Mångfald vs Enfald

Nyhetsbrev maj 2011

Women In Progress vill göra skillnad! Vår vision är att stärka Sveriges konkurrenskraft genom att synliggöra, utveckla och tillvarata kvinnors kompetens i ledning och styrelser.

Vi tror att dessa områden kan förbättras avsevärt och vill göra en skillnad som märks. Women In Progress är en verksamhet inom managementbolaget Neld International Consulting AB. Vårt fokus är framgång genom mångfald. I bolaget ingår även bifirman Managing Cultural Differences.

_______________________________________________________________________________________________________________________________

Månadens förebild: Ebba Åsly Fåhraeus

Kommunikationsdirektören på investmentbolaget Qeep Group AB heter Ebba Åsly Fåhraeus, är 48 år och är kanske första kvinnliga styrelseordförande i ett noterat bolag med kvinnlig VD (Genovis). Hon har sin bas i Skåne och är en nyfiken, energisk och drivande person som trivs bäst med att ha många olika ´järn i elden´. Hon kom i kontakt med Women In Progress efter utbildningen Styrelsekraft och deltar, sedan ett år tillbaka, i en lokal nätverksgrupp för styrelsefrågor i Women In Progress regi.

Ebbas passion är att skapa nytt, driva verksamheter framåt och leverera resultat. Efter Handelshögskolan jobbade hon som försäljnings- och marknadschef på flera bolag innan hon började trappa ner på det operativa arbetet för att hinna med fler styrelseuppdrag. Idag sitter hon också som ledamot i Apptix Asa, Kornboden och EQL Pharma.

Istället för att prata om sina erfarenheter av att ofta vara ensam kvinna i de sammanhang hon befunnit sig i, vill Ebba lyfta hela samhällsdebatten till att mer handla om forskning kring konsekvenser av att vara i minoritet – oavsett vilken minoritetsgrupp det gäller. Hon menar att  problem som kan uppstå oftast bottnar i det grundförhållandet och att det bästa man kan göra för att motverka detta är att ”se till att få in någon mer kvinna så fort som möjligt, och om inte det går så i alla fall en annan minoritet”.

Rent konkret poängterar hon också vikten av att alla är aktiva med att rekommendera kvinnor till olika uppdrag. Om man blir tillfrågad att vara med i något sammanhang kan man t ex alltid fråga vilka andra kvinnor som är med och gärna ha flera namn att direkt kunna föreslå. En orsak till att det ofta är svårare för kvinnor att rekommendera varandra tror Ebba beror på att kvinnor i högre utsträckning känner ansvar för hela leveransen. Det kan vara svårt att bara säga ”hon verkar bra, testa henne”, som män gör, om vi inte är säkra på att slutresultatet kommer att bli helt perfekt… Vågar vi medvetet bryta mot den trenden så kommer vi snart att börja se könsbalansen utjämnas!


Varför välja Women In Progress styrelseutbildningar?

Kursdeltagare om kursen hösten 2010:
”Givande också med gruppdeltagarnas olika bakgrund och verksamheter. Eva Ljunge och Margareta Neld kompletterar varandra på ett trevligt sätt. Som kursledare skapade ni en prestigelös, öppen atmosfär där alla kursdeltagare kände sig bekväma och generöst delade med sig av sina erfarenheter.”
Lena Bjurström, Klara Papper

”Med det upplägget som är att man arbetar intensivt i 2.5 dagar samt att man har en uppföljning där vi arbetade med styrelse-CV:n samt en utvecklingsplanering gör att man verkligen får en flygande start, vilket jag tycker är mycket positivt.”
Maria Johansson TeliaSonera Sverige

Kurser
Certifieringsutbildning i styrelsearbete äger rum den 27 september – 1 oktober 2011 i Budva, Montenegro. Sista anmälningsdag är den 19 augusti. Läs mer här.

Kursen "Från noll till börsen" äger rum den 20 - 21 oktober 2011 i Stockholm. Här får du som redan har en grund i styrelsearbete möjligheten att fördjupa dina kunskaper kring bl a verksamhetsutveckling och styrelseutveckling. Sista anmälningsdag är den 19 september. Läs mer här

För dig som skall gå Styrelsekraft till hösten, passa på att välja någon av de två ovanstående styrelseutbildningarna i Women In Progress regi.

Styrelsenätverk Stockholm Till hösten startar vi ett nytt Styrelsenätverk i Stockholm och det finns ett fåtal platser kvar. Mer info kring Styrelsenätverk finner du här. Välkommen med din anmälan.

Frukostseminarum kring styrelsearbete den 14 juni i Stockholm Under våren har vi erbjudit frukostseminarier kring styrelsearbete. Dessa har varit mycket populära och därför ordnar vi ett till före sommaren, tisdagen den 14 juni kl 8.15-9.15 i våra lokaler på Brunnsgatan 21, Stockholm. Vi erbjuder 20 kostnadsfria platser och bjuder på kaffe och macka. Välkommen med din anmälan! För dig som bor i Göteborg återkommer vi med liknande frukostseminarier till hösten.

Women In Progress på Slottet med Drottning Silvia
I slutet av maj anordnade IBGC (Brazilian Institute of Corporate Governance) en studieresan för sina medlemmar till Sverige. De 50-tal deltagarna var högt uppsatta chefer och specialister från olika branscher i Brasilien och syftet var att förbättra och utveckla bolagsstyrningen. Programmet bjöd bl a på mottagning på slottet med Drottningen, där Margareta Neld var inbjuden. Nästföljande dag föreläste Margareta Neld och Meg Tivéus kring temat "Women on Boards in Sweden".

Margareta Neld var imponerad av Drottningens personliga bemötande och det genuina intresset som hon visade när de hälsade på varandra. Hon säger att "den känslan hon gav mig gör detta till ett möte jag aldrig kommer att glömma".

På bilden nedan ser vi Margareta Neld tillsammans med Letícia Vignoli Villela och Luciano Ferreira Bucek från energibolaget Cemig på slottet.                 

  

Övrigt
Ljust och centralt kontorsrum finns att hyra hos oss på Brunnsgatan 21 i Stockholm, mer info finner du här

Grattis till nya styrelseuppdrag!

                           

Från vänster:

Maria Libäck, invald i styrelsen för VF-Koncernen, Värmlands Folkblad.

Ingela Engman, invald till suppleant i Handelsplats Center Syds Ekonomiska Förening.

Tineke Gramenius, vald till ordförande i styrelsen för Lidingö Breviks Sjöscoutkår.

Hanna Eriksson, vald till styrelseledamot i Swedish ICT Research AB.


_______________________________________________________________________________________________________________________________

Är du intresserad och vill veta mer om Coachande mentorskap, Lärande chefsnätverk eller Styrelseprogram?

Välkommen att kontakta oss!

Bästa hälsningar,

Margareta Neld, VD och Filippa Drakander, administrativ assistent

_______________________________________________________________________________________________________________________________

OrdFIX – för professionella texter

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!