Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

     NYHETSBREV nr 1 februari 2017

Följ med på akvarellkurs på Öland 7-13 maj!

Vill du möta våren på Öland och är nyfiken på akvarellmålning? Den 7 - 13 maj anordnar Personskadeförbundet RTP en en kurs i akvarellmålning vid Äleklinta vid havet med utsikt över Kalmarsund. Denna gång har vi motiven runt om oss och ett boende i enklare standard. Veckan kommer att erbjuda en blandning av äventyr, gemenskap och avkoppling. Ateljén har vi en kort promenad bort i ett båthus nere vid havet.

Läs mer om kursen här:


Vi har alla rätt till ett samhälle som fungerar

I förra veckan skrev Handikappförbunden i en debattartikel i tidningen Metro om universell utformning, funktionsrätt och Agenda 2030.

För att vi på riktigt ska få ett samhälle för alla, måste man tänka om i samhällsbygget och redan i planeringsstadiet utgå ifrån principen om universell utformning, det vill säga att människor är olika och har olika behov, skriver Pelle Kölhed, vice ordförande i Handikapförbunden.

Läs artikeln i Metro här:

_____________________________________________________

Vetenskapskonferens i Karlstad uppmärksammar hjärn- och nackskador

Den 2 oktober 2017 kommer Personskadeförbundet RTP att anordna en konferens i Karlstad om traumatiska hjärn- och nackskador. P4 Värmland har redan uppmärksammat detta i ett radioinslag som sändes i morse.

Lyssna på radioinslag på P4 Värmland här:

__________________________________________________________________

Satsning på smärtforskning ska ge bättre behandlingar

Smärta är ett symtom vid många sjukdomar, men kan också vara en svårbehandlad sjukdom i sig. Tack vare en donation på 30 miljoner kronor från entreprenören Leif Lundblad kan forskare vid Karolinska Institutet nu storsatsa på att bryta smärtans långvariga grepp.

En kartläggning av smärtvården i Sverige där Personskadeförbundet RTP medverkat har utförts på uppdrag av Nationell Samverkansgrupp för Kunskapsstyrning (NSK), pekade på allvarliga brister. Bland annat låg kompetens och omotiverade skillnader i vård och behandling av patienter med kronisk smärta.

Läs pressmeddelande från Karolinska Institutet här:

__________________________________________________________________

Handikappförbunden kritiska mot tillståndskraven: "Godtyckligt"

Nu kritiserar Handikappförbunden kommuners sätt att bedöma vem som har rätt att få parkeringstillstånd. Det är efter att SVT Nyheter Småland i går berättade om rörelsehindrade Dalala Abdel-Gani-Pettersson som efter 15 år blivit av med sitt parkeringstillstånd.

Läs artikel från SVT Nyheter:

_________________________________________________________________

Regeringsorder hejdade assistansökning

Timmarna för personer med funktionsnedsättningar med statlig assistansersättning ökar inte som hittills. Regeringens skarpa, och kritiserade, order till Försäkringskassan att bidra till att bryta utvecklingen tros ha inverkat. Bland dem med stöd kvarstår oron. Pelle Kölhed, vice ordförande för Handikappförbunden, säger att många med statlig assistansersättning oroar sig för att deras ersättning ska påverkas av hårdare bedömning.

Läs artikel ur Epoch Times här:

__________________________________________________________________

Svårt att nå ut med vaccin till marginaliserade barn

Vaccinationer kan vara livsavgörande och är en av de mest kostnadseffektiva sjukvårdssatsningar som finns. Trots det tvingas många av världens mest utsatta barn fortfarande gå ovaccinerade. Polio är en sjukdom som med hjälp av vaccinationer nästan har utrotats. Men under förra och förrförra året kom vissa bakslag, och anledningen är problem med att nå ut till de mest utsatta barnen.

Läs artikel från OmVärlden här:

__________________________________________________________________

Lagändringar ska ge bättre uppföljning av läkemedelseffekter

Under torsdagen beslutade regeringen om lagförslag som bl.a. ska underlätta för Socialstyrelsen att följa upp, utvärdera och kvalitetssäkra läkemedelsanvändningen inom hälso- och sjukvårdsområdet.

Förslagen i lagrådsremissen innebär bl.a. att uppgifter från receptregistret ska kunna behandlas i Socialstyrelsens läkemedelsregister även för ändamålen uppföljning, utvärdering och kvalitetssäkring inom hälso- och sjukvårdsområdet. Uppgift om förskrivningsorsak ska överföras från receptregistret till Socialstyrelsen. Socialstyrelsens läkemedelsregister föreslås få användas till uppföljning av enskilda läkemedels effekter och eventuella biverkningar. Syftet med lagförslagen är att skapa en bättre struktur för uppföljning på området.

