Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

 

                       

KURAGE  Nyhetsbrev om kommunikation och utveckling i dialog

 

Juni 2009 tema: Kommunikation i semestertider

Hej läsare,

Värmerekord dag efter dag! Sommar i Sverige är härligt! Vackert, varmt och skönt. Stor skillnad mot våra andra årstider. Beroende bland annat på vilken bransch du arbetar i, kan sommar betyda att du är ledig med semester eller att det är din mest hektiska period på hela året. Exempelvis turismbranschen som omsätter mest av alla branscher i vårt land har verkligen högsäsong nu. Om du pluggar är det dags att vila eller sommarjobba. Ofta en kombination. Läs våra gästskribenters hälsnningar till er. Diana Svensks bild av ett stängt sommarsverige och Anna Jonssons semestertips. För oss i MIKU är det lugnare på sommaren, då har våra kunder semester. Vi ägnar oss åt utvecklingsarbete och åt slappa dagar i solen och laddar batterierna inför höstens möjligheter.  

PS. Nu finns MIKU i Facebook med en gruppsida och en företagssida (fanpage) för mer interaktiv dialog och olika kunskapstips, varmt välkommen dit! Kunskapsbank med samtliga KURAGE hittar du på
www.miku.se under fliken Bloggar & KURAGE. Favoritbilden är från rännan i Kyrkesund på Tjörn.


Kommunikation i semestertider. Kommunikation betyder att göra gemensamt - att överföra och dela information. Semester... enligt ordboken är det årligt återkommande period, oftast sommartid, med betald ledighet avsedd för vila. Så hur påverkar ledigheten våra möjligheter att göra något gemensamt? Blir det någon skillnad jämfört med vår vanliga kommunikation när vi arbetar? Faktorer som skiljer sig från vardagen kan vara miljö, tid, aktiviteter och samtalsämnen.

Miljö. * Vi kommer att tränga ihop oss med släkten, ibland går det att föra en god kommunikation i andra stunder är det hopplöst tjatigt. Några är morgonpigga men det är inte vi. Man håller inne med det man tänker och tycker. Ja, den läsarbilden är nog många som känner igen av läsarna. Om vi reser iväg så är också själva miljön annorlunda än hemmavid, miljön påverkar mycket med ljud, ljus och andra människor runt oss. Vi får ta andra hänsyn och kan utsättas för andra utmaningar än hemma i det vanliga livet. Genom att lyssna lite extra och utgå från sig själv när man säger hur man vill ha det kan underlätta kommunikationen.

Tid. * Man har sett fram mot ledigheten för då ska man hinna det där man inte hinner annars, ha fest och träffa vänner, prata ut och renovera i hemmet, skriver en läsare. Under året har man byggt upp en längtan till sommarens fria tid. Några veckor då "allt ska ske". Förväntningarna byggs på allt eftersom man hör vad andra ska göra på sina semestrar, till slut kan en orealistisk tidsplan omedvetet ha byggts upp. Den lediga tiden kan då kännas fulltecknad, att börja prata om detta innan semestern kan vara en bra idé.

Aktiviteter. * Vad ska du göra på semestern, är den vanligaste frågan på jobbet nu, säger en person vi pratar med. Det känns som man måste göra så mycket för att det ska vara en bra semester. Så att man kan berätta om det efter semestern.  Ja, på ledigheten är det möjligt att göra sådant som är svårt att hinna med när skola och arbete rullar på. För att få sin vila kan det vara smart att planera in egentid och kommunicera det till dem man är med.

Samtalsämnen. * Folk pratar mycket mer om vädret på sommaren, det känns viktigt att veta hur det ska bli , berättar en läsare. Vädret är samtalsämnet nummer ett därför att det spelar så stor roll för vad man kan göra på sommaren. Är det fint och varmt finns det så mycket mer möjligheter på ledigheten än om det regnar. Ja, så är det lätt att tänka, vi vill dock tipsa om att ta egentid och om biblioteken som erbjuder många alternativ som är perfekt när det regnar. För vi kan ju inte påverka vädret hur gärna vi än vill! :-)

För dem som arbetar nu på sommaren, kan man fråga sig om eller hur värmen påverkar kommunikationen.


