människor i Israel och i Palestina lika rättigheter, anser Levy.

Anna Karin Hammar, representant för Kairos Palestines svenska gren, menade att det civila samhället och det de lärt från ickevåldskamp har en viktig roll att spela. Civilsamhället bör organisera en bojkott av varor och tjänster från Israel, eller åtminstone från ockuperat område. En sådan bojkott är inte våld och inte heller tomma ord. Om den politiska lösningen menar Anna Karin Hammar att vi borde studera de förslag som finns om ”parallel states”. Det betyder att Israel och Palestina kan vara två stater på samma område, med gemensamma gränser och blandad befolkning, men under två olika regeringar.


Gaza i våra hjärtan – om blockad, moralpoliser och femtio års ockupation av Palestina

Bitte Hammargren, Lena Lönnqvist och Catrin Ormestad

Den svenska journalisten och författaren Catrin Ormestad, bosatt i Tel Aviv har besökt Gaza många gånger. Hon inledde med att läsa upp den lista över varor som Israel inte tillåter att Gaza importerar, bland annat kryddor, blöjor och cement. Det är kanske rimligt att Gaza inte får importera cement, eftersom Hamas kan använda den i konstruktion av tunnlar. Men varför ska Gaza inte få importera blöjor?

Lena Lönnqvist från Socialdemokrater för tro och solidaritet i Dalarna, med mångårig erfarenhet av resor i Israel och Palestina, berättade om sina samtal med ungdomar i Gaza. Hon har frågat dem vad de saknar. De svarar att de saknar vatten, utbildning och möjligheter att resa. Först på konkret följdfråga nämner de blockaden. Lenas reflektion är att blockaden blivit så dominerande i vardagen och pågått så länge att den unga generationen inte känner till något annat liv.

Lena talade också om hur läget förändrats. Under en månad år 1990 reste en miljon palestinier från Gaza till Israel, i januari 2017 var antalet palestinier som hade tillstånd att resa från Gaza till Israel endast 7000.

Mellanösternanalytikern Bitte Hammargren gav en regional politisk översikt och beskrev hur maktkampen mellan Saudiarabien och Qatar påverkar situationen i Gaza, och att den skapar ansträngda relationer mellan Gaza och Egypten. Hammargren underströk att Gaza har problem för att de inte tillåts importera vad de vill, men att Gaza framför allt inte tillåts exportera. Detta leder till att arbetslösheten i Gaza stiger. I början av 2000-talet var ca 37 000 anställda inom sömnadsindustri Gaza. Idag är antalet anställda endast några tusen.


Vad händer med EU:s migrationspolitik?

Lawen Redar och Morgan Johansson

Riksdagsledamoten Lawen Redar (S) ledde samtalet och inledde med att berätta att EU hösten 2015 tog emot 1,2 miljoner flyktingar. Till en början var många positiva och ville rädda liv. Men sedan har det blivit trögare. Man är mindre intresserad av att ta emot och integrera flyktingarna. Den positiva andan är inte längre kvar.

Migrationsminister Morgan Johansson menade att antalet klimatflyktingar snart kommer att bli ännu fler än de som nyligen kommit. EU kommer att behöva utveckla en gemensam policy för att kunna ta ett globalt ansvar. Det är avgörande med fungerande överenskommelser inom EU, anser Morgan Johansson.

Ulf Bjereld, Socialdemokrater för tro och solidaritets förbundsordförande, menar att det finns en risk att EU är mer angeläget om att vara överens än att värna asylrätten och rätten till familjeåterförening. Sverige bör vara berett att vara mer generös än EU. Ordföranden i S-studenter, Nasra Ali, poängterade att Sverige bör verka för att säkra barnperspektivet och för egen del återgå till en generös politik.


Vilka krafter utmanar en öppen och demokratisk folkkyrka?

Lars G Linder, Jesper Eneroth och Tobias Baudin

I år är det val till Svenska kyrkan. Seminariet leddes av Lars G Linder, Socialdemokraternas kyrkopolitiska ombudsman, som inledde med att säga att Sverige i dag utmanas av krafter som vill förändra kyrkan i grunden.

Jesper Eneroth, gruppledare för S i kyrkomötet, strök under att Svenska kyrkan är en öppen folkkyrka som behöver värnas. En nomineringsgrupp som står för en helt annan människosyn är Sverigedemokraterna, som ställer folk mot folk och t.ex. vill begränsa Svenska kyrkans internationella arbete till att endast stödja kristna. Men Jesper ställer sig bakom ärkebiskopens ord, att vi bistår människor inte för att de är kristna utan för att VI är kristna.

Svenska kyrkan är också en stor arbetsgivare och 6000 av de anställda är medlemmar i Kommunal. Tobias Baudin, förbundsordförande i Kommunal, berättade att de blivit mer och mer engagerade i kyrkovalet eftersom många av kyrkans anställda är medlemmar i Kommunal. Baudin menar att Svenska kyrkans människosyn bör visa sig i att den blir en bra arbetsgivare som arbetar för schyssta villkor, säkra arbetsplatser och heltid. Det är också viktigt att alla leverantörer av varor och tjänster till Svenska kyrkan har kollektivavtal och att produkter är Fairtradeproducerade.


Lokala politiska samtal – tillsammans beskriver vi dagens och morgondagens Sverige

Ulf Carmesund från Socialdemokrater för tro och solidaritet berättade om bakgrunden till projektet ”Lokala politiska samtal”: 2013 föreslog en av våra medlemmar i Malmö att vi borde arbeta mot antisemitism och islamofobi i Malmö. Samma höst inleddes samtal som kom att vara i två år. Samtalsgruppen bestod av personer från Judiska församlingen, Muslimska församlingen, Svenska kyrkan samt Socialdemokraternas partidistrikt, studieförbundet ABF och Socialdemokrater för tro och solidaritet.

Inledningsvis ställdes en fråga: ”Vad tycker representanter för judar och muslimer att Socialdemokraterna bör göra för att motverka antisemitism och islamofobi”? Svaret från de judiska och muslimska deltagarna var att de vill att majoritetssamhället ska acceptera judiska och muslimska traditioner och identitet som en självklar del av Sverige. Vi ska inte endast vara emot antisemitism och islamofobi, utan också för en mångfald där olika traditioner och identiteter finns sida vid sida.

I Malmö ställde en grupp från majoriteten frågor till två minoriteter om vad de förväntar sig att majoriteten gör för att motverka antisemitism och islamofobi. Svaret togs på allvar och det lade grunden för ett flerårigt samtal om hur Sverige kan se till så att alla religiösa och etniska grupper får samma status.

Liknande samtal borde föras på andra håll i landet, menar Ulf Carmesund. Ämnet och samtalspartnern kan växla, men det är viktigt att företrädare för politiska partier, företrädare för majoriteten tar sig tid att lyssna på människor som befinner sig i en minoritetssituation.


STS nyhetsbrev önskar alla våra prenumeranter en härlig sommar!

Nu tar kansliet sommarledigt, och nästa nyhetsbrev kommer i slutet på augusti. Tills vi möts igen önskar vi alla våra läsare och medlemmar en riktigt härlig sommar!

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem hos oss eller för att du har anmält dig som läsare.
Vill du avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!