Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

MEDLEMSBREV NR 4 - 2017

Nya styrelsen

PelletsFörbundets nyvalda ordförande heter Peter Granborn och kommer Scandbio där han till vardags är VD. 

Nyvalda till styrelsen är även Bengt O Nilsson från Kvänum Energi och Mikael JanssonSCA (tidigare suppleant). Nyvalda suppleanter är Erik DahlVida Energi och Henrik Persson, RISE.

En presentation av hela styrelsen, suppleanter och adjungerade ledamöter hittar du här på hemsidan. 


Samverkan är nyckelordet för att nå målen

Regeringen har pekat ut fem svenska styrkeområden där vi bör investera i framtiden. Det handlar om nya sätt att resa, bo, göra affärer, leva, kommunicera och tillvarata och bevara jordens resurser. Genom samverkan mellan olika aktörer skall man hitta nya lösningar som stärker konkurrenskraften, bidrar till en hållbar utveckling och skapar fler jobb.

PelletsFörbundet (PF) vill fortsätta på den inslagna vägen. Vår branschutveckling är, både inom landet och på exportmarknader. För att nå målen med fossiloberoende energitillförsel, samhällsnytta och tillväxt är den största utmaningen att ena branschintressena och skapa en bättre samsyn och samverkan.

Bioenergin har ett stort beredskapsvärde. När bioenergi ersätter elvärme frigörs eleffekt som kan användas för andra funktioner utan att nya anläggningar behöver byggas. Användandet av bioenergi är en viktig pusselbit i landets strävan att nå ett koldioxidneutralt samhälle. Såväl Miljömålsberedningen som Energikommissionen lyfter fram fördelar med att öka användningen av bioenergi och samtidigt skapa en värdefull export. Men det saknas ännu en övergripande nationell samverkanskedja som kopplar samman företag, forskning och myndighetsutövning för att vi skall nå målen i Agenda 2030. Här är våra som branschorganisationer Svebio och PF viktiga aktörer.

Centralt i arbetet hos PF är det arbete som utförs voluntärt. PF har under 2016 fortsatt deltagandet i forskargrupperna inom ”PELS”, som är en fortsättning på Pelletplattformen II. Vi är, och har varit, aktiva i Boverkets möten kring Eco-designkraven och i arbeten med anknytning till detta. Vidare även med Miljömärkning Sverige AB när det gäller nya Svanen-kriterier för märkning av pellets.

Våra medlemmar inser att framtidens energianvändning med stor säkerhet kommer att präglas av kombi-energisystem. T ex värmepumpar som kompletteras med pelletskaminer, eller närvärmesystem som baseras på spillvärme. Detta ställer nya krav på de aktörer som skall verka i framtidens energimarknad. PFs kansli har tagit fram utbildningsmaterial till Bioenergiprogrammet.

Det är nödvändigt att öka informationsinsatserna kring bioenergin för att undanröja den negativa publicitet som bioenergianvändningen har fått. Det är viktigt att nå ut med fakta kring att det är den gamla föråldrade tekniken som ger utsläppen, inte den moderna ved- och pelletstekniken. Stora utsläppsminskningar skulle kunna undvikas om samhället fokuserade på att byta till ny teknik. PF har därför väckt frågan om ”Skrotningspremie” för få bort gammal teknik från marknaden.

Klimatutmaningen kräver både energieffektivisering och mer förnybar energi. Eftersom tillväxten i våra skogar är betydligt högre än avverkningen går det dessutom att öka skogsproduktionen i Sverige. Ovanpå detta finns 1,6-2 miljoner hektar övergiven jordbruksmark möjlig att beskoga. Betydelsen för klimatarbete, försörjning och hållbart samhälle ska därför inte underskattas.

Mer om PelletsFörbundets verksamhet hittar du naturligtvis på vår hemsida. 


Peter Granborn
Ordförande PelletsFörbundet


Akut brist på VVS-montörer

Det råder en akut brist på arbetskraft inom installatörsbranschen. Enligt en ny rapport från Installatörsföretagen skulle minst 5 000 elektriker och VVS-montörer kunna anställas redan idag. Pensionsavgångarna fram till 2025 beräknas uppgå till omkring 7 000 anställda. Samtidigt ger inflödet av ny arbetskraft bara omkring 1 700 personer. Räknar man in regeringens mål med ett ökat bostadsbyggande och åtgärder för energieffektivisering behövs omkring 20000 utbildade installatörer inom de närmaste åren.

