Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

 
 

I detta nyhetsbrev, som utkommer med oregelbundna mellanrum, finns korta analyser och kommentarer till aktuella frågor inom politik och ekonomi. För ytterligare information om mina verksamheter, besök gärna Munkhammar Blog, Munkhammar Advisory, Till Riksdagen 2010, Twitter eller European Enterprise Institute.

2009-07-05

Almedalen

I år var det inga seminarier under Almedalsveckan om utbrändhet. Många uppgav dock vid veckans slut att de kände sig klart "utminglade". I viss mån tillhör jag den gruppen, även om jag också lyckades kombinera veckans arbete med tid med släkt och familj.

Almedalsveckan är ett imponerande självdrivande fenomen. Säkert lär den nästa år vara ännu större. Detta år gick bra för min del, även om jag bara hamnade på plats 9 av de 30 slutligt tävlande om att vara årets opinionsbildare inom ramen för Almedalsindex. Grattis till vinnaren, MUF-ordförande Niklas Wykman!

Borg och LAS

Finansminister Anders Borg - förvisso skicklig i mycket - fortsatte i Visby vägra en seriös diskussion om reformbehovet på svensk arbetsmarknad. Istället kritiserade han företagen, de enda som kan ta oss ur krisen. Hans enda innehållsliga försvar för positionen att inte reformera LAS visade sig vara inkorrekt.

Min motion till Moderaternas arbetsstämma i höst med förslag till förändringar av partilinjen i detta ämne blir alltmer relevant!

Välfärdsvinsten

På ett välbesökt frukostseminarium med Timbro i Visby presenterade jag rappprten Välfärdsvinsten. I denna beskrivs varför det är viktigt och bra att välfärdsföretag strävar efter vinst och utdelning - för brukare, personal, skattebetalare och samhällsekonomi.

Avskaffa Systembolagets monopol!

Mattias Svensson, redaktör på samhällsmagasinet Neo, och jag, skrev en debattartikel mot förmynderiet i alkoholpolitiken, som publicerades i något avkortad version i Aftonbladet. Mattias bjuder dock på den fullständiga artikeln på sin blogg.

EU-ordförandeskap

Så är då Sverige EU-ordförandeland, under en tid med tuffa utmaningar. Förväntningarna är höga, se exempelvis The Economists beskrivning.

Strax innan ordförandeskapet inleddes presenterade vi en ny rapport inom ramen för projektet Ny Start för Europa, som jag leder. Den handlar om en ny Post-Lissabonstrategi i krisens spår, med tre förslag för ökad rörlighet i Europa. Författare är Edward Hamilton. Läs den här.

Min debatt med Europaparlamentarikern Göran Färm i Europaportalen är avslutad. Här är mitt första inlägg, här är hans replik och här är min replik.

Sommar!

Min vecka inleds med ett par dagar i Bryssel. Jag ska bland annat vara värd för en Summer Cocktail på European Enterprise Institute och där presnetera ett EEI BRIEF om vad Sverige kan lära resten av Europa om reformer. Men sedan ska det bli ledigt. En följd av det lär sannolikt bli viss avstånd i tid till nästa nyhetsbrev.

Trevlig sommar!

Synpunkter

Idéer, förslag eller kritik rörande detta nyhetsbrev är välkomna - liksom att tipsa fler som kan vara intresserade av att prenumerera. Kontakt: johnny@munkhammar.org.

 
     
 

Klicka här för att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet.

 
Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!