Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

MEDLEMSBREV NR 5 - 2017


PF finns i år med i Almedalen

PelletsFörbundet vet att vi behöver synas mera och även nå ut till målgrupper som vi annars har svårt att nå. Som ett led i detta arbete beslutade styrelsen att vi i år skall medverka på Almedalsveckan i Visby. Hållbarhet är det ämne som närmare 10 procent av alla evenemang berör. Det handlar om hållbara samhällen, hållbar ekonomi, hållbar miljö och hållbar kultur.

Det finns totalt över 3 200 godkända och publicerade evenemang i det officiella program. Evenemang som är öppna och tillgängliga för alla. Det är med andra ord inte lätt att nå ut med vårt budskap som är ”Samhällsutvecklingen från en bioenergi perspektiv”, men vi kommer ändå att göra vårt bästa. Vi är med från söndag den 2 juli till och med onsdagen den 5 juli. Till vår hjälp arrangerar vi sex stycken seminarier med kända informatörer. Se program över våra seminarier här!

Måndag fm analyserar meteorolog Martin Hedberg, Swedish Weather Center AB om klimatförändringar, dess orsaker, konsekvenser samt olika förhållningssätt och strategier för att hantera dem. på eftermiddagen berättar Gustav Melin, SVEBIO om hur Bioenergin tar ansvar för hållbar effektbalans. Allt behöver inte lösas med sol- och vindkraft. 

Tisdagen inleds med att Madeleine Westin ger en framtidsspaning kring svårigheterna för världens länder att klara 2-gradersmålet. Vi kan förvänta oss svårare stormar, katastrofala översvämningar och torrperiod under heta sommardagar. På eftermiddagen berättar Daniel Tegin, NCC om utmaningen för både företag och samhälle är att bygga en fungerande infrastruktur med hållbara energibärare och lägre koldioxidutsläpp.

Onsdagens första seminarium i vår monter hålls av Helena Sjögren, Skogsindustrierna som lägger fokus på den samhällsnytta och växande resurs som skogen ger och inte minst på de lokala jobben som skapas och stärker hela landet. Vårt sista seminarium på onsdag eftermiddag berättar Ulf Wikström, KMP ch Bengt- Erik Löfgren, PelletsFöbundet om hur modern ved-, flis- och pelletsteknik ger en kostnadseffektiv och bekväm uppvärmning utan störande emissioner.

I vår monter kommer vi att ha ett antal pelletskaminer driftsatta och bjuder på pelletsbakad pizza och pelletsgrillad korv. Jag hälsar er alla välkomna till vår monter och hoppas att vi ses i Almedalen. Hela progammet i hittar du även på vår hemsida.

Med detta vill jag passa på att önska er alla en skön sommar och vi ser fram emot att ta itu med våra nya utmaningar när vi är tillbaka i höst. 

Mer om PelletsFörbundets verksamhet hittar du naturligtvis på vår hemsida. 


Peter Granborn
Ordförande PelletsFörbundet


Kansliet har juli-semester

Nu när sommaren nalkas betyder det även att vi under juli månad kommer att ha semester. Detta betyder att kansliet bara kommer att vara sporadiskt bemannat. Det vilket förstås betyder att det kan vara svårt att nå oss via telefon. Men det går ändå bra att kontakta oss via vår e-mail, kansliet@pelletsforbundet.se, som jag kollar med jämna mellanrum även under sommaren.



Kansliet berättar

På temat ökad synlighet och samverkan vill jag berätta att jag under maj och juni, på uppdrag från två av våra medlemsföretag, Gotfire AB och Ulma AB, hjälpt till med deras satsningar på All Energy i Glagow och på EUBCE i Stokholm. I Glasgow fick jag även tillfälle att ge en presentation i konferensprogrammet. I båda fallen kan vi unisont konstatera att våra medlemmars teknik väcker stort intresse bland besökarna. 

PelletsFörbundets satsning på att bli mer aktiv i energidebatten genom att bland annat skriva fler debattartiklar och arrangemanget i under Almedalsveckan sätter fingret på hur svårt det är att övertyga våra antagonister om det som vi tycker är rätt. Hur ska vi få folk att lyssna?

