Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Februari 2017


Nya upphandlingsregler från EU

Efter årsskiftet har flera nya upphandlingsregler trätt i kraft. Många regler är av mindre betydelse medan andra innebär större förändringar. e-Avrop jobbar intensivt med att anpassa systemet efter alla relevanta regelförändringar och kommer fortlöpande under våren att införa flera viktiga ändringar. Nedan hittar du mer information om två viktiga förändringar.


En grundläggande princip i offentlig upphandling är att samtliga anbudsgivare erhåller samma information vid samma tillfälle. Därför har EU infört regler när s.k. TED-annonser får offentliggöras på nationell nivå. Reglerna återfinns i det klassiska direktivet artikel 52.1 och i försörjningsdirektivet artikel 72.1. I praktiken innebär reglerna att upphandlare inte får offentliggöra direktivstyrda annonser nationellt innan de offentliggjorts i TED-databasen. Om annonsen inte offentliggjorts i TED efter 48 timmar, från det att TED bekräftat att de mottagit annonsen, får upphandlaren under alla omständigheter offentliggöra annonsen på nationell nivå. Detta innebär att du som längts måste vänta 48 timmar innan du offentliggör annonsen på e-Avrop och er hemsida, förutsatt att du 48 timmar tidigare har annonserat i TED.


Som du säkert vet har de nya reglerna om ESPD trätt i kraft. EU-kommissionen har i sin genomförandeförordning bestämt att alla anbud i direktivstyrda upphandlingar ska åtföljas av ett ESPD. Detta innebär att du som upphandlare måste möjligöra för anbudsgivarna att inkomma med ett ESPD. Väldigt förenklat måste du skapa ett svarsformulär som du bifogar till dina övriga anbudshandlingar som anbudsgivarna sedan ska besvara.

Ett enkelt sätt att skapa ett sådant formulär, tills vi på e-Avrop har integrerat ESPD i vår tjänst, är att använda sig av kommissions elektroniska ESPD-tjänst (eESPD) som ni når via följande länk:  https://ec.europa.eu/tools/espd/filter?lang=sv.

Lathund för förstagångsanvändning av kommissionens tjänst eESPD :

  1. Välj att ni är en upphandlande myndighet eller en upphandlande enhet.
  2. Välj skapa ett nytt upphandlingsdokument. (nästa gång, när ni redan skapat ett ESPD kan ni istället välja att ”återanvända ett befintligt” ESPD som ni då laddar upp i tjänsten)
  3. I fältet ”var finns din myndighet” väljer du Sverige (ett tips, tryck ner bokstaven T så kan du se Sverige i listan utan att behöva scrolla igenom halva världens länder)
  4. Tryck sedan på "nästa", som ni finner längst ner på sidan.
  5. Fyll i meddelandenummer på den annons ni skapat i TED-databasen. (ex.2017/S 020-034018).
  6. Ange det officiella namnet för er myndighet i fältet ”officiella namnet”. Ex. Dorotea Kommun
  7. Ange i fältet ”Titel” er benämning på upphandlingen. Ex. Inköp av tre personbilar.
  8. Ange i fältet ”kort beskrivning” en kort beskrivning vad upphandlingen avser. Ex. Inköp av tre röda personbilar för hemtjänsten.
  9. Ange eventuellt referensnummer för upphandlingen.
  10. Tryck på nästa.
  11. Du har nu kommit till formulärets tredje del som är uppdelad i fyra olika sektioner (A, B, C & D).
  12. Sektion A samt B omfattar de obligatoriska uteslutningsgrunderna och är alltid förbockade.
  13. Sektion C omfattar friviliga uteslutningsgrunder. Bocka för de punkter ni anser relevanta för er upphandling. Om ni inte anser att några punkter är relevanta så väljer ni inga punkter.
  14. Sektion D omfattar Nationella uteslutningsgrunder. Om ni anser att det föreligger några lämpliga nationella uteslutningsgrunder bocka för denna sektion och förslagsvis ange de nationella uteslutningsgrunderna i upphandlingsdokumenten.
  15. Tryck på nästa.
  16. Du har nu kommit till formulärets fjärde del avseende upphandlingens urvalskriterier som är uppdelad i fyra olika sektioner.
  17. Om ni vill att anbudsgivarna endast en gång (med en kryssruta) ska kunna intyga att de uppfyller samtliga krav i den fjärde delen bockar ni för sektion a ”Den ekonomiska aktören uppfyller alla urvalskriterierna i meddelandet eller i de upphandlingsdokument som meddelandet hänvisar till.”
  18. Bocka för de punkterna i sektion A, B, C & D som ni anser relevanta för er upphandling. Om ni inte anser att några punkter är relevanta så väljer ni inga punkter.
  19. Tryck på nästa.
  20. Scrolla ner och tryck på spara. Nu kan du välja att spara ner din ESPD-fil lokalt på datorn (den kommer benämnas ESPD-request). Alternativ kan du klicka på "Översikt" scrolla ner till slutet av översikten och trycka på "download as" välj XML format och spara filen lokalt på din dator.
  21. Bifoga filen i e-Avrop så att anbudsgivarna kan ladda ner filen för att senare ladda upp filen i eESPD-tjänsten och besvara er ESPD. Anbudsgivaren sparar därefter filen lokalt och bifogar filen (benämns då som ESPD-response) till sitt anbud i e-Avrop.

Lycka till med alla era kommande upphandlingar önskar vi på

e-Avrop Teamet.

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!