Events, partnersök, programinformation, med mera, från KFSK:s verksamhet kring EU:s fonder och program i Bryssel och Skåne. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev Kommunförbundets Skånes EU-enhet


Det har redan hunnit gå två månader av 2017 och EU-verksamheten hos Kommunförbundet Skåne är i full gång!

Som flera av er vet kommer Emma att avsluta sin tjänst som EU-samordnare hos oss och hon börjar sin nya tjänst på ESF-rådet den 1 april. Johanna kommer att fortsätta bevaka Bryssel under våren, men kommer också att börja ta över en del av Emmas uppdrag för att under hösten blir EU-verksamhetens skåneresurs. Vi rekryterar just nu en ny kollega till vårt Brysselkontor där verksamheten från och med den 1 mars kommer att att övergår till ordinarie verksamhet när vi knyter ihop den inledande projekttiden efter fyra spännande år tillsammans. Under våren kommer vi även att få stor hjälp av vår nya praktikant Malin Olsson, hon berättar mer om sig själv längre ner i nyhetsbrevet.

Det är ett spännande år som Europa och EU står inför, präglat av utmaningar såväl som möjligheter. Vi står bland annat inför val i Frankrike och Tyskland där utgången kommer vara avgörande för hur den europeiska politiken kommer formas framöver. EU kommer att påverkas av Brexit, både under de närmsta åren men framförallt inför framtagandet av den nya budgetperioden, 2021-2027.  Vi blir också påverkade av det som sker utanför Europa och inte minst av USA och den politiska linje som dess nye president väljer att driva. 

EU fortsätter att försöka hitta lösningar till hur man gemensamt ska kunna hantera migrationsströmmarna och fördelningen av flyktingar. Det har också skett flera positiva steg i omställningen till en cirkulär och koldioxidsnål ekonomi och det ligger flera förslag på hur Europa ska bli mer socialt hållbart samt miljö- och klimatsmart framöver. EU kommer under 2017 lägga fram ett antal lagförslag för att ytterligare stärka den digitala inre marknaden där roamingavgifter bland annat förväntas avskaffas i början av sommaren. Trots en föränderlig värld sker det mycket positivt förändringsarbete för att ställa om Europa till att bli mer innovativt, konkurrenskraftigt och hållbart.  

På EU-enheten kommer vi under våren att arbeta fram en verksamhetsplan för 2017-2020 samt ettåriga handlingsplaner med aktiviteter och fokusområden. Vi arbetar sedan en tid tillbaka på att bli tydligare i vad vår EU-enhet erbjuder våra kommuner, både i Skåne och i Bryssel. Ett led i detta har varit att ta fram en mer användarvänlig hemsida, mer information om detta finns längre ner i nyhetsbrevet. Vi kommer även ha ett fortsatt fokus på den framtida sammanhållningspolitiken och tillsammans med kommunerna ta fram ett mer konkret material att formera oss kring i den fortsatta processen. Utöver detta kommer vi fortsätta med omvärldsbevakning, skapa plattformar för dialog, möten och samarbete både i Skåne och Europa och vi kommer fortsätta stödja våra medlemmar utifrån det behov ni har när det gäller er egen EU-verksamhet.

Ni är alltid välkomna att hör av er till oss om ni har några frågor eller funderingar.

Vi ser fram emot ett roligt och intensivt EU-år tillsammans med er alla.

Nu kör vi!

Med vänliga hälsningar,

Johanna Haward, Samordnare för Brysselkontoret

Emma Landgren, EU-samordnare

Malin Olsson, EU-praktikant


Nyheter

Få feedback på din projektidé inom Interreg Europa

Den tredje ansökningsomgången inom Interreg Europa kommer att vara öppen 1 mars – 30 juni 2017 och du har möjlighet att få individuell feedback på din projektidé. Observera att det bara ges en återkoppling per projektidé och de sökande uppmuntras därför att endast lämna en utvecklad projektidé för feedback.

Månadens EU-projekt: Plug in 2.0

Nu lanserar EU-enheten en ny artikelserie för att belysa de EU-projekt som drivs här på Kommunförbundet Skåne, men även för att inspirera andra till att satsa på egna EU-projekt! Först ut är Plug in 2.0 – ett ESF-finansierat projekt för ungdomar som riskerar att hamna utanför arbetsmarknaden. Plug in 2.0 har nått stora framgångar. Projektledare Mats Ingelström berättar om arbetet i Skåne.

Årets arbetsprogram inom Hälsa för Tillväxt fastställt

EU-kommissionen har fattat beslut om årets arbetsprogram för EU:s hälsoprogram, Hälsa för Tillväxt. I arbetsprogrammet kommer det särskilt vara fokus på förebyggande åtgärder och kunskapsspridning kring gränsöverskridande sjukdomar. Hälsofrågor relaterat till migration är också prioriterat inom det antagna arbetsprogrammet. Till följd av EU-kommissionens beslut kommer två utlysningar lanseras inom kort och löpa under första halvan av 2017.

Möt Malin, ny praktikant på EU-enheten i vår!

Under våren kommer vi på EU-enheten ha en ny praktikant hos oss - Malin, från Lunds Universitet. Läs mer om Malin här!

