Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

     NYHETSBREV nr 3 april 2017

Nytt centrum för ryggmärgsskador etableras i Göteborg

En patientgrupp med stora behov av vård och rehabilitering står i fokus när ett ryggmärgsskadecentrum nu etableras i Göteborg. Satsningen omfattar forskning och utbildningar för patienter, anhöriga och personal i syfte att ge de drabbade ökad frihet i livet.

– Det handlar om att höja baskompetensen, att skapa en slags certifiering för att kunna hjälpa människor med ryggmärgsskadepåverkan och andningspåverkan. I dag är det väldigt varierande vad folk kan, och om man saknar kunskap om personerna man ska hjälpa så blir det väldigt dålig vård, säger Katharina Stibrant Sunnerhagen, överläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och professor i rehabiliteringsmedicin på Göteborgs universitet.

Läs pressmeddelande från Sahlgrenska Universitetssjukhuset här:



Vilket ansvar har arbetsgivaren när olyckan är framme, och hur mycket är ett ben värt?

Den 4 april sände Svt1 den svenska dokumentärserien Domstolen där tittarna får möta människor som står inför livsavgörande beslut i svenska domstolar. I detta avsnitt deltag Robert Lång som är medlem i Personskadeförbundet RTP och som förlorade benet i en arbetsplatsolycka.

Inslaget går även att se i efterhand på SVT Play.

_____________________________________________________

Det finns fortfarande några platser kvar till inspirationshelgen den 6-7 maj!

Den 6-7 maj 2017 anordnar Personskadeförbundet RTP en inspirationshelg i Stockholm för dig som lever med någon form av amputation eller är närstående.

Det blir två dagar med bland annat inspirerande föreläsningar om motivation och personlig utveckling. Hur kan man själv bidra till en positiv förändring? Dansens förmåga att få människor att må bra och dess positiva inverkan på balans och kroppskontroll.

Under lördagen kommer vi också att få ta del av nyheter och information från den ortopedtekniska branschen.

Det kommer att finnas gott om tid för social samvaro  och erfarenhetsutbyte. Vi hoppas på en helg fylld med ny kunskap, glädje och kamratskap i vacker omgivning som inbjuder till uteaktiviteter!

Tid: Den 6-7 maj 2017

Plats:  Stora Brännbo, Sigtuna

Mer information samt anmälan hittar du här:

________________________________________________________

Nya rön om upprepade hjärnskakningar inom hockeyn

Nu ifrågasätts sambandet mellan upprepade skallskador vid kontaktidrott – och alzheimer. En studie från Sahlgrenska akademin visar att hockeyspelare som drabbats av flera svåra hjärnskakningar sannolikt har andra skador i hjärnan.

– Det verkar handla om två olika tillstånd och patologier, säger Pashtun Shahim, läkare och forskare inom neurovetenskap och fysiologi.

Han har själv träffat och undersökt de 28 idrottare som ingår i studien. Flertalet av dem är ishockeyspelare med bakgrund i svensk elithockey på dam- och herrsidan.

Samtliga hade drabbats av långvariga besvär efter upprepade hjärnskakningar. Bland annat led de av ljud- och ljuskänslighet, irritation, nedstämdhet, koncentrationssvårigheter och minnesproblematik.

Läs pressmeddelande från Sahlgrenska akademin här:

__________________________________________________________

Ny studie: Kan nackskada efter whiplashsrelaterat våld botas via webben?

Kan internetbehandling hjälpa whiplashskadade med långvariga besvär? Forskare i Linköping drar i gång en studie i vår som ska undersöka om nackträning som visat sig vara effektiv även kan behandlas med ett webbprogram.

– Webbprogrammet i den nya forskningsstudien ger en ökad flexibilitet för deltagaren och bättre förutsättningar för att även personer som bor långt från sin vårdgivare kan ta del av träningen fullt ut, säger Gunnel Peterson, en av forskarna bakom studien i ett pressmeddelande.

Läs artikel från Dagens Nyheter här:

___________________________________________________________

Resetips med anpassade semesterboenden

Handiscover, den svenska bokningstjänsten med semesterboenden för personer med begränsad rörlighet, presenterar hela tiden nya reseguider på sin hemsida. Hittills har man över 250 stycken och från i dag finns också guider till Nice, Barcelona och Dubrovnik.

Reseguiderna innehåller inte bara anpassade boenden som man kan välja utifrån sin grad av rörelsenedsättning, de innehåller också tips på hur man lättast tar sig runt i och kring städerna, om vilka kulturaktiviteter som är anpassade samt vilka stränder och stadsdelar som är bäst anpassade. Alla guider är på engelska, men några av dem finns också på svenska, exempelvis till Nice, Dubrovnik och Barcelona.

För mer information, besök www.handiscover.com

___________________________________________________________

Man med förlamning från axlarna och ner drack kaffe med hjälp av nervprotes

En man som var förlamad från axlarna och ner lyckades dricka kaffe och äta på egen hand med hjälp av ny teknik, enligt en studie i tidskriften Lancet.