På senaste tiden har det kommit två nya studier som visat att det är möjligt att ”vaccinera” människor mot faktaresistens. För att omvända människor är det viktigt att inte direkt konfrontera deras invanda föreställningar eftersom detta kan upplevas som ett hot mot den egna identiteten. Istället kan man tala om vad andra tror, att det finns ett konsensus, och vilka som stödjer det. Med andra ord behövs att vi arbeter och syns tillsammans

Intressant på detta tema är också att notera är de senaste veckornas "stora snackis", IVL:s rapport som handlar om elbilarnas CO2-avtryck och utsläppen av klimatgaser för att tillverka batteriet. Detta fick oväntat tort genomslag i media. Kanske att detta kan visa vilken typ av argument som kan göra skillnad. Allt går inte att lösa med sol- och vindkraft.

Kommer USA:s uttåg från Paris-avtalet få någon påverkan på den svenska energibranschen och hur kommer vi att förhålla oss till förnybara energikällor kontra ekonomisk tillväxt för att fortsatt ligga i framkant nu när teknologi och opinion pekar unisont mot grön energi? Är detta kanske helt rätt tillfälle att satsa ändå mera på bioenergi och pellets?

Lite på detta tema vill jag lyfta fram en bra artikel skriven av Anders Adolfsson i senaste Bioenergitidningen där Anders pekar på att ett högre oljepris och ett lägre pelletspris gör att lönsamheten för industrin att konvertera till pellet ser betydligt bättre ut för 2017 jämfört med för ett år sedan.

Detta kommer säkert att bli ett återkommande tema, inte minst för styrelsens strategimöte i augusti då styrelsen skall lägga fast arbetsordningen för de kommande månaderna.

Är det något ni funderar över är ni alltid välkomna att kontakta oss på kansliet.

Bengt- Erik & Irene


Från Svebios blogg:
En krigsförklaring mot bioenergin från EU-parlamentets gröna

Den gröna parlamentsgruppens rapportör holländaren Bas Eickhout har kommit med sin rapport om Förnybartdirektivet. Det är en krigsförklaring mot oss som arbetar med bioenergi, och kunde ord för ord ha skrivits av Birdlife, Transport & Environment och Fern, de organisationer som driver kampanj mot bioenergin.

Frågan är nu hur de svenska miljöpartisterna tänker agera i EU-parlamentet, men också hur mycket de andra partigrupperna och ledamöterna i miljöutskottet tar intryck av Bas Eickhouts dokument. Kunskapen om bioenergins villkor är tyvärr bristfällig på många håll, och det finns stora risker att bioenergibranschen kommer att drabbas av restriktioner, byråkrati och kostnadshöjningar.

Världen och Europa står inför en gigantisk klimatutmaning. Utsläppen av fossil koldioxid måsta snabbt minskas. Läget för klimatpolitiken har allvarligt försämrats efter Donald Trumps beslut att lämna Parisavtalet. EU kan tillsammans med Kina ta ledningen i klimatpolitiken, men då krävs skärpt politik där alla medel används för att nå resultat. Läs hela blogginlägget här!


Länk till tidningen BIOENERGI

Här kan du bland annat läsa om Mikael Wik som tilldelas därför Guldyxan 2017. Mikael är en sann landsbygdsentreprenör, lantbrukare och skogsägare som i den mindre skalan bidrar till omställningen från fossila bränslen till förnybar energi. Mikael Wik försörjer med sin vedeldade närvärmeanläggning inte bara den egna gården i Adelöv med värme utan även kyrka, församlingshem och skola. Ved från det egna och andras hållbara familjeskogsbruk tas tillvara och koldioxidutsläppen minskas. Alla kan inte göra allt, men alla kan göra något.

Forskning med fingertoppskänsla inom framtidens energi
Forskare vid Mälardalens Högskola, MDH, har undersökt en metod för att med infrarött ljus mäta egenskaper hos bränsle i kraftvärmeverk. Resultatet av forskningen visar att man med denna teknik gör det möjligt att öka energieffektiviseringen med 10 procent, minska mängden giftigt avfall och samtidigt spara pengar för industrin. Det skriver MDH i ett pressmeddelande.


