Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

 
 

I detta nyhetsbrev, som utkommer med oregelbundna mellanrum, finns korta analyser och kommentarer till aktuella frågor inom politik och ekonomi. För ytterligare information om mina verksamheter, besök gärna Munkhammar Blog, Munkhammar Advisory, Till Riksdagen 2010, Twitter eller European Enterprise Institute.

2009-06-17

Positiv opinion

Enligt en studie av Pew Research Center i USA svarar 76 procent av amerikanerna att USA:s styrka avgörs av hur framgångsrikt landets näringsliv är. Läs mer här.

I en undersökning bland 1500 svenska ungdomar svarar 8 av 10 att de vill ha individuell lönesättning - snarare än en lön som kollektivt fastställs av en handfull förhandlare i huvudstaden. Läs här.

I DI: Alliansen sviker unga

Dagens svenska ungdomsarbetslöshet på 25 procent tillhör de högsta i Europa. Prognoser pekar mot 35 procent nästa år. Detta orsakas inte av den globala krisen utan av otrillräckliga reformer här hemma. Det skrev Maria Rankka, Niklas Wykman och jag i Dagens Industri. Vi förordar reformerad LAS, lägre skatter och flexiblare ingångslöner. Läs här.

Bara någon dag efter detta inlägg skrev Hans Dahlgren, tidigare chef för socialdemokraternas riksdagskansli, samma sak. Vem blir först med omprövning?

Twitterrevolutionen i Iran

Förtryckarna i Iran har svårt att bekämpa frihetskampen, som förs allt mer med hjälp av de sociala medierna, inte minst Twitter. Läs här. Fördjupning och aktuella händelser i Iran finns här.

Krantz högskole- och forskningsminister

Min gamle vän Tobias Krantz blev således högskole- och forskningsminister. Utmärkt! Jag förordade detta tidigt. Klokt att Björklund och Reinfeldt på det viset betonar kompetens och analytisk skärpa. Mer här.

Lovande för Europa

Igår var jag värd för en middag i Bryssel med European Enterprise Institute, om finanskrisen. Närvarande var bland andra Ivan Miklos (f d finansminister, Slovakien), Gunnar Hökmark (MEP), Lars Jonung (professor, EU-kommissionen) och Johan Norberg, som inledde. EU-kommissionens chefekonom, Vitor Gaspar, påpekade att Milton Friedman är hans favoritekonom. Lovande för Europa!

Midsommar

För min del inleds midsommaraftonen med sedvanlig nyhetspanel i TV4. Lite säsongsavslutning. Men sedan ledigt ända till lördag förmiddag, då jag ka hålla ett stort anförande på Delta Lloyd, som sponsrar Volvo Ocean Race - vilket följs av att familjen Munkhammar åker med på en åskådarbåt.

Glad midsommar!

 
     
 

Klicka här för att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet.

 
Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!