Den så kallade nervprotesen, som forskarna själva kallar tekniken, förbinder hjärnan med särskilda muskelgrupper. Enkelt förklarat omkodas hjärnsignaler till kommandon för rörelser som skickas till sensorer i armar och händer – på så sätt kunde mannen greppa och sträcka sig efter saker.

Läs artikel från Dagens Medicin här:

__________________________________________________________

Vem ska företräda oss – om vi inte kan?

Personskadeförbundet RTP har tillsammans med 15 andra organisationer skrivit en debattartikel om nedskärningarna inom LSS och personlig assistans:

Demokratin hotas när ni skär ner vår personliga assistans. Vi är Sveriges funktionshinderrörelse. Vi driver opinion i frågor som i högsta grad har inverkan på våra egna liv.

När nedskärningar sker inom LSS och den personliga assistansen får vi allt svårare att verka och samverka. Det är ett hot mot Sveriges demokrati.

Det som gör att våra förbund är livsviktiga för så många människor är att vi skapar unika mötesplatser för personer som i många fall faktiskt inte har några andra ställen att vända sig till.

Läs debattartikeln på Aftonbladet här:

____________________________________________________________

Ny sajt med kunskap om kateterbehandling – www.kateterfakta.se

Nu finns en ny sajt om kateterisering! Syftet med den nya sajten är att ge ökad kunskap kring behandling med urinkateter hos främst patienterna själva och deras anhöriga, men även hos vårdpersonal som arbetar med kateterbehandling. Utgångspunkten för arbetet är att en patient med god kunskap om sin behandling kan förbättra dialogen med vårdgivaren och på så sätt ta en mer aktiv del i sin behandling. Målet är att lindra många fysiska och psykiska besvär orsakade av kateterbehandling.

Arbetet har skett inom ramen för regeringssatsningen "Bättre vård vid kroniska sjukdomar" i samarbete med Svensk Sjuksköterskeförening, Föreningen Sinoba, Personskadeförbundet RTP och branschorganisationen Swedish Medtech.

Läs mer på: www.kateterfakta.se

__________________________________________________________

Vetenskaplig konferens om traumatiska hjärnskador efter skall- och nacktrauma

Nu är programmet klart för den vetenskapliga konferensen om traumatiska hjärnskador efter skall- och nacktrauma som Personskadeförbundet RTP är med och anordnar i Karlstad den 2 oktober!

Fokus sätts på hjärnans speciella känslighet för att skadas, dess formbarhet och plasticitet för möjligheten att rehabiliteras och läkas. Detta med den moderna neurovetenskapen som bas.

Program samt anmälan hittar du på: www.neurotrauma2017.se

__________________________________________________________

Bristande genomslag för patientlagen

Patientens ställning har inte förbättrats sedan patientlagen infördes. På områdena tillgänglighet, information och delaktighet ser vi dessutom försämringar. Det visar en utvärdering av patientlagen som Myndigheten för vård- och omsorgsanalys publicerar i dag.

Patientlagen trädde i kraft den 1 januari 2015 med syftet att stärka och tydliggöra patientens ställning. Vårdanalys utvärdering visar sammantaget inte på någon förbättring sedan patientlagen infördes. Patienternas erfarenheter pekar tvärtom på försämringar inom områden som handlar om tillgänglighet, information och delaktighet.

Läs pressmeddelande från Vårdanalys här:

___________________________________________________________

Retroläger 2017

Retroläger riktar sig till dig som haft en ryggmärgsskada i minst 8 år, använder rullstol eller är gående. Två kurstillfällen med individuell vägledning via hälsosamtal, enkla funktionella tester samt föreläsningar som varvas med praktiska pass vill vi ge dig inspiration och motivation till ett friskare och aktivare liv.

RETRO 2017 består av två kurstillfällen med handledd egenträning däremellan. Den första delen genomförs 4 – 7 maj och den andra 4 – 6 oktober på Bosöns Idrottsinstitut, Lidingö.

Kostnaden 6 500 kr (inkluderar helpension vid båda kurstillfällena samt kurslitteratur).

RETRO 2017 arrangeras av RG Aktiv Rehabilitering och genomförs i samarbete med Stiftelsen Spinalis, Rehab Station Stockholm och Personskadeförbundet RTP. Sista ansökningsdag: 8 mars 2017Mer information och anmälan finns på: www.rgaktivrehab.se

___________________________________________________________

Vill du vara med i vår medlemspanel?

Vill du dela med dig av dina åsikter och bidra till förbundets viktiga påverkansarbete? Anmäl då ditt intresse till förbundets medlemspanel. Genom att delta i medlemspanelen kan du som medlem vara delaktig i vårt påverkansarbete som berör personer med trafik- olycksfalls och polioskador. Det kan till exempel handla om hur vi ska agera i intressepolitiska frågor och aktuella debatter.

Vi behöver dina tankar och idéer så att vi kan bli en ännu bättre företrädare för våra medlemmar och en starkare röst att räkna med i påverkansarbetet.

För att få en så jämn och representativ fördelning som möjligt av medlemspanelen förbehåller vi oss rätten att välja vilka som ska ingå.