Gotlands PelletsVärme är ny medlem i PF

Vi även denna gång nöjet att hälsa en ny medlem i välkommen i PelletsFörbundet. 

Gotlands Pelletsvärme tillverkar drygt 3000 ton pellets per år.GVP:s bränslepellets är framställt genom pressning av finfördelat torrt bränsle från Gotländska skogar. Produktionen sker i Klintehamn och uppfyller svensk standard. GVP levererar pellets både med bulkbil och på pallar med småsäckar (16kg st).

Mer om vår nya medlem hittar du här.


Intressant för branschen 

Valmet lanserar fuktmätning i realtid för biobränsle
Valmets fukthaltsmätare, Valmet MR Moisture Analyzer, har under sommaren blivit typgodkänd. Det är lite av ett genombrott, säger Tommy Blom, vd för Konstholmen, agent för Valmets fuktmätare i Sverige och i Baltikum.

Bioenergi största förnybara energikällan i världen
World Bioenergy Association (WBA) publicerar rapporten Global Bioenergy Statistics 2017. Där konstateras att bioenergin står för tre fjärdedelar av den totala förnybara energiförsörjningen i världen och är därmed den största förnybara energikällan på global nivå.

EU och Kina trappar upp klimatsamarbetet
I samband med att Donald Trump beslutade att USA lämnar klimatavtalet har EU och Kina beslutat att stärka sina band, och trappa upp sitt engagemang rörande Parisavtalet.

“TJEJER ÄR BÄTTRE PÅ VVS ÄN KILLAR”
Jill Rekalos, 17 år, blev så inspirerad av en cool rörmokartjej i en TV-serie att hon själv valde VVS. Hon är ensam tjej bland 15 killar på VVS- och fastighetsprogrammet på Praktiska Gymnasiet i Ystad.

2016: Största minskningen i kolanvändande någonsin
Kolkonsumtionen i världen sjönk med rekordmycket förra året, uppger oljebolaget BP i en rapport över globala energitrender. Kina brände mindre kol än på sex år och användandet i USA sjönk för fjärde året i rad. Globalt sjönk kolkonsumtionen med 1,7 procent i fjol, att jämföra med en årlig ökning på 1,9 procent i snitt under åren 2005–2015, enligt BP:s rapport.

Kommentar: Utgång = Hemgång för Trump
Trumps klimatvidriga beteende är djupt olyckligt, men av två onda ting är det sannolikt mindre destruktivt att hans administration lämnar FN:s klimatförhandllingar om Parisavtalet än att de stannar kvar. Om USA lämnar, heter den största förloraren Donald Trump. Det skriver Fores Mattias Goldmann och Mathias Fridahl i en kommentar.

”Att Trump var emot klimatavtalet visste vi – nu vet vi att han även är en dålig affärsman”
Att Donald Trump väljer att USA ska lämna Parisavtalet är verkligen inte bra för klimatet, men mycket talar för att den globala transformationen mot en koldioxidsnål värld kommer att fortsätta ändå, men med nytt ledarskap. Det skriver IVL:s Lars Zetterberg i en kommentar.

10 tips: Så förhindrar du utsläpp av mikroplaster
Varje gång du tvättar ett syntetiskt plagg så lossnar cirka 1900 bitar mikroplast som riskerar att hamna i hav och vattendrag. Aktuell Hållbarhet tipsar om 10 sätt att minska utsläppen av mikroplaster.

Vulkanutbrott orsakade 25 gånger högre svavelhalt i norra Sverige
Den 31 augusti 2014 till 27 februari 2015 pågick ett vulkanutbrott på Island med dubbelt så högt utsläpp av svaveldioxid som hela Europas mänskliga aktivitet orsakar under ett år. Vulkanutbrottet påverkade luftkvaliteten i hela Sverige med kraftigt förhöjda svavelhalter i luft och nederbörd, i synnerhet i norra Sverige.

