Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

 
 