Inom PelletsFörbundet har vi länge påtalat att det finns en brist av kunniga installatörer. Bristen på kunnaiga installatörer gör det omöjligt att bygga alla de bostäder som Sverige behöver. Man måste inte bara kunna bocka ett rör utan även förstå varför man gör det och vad det skall användas till. Framtidens installatörer måste kunna förstå och bygga kombisystem där värmepumpar etc samverkar med pelletsteknik. Med tanke på att snittlönen för en utbildad VVS-montör ligger på 34 000 kr i månaden borde detta leda till långa köer och höga intagningspoäng till VVS-programmen. Men så är inte fallet! Även om det finns undantag med skolor där utbildningsplatserna är fylda så står nästan varannan utbildningsplats i riket tom och flera gymnasieskolor har till och med lagt ner.

Bristen på arbetskraft och stora pensionsavgångar utarmar samtidigt branschens kunskapskapital. Men pensioneringen försvinner kunskap och erfarenhet som är svår att täcka i ett utbildningsprogram. PelletsFörbundet menar att såväl gymnasieskolans VVS-program som utbildningar inom Yrkesvux och Yrkeshögskolor behöver ses över så att utbildningen blir attraktivare och bättre anpassad till branschens behov. Men även vi i branschen har ett ansvar för att tala om vad vi gör och vad vi står för om vi skall locka våra ungdommar att söka sig till yrket. 

När det gäller certifieringsutbildningen Certifierad bioenergiinstallatör kan vi nu meddela att nästa utbildningstillfälle planeras till den 25- 26 setember i Härnösand. Kostnaden för denna utbildningsomgång subventionerar till 50 % av Energimyndigheten.  

Det är prioriterat att öka informationsinsatserna för pellets för att kunna undanröja den negativa publicitet som bioenergianvändningen har i media i såväl Sverige som i övriga Europa. Vi behöver synas mer och bli mer delaktig i media. Vi kommer att lägga mer tid på att skriva- och besvara debattartiklar. Senaste som vi publicerat hittar du i VVSforum och kan du läsa här liksom en debattartikel i Teknikforum här. På detta tema vill jag även peka på en länk till en riktigt bra informationsfilm som producerats av Austrian Biomass Association

Nytt på PelletsFörbundets hemsida är att vi nu ger möjlighet för våra besökare att ställa frågor och få svar. Här kan du ställa en personlig fråga till PelletsFörbundet om det är något du funderar över. Vi ska försöka besvara din fråga inom 10 dagar via e-mail. När/om vi tror att fråga har ett allmänintresse presenterar vi svaret på hemsidan.

Som ytterligare ett exempel på vår ambition att bli mer tillgänglig på marknaden hälsar vi dig välkommen att besöka oss på Gotland i sommar. PelletsFörbundet kommer där att medverka vid Almedalsveckan. Med detta hoppas vi kunna presentera pelletsteknik för besökare och beslutsfattare som annars inte skulle söka sig till vår bransch. 

Den 5 maj deltog vi på Energimyndighetens dialogmöte inom Hållbar värme och kyla för att ge inspel på till framtida insatser inom det hållbara energisystemet och en ökad internationalisering. Detta som ett led i arbetet att få till stånd ett Innovationsprojekt tillsammans med Svebio, RISE och Skogforsk.

Är det något ni funderar över är ni alltid välkomna att kontakta oss på kansliet.

Bengt- Erik & Irene


Från Svebios blogg:
De europeiska akademierna ger återigen ut en ovetenskaplig rapport

För några år sedan gav de ut en rapport där man påstod att det inte går att försörja ett bioraffinaderi med skogsråvara på vintern när det ligger snö. Nu ger de ut en rapport som påstår att det kan ta mer än 500 år att få kolbalans när man använt bioenergi från skogsavverkning.

De som ger ut sådana här rapporter är EASAC, som är ett samarbetsorgan för 29 europeiska vetenskapsakademier. Sekretariatet finns på den tyska naturvetenskapsakademien Leopoldina i Halle, men rapporten tycks i första hand vara skriven av finska forskare med professor Jaana Bäck från Helsingfors universitet i spetsen. Från Sverige har professor Anders Lindroth från Lunds universitet ingått i expertgruppen.

Som så mycket annat som skrivs om bioenergi och klimatpåverkan dessa dagar har man en stark känsla av att författarna från början bestämt sig för en hållning, att ifrågasätta biobränslen från skogen, och därefter välja sina argument, källor och citat. De är lika lite vetenskapspersoner som miljöaktivisterna brukar vara. Men på vetenskapspersoner borde man kunna ställa högre krav. 

