Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

MEDLEMSBREV NR 6 - 2017


Dags för ett nytt verksamhetsår

För styrelsens del startade detta verksamhetsår med en kickoff i form av dett strategimöte i Axvall den 24 augusti. Styrelsen hade här bjudit in represntanter för arbetsgrupperna för att vi tillsammans skulle kunna gå igenom och forma den kommande verksamheten.

Som alltid är det mycket som skall avhandlas när vi har möjlighet att träffas, och detta möte var inget undantag. Positivt är att vi får allt fler signaler om att pellets och att bioenergin är på väg tillbaka till finrummet igen. Vi ser också tendenser till att våra hjärtefrågor får mer utrymme i den offentliga debatten. Med andra ord blev mötet precis så inspirerande som vi hade hoppats. 

Men vad var det vi kom fram till, och hur ska vi gå vidare? Vad avhandlades? 

I en medlemsfinansierad branschorganisation, som PelletsFörbundet, finns det naturligtvis begränsade ekonomiska förutsättningar. Alla insatser som önskas prioriteras också olika av våra medlemmar. För att lösa detta har vi också varit överens om att den- eller de medlemmar som har störst nytta av en aktivitet också bör ”äga frågan” och ta fram projekt och aktivitetsplaner som kan presenteras för styrelsen. 

Diskussionerna utmynnade i att det primära arbetet måste vara att fokusera kring att öka synligheten för bioenergi och pellets. Mycket av diskussionerna handlade om att bioenergin av många inte längre finns med som ett hållbart energialternativ. Bl a har Energimyndigheten på sin hemsida helt tappat bort bioenergin trots att den är vårt lands största energibärare och svarar för en tredjedel av all energi vi använder.

När det gäller behovet av en serviceorganisation har en del arbeten inletts med att ta fram ett förslag på ur en serviceorganisation skulle kunna organiseras. Där konstateras att konsumentnyttan är viktigast och att vi snabbt får tillgång ett kluster av företag som är villiga att ställa upp. Det betyder att det är önskvärt, men initialt inte nödvändigt, att företaget är medlem i PelletsFörbundet.

Under mötet kom vi fram till att ombilda och förstärka Kommunikationsgruppen. Preliminärt önskas följande personer ingå: Peter Granborn, Martin Karlsson, Tone Johnsson, Fredrik Zetterlund, Lars Åbom, Per Stenegard, Mikael Jansson och Bengt- Erik Löfgren. Bengt- Erik fick sedan uppdraget att bjuda in till ett fysiskt möte i Lidköping under september månad. Det finns säkert anledning att återkomma runt detta.

Vill du läsa mer om det som avhandlades på mötet finns det minnesanteckningar från det som avhandlades under mötet.


Första veckan i juli deltog PelletsFörbundet i Almedalsveckan. Vi hade ett digert program med flera kända föredragshållare som blev mycket uppskattat av våra besökare. Att synas och finnas med i Almedalen är viktigt, och vi kommer troligtvis att vara med fler gånger. Tyvärr hamnade vår monter denna gång utanför de mest trafikerade stroken varför antalet besökare inte blev vad vi hade hoppats. Men en sak som uppskattades var våra pelletsbakade pizzor, och de pelletsgrillade korvar, som vi serverade i montern. Dessa visade sig vara en effektiv diskussionsöppnare för folk som inte visste vad pellets var.

Missa heller inte nästa utbildningstillfälle att bli Certifierad Bioenergiinstallatör. Denna statliga certifiering av installatörer ska bidra till kvalitetsmässigt och miljömässigt bra installationer av värmesystem samt öka användningen av förnybar energi i småhus, mindre lokaler och mindre flerbostadshus. Utbildningen ger också möjlighet att bli en del av PF:s serviceorganisation för pelletsteknik.

Nästa kurs för Bioenergi arrangeras av Heta Utbildningar i Härnösand den 25- 26 september och avgiften subventioneras med nästan 50 % av Energimyndigheten.Sista anmälningsdag 6:e september.