Har du frågor eller vill anmäla ditt intresse av att ingå i panelen hör då av dig till Petra Larsson på e-post: petra.larsson@rtp.se

_________________________________________________________

Försommarveckan - för dig med förvärvad hjärnskada

Den 29 maj – 2 juni anordnar Fellingsbro folkhögskola en försommarvecka som vänder sig till personer med förvärvad hjärnskada med kognitiva svårigheter som följd. Programmet under veckan handlar om att umgås, prova på olika aktiviteter och att ha kul tillsammans. Som sig bör inom folkhögskolan så har deltagarna möjlighet att påverka innehållet under veckan.

Personalen på Försommarveckan jobbar till vardags på Fellingsbro folkhögskolas friskvårdskurs för personer med förvärvad hjärnskada. Vi kan ta emot maximalt tolv deltagare, och minsta antal för att kursen ska kunna genomföras är sex. Avgiften för att delta på Försommarveckan kostar max 1 500 kronor/deltagare; beroende på om ansökta medel beviljas så kan avgiften komma att sänkas.

Mer information samt anmälan hittar du här:

___________________________________________________________

Årsmöteshandlingar

Ni kommer väl ihåg att skicka in årsmöteshandlingar; protokoll, verksamhetsberättelse, ekonomisk redovisning och revisionsberättelse. Enligt stadgarna ska handlingarna vara förbundskansliet tillhanda senast en månad efter årsmötet.

För de lokalföreningar som skickat in kompletta årsmöteshandlingar senast 30 april kommer lokalföreningarnas andel av medlemsavgiften att betalas ut i maj månad.

De föreningar som skickar in sina handlingar efter detta datum får sina pengar först i oktober i samband med den fyllnadsutbetalning som görs då.

Vi vill också påminna om att det är viktigt att vi får in blanketten med kontaktuppgifter till funktionärer i lokalföreningen/distriktet. Det är viktigt att vi har korrekta uppgifter så vi kan göra utskick och hänvisa till rätt personer.

Har ni frågor kontakta Agneta Lundin, 08-6292781,
e-post:agneta.lundin@rtp.se

_____________________________________________________

Medlemsblad från HandikappHistoriska Föreningen

Personskadeförbundet RTP får som medlemmar i HandikappHistoriska Föreningen deras medlemsbrev. Nedan finns det senaste numret 2-2017 att ladda ned!

HHF Medlemsblad nr 2 2017

____________________________________________________________

Välkommen till Funka för livet Mötesplats Kalmar den 3-4 maj!

Funka för livets mötesplatser handlar om funktionsnedsättning. De är till för alla som har en funktionsnedsättning, är anhörig, senior eller arbetar inom området. Med funktionsnedsättning menar vi alla olika former, synlig som osynlig, fysisk som psykisk. Mötesplatsen består av en mässa med utställare som visar intressanta nyheter, tjänster och produkter, där finns utbildningar för yrkesverksamma samt spännande uppvisningar och föreläsningar för alla besökare. Fri entré! 

Mer information hittar du här:

_____________________________________________________

Beviljade forskningsmedel 2017

Personskadeförbundets forskningsdelegation har beviljat forskningsanslag till följande projekt:

- Depressiva symtom bland äldre personer som levt länge med ryggmärgsskada- relation till känsla av sammanhang, copingstrategier och fysisk aktivitet.

- Energiomsättning och fysisk aktivitet vid ryggmärgsskada

- Energiomsättning i hjärnan vid hjärntrötthet efter förvärvad hjärnskada- en pilotstudie.

_________________________________________________

Förbundskansliets växel stängt på skärtorsdagen

Torsdagen den 13 april är växeln på förbundskansliet stängd.

Vi önskar er alla en skön Påskhelg!

 

I det här numret.

Nytt centrum för ryggmärgsskador etableras i Göteborg

Vilket ansvar har arbetsgivaren när olyckan är framme, och hur mycket är ett ben värt?

Det finns fortfarande några platser kvar till inspirationshelgen den 6-7 maj!

Nya rön om upprepade hjärnskakningar inom hockeyn

Ny studie: Kan nackskada efter whiplashsrelaterat våld botas via webben?

Resetips med anpassade semesterboenden

Man med förlamning från axlarna och ner drack kaffe med hjälp av nervprotes

Vem ska företräda oss – om vi inte kan?

Ny sajt med kunskap om kateterbehandling – www.kateterfakta.se

Vetenskaplig konferens om traumatiska hjärnskador efter skall- och nacktrauma

Bristande genomslag för patientlagen

Retroläger 2017

Vill du vara med i vår medlemspanel?

Försommarveckan - för dig med förvärvad hjärnskada

Årsmöteshandlingar

Medlemsblad från HandikappHistoriska Föreningen

Välkommen till Funka för livet Mötesplats Kalmar den 3-4 maj!

Beviljade forskningsmedel 2017

Förbundskansliets växel stängt på skärtorsdagen

Vill du avsluta prenumerationen? Klicka här...

 

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!