Dags att säga adjö till O1 och O2.
Tio år väntas det ta innan hela rivningen är klar. Men först måste nära 250 000 ton avfall tas om hand. Oskarshamn 1 blev Sveriges första kommersiella kärnkraftsreaktor när den invigdes i maj 1972. Men 45 år senare är det slut. Den 29 juni slutar O1 att leverera till kraftnätet.

Det sa bara klick
Världen hyllar Ikeas nya snilleblixt. ”Jag skulle vilja beskriva det som vår största innovation sedan det platta paketet. Det kommer att skapa stor nytta genom bland annat lägre miljöbelastning, enklare och billigare produkter och att de kan demonteras vid flytt eller återvinning”, säger Torbjörn Lööf, vd för Inter Ikea, rapporterar Dagens Industri.

Stora utsläpp från elbilarnas batterier
Enorma förhoppningar knyts till elbilar som lösningen på bilbranschens klimatproblem. Men elbilarnas batterier är miljöbovar vid tillverkningen. Flera ton koldioxid har släppts ut, redan innan batterier lämnar fabriken.

Björn Ferrys bästa tips till dig som vill leva fossilfritt
Björn Ferry är skidskyttekungen som bestämt sig för att bli fossilfri senast 2025. Med Aktuell hållbarhet delar han sina bästa tips för dig som vill leva fossilfritt. Björn Ferry själv resonerar som så att alla förr eller senare måste bli fossilfria för att vi ska kunna säkerställa mänskligt liv i framtiden. Det är lika bra att börja nu.

Är jag miljövän eller miljöbov om jag köper elbil?
Chalmersprofessorn svarar på läsarnas batteri-frågor. "Jag är sugen på att köpa elbil men är orolig för batterierna". Flera läsare har hört av sig med frågor om hur elbilars litiumjonbatterier påverkar miljön när de tjänat ut. Ny Teknik frågar Christian Ekberg, professor i industriell materialåtervinning på Chalmers.

Ny rapport: Uppföljning av de energipolitiska målen
Årets uppföljning av de energipolitiska målen är klar. Rapporten Energiindikatorer 2017 visar bland annat att den förnybara energin fortsätter att öka i Sverige och uppgick till 54 procent år 2015, beräknat enligt förnybarhetsdirektivets metod.

Elpriset faller i två år till
Elpriset faller fram till 2019 för att sedan öka mellan 2020 och 2022. Skälet till att elpriset börjar öka från 2020 är att flera kärnkraftverk då stängs, i Sverige, Tyskland och Frankrike. Andra orsaker är ökad nettoexport från Norden och minskad brunkolsproduktion i Tyskland.

Schweizarna har röstat för att avstå från kärnkraften i en folkomröstning.
Drygt 58 procent röstade för att ersätta den befintliga kärnkraften med förnybara energikällor som vatten-, sol- och vindkraft. Schweiz har fem kärnreaktorer som producerar kring en tredjedel av landets el. 

Billobbyisten: Den fossila dieseln är död
Flera storstäder planerar förbud mot dieselbilar och Volvo har meddelat att man inte ska utveckla nya dieselmotorer. Och även billobbyn i Sverige räknar med en tuff tid för råoljebaserade drivmedel, även om alla inte är beredda att dödförklara dieseln. Här är de viktigaste frågorna för påtryckarna i svensk bilindustri.

”Kräv minskade utsläpp från batteritillverkningen”
Det kan bli höga utsläpp av växthusgaser vid tillverkningen av batterier till elbilar. Risken ökar i takt med att elbilar får allt större batterier. Men utsläppen kan minska om fordonsindustrin ställer krav på sina batterileverantörer, skriver tre miljöexperter från IVL Svenska Miljöinstitutet.

Kommun-bäst på klimatanpassning i Sverige
Uppsala är bäst i Sverige på klimatanpassning, därefter följer Lomma och Stockholm på delad andraplats. Det visar en ny kartläggning från IVL Svenska Miljöinstitutet och Svensk Försäkring. Trots att i princip alla kommuner tror att de kommer påverkas av klimatförändringar och extrema väderhändelser är det fortfarande många kommuner som inte har undersökt sina klimatrelaterade risker.