Mer om PelletsFörbundets verksamhet hittar du naturligtvis på vår hemsida


Peter Granborn
Ordförande PelletsFörbundet

Nu tar vi nya tag! 

Nu när semestrarna är slut antar vi att de flesta också är tillbaka efter en skön sommarledighet. Det gäller naturligtvis även vi på kansliet. Vill du nå oss på telefon är det säkrast att ringa under förmiddagarna, då Irene jobbar. Eftermiddagar kan var lite mer osäkert och beroene på vilka övriga uppdrag jag är ute på. Men oavsett går det alltid att kontakta oss via e-mail, kansliet@pelletsforbundet.se, som jag kollar med jämna oavsett var jag är.

På kansliet ser fram emot höstens verksamhet då vi under sommaren nåtts av allt fler signaler på att vår bransch nu ser ett ökat intresse och att allt fler medlemmar får lämna fler offerter och även att orderböckerna har börjat fyllas på. Låt oss hålla tummarna för att detta är början på den utveckling som vår bransch behöver.

Vår ordförande, Peter Granborn, har ovan beskivit lite av det som är på gång inom förbundet, så jag konsentrerar mig på att kommentera lite av det som händer i stort i branschen. Som vanligt har jag även plockat ut lite tidningsartiklar för er som vill veta mera. 

Redan den 8 augusti tog världens förnybara naturresurser slut. Sen dess lever vi i världen "på kredit" resten av året – rekordtidigt enligt beräkningarna för »Overshoot day« – och fortfarande måste mycket till för att stoppa trenden. Under de fem månader som återstår av 2017 får vi leva på lånat naturkapital, alltså resurser som planeten inte klarat av att förnya. Vår bransch behöver onekligen växa även gobalt!

Extra intressant är det också att notera att vi i Sverige, där 36 % av vår energi kommer från Biomassa, kan fira den 21 augusti som Swedish Bioenergy Day! Från detta datum klarar vi oss i Sverige med enbart bioenergi under resten av året. Mer om detta och AEBIOM:s kampanj kan du även läsa runt Svebio nedan. 

Samtidigt som orkanen Harvey drabbar Texas, har tunga monsunregn lett till svåra översvämningar och jordskred i stora delar av södra Asien, där minst 700 personer mist livet. Även Kina drabbades samma vecka när tyfonen Hato, av de starkaste tyfonerna som uppmätts i regionen, drog in över södra Kina.

Dessa är några exempel på hur extremväder ser ut och visar hur klimatförändringarna allt oftare kommer att påverkar en värld som har beslutat om och om igen att den inte vill ta klimatförändringarna på allvarMan kan undra när världens politiker ska ta klimatförändringen på allvar och vidta nödvändiga åtgärder?

Positivt är i alla fall att Energimyndigheten i Sverige gått ut med en utlysning om förstudiemedel för att utveckla förnybar energi. RISE har tillsammans med PelletsFörbundet, Svebio och Skogforsk lämnat in en ansökan till Energimyndigheten om att ta fram en förstudie till ett Innovationskluster med ansvar för bl a bioenergifrågor och ökad export. Resultatet från förstudien, som denna utlysning avser, skall ses som ett inledande förarbete och ligga till grund för en eventuell ny ansökan (steg 2) för inrättande av ett innovationskluster för internationalisering inom energiområdet.

När det gäller internationella möjligheter vill jag även knuffa för Naturallia i Roberval, Quebec den 16- 19 oktober. Naturallia är Kanadas ledande affärsalliansforum runt naturresurser som i år arrangeras den för 5:e gången. Arrangören pekar på att årets upplaga har ett stort fokus på bioenergi och skogsbruk och förväntas att samla mer än 200 SME-företag och organisationer. Genom CETA-avtalet är förmodligenKanada den intressantaste marknade för svenska bioenergiföretag just nu. 