Konferens om framtidens landsbygd och landsbygdskommitténs slutbetänkande

Landsbygdsnätverket arrangerade en videokonferens om framtidens landsbygd där Kommunförbundet Skåne deltog. Den parlamentariska landsbygdskommittén presenterade sitt slutbetänkande "För Sveriges Landsbygder" med 75 förslag, som bland annat inkluderar satsningar på digitalisering, utbildningsmöjligheter och bostadsbyggande i landsbygd.

Kommunförbundet Skåne lanserar en ny hemsida!

Under februari har vi på Kommunförbundet Skåne arbetat fram en ny hemsida med anledning av en intern omorganisering. På EU-enheten har vi arbetat med att öka användarvänligheten på vår sida, ett arbete som alltjämt fortsätter! Vi hoppas snart att vara klara med ombyggnationen, men tills dess ber vi er ha överseende med vissa funktioner. Klicka på bilden ovan för att komma till vår nya sida!

Utlysningar & Projektmöjligheter


Konferens & events:

Hållbar stadsutveckling i framkant

Under våren arrangeras en seminarieserie (31 mars och 12 maj) av Sustainable Urban Development (SUD) om hållbar stadsutveckling. Plats  och program kommer framöver.

Strukturbild Skåne: programserie

9 mars 2017 hålls ett seminarium om näringsliv, kultur och turism, Helsingborg.

Europaperspektiv 2017

Deadline: 17 mars för anmälan till bokseminarium den 22 mars 2017. Tilliten i EU vid ett vägskäl heter den tjugonde årgången av årsboken Europaperspektiv som står i centrum för bokseminariet. Hur de senaste årens kriser och utmaningar påverkar tilliten inom EU kommer att diskuteras under seminariet. Ett särskilt fokus kommer att ligga på medborgerlig tillit och integration. Anmälan sker här, Malmö

World Bio Markets

27-30 mars 2017, kommer Amsterdam att vara värd för World Bio Markets, ett av de största eventen inom fältet för bio-ekonomi. Under eventet kommer de senaste möjligheterna inom till exempel  biobränsle och biokemi och produkter att presenteras, Amsterdam.

Save the date: Water Market Europe

28 mars 2017 arrangerar WssTP (Water Supply and Sanitation Technology Platform) Water Market Europe, en mötesplats för innovativ forskning och aktörer med intresse för vattensektorn. Mer information kommer, Bryssel.

Save the date: INTERREG-konferens

5 april 2017 anordnas en INTERREG-konferens av Västra Götalandsregionen. Lär er om hur det är att arbeta i ett INTERREG-projekt, om vilka fördelar som finns med att arbeta i transnationella projekt och träffa potentiella projektpartners för att diskutera INTERREG. Det kommer även att finnas möjlighet att boka in möten med respektive programansvarig för att diskutera eventuella idéer. Mer information kommer inom kort, kontakta gärna oss på EU-enheten om ni har några frågor. Göteborg.

Strukturbild Skåne: programserie

26 april 2017 hålls ett seminarium om resurser och makt, Kristianstad.

eHealth week 2017 

10-12 maj 2017 eHealth Week 2017, eventet kommer att samla intressenter från hela världen för att ta itu med internationella aktuella ämnen relaterade till hälsovård och IT, bland annat ”Gränsöverskridande utbyte av personhälsouppgifter: från politik till praktik” och ”europeiska referensnätverk: hur digitala hälsa hjälper” , Malta.

Internationell konferens om turism

25-27 maj 2017 konferensen arrangeras av IACuDIT, vilket står för International Association of Cultural and Digital Tourism. Konferensen fokuserar på turism, kultur, spor, boende och kulturarv  inom ramen för en smart ekonomi. Men programmet är ännu inte färdigt, Aten.

EU Green Week

Bryssel 29 maj – 2 juni 2017. Årets tema är ”Gröna jobb för en grönare framtid”, där fokus kommer att ligga på gröna jobb och grön kompetens.

Projektdag Blekinge 2017

1 juni 2017 arrangerar Region Blekinge och Länsstyrelsen i Blekinge Projektdag Blekinge. Programmet, som innehåller projektpresentationer, inspirationsföreläsningar och tid för mingel, kommer att publiceras inom kort, Karlskrona.

European Week of Regions and Cities

Den 9-12 oktober 2017 arrangeras för 15:e året i rad en vecka för europeiska regioner och städer. Årets tema är Regioner och städer arbetar för en bättre framtid och under veckan arrangeras workshops, debatter och nätverksaktiviteter. Det finns även möjlighet för regioner och städer att arrangera egna evenemang, detta måste i så fall anmälas här  senast 31 mars. Anmälan till eventet öppnar i juli 2017, Bryssel.

2017 Annual EU Innovation Procurement Event

17-18 oktober 2017 The 3rd Major eafip Event, Tallin.


Kontakt

Johanna Haward

Samordnare för Brysselkontoret 
0728-85 47 93

johanna.haward@kfsk.se

Malin Olsson

EU-praktikant
0728-85 47 91

malin.olsson@kfsk.se

Emma Landgren

EU-samordnare

0728-85 47 88
emma.landgren@kfsk.se 


Följ oss på twitter!

Besök gärna vår hemsida


Du får detta nyhetsbrev eftersom du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!