Länk till tidningen BIOENERGI
Här kan du läsa det senaste från tidningen Bioenergi. Bland mycket annat kan vi läsa om hur mycket lövsly det finns i det svenska landskapet. Det är naturlig energiskog med väldig växtkraft, som kan skördas och tas tillvara för att ge el och värme. Forskarna på SLU har räknat ut att det handlar om 5 – 10 TWh (terawattimmar) om året. Några hundra MWh (Megawattimmar/miljondels TWh) ligger längs åkerkanterna i mitt sörmländska landskap, som vittnesmål om potentialen.


Brasvärme Syd är ny medlem i PelletsFörbundet

Vi även denna gång nöjet att hälsa en ny medlem i välkommen i PelletsFörbundet. 

Brasvärme Syderbjuder ett stort sortement av ved- och pelletskaminer. Brasvärme Syd AB hittar du på Petrus Timmelins Väg 59 i Fleninge (Skåne). För mer information se företagets presentation på You Tube.

Tillsammans bygger vi en starkare organisation som kan göra så mycket mera till gagn för oss alla. Ansök om medlemskap idag så presenterar vi ditt företag i vårt nästa nyhetsbrev och på vår hemsida.


Nytt från medlemsföretagen

Pemco förnyar avtalet med Quality Hotel Dalecarlia
Än en gång har Pemco Energi fått förnyat förtroende att leverera miljövänlig energi. I maj stod en ny panncentral med pellets klar hos Quality Hotel Dalecarlia i Tällberg.

Spa- och konferenshotellet Dalecarlia ligger i natursköna Tällberg med fantastisk utsikt över Siljan. Pemco har levererat värme till hotellet i 15 års tid. När avtalet gick ut fick Pemco förtroende att skriva på avtal för ytterligare 15 år. I samband med detta har en helt ny värmecentral byggts, fristående från övriga hotellbyggnader. Läs mera här

Lägesrapport för PELS-projektet
SLU redovisar i denna lägesrapport genomförda aktiviteter inom pelletsforskningen.


Intressant för branschen 

Hög energianvändning inget fel
Utlovad energibesparing uteblev. En värmepumpinstallation behöver inte vara felaktig även om besparingskalkylen spricker. Det har nu Hovrätten för västra Sverige slagit fast.

Lågt söktryck till installationsutbildning
Drygt 40 procent av platserna på installationsprogrammen (VVS och el) i landets tre storstadsregioner står tomma, enligt preliminära siffror från Gymnasieantagningen. Men det finns gymnasier som har fullt och till och med kö till VVS- och elprogrammen.

Många remissinstanser vill ha högskolebehörighet
Många av de 200 som svarat om gymnasieutredningen håller med om att högskolebehörighet ska införas. Mer oenighet finns om hur det ska gå till. 

Stora Enso satsar drygt sju miljoner EUR i på en kondensturbin i Hylte bruk.
Med investeringen räknar Stora med att Hylte ska öka sin självförsörjningsgrad av grön el från tio till över tjugo procent. Behovet av inköpt el minskas med motsvarande uppvärmningskostnaden av 5000 villor.

Rapport: Uppföljning av de energipolitiska målen
Årets uppföljning av de energipolitiska målen är klar. Rapporten Energiindikatorer 2017 visar bland annat att den förnybara energin fortsätter att öka i Sverige och uppgick till 54 procent år 2015, beräknat enligt förnybarhetsdirektivets metod.

Vätgas som tillverkas med tarmbakterier
Uppsalaforskare har presenterat en ny metod att framställa vätgas med hjälp av bakterier. Upptäckten beskrivs av forskarna som ett stort steg mot hållbar vätgastillverkning i framtiden.

Al Gore om Trump: Han kan inte stoppa kampen
»Efter fyra månader med Trump vid makten har stad efter stad i USA ändå fortsatt att satsa på förnybar energi, även de mest konservativa platser i oljestaten Texas. Inte bara för att det är bra, utan också för att det är ekonomiskt vettigt. Så vad han än vill, så kan inte Donald Trump stoppa kampen mot klimathotet«, säger Al Gore i samband med att hans nya film om klimatet släpps. Se trailer här. eller se Hela filmen här (1 tim 44 min) 

Nu ska Schweiz bli 100 procent förnybart
Efter en folkomröstning står det klart att Schweiz kommer att satsa på en förnybar framtid. Resultatet från omröstningen är bindande och innebär att landets energipolitik ska stöpas om.