Besök vår hemsida:

Klicka Här

Se vår nya broschyr:
Nya Broschyr Här

Ladda ner som PDF:
som .pdf här


Kalendarium

European Midscale Bioheat
21 june, Brussels, Belgium
Läs mer här

Almedalen
2- 5 juli, Visby
Besök PF i monter 126

Making Energy Cheap, Clean & Cheerful
  18 July, Bristol UK
More here

2017 Pellet Fuels Institute (PFI) Annual Conference
  23- 25 July Stowe VT, USA
  Program här

Mid-Atlantic Biomass Energy Conference and Expo
  12- 14 sep State College PA USA
Inbjudan här

Wood Pellet Association of Canada 2017 AGM & Conference
  18- 20 sep Ottawa ON, Canada
Program här

Austian Energy Day
  21 sep, Vienna Austria
Mer info här

Canadian Institute of Forestry’s 2017 AGM and Conference
  27- 29 sep Ottawa ON, Canada
Program här

Naturallia
  16- 19 oct Roberval Quebec Kanada
Info här

Bioenergy in Canada - Biomass and Wood Cogeneration
  17 oct Toronto ON, Canada
Till programmet

9th Carbon Dioxide Utilisation Summit
  18- 19 oct Reykjavik, Iceland
Mer info här

European Biomass to Power
 8- 9 nov Aarhus, Denmark
Mer om konferensen här

RENEXPO® BiH
  8- 9 nov Savajevo
Renexpo Info

European Bioenergy Future
  21- 22 nov Brussels
More info here

Klimatforum 2017
  30 nov, Stockholm
Information här


Myndigheter och Politik

Naturvårdsverket startar ny sajt för svenskt miljöarbete
Sajten sverigesmiljömål.se riktar sig i första hand till kommuner och företag som vill dela med sig av sitt hållbarhetsarbete, samtidigt som man vill låta sig inspireras av andra. Målet är att skapa en bred kunskapsbank som kan ge upphov till nya idéer inom hållbarhetsområdet. I framtiden är tanken att sajten ska byggas på med mer information och fler funktioner. Därför ser Naturvårdsverkets gärna att besökare på sajten återkopplar till Naturvårdsverket och talar om vad man tycker.


Sverige har unika möjligheter till hållbar utveckling inte minst genom våra stora resurser av skog, land och hav. Visst är Sverige lite mörkt ibland men vår framtid har potential att vara ljus! Just därför är jag så stolt över framgångarna inom våra innovationsprojekt som just nu tar oss närmre den visionen. Trevlig läsning om det senaste från BioInnovation och annat smått och gott!


Internationella Nyheter

»Make our planet great again« heter Emmanuel Macrons hemsida som bjuder in amerikanska forskare, entreprenörer, ingenjörer och besvikna medborgare att komma till Frankrike för att där fortsätta sitt arbete mot klimathotet och för förnybara energilösningar. Kolet går en svart framtid till mötes och nu har till och med världens största investerargrupp – BlackRock – insett att det är i förnybart pengarna finns. Enligt rapporter ökar investeringarna i förnybart och bioenergin ligger på topp som största förnybara energikällan. 

Donald Trump will not make America great again
Every year people demand more from nature than it can regenerate. Individuals, communities and government leaders use our data to better manage limited resources, reduce economic risk, and improve well-being. Read more at http://www.footprintnetwork.org/our-work/

China and California partner on climate action
China’s Ministry of Science and Technology and the government of California have signed an agreement to work together on combating climate change and reducing emissions.

Pittsburgh to aim for 100% renewable energy by 2035
The city of Pittsburgh in Pennsylvania plans to transition to 100 per cent renewable energy, including wind and solar, by 2035, Mayor Bill Peduto said on Friday 2 June.

Atlanta becomes the 27th US city to commit to 100% renewables
Atlanta lawmakers passed a resolution on Monday 1 May to pursue 100 per cent renewable energy sources, including wind and solar, to power the city by 2035.