Forumet är en unik och viktig möjlighet att nätverka och träffa tillväxtföretag från hela Nordamerika, som arbetar inom området för naturresurser. Det är viktigt att svenska företag finns med för "syns vi inte - så finns vi inte". Målet är att återse ett 10-tal av våra etablerade kontakter och att hitta minst lika många nya. Är du intresserad av att delta i en svensk delegationsresa kan du kontakta mig på kansliet.

Ett annat erbjudande kommer från Energikontor Sydost i Växjö, som har sökt, och fått medel, av Svenska Institutet för att öka förbindelserna med den västra regionen i Ukraina (inga oroligheter där), när det gäller skogsbaserad bioenergi, allt ifrån uttag till förädling och användning. I förlängningen handlar projektet om att öka förutsättningarna för export av svensk bioenergiteknik. Resan planeras till den 2 – 6 oktober. Projektet tar alla kostnader, dvs resa, hotell och mat. Kontakta Göran Gustavsson på Energikontor Sydost för mer information

Till sist vill jag påminna om att vi är intresserade av att komma i kontakt med installatörer som vill ingå i vår nya serviceorganisation. Kontakta oss på kansliet om du vill medverka, eller om du har förslag på någon duktig installatör.

Är det något ni funderar över är ni alltid välkomna att kontakta oss på kansliet.

Bengt- Erik & Irene


Från Svebios blogg:
Vart tog bioenergin vägen på Energimyndighetens webb?

Sverige är bäst i Europa på bioenergi, men på Energimyndighetens hemsida finns det inte ens en antydan om det.

Vi behöver berätta för hela svenska folket att bioenergi är Sveriges största energikälla, svarar för mer än en tredjedel av våra energibehov, och ger mer energi än alla andra förnybara energislag tillsammans. Vi måste också berätta detta för Energimyndigheten. För på myndighetens webb är bioenergin i stort sett frånvarande. Läs hela blogginlägget här!

”Fake facts” om klimatpåverkan från Stockholms
Det handlar främst om att stimulera stockholmarna att ändra livsstil för att minska sin klimatpåverkan. Typiska inslag handlar om att lära sig laga mat av ”matsvinn” och att återanvända kläder. Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård (S) besökte eken och lovade att i fortsättningen bara äta växtbaserad kost ”eftersom hälften av våra koldioxidutsläpp kommer från köttindustrin” (citat enligt DN:s text). "Fake Facts" enligt Kjell Andersson Svebio Läs blogginlägget här.

Men det är inte bara Energimyndigheten som missar bioenergin. I en ny färdplan som forskare från Stanforduniversitet tagit fram för 139 länder kan dessa i stor utsträckning bli självförsörjande på energi genom att använda de naturresurser och möjligheter som finns inom landet. Forskarna räknar inte in kärnkraft eller bioenergi som förnybara energislag. Bioenergi har uteslutits på grund av att det för med sig luftföroreningar och orsakar betydligt mer koldioxidutsläpp än vind-, sol- och vattenkraft.

Under hösten kommer de europeiska bioenergiorganisationerna att bedriva en kampanj för att visa vilken stor betydelse bioenergin har för EU:s energiförsörjning. Bioenergi står för 60 procent av all förnybar energi i EU: 11 procent av all använd energi, jämfört med 7 procent för alla andra förnybara energikällor. Man kan också uttrycka det så här: från 21 november till nyår använder EU bara bioenergi. Därför har AEBIOM, den europeiska bioenergiorganisationen, utropat 21 november till European Bioenergy Day.

Med samma logik kommer vi måndagen den 21 augusti, att fira den svenska Bioenergy Day. Bioenergin klarar nämligen 36 procent av den svenska energianvändningen. Det motsvarar 132 dagar, dvs hela tiden från 21 augusti till nyår. 

Länk till tidningen BIOENERGI
Här kan du bland annat läsa om att det nu finns Nya pengar att söka från Klimatklivet. Den 7 augusti öppnade Naturvårdsverket ansökan till Klimatklivet på nytt. Det finns 1,2 miljarder kronor som företag, kommuner, landsting, ideella föreningar och andra organisationer kan söka till lokala klimatåtgärder. Ansökan ska vara inlämnad senas den 11 september. 

