Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

 
 

I detta nyhetsbrev, som utkommer med oregelbundna mellanrum, finns korta analyser och kommentarer till aktuella frågor inom politik och ekonomi. För ytterligare information om mina verksamheter, besök gärna Munkhammar Blog, Munkhammar Advisory, Facebook eller Twitter.

2011-05-06

Mismatch?

På ett år har antalet sysselsatta ökat med 115 000, enligt SCB. Efterfrågan på svensk arbetsmarknad utvecklas så starkt att vissa har svårt att hitta de medarbetare de söker. Mer kan göras för att öka rörligheten. Att vi nu tillåter arbetskraftsinvandring - första kvartalet i år över 3000 personer - underlättar matchningen. Socialdemokraterna är emot. Om detta ställde jag en fråga till statsministern i Riksdagens kammare. Kan ses här och följdfråga här.

S: Högre skatter och mer till byråkrater

Oppositionspartierna har lämnat sina alternativa förslag till vårbudget. De spretar väldigt och distanserar sig alltmer från det tidigare gemensamma alternativet. Nu senast gick Miljöpartiet ut med stöd för RUT-avdraget. Hur hade de någosin kunnat regera tillsammans?

Socialdemokraterna tror starkt på mer statlig styrning av investeringar, export och ekonomi. Till det mer uppseendeväckande hör en Kompetenskommssion som ska föreslå åtgärder för bättre matchning. En miljardbudget ska sätta fart på fantasin. Så ska pengarna från skattehöjningarna användas.

Hur fattigdom kan bekämpas

I ett kort debattinlägg i Expressen presenterade jag tre åtgärder för att minska antalet som kan anses fattiga i Sverige genom att enskilda får mer makt att förbättra sin egen situation. Kan läsas här.

Så kan även låginkomsttagare spara

Henrik von Sydow, Anna König Jerlmyr och jag argumenterade i en debattartikel i Aftonbladet för att vi bör göra det mer lönsamt att spara till självständighet och trygghet. Vår artikel kan läsas här, en replik från Fredrik Olovsson (S) här, och vår slutreplik här.

Inkomstskillnader, låga inkomster och arbete

Enligt OECD bidrar den dåliga lönsamheten för låginkomsttagare att arbeta till ökande inkomstskillnader. Många arbetar inte och fastnar i låga bidrag. Mot den bakgrunden föreslår Timbro idag i en rapport att socialbidrag inte ska trappas av helt om man får en inkomst. Klokt - och ett förslag Henrik von Sydow, Anna König Jerlmyr och jag har med för att fler ska kunna bygga ekonomisk trygghet.

Missa inte: Battle of the Century

Hur välstånd skapas, hur kriser uppkommer och politikens roll. I ena ringhörnan, John Maynard Keynes. I den andra Friedrich Hayek. Bataljen har pågått länge - nu också i en musikalisk film på Youtube. Kan ses här. Jag vet vilken sida jag står på!

Synpunkter

Input till detta nyhetsbrev. eller synpunkter på detsamma, är välkomna och skickas till johnny.munkhammar@riksdagen.se.

 
     
 

Klicka här för att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet.

 
Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!