Mer skog i framtidens städer
Skog kan bli ännu bättre integrerad i tätorter. Det visar 30 år av studier i landskapslaboratoriet vid Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp. Erfarenheterna ska nu samlas i en bok.

Johan Rockström: Halveringstiden är nyckeln
Planeten har blivit 1 grad varmare och vi är huvudorsak. Vi har troligen ytterligare en halv grad på gång då stor del av uppvärmningen har gömts undan i haven. Konsekvenserna ser vi redan i dag. Världens korallrev är under existentiellt hot. Isar smälter. Haven höjs. Säsonger skiftar. Vädret blir extremare.

PM Nilsson: Snart dags att klippa sladden till elmarknaden
Runt om i landet ökar elräkningen, trots att elpris och elförbrukning sjunker. För många konsumenter är elnätsavgiften högre än kostnaden för själva elen. Bland annat därför är solcells- och batteriutvecklingen intressant. Först ut att klippa sladden till elnätsbolagen kommer att vara sommarstugeägarna.

Regeringen prioriterar fossilfritt
Regeringen släppte sina prioriteringar, och en av dem går under rubriken: Sverige som föregångsland för minskade klimatutsläpp. »Klimatfrågan är vår tids ödesfråga. Temperaturökningen riskerar att leda till mycket allvarliga konsekvenser för livet på jorden. Sverige ska genom investeringar för klimatet, initiativet Fossilfritt Sverige och internationellt klimatarbete minska utsläppen i den takt som behövs för en globalt hållbar utveckling.«

Regeringen överens med M, KD och C om kärnkraftens framtid
Regeringen beslutade på torsdagen om ett förslag som gör det billigare att producera kärnkrafts-el. Dessutom finns inte längre något slutdatum för kärnkraften – men kärnkraften kommer ändå på sikt att läggas ner i Sverige.

Kvinnliga styrelsemedlemmar månar mer om klimatet
En ny studie från KTH visar att kvinnliga styrelsemedlemmar prioriterar klimatfrågan högre än manliga. KTH-forskarna har studerat 400 styrelsemedlemmar i ett antal olika bolagsstyrelser inom transport- och tillverkningsindustrin, de företag som står för de största koldioxidutsläppen. 

»Därför måste vi ha ett högt pris på koldioxid«
»Det är inte bara solenergitekniken som går framåt. Även de fossila bränslena har en snabb teknisk utveckling«, skriver Thomas Sterner, professor i miljöekonomi vid Handelshögskolan i Göteborg.

Svenska utsläppen av växthusgaser ökade
Statistiska centralbyrån, SCB, rapporterar om ett trendbrott: Utsläppen av växthusgaser ökade alla fyra kvartal under 2016. Totalt var ökningen 3,5 procent jämfört med 2015. För ökningen står framför allt sjöfarten och flyget samt tillverkningsindustrin och el- gas och värmeverken

Det här med klimatet, varför är det så svårt?
Det här med klimatet, varför fungerar det inte? Forskarna är överens. Jorden är inte platt och sämre livsbetingelser för alla kommer med ett varmare klimat om vi inte gör något åt saken.


Besök vår hemsida:

Klicka Här

Se vår nya broschyr:
Nya Broschyr Här

Ladda ner som PDF:
som .pdf här


Kalendarium


EUBCE 2017
  12- 15 juni Stockholm
EUBCE 2017 

Frukostmöte om den nya förordningen för energimärkning
  19 juni, Stockholm 09.00- 10.00
Medverkan även via Skype

the International Pellet Conference
  14 JUNE 2017 COLOGNE, GERMANY
Program här

2017 Pellet Fuels Institute (PFI) Annual Conference
  23- 25 July Stowe VT, USA
  Program här

Mid-Atlantic Biomass Energy Conference and Expo
  12- 14 sep State College PA USA
Inbjudan här

Wood Pellet Association of Canada 2017 AGM & Conference
  18- 20 sep Ottawa ON, Canada
Program här

Canadian Institute of Forestry’s 2017 AGM and Conference
  27- 29 sep Ottawa ON, Canada
Program här

Naturallia
  16- 19 oct Roberval Quebec Kanada
Info här

Bioenergy in Canada - Biomass and Wood Cogeneration
  17 oct Toronto ON, Canada
Till programmet