Gästskribenter från MIKUs fina nätverk ger sommarbonus speciellt till KURAGE läsare:

Vill du ha Utmaningar i sommar?
Designern och företagaren Diana Svensk som gjorde Marias älsklingsbasker är med i den helt nya boken Utmaningar. Du kanske såg Diana i tvprogrammet Draknästet där hon fick mycket beröm för sitt företagande? Diana designar och tillverkar med fokus både på snygg design, skön känsla och hållbarhet i material och produktion i sitt företag Svensk Fashion. Maila dina tankar och erfarenheter om kommunikation och utveckling så kan du vinna boken Utmaningar! En härlig sommar önskar Diana Svensk/Svensk Fashion med en inblick i hennes företagarerfarenheter med kommunikation i semestertider:

"Jag gillar inte att jobba under sommaren.Varje år inträffar ett vakuum som börjar någon gång efter midsommar och inte sällan pågår augusti ut. Semestertider kallas det. På tryckfirman svarar man inte. Den gamla textilkedjan i Borås har förvandlats till en spökstad. Från mitt kontor på Drottninggatan i centrala Stockholm har investmentbankers trängts undan av turister i T-shirts med budskap och midjeväskor. På kontorshotellet jag sitter på ringer telefonen ibland. Ljudet ekar i lokalen, men ingen svarar.

Jag är väl medveten om att vi entreprenörer förvisso alltid är anträffbara, även om vi inte är på vårt kontor. Men det tar ändå emot att plocka upp luren. Låt mig ta ett exempel:
Jag har en teknisk och strukturell fråga angående produktionen. Jag lyfter telefonen och slår numret till Andy. Det tar några sekunder av fumlande i andra änden innan han lyckas svara: "Hej". I bakgrunden hör man skvalpandet av vågor och barnen skriker och leker. "Ja hej, det var Diana här...jag har bara en liten fråga...". Meningen bryts av att Andy ursäktar sig. I bakgrunden hörs allt mer högljudda röster från barn. Jag hör honom tyst viska, men ändå alldeles för högt för mig att ignorera "Du får vänta lite, pappa har ett viktigt samtal". Han vänder sin uppmärksamhet till telefonen igen, men jag som fått svårt att hitta tillbaka till den rätta businesstonen säger: "Du, det var ingenting...vi tar det när du är tillbaka...Trevlig semester. Hej då" Klick. Jag är åter lämnad till ensamheten på kontoret.

Det är scenarion som denna som gör det så svårt för mig att kommunicera på sommaren, eller rättare sagt, svårt att kommunicera vad jag vill. Man vill ju liksom inte tränga in i någons privata sfär. Det blottlägger hur beroende jag är av kommunikationen. Av service, av alla småföretagare. Det har nästan blivit så att man tar den för givet, tillgängligheten. Den finns ju annars på nätet, men inte ens informationsflödet på twitter kan man lita på under sommarens kommunikationskris, för även där sker ett skifte när raderna om jorbrukspolitiken övergår i mini-feeds om GB:s nya lakris och blåbärsglass...

Frågan jag ställer mig nu, såhär i början av semestertiden - Hur kommer jag att se tillbaka på den här sommaren egentligen? Redan växer högen med post it lapparna på mitt skrivbort. "Ring Mia om korrektur", "Följ upp xx om intresse".  Kanske som en sommar där allt jag gjorde var att skriva excelark och post-its över personer som jag ska söka när deras semester är över. Kanske borde jag istället packa ihop datorn och sätta mig på en solig plats och skriva klart uppföljningen på min roman...Och prova GB:s nya lakris och blåbärsglass..