Läs pressmeddelande från Socialdepartementet här:

__________________________________________________________________

Smärtpatienter kan få vänta sex år på rätt diagnos

Människor med kronisk smärta får för lite hjälp av sjukvården. Det kan ta flera år att få träffa en smärtspecialist, vilket blir mycket dyrt för samhället, enligt en ny rapport som helt dömer ut smärtvården i landet. Särskilt illa är läget i Stockholm och Västra Götaland.

Läs artikel från SVT Nyheter här:

Läs även artikel från SVT Nyheter om Stig som fick hjälp efter år av svår smärta:

__________________________________________________________________

Temadag om Hästen som resurs 

Den 28 mars 2017 anordnas en kunskaps- och inspirationsdag i Stockholm med temat: Hästen som resurs inom hälsa, vård, skola och omsorg - om nytänkande och gränsöverskridande samverkan.

Syftet är att öka och underlätta för verksamheter som nyttjar hästen som resurs inom rehabilitering och hälsa. Liknande temadagar har genomförts på fem olika platser i landet. Detta är den sista temadagen som genomförs inom projektet.

På programmet:
• Hälsa och livskvalitet för alla – nya samhällsutmaningar fordrar nytt tänk
• Hästen och den mänskliga hälsan
• Människan och Hästkraften
• Häst & Hälsocentra – framtidens ridsportsanläggning?
Förutom detta kommer även parallella seminarier med verksamhetsexempel att anordnas.

Arrangör är Stiftelsen Hippocampus, Arvsfondsprojektet Verksamhet med hästen som resurs

Plats: Citykonferensen, Ingenjörshuset, Malmskillnadsgatan 46, Stockholm
Tid: Den 28 mars 2017 klockan 09.30-16.00   

Föranmälan till: kontakt@stiftelsenhippocampus.se

Frågor: christina.collman @stiftelsenhippocampus, telefon 073-340 20 21

___________________________________________________

Retroläger 2017

Retroläger riktar sig till dig som haft en ryggmärgsskada i minst 8 år, använder rullstol eller är gående. Två kurstillfällen med individuell vägledning via hälsosamtal, enkla funktionella tester samt föreläsningar som varvas med praktiska pass vill vi ge dig inspiration och motivation till ett friskare och aktivare liv.

RETRO 2017 består av två kurstillfällen med handledd egenträning däremellan. Den första delen genomförs 4 – 7 maj och den andra 4 – 6 oktober på Bosöns Idrottsinstitut, Lidingö.

Kostnaden 6 500 kr (inkluderar helpension vid båda kurstillfällena samt kurslitteratur).

RETRO 2017 arrangeras av RG Aktiv Rehabilitering och genomförs i samarbete med Stiftelsen Spinalis, Rehab Station Stockholm och Personskadeförbundet RTP. Sista ansökningsdag: 8 mars 2017Mer information och anmälan finns på: www.rgaktivrehab.se

________________________________________________________________

Könsspecifika skillnader hos personer med nacksmärta

Forskare i Lund har studerat en grupp personer som har post-traumatisk nacksmärta och funnit att det finns könsspecifika skillnader. Forskargruppen har studerat de undersökningsfynd man har fått när personerna har kommit till den specialiserade smärtkliniken.

Studien innehåller dubbelt så många kvinnor som män. Typ av skada skiljer sig inte mellan könen. För gruppen som helhet så diagnosticerades 38 procent med utbredd smärta, 50 procent med regional smärta och 12 procent med lokal smärta. Bland kvinnorna fann man att 43 procent hade utbredd, 48 procent regional och 9 procent lokal smärta. Motsvarande siffror bland männen var 29 procent, 53 procent och 18 procent. Hur lång tid det gått från skadetillfället till undersökningstillfället påverkade inte utfallet bland män. Däremot fanns det en tendens mot mer utbredd smärta hos kvinnorna.

Det bör diskuteras huruvida att vara kvinna bör anses som en riskfaktor för att utveckla utbredd smärta i samband med nack-trauma. Vidare krävs det multidisciplinära bedömningar samt behandlingsstrategier på grund av den den höga frekvensen av regional och utbredd smärta.

Studien har finansierats av Personskadeförbundet RTPs forskningsdelegation.

Läs hela studien här:


 

I det här numret.

Följ med på akvarellkurs på Öland 7-13 maj 2017!

Vi har alla rätt till ett samhälle som fungerar

Vetenskapskonferens i Karlstad uppmärksammar hjärn- och nackskador

Satsning på smärtforskning ska ge bättre behandlingar

Handikappförbunden kritiska mot tillståndskraven: "Godtyckligt"

Regeringsorder hejdade assistansökning

Svårt att nå ut med vaccin till marginaliserade barn

Lagändringar ska ge bättre uppföljning av läkemedelseffekter

Smärtpatienter kan få vänta sex år på rätt diagnos

Temadag om Hästen som resurs

Retroläger 2017

Könsspecifika skillnader hos personer med nacksmärta


 

Vill du avsluta prenumerationen? Klicka här...

 

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!