Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Vi verkar för gemensamt lärande och ökad delaktighet i vård och stöd.


Sommar - tid för återhämtning och reflektion

En av höjdpunkterna under en intensiv vår var konferensen om Barns brukarinflytande. Material från konferensen och en enkel broschyr finns att ladda ner från hemsidan. Annan intressant läsning i sommar är Majgull Axelssons Ditt liv och mitt, om 60-talets Sverige där människor med defekter sorterades bort och behandlades grymt. Tungt såklart, men den vackra romanformen ger lättnad och berättelsen ger kraft att fortsätta att arbeta för allas lika värde och rätt till inkludering.


Bemötandet är A och O hos ECT - teamet

ECT-teamet i Uppsala har ett gott rykte om sig av om ge ett gott bemötande som smittar av sig till nästa patient som en god spiral

Jouanita Törnström, vår kommunikatör, har träffat avdelningschef Mats Liljedahl och två av hans medarbetare sjuksköterskorna Svante Bergh och Emelie Hedström på "Mottagningen för hjärnstimulering och psykiatrisk klinisk prövning" även kallad för ECT-enheten på Psykiatrins Hus på Akademiska, för att prata om bemötande.

Läs mer om den goda bemötandespiralen hos ECT-teamet här.

Funktionsnedsättning som kompetens i arbetslivet

I början av april fick vi som vi tidigare berättat en ny medarbetare,Anna Thalén. Anna är anställd som Utvecklingsledare inom området Neuropsykiatri/LSS. Anna har egen erfarenhetsbaserad kompetens av Aspergers syndrom men också kompetens ur ett anhörigperspektiv. Dessutom är hon utbildad omsorgspedagog.  

30 augusti kl 18-20 har du möjlighet att lyssna till Anna med flera på Infoteket. Vi berättar om Funktionsnedsättning som kompetens i arbetslivet. Missa inte! Mer info finns i kalendariet på hemsidan.

Läs mer om Anna och hennes planer inom projektet samt om övriga medarbetare här.


Inspirationsbroschyr om lika rättigheter för personer med psykisk ohälsa

Nätverket Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa (NSPH) driver från augusti 2014 ett treårigt, nationellt projekt för att minska diskriminering p.g.a. psykisk ohälsa i Sverige. Projektet Din Rätt är finansierat av Allmänna Arvsfonden och vill utrusta patienter, brukare, anhöriga och berörda yrkesprofessionella med sätt för att hantera upplevd diskriminering. Projektet arbetar för att öka kunskapen om vilka rättigheter man har som person med psykisk ohälsa, hur man vet när man själv eller någon annan har diskriminerats och vart man kan vända sig då.

Läs mer om Din Rätthär på NSPHs hemsida - där kan du också beställa den lättillgängliga Inspirationsbroschyren i deras webbshop. Endast fraktkostnad! 

Läs även "När skyddet brister" en artikel i Uppsala Nya Tidning om Uppsalas socialtjänst och risken för diskriminering. 
Citat från artikeln: "Slutsatsen verkar vara att börjar man lyssna systematiskt så kommer man att vilja förändra och vidta åtgärder, vilket talar för att brukarinflytande ger effekt."


Sommarläsning, Majgull Axelssons senaste!

Märit kliver avtåget i Lund utan att själv förstå varför. Det är över femtio år sedan hon senast var här och hon har inte längtat tillbaka en sekund. Hit kom hon som lovande läkarstuderande på 60-talet, en tid då folkhemmet växte och blomstrade. Men på Norra kyrkogården vittnar en massgrav om en annan verklighet. Här hamnade patienterna från Vipeholm, den stora anstalten för så kallade sinnesslöa strax utanför Lund. Det var där hennes bror gick under. Han som kallades Tok-Lars, Vidundret eller Haltelyttelasse. Vad var det som hände för alla dessa år sedan? Mer info om boken här

På återhörande i augusti, då vi har massor med spännande att se fram emot, bland annat kan vi då förhoppningsvis berätta om en förestående kontorsflytt. Forumgallerian där vi "bor" nu har under våren blivit en byggarbetsplats och buller vår vardag. Vi ser fram emot hösten!

/Anna-Maria Lundberg, projektledare


Personal på Forumet

Anna-Maria

Elsa

Anna

Petra

Eleonor

Laila

Jouanita


Tillsammans gör vi skillnad!

Forum för Brukarinflytandes nyhetsbrev erbjuder dig information om verksamhetens arbete i att öka delaktighet i vård och stöd.

Hemsida: www.brukarinflytande.se 

E-post: info@brukarinflytande.se 

Tel: 076 - 309 37 12

Projektet finansieras av Allmänna Arvsfonden och vår huvudman är Studieförbundet Vuxenskolan Uppsala län

Gilla oss på FaceBook och följ oss på Twitter

facebooktwitter

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Sent with Get a Newsletter
Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!