Älgmagen ger svar om morgondagens biodrivmedel
Inom ramen för en internationell forskargrupp studerar KTH-forskarna Henrik Aspeborg och Anders Andersson bakteriefloran i älgens mage som ett steg på vägen mot nya biobränslen. Arbetet är viktigt, anser duon. – Tyvärr har första generationens bioetanol fått så mycket kritik i Sverige att vi håller på att missa genombrottet för andra generationens biodrivmedel, säger Henrik Aspeborg.

Öka kapaciteten i kraftvärmeverket
I ett unikt projekt har forskare vid Mälardalens högskola (MDH) undersökt hur man kan effektivisera och optimera användningen av biomassa vid produktion av värme och energi i kraftvärmeverk. Resultatet visar bland annat att det finns en stor potential att producera alternativa motorbränslen som naturgas och väte, till konkurrensmässiga priser. Något som är gynnsamt både för miljö och ekonomi.

Skogsindustrierna förstärker inom näringspolitik
Intresset för skogen och skogsnäringen är just nu stort inom både europeisk och svensk politik, inte minst kopplat till klimat- och energifrågor. Mårten Larsson, tidigare chef för den näringspolitiska avdelningen, går in i en ny roll med fokus på internationella skogsfrågor och på att skapa förutsättningar för en hållbar bioekonomi. Ny chef för den näringspolitiska avdelningen är Magnus Berg från Södra.


NY MEDLEM I PF Konstholmen TB AB 

Vi även denna gång nöjet att hälsa en ny medlem i välkommen i PelletsFörbundet. 

Konstholmen är ett företag som är helt inriktad på utveckling av produkter, system och tjänster som leder till bättre lönsamhet och mindre miljöbelastningar. Företaget leds av Tommy Blom som har lång erfarenhet av bioenergi. Kravet på de produkter man saluför eller kommer ta in i sortimentet är att de ska gynna både miljö och ekonomi. Som fristående företag garanteras alltid opartiska råd eller lösningar som helt är till nytta för kunden och miljön.

Samtliga projekt byggs upp genom beprövade metoder och egen erfarenhet. Det grundläggande förarbetet är en förutsättning för lyckade projekt. Ingen del av marknadsplanen får lämnas utan att vara noga genomarbetad. Allt från analys av marknad och konkurrenter till tidsplan och aktivitetslista måste vara på plats innan själva projektet startar.

Konstholmen marknadsför bl a Valmets intressanta lösningar för snabba och exakta fukthalts bestämningar. Läs mer om fukhaltsmätare här.

Mer om vår nya medlem hittar du här.

NYHETER FRÅN VÅRA MEDLEMMAR

Förnyelsebara energin som värmer 100 000 svenska hushåll
Uppvärmning av bostaden är en stor fråga. För hundratusen villaägare är svaret pellets. Pellets är ett förnybart bränsle och därför ett miljövänligt alternativ. Men faktum är att det också kan löna sig ekonomiskt att investera i en pelletskamin. I den här filmen från KMP får du veta allt du behöver veta om pelletskaminer.

Pelletspanna från Ariterm - Få 5 pallar pellet
Under hösten kör vi en favorit i repris på vår kampanj "Få 5 pallar pellets" i samarbete med Stora Enso. Kampanjen är nu utökad och gäller alla våra i-pannor (Biomatic+ 20i, Biomatic+ 40i samt BioComp60i) och som ett alternativ till 5 pallar pellets erbjuder vi även 4 ton bulkpellets.

MCZNorden delar en länk till hur man satsar i Danmark
Klimatrådet i Danmark har i sin huvudrapport för 2017 förberett ett klimatpaket som kostnadseffektivt kan uppfylla EU: s 2030-klimatmål. På energifältet bör Danmark fokusera på energieffektivitet inom byggbranschen och tillverkningsindustrin, dels att minska förbrukningen av olja och gas för uppvärmning genom att växla till grön teknik som elvärmepumpar, solvärme och i mindre grad träpellets.