9th Carbon Dioxide Utilisation Summit
  18- 19 oct Reykjavik, Iceland
Mer info här

RENEXPO® BiH
  8- 9 nov Savajevo
Renexpo Info

European Bioenergy Future
  21- 22 nov Brussels
More info here

Myndigheter och Politik

Naturvårdsverket startar ny sajt för svenskt miljöarbete
Sajten sverigesmiljömål.se riktar sig i första hand till kommuner och företag som vill dela med sig av sitt hållbarhetsarbete, samtidigt som man vill låta sig inspireras av andra. Målet är att skapa en bred kunskapsbank som kan ge upphov till nya idéer inom hållbarhetsområdet. I framtiden är tanken att sajten ska byggas på med mer information och fler funktioner. Därför ser Naturvårdsverkets gärna att besökare på sajten återkopplar till Naturvårdsverket och talar om vad man tycker.


Internationella Nyheter

Taking climate action will boost economic growth says new report
Integrating measures to combat climate change into regular economic policy will have a positive impact on economic growth over both the medium and long term, according to new report.

Yabimo - Helps your company with high skills
Yabimo are capable of delivering various technical personnel with high skills all over the world. We have a broad experience from renewable energy among many other areas and want to cooperate even in Sweden. E.g. we are capable to provide welders with very specific skills and certification. We can provide expertise in long term contract as well as hourly rate. You can find our general presentation here.

Number of carbon pricing initiatives doubled over past decade
Globally, the number of carbon pricing initiatives that have been implemented or scheduled has almost doubled over the past five years – according to a new report.

World Bank/Ecofys: Carbon Pricing Watch 2017
2016 marked the start of a new era in global action against climate change, with the entry into force of the Paris Agreement on November 4, less than a year after its adoption. The Marrakech Action Proclamation, issued at the end of the 22nd Conference of the Parties (COP 22) to the United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) in November 2016, reaffirmed the Parties’ commitment to the implementation of the Paris Agreement and encouraged the ratification of the Doha Amendment to the Kyoto Protocol.

USA lämnade inga besked om landet står fast vid Parisavtalet.
USA:s utrikesminister Rex Tillerson sa att president Donald Trump kommer att sätta "Amerika först" när det handlar om klimatförändringarna. Donald Trumps hot att lämna Parisavtalet kastar en skugga över de pågående klimatförhandlingarna i Bonn

Topp fem skäl till att fossilbränsleföretag borde diversifiera till förnybart nu
Fossila bränsleföretag har hög kompetens och förmåga att växla över till nya affärsområden, men de rör sig alldeles för långsamt mot förnybart. Läs artikeln från Renewable Energy World

Earth Just Passed 410 ppm CO2 Levels for the First Time in Human History
On April 18, Earth breached its latest climate change milestone. For the first time in human history, atmospheric carbon dioxide levels were measured at 410 parts per million (ppm).

UK launches first research programme on greenhouse gas removal
The UK has launched a £8.6 million national research programme to investigate how to remove greenhouse gases from the atmosphere, the first of its kind.

New $85-million wood-pellet plant announced west of Edmonton
A B.C. company plans to start construction this summer on an $85-million plant in Parkland County that will produce wood pellets as a greener form of fuel. It will use sawdust, shavings, bark, treetops, branches and non-economical trees now either landfilled, stockpiled, or burned.

Yellowknife aims for biggest pellet heating system in N.W.T.
The City of Yellowknife issued a tender that would be the biggest pellet heating system in the Northwest Territories. It’s calling for businesses to bid on a system that would be a heat cluster of five city buildings – the Multiplex, Fieldhouse, fire hall, city maintenance garage, and a city warehouse. 

Heating With Wood Adds Value to the Region
Video of the month. Produced by the Austrian Biomass Association, this video demonstrates how wood creates jobs and adds value to the region. It also ensures prosperity and a high standard of living as the foresters, loggers, mechanics, heating plant operators, and employees working in the region also spend their money in the region.


Marknadsrapport Biobränslen maj 2017
Detta marknadsbrev beskriver utvecklingen på spotprismarknaderna för biodrivmedel och fasta biobränslen. Utöver detta beskrivs också ett antal aktuella marknadshändelser.

I detta nummer kan ni bland annat läsa om att det nu finns en strategisk plan för hur transportsektorn ska bli fossilfri, att ryska pelletsproducenter tappar i lönsamhet och att försäljningen av värmepumpar i Sverige ökat under första kvartalet 2017.