...Men antagligen kommer jag att ge vika för mitt kontrollbehov och irra runt som en speedad iller i panik över att människor inte svarar på telefonen, att ingenting funkar och att mina favorit bloggar tar 7-dagars pauser.""/Diana :-)

Sommar - Strand - Spela spel tillsammans!
I Göteborg träffade vi grafikern och företagaren Anna Jonsson som var på väg på "en riktig Svenssonsemester", hon har utvecklat ett sällskapsspel som vi gillar. När vi talade om temat om hur vi kommunicerar på semestern väcktes idén att ni läsare ska få vinna ett spel! För under resan på tåget, under solen på stranden eller bara hemma när det regnar - då kan sällskapsspelet behövas som mest! Annas spel är snyggt och trendigt med frågor inom mode, musik, film och TV, design och livsstil T
HE URBAN JUNGLE®

THE URBAN JUNGLE® Travel Edition som du kan vinna är en förenklad variant av originalspelet, lättare att ta med sig.
Spelidén bygger på att du skall du ge dig ut och shoppa med din kunskap som valuta. Genom att svara rätt skall du försöka shoppa ihop till en så lyxig garderob som möjligt med tillhörande teknik- och inredningsprodukter! Det tror vi att ni som läser KURAGE kommer att uppskatta.

I KURAGE lottar vi ut ett spel bland de läsarna som mailar sina tankar om kommunikation och utveckling. Glad sommar alla semesterfirare hälsar
Anna Jonsson/Missimalukki :-)


Tips från coachen: Om du funderar på vad du vill göra i sommar, vad kommer du på? Eller känns det bara jobbigt att tänka på detta nu när du kanske är på väg på ledigheten? Många vi möter är så uppe i varv med jobbtankar att det kan ta första delen av semestern att varva ner för att kunna njuta av den fria tiden. För att hjälpa sig själv kan man använda den tiden till att rikta om sina tankar i den riktning man själv vill ha. Så kan man gå ner i varv samtidigt som man fäster sina önskemål på papper. Kom i håg att det är du själv som väljer, inget duktighetsprov.

  • Sätt dig ner och skriv ner helt planlöst allt du kommer på.
  • Är det något nytt du vill prova?
  • Hur vill du känna det i slutet av sommaren?
  • Vara ledig och slappa eller aktiv?
  • Är det svårt? Ja, skriv då frågor till dig själv som du sedan besvarar.
  • Efter ett tag hittar du ditt eget sätt.
  • En enkel startfråga kan vara: Vad vill jag göra i sommar?
  • När du fyllt på papperet kan du om du vill prioritera det du helst vill med 1, nästa val med 2 osv.
  • Eller stryk det du absolut inte vill. Vad blir kvar?
  • Vilka alternativ kan du komma på?
  • Nu har du något att utgå från och kan varva ner med ditt sommarmål i sikte.
  • Det känns ofta skönt att tömma ut tankarna ur huvudet, lycka till!

 
Vi önskar dig en fantastisk sommar, precis som du själv vill ha den!
När du vill läsa mer så hittar du texter och boktips för din egen utveckling i våra bloggar.
Vad ska vi skriva om i kommande KURAGE? Maila oss!

Somriga varma hälsningar Maria & Henna på MIKU


Möjligheter till dialog och möjlighet till vinst!
Som läsare tidigare tipsat om att skriva ut KURAGE och lägga på fikabordet, kan man göra även utanför jobbet. Ta fram och läsa när andan faller på. Läsaren menade att är lättare att diskutera kring en text än att börja ta upp hur kollegorna kommunicerar med varandra rakt upp och ner. Du kan ju prova om det även gäller dem du umgås med i sommar.

Varmt välkommen att skriva dina tankar om din egen kommunikation och utveckling till oss på nyhetsbrev@miku.se Vi lottar ut presenter varje månad! Nu i juni Utmaningar, The Urban Djungle Travel Editionspel och MIKU-solhatt! :-)

Kontaktmail: hej@miku.se
Webb:       
www.miku.se
Blogg:
http://kommunikationutveckling.blogspot.com
Företagsblogg:
http://redigrebell.blogspot.com 
Matblogg:
http://pratmat.blogspot.com 
Maria i Facebook: http://www.facebook.com/mikumaria (sök MIKU)

 

 
  Du får detta nyhetsbrev för att du har beställt det eller har varit i kontakt med MIKU. Citera gärna, ange då källan. Rekommendera KURAGE till andra som gillar kurage, kommunikation och utveckling. Formulär finns i bloggarna. Enkelt att avsluta, klicka bara på länken längst ner i brevet.  
 

Klicka här för att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet.

 
© MIKU Postadress: MIKU, Maria Gustafsson, Marjas Lid 7, 471 42 Rönnäng Mobil: 0702 - 70 72 95

 

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!