Enligt LederIdag.dk utvärderar SKAT nu möjligheten att införa en skatt på vedkaminer i Danmark. Anledningen är att de förorenar och orsakar sociala kostnader. Som tidigare angivits av miljöekonomerna. Den nya skattebedömningen kommer precis som den speciella skrotningspremien för ersättning av gamla vedeldade spisar i praktiken har löpt ut. Det har lett till en stor efterfrågan på nya ugnar. 20 000 mottog skrotningsbidraget på 2 150 kr i fjol, men nu är poolen tom och inga ytterligare bidrag kan sökas. Det finns totalt 750 000 vedeldade spisar i Danmark, varav 180 000 före 1990.

Pemco Energi etablerar fjärrvärme på Jessheim
Ullensaker kommun har tecknat avtal med Pemco Energi som omfattar etablering av en fjärrvärmeanläggning på platsen för det gamla reningsverket. Den nya centralen kommer att säkerställa produktion av förnybar fjärrvärme till hela Jessheim centrum.

Vi borde dessutom kunna sälja vår kompetens på export. PF blev ombedd av Liz Gyekye på tidningen Bioenergy Insight Magazine att presentera "den svenska modellen". På sidan 26 hittar ni Bengt- Erik Löfgrens bidrag under rubriken Sweden’s journey to becoming a bioenergy leader


Intressant för branschen 

Gotland blir pilot för omställning till förnybara energisystem
Regeringen har gett Energimyndigheten i uppdrag att ta fram en förstudie till hur Gotland kan användas som pilot i omställningen till ett förnybart energisystem i Sverige. Pilotprojektet ses som en viktig del i uppfyllandet av regeringens mål om en hundra procent förnybar elproduktion år 2040.

I Sverige är förnybarel mer värd än kärnkraftsel
På vintern, när Sveriges bostäder behöver värmas, eldas biobränslen i kraftvärmeverk som producerar el och värmer hus med sitt kylvatten. Denna el produceras när det är kallt och elkonsumtionen är hög och elpriset därför är högt. Denna el är betydligt mer värd än medelpriset på el.

Sverige har fått en ny och viktig lag: klimatlagen. Senast 2045 ska Sveriges koldioxidbudget vara i balans. Därefter ska vi bidra till det globala klimatarbetet genom netto-negativa utsläpp. Om vi ska ha en rimlig chans att uppfylla dessa målsättningar krävs en radikal satsning på skarpa, klimatpolitiska verktyg. I dagsläget saknas politiska styrmedel för negativa utsläpp.

Regeringen backar om 3:12-reglerna.
Regeringen har dragit tillbaka det kritiserade förslaget om 3:12-reglerna. På en pressträff nyligen meddelade regeringen och Vänsterpartiet kommit överens om att dra tillbaka förslagen om förändrad beskattning för fåmansföretagare och förändringar i skiktgränserna för statlig inkomstskatt.

Bemanningsfirman: ”Behovet av utländska installatörer ökar snabbt”
Tyvärr så vill många svenska ungdomar inte arbeta inom de traditionella hantverksyrkena. Jag tror att politikerna måste ställa hårdare krav på ungdomar och nyanlända så att de faktiskt utbildar sig till yrken där jobben finns.

Svenska takpannorna genererar sin egen el
Det är inte bara Tesla som satsar på att taket självt ska generera el. Två svenska företag har utvecklat takpannor med integrerade solceller.

2 augusti tog jordens resurser slut  
En dag tidigare än förra året har vi utnyttjat hela årets resurser – för att istället ta av framtidens. »Framför allt släpper vi ut för mycket koldioxid från fossila bränslen. Det är en ekvation som definitivt inte går ihop. Politiker, företag och finansaktörer i alla länder måste agera avsevärt snabbare och kraftfullare om vi ska vända trenden«, säger Håkan Wirtén, WWF.