FutureMetrics' President, William Strauss, is interviewed about global wood pellet markets at the Argus Biomass Conference in London
Bill Strauss gives his opinion on the future of the biomass industry and comments on the advantages of attending the Argus Biomass conference.

Sweden is the best in the world at pretty much everything
A good place to start is the recent mega-study done by U.S. News & World Report. It finds not only that Sweden is the 20th most powerful nation in the world, but that it is simply the 6th best country, across categories (and the "best" in the Nordics). Another area key area is sustainability and renewable energy. Swedes are currently the best positioned in the world to meet the UN's Sustainable Development Goals.

The Nordic leaders didn’t just troll Trump – they launched this 3-step plan to make the world better
Last week, the five Nordic prime ministers met in Austevoll near Bergen to discuss regional cooperation. The meeting would catch world news headlines not because of its substance, but because of a photo where the PM's clasped a soccer ball – an obvious poke at Trump's viral 'orb' photo from last month. Granted, the point was to send Trump a message about the importance of global cooperation to fight climate change

BIO-BASED WORLD NEWS
Welcome to read the latest edition of the Bio-Based World Newsletter.

World Bank/Ecofys/Vivid Economics:State and Trends of Carbon Pricing
2015 witnessed an historic global step forward in taking action on climate change. In Paris, world leaders reached an agreement at the 21st Conference of the Parties (COP 21) to the United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) to keep the global average temperature increase to...

Trä ska frälsa holländarna
Arkitekten och entreprenören Jurrian Knijtijzer kämpar för att holländarna ska komma över sina fördomar mot trä som byggmaterial. Nu har hans företag sålt sina första modulhus. Detta är tidningen Byggindustrins tredje och sista del i reportageserien om cirkulärt byggande i Holland.

Alla föredragen från All Energy i Glagow
Via länken här bör du kunna ladda ner alla fördragen som presenterades på All Energy i Glagow i maj.


Marknadsrapport om olja, naturgas, kol och utsläppsrätter vecka 23
I veckans läget på energimarknaderna: sjunkande oljepriser efter senaste OPEC-mötet. I rapporten finns även ett lite längre "fokus" som handlar om det förlängda avtalet som annonserades vid mötet. Hela rapporten här!

Energimarknaderna för biobränslen maj 2017
Detta marknadsbrev beskriver utvecklingen på spotprismarknaderna för biodrivmedel och fasta biobränslen. Utöver detta beskrivs också ett antal aktuella marknadshändelser.

I detta nummer kan ni bland annat läsa om att det nu finns en strategisk plan för hur transportsektorn ska bli fossilfri, att ryska pelletsproducenter tappar i lönsamhet och att försäljningen av värmepumpar i Sverige ökat under första kvartalet 2017.

Nu gör vi ett sommaruppehåll. Marknadsbrevet kommer ut åter i oktober. Trevlig sommar!

Läget på elmarknaden vecka 23, 2017

Systempriset var i genomsnitt 23,5 EUR/MWh under veckan vilket är en minskning med 14 procent jämfört med föregående vecka. De svenska spotpriserna sjönk ännu mer, med hela 21 procent jämfört med föregående vecka och låg i genomsnitt på 24,5 EUR/MWh.

Terminspriserna för el nästkommande månad och kvartal sjönk även dem jämfört med föregående vecka. Årspriset var dock oförändrat och låg kvar på samma nivå. VeckRapporten i sin helhetomedlen hamnade således på 22,3, 24,0 respektive 24,4 EUR/MWh.

Hela rapporten hittar du här


"Har du som medlem något nytt eller spännande att berätta? Vill du dela med dig av detta kan du tipsa oss på kansliet. Vi sprider gärna budskapet vidare, och vi behöver naturligtvis din hjälp att kunna bevaka allt det som händer i branschen"

Pelletsförbundet  - Sockerbruksgatan 1 - 531 40  LIDKÖPING
Telefon 0510 - 285 30 -  e-post kansliet@pelletsforbundet.se -  hemsida www.pelletsforbundet.se

Du får detta medlemsbrev eftersom du är medlem i PF eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Sent with Get a Newsletter
Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!