Rapporten i sin helhet hittar du här.

Nu gör vi ett sommaruppehåll. Marknadsbrevet kommer ut åter i oktober.

Läget på elmarknaden vecka 20, 2017

Systempriset var i genomsnitt 26,9EUR/MWh under veckanvilket är 16 procent lägre än föregående vecka. De svenska spotpriserna minskade med 13 procent jämfört med föregående vecka och var i genomsnitt 28,1 EUR/MWh för samtliga elområden utom SE4 som var 28,3 EUR/MWh.

En anledning till lägre spotpriser är högre temperaturer och att snösmältningen har startat. Sveriges magasinnivå steg med 1 procentenhet och Nordens magasinnivå var oförändrad från förra veckan. Nivåerna i de nordiska vattenmagasinen var vid ingången av veckan 27 procent vilket är 11 procentenheter under det normala. Den stora skillnaden beror på att vårfloden normalt brukar ha fyllt på magasinen mer vid denna tid på året. Läs mer om elpriser här.

Olje-, gas- och kolmarknaderna
Läget på energimarknaderna - Olja, naturgas, kol och utsläppsrätter vecka 21, 2017

I veckans läget på energimarknaderna kan du bland annat läsa om oljeprisets försiktigt uppgång.

Oljemarknaden

Oljepriserna har de senaste veckorna rört sig relativt försiktigt uppåt från den rekordlåga nivån som nåddes i början av maj. Marknaderna är något avvaktande och ambivalensen kring en stigande amerikansk produktion och OPEC:s avtalade produktionsminskningar styr fortsatt. I förra veckan meddelade dock EIA att amerikansk produktion sjönk vecka 19, dock från rekordhöga nivåer; vecka 18 uppgick den amerikanska produktionen till nivåer som inte har gällt sedan augusti 2015. EIA har också rapporterat om sjunkande amerikanska oljelager för sjätte veckan i rad, dock var minskningen under vecka 19 något mindre än väntat. Trots att de amerikansk produktion och lager sjunkit fortsätter antalet aktiva riggar i USA att öka, en indikation på att framtida produktion kommer att öka.

Gasmarknaden

Såväl det brittiska som de kontinentala spotpriserna gick kraftigt ned under förra veckans handel till följd av sjunkande efterfråga i och med det varmare vädret runtom i Europa. Det var framför allt i Italien, Frankrike, Nederländerna, Storbritannien och Belgien som efterfrågan kraftigt gick ned. Samtidigt som spotpriserna sjönk så steg terminspriserna på gas som ett resultat av stigande kolpriser. Det finns med andra ord en förväntan om att de stigande kolpriserna kommer att trigga bränslebyte från kol till gas.

Kolmarknaden

En oro på marknaden över risk för översvämningar efter kraftig nederbörd i Australien har fått kolpriserna att stiga den senaste veckan, eftersom det skulle kunna påverka landets kolexport. I Europa har även goda marginaler för elproduktion med kolkraft ökat efterfrågan och stärkt priserna. En prisdämpande faktor är däremot att Konas kolproduktion rapporteras öka, där siffror för april visade på en produktionsökning med tio procent jämfört med samma månad förra året. Efter fredagens handel vecka 20 stängde det europeiska referenspriset API2 på 74,2 US dollar per ton för nästa månads termin.

Marknaden för utsläppsrätter

Efter att under flera veckor ha haft en fallande trend vände priset på utsläppsrätter i det europeiska handelssystemet EU ETS uppåt den senaste veckan. Goda marginaler på elproduktion med kolkraft var en bidragande orsak, eftersom det medför en ökad efterfrågan på utsläppsrätter. Kyligt väder i stora delar av Europa bidrog också till prisökningen. Efter fredagens handel vecka 20 stängde årets decemberkontrakt på 4,85 euro per ton koldioxid.

Hela rapporten här! 


"Har du som medlem något nytt eller spännande att berätta? Vill du dela med dig av detta kan du tipsa oss på kansliet. Vi sprider gärna budskapet vidare, men vi behöver naturligtvis din hjälp att kunna bevaka allt det som händer i branschen"

Pelletsförbundet  - Sockerbruksgatan 1 - 531 40  LIDKÖPING
Telefon 0510 - 285 30 -  e-post kansliet@pelletsforbundet.se -  hemsida www.pelletsforbundet.se

Du får detta medlemsbrev eftersom du är medlem i PF eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Sent with Get a Newsletter
Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!