Sverige bäst i Europa på bioenergi
Den 21 augusti var Sverige först ut att passera »Bioenergy Day«, vilket betyder att från den dagen och fram till nyår kan Sverige i teorin försörjas helt och hållet med bioenergi. Bioenergin står nämligen för 36 procent av den svenska energianvändningen. För hela EU kommer European Bioenergy Day att infalla den 21 november. Läs mer om European Bioenergy Day

”Överge modellen med kalhyggen – för klimatets skull”
Våren fylldes av påståenden kring skog, skogsbruk och klimat: Skydda mer skog! Hugg mer skog! Det ena med miljön, det andra med klimatet som argument. Men det är ett omöjligt val. Precis som att vi behöver både mat och vatten behöver vi både ett klimat som går att leva i och ett fungerande ekosystem, skriver flera debattörer. 
”Hyggesfritt i skogsbruket inte bättre för klimatet”
Vägen till ett fossilfritt Sverige går inte genom ett hyggesfritt skogslandskap. Att ställa om skogsbruket till ett enda skötselalternativ med lägre tillväxt skulle försvåra klimatarbetet, skriver Tomas Lundmark, professor i skogsskötsel, SLU, i en replik.

Repliker. ”Vårt hållbara skogsbruk riskerar räknas som utsläpp”
Magnus Nilsson missar det stora målet när han skriver att svenska politiker i Europaparlamentet strider för att försvaga klimatpolitiken. Skulle det förslag som Kommissionen presenterade bli slutresultatet riskerar vårt hållbara skogsbruk räknas som utsläpp – även om tillväxten av skog är större än avverkningen. Därför agerar vi för att få till kriterier som tar hänsyn till skogens hela klimatnytta, skriver Fredrick Federley (C). 

Repliker. ”Regeringens passivitet skadar Sverige och klimatet”
Om vi ska kunna använda skogens fulla potential för att möta klimatförändringarna och minska utsläppen måste EU-kommissionens förslag förändras. Därför är det allvarligt att regeringen knappt gjort någonting alls för att förbättra förslagen, skriver Europaparlamentarikerna Christofer Fjellner (M) och Gunnar Hökmark (M).

»Europa har fått en ny typ av grundkraft i systemet«
Vindkraftverk och solceller levererar inte mycket när det är vindstilla eller molnigt. Men vad händer när de sprids över stora geografiska områden? Europa har fått en ny typ av grundkraft i systemet, inleder Los Energy sin energianalys.

Forskare: 2016 var extremvädrets år
Vädret på jordklotet var extremt i fjol och rekord slogs på flera håll. Uppgifterna är alarmerande, enligt forskarna bakom en ny rapport. Det amerikanska klimat- och miljöorganet NOAA har släppts sin årliga väderrapport, som radar upp exempel på vad vädret ställt till med globalt under 2016:

Nio nya larm – Sverige kommer inte undan
3 000 öar i Stockholms skärgård riskerar att försvinna. Miljarder människor tvingas på flykt. Och vi ser ut att missa målen i Parisavtalet. Sommaren 2017 har levererat åtskilliga nya klimatrön.

Ny studie visar: 5 procents sannolikhet att världen når 2-gradersmålet
Det menar forskarna bakom studien som publicerats i tidskriften Nature Climate Change. I studien konstaterar man istället att sannolikheten för att temperaturökningen hamnar på mellan 2 och 4,9 grader är hela 90 procent.

”Öppning för energiministern att stå upp för ett energieffektivare samhälle”
Omställningen till förnybar energi riskerar att bromsas upp av beslut på EU-nivå och nya byggregler. Med klimat- och energimålen i ryggen har energiminister Ibrahim Baylan nu ett unikt mandat att kämpa för en ambitiös EU-lagstiftning och bättre nationella regelverk, skriver Mats Björs, Lotta Bångens och Anders Wijkman.

”Dagens vattenbrist är bara början”
I större delen av landet har vi nu de lägsta grundvattennivåerna någonsin. Klimatförändringarna ökar risken både för vattenbrist och översvämningar. Vi behöver nu på allvar fundera över vilket samhälle vi ska bygga för att möta framtiden och vad vattnet ska räcka till under torra år, skriver Pär Holmgren, naturskadespecialist.

Malena Ernman: Bara handling leder till mer handling
Nu har det snart gått två månader sen världens ledande klimatforskare sa att vi har tre år på oss att vända utsläppskurvan brant nedåt, för att ha en chans att uppnå Parisavtalets mål. Har ni sett några tecken på den förändring som krävs för att påbörja en sån revolution? Har ni sett några rubriker? Krismöten?

Norrmännen vill låta oljan vara kvar i marken
I undersökningen som genomförts på uppdrag av den norska dagstidningen Dagbladet uppger 44 procent av norrmännen att de är villiga att låta oljan vara kvar i marken om det kan bidra till att rädda klimatet. 42 procent av norrmännen i undersökningen svarade nej på frågan. Trots detta är resultatet positivt menar Truls Gulowsen på norska Greenpeace. I en intervju med Dagbladet säger han att allt fler börjar fundera över Norges dubbla roll som, å ena sidan en miljömedveten nation, å andra sidan en oljenation.

CO2-notan till dagens unga: 500 biljoner euro
Ett forskarteam har räknat på hur mycket det kommer kosta dagens unga att begränsa den globala uppvärmningen till en nivå som är säker för framtida generationer. Notan väntas landa på uppemot 500 biljoner euro, vilket till stora delar ska täcka dyr teknik för negativa utsläpp.


Besök vår hemsida:

Klicka Här

Se vår nya broschyr:
Nya Broschyr Här

Ladda ner som PDF:
som .pdf här


Kalendarium

Mid-Atlantic Biomass Energy Conference and Expo
  12- 14 sep State College PA USA
Inbjudan här

Wood Pellet Association of Canada 2017 AGM & Conference
  18- 20 sep Ottawa ON, Canada
Program här

Austian Energy Day
  21 sep, Vienna Austria
Mer info här

Canadian Institute of Forestry’s 2017 AGM and Conference
  27- 29 sep Ottawa ON, Canada
Program här

Naturallia
  16- 19 oct Roberval Quebec Kanada
Info här

Bioenergy in Canada - Biomass and Wood Cogeneration
  17 oct Toronto ON, Canada
Till programmet

9th Carbon Dioxide Utilisation Summit
  18- 19 oct Reykjavik, Iceland
Mer info här

European Biomass to Power
 8- 9 nov Aarhus, Denmark
Mer om konferensen här

RENEXPO® BiH
  8- 9 nov Savajevo
Renexpo Info

European Bioenergy Future
  21- 22 nov Brussels
More info here

Klimatforum 2017
  30 nov, Stockholm
Information här

Europea Pellet Conference 2018
  28 feb- 1 mrs, Wels, Austria
Mer information här


Myndigheter och Politik

Naturvårdsverket startar ny sajt för svenskt miljöarbete
Sajten sverigesmiljömål.se riktar sig i första hand till kommuner och företag som vill dela med sig av sitt hållbarhetsarbete, samtidigt som man vill låta sig inspireras av andra. Målet är att skapa en bred kunskapsbank som kan ge upphov till nya idéer inom hållbarhetsområdet. I framtiden är tanken att sajten ska byggas på med mer information och fler funktioner. Därför ser Naturvårdsverkets gärna att besökare på sajten återkopplar till Naturvårdsverket och talar om vad man tycker.

Långsiktig satsning mot växthusgaser
26 augusti lanserade regeringen Industriklivet – sin satsning för att förbereda den svenska industrin inför framtiden. 300 miljoner kronor per år mellan 2018-2040 satsas för att stödja svensk industri i omställningen mot noll-utsläpp av växthusgaser.

Mot 50-procentig energieffektivisering
Samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan höll i veckan ett rundabordssamtal med ett 20-tal branschföreträdare kring målet om 50 procent effektivare energianvändning till år 2030.

Energimyndigheten igång med sektorsstrategier för energieffektivisering
Förutom målet om 50 procent effektivare energianvändning ska sektorsstrategierna också ta hänsyn till målen om 100 procent förnybar elproduktion och inga nettoutsläpp av växthusgaser. Det gäller alltså att ha en helhetssyn, säger Anette Persson som är uppdragsansvarig på Energimyndigheten.


Sverige har unika möjligheter till hållbar utveckling inte minst genom våra stora resurser av skog, land och hav. Visst är Sverige lite mörkt ibland men vår framtid har potential att vara ljus! Just därför är jag så stolt över framgångarna inom våra innovationsprojekt som just nu tar oss närmre den visionen. Trevlig läsning om det senaste från BioInnovation och annat smått och gott!


Internationella Nyheter


Läckt rapport motsäger Trump på punkt efter punkt
Utkastet till en vetenskaplig rapport har läckt till tidningen New York Times. Rapporten från den amerikanska myndigheten National Climate Assessment bestrider Trump-administrationens påståenden om klimatförändringarna på punkt efter punkt.

The Trump administration just disbanded a federal advisory committee on climate change
The Trump administration has decided to disband the federal advisory panel for the National Climate Assessment, a group aimed at helping policymakers and private-sector officials incorporate the government’s climate analysis into long-term planning.

Exxon, Shell and other carbon producers sued for sea level rises in California
Three Californian communities have launched legal action against some of the world’s biggest oil, gas and coal companies, seeking compensation for the current and future costs of adapting to sea level rises linked to climate change.

Promoting Clean Energy for Remote Communities, Project Concept Questionnaire
As a cornerstone of its plan for climate change and clean growth, the Government of Canada has committed to reducing reliance on diesel fuel in Canada’s remote, Northern and Indigenous communities and industrial sites by supporting a transition to more sustainable energy solutions. The move towards secure, affordable and clean energy will provide both environmental benefits and economic opportunities for these communities, and will be supported by federal programming

Marknadsrapport om olja, naturgas, kol och utsläppsrätter v 35
Oljemarknaden har fortsatt röra sig mot balans mellan utbud och efterfrågan under slutet av årets andra kvartal och början av det tredje kvartalet.
Hela rapporten här!

Energimarknaderna för biobränslen maj 2017
Detta marknadsbrev beskriver utvecklingen på spotprismarknaderna för biodrivmedel och fasta biobränslen. Utöver detta beskrivs också ett antal aktuella marknadshändelser.

I detta nummer kan ni bland annat läsa om att det nu finns en strategisk plan för hur transportsektorn ska bli fossilfri, att ryska pelletsproducenter tappar i lönsamhet och att försäljningen av värmepumpar i Sverige ökat under första kvartalet 2017.

Nu gör vi ett sommaruppehåll. Marknadsbrevet kommer ut åter i oktober. Trevlig sommar!

Läget på elmarknaden vecka 23, 2017

Läget på elmarknaden är en gemensam elmarknadsrapport från Energimarknadsinspektionen (Ei) och Energimyndigheten. Varje vecka rapporterar vi om den föregående veckans utveckling på elmarknaden.

Hela rapporten hittar du här


"Har du som medlem något nytt eller spännande att berätta? Vill du dela med dig av detta kan du tipsa oss på kansliet. Vi sprider gärna budskapet vidare, och vi behöver naturligtvis din hjälp att kunna bevaka allt det som händer i branschen"

Pelletsförbundet  - Sockerbruksgatan 1 - 531 40  LIDKÖPING
Telefon 0510 - 285 30 -  e-post kansliet@pelletsforbundet.se -  hemsida www.pelletsforbundet.se

Du får detta medlemsbrev eftersom du är medlem i PF eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Sent with Get a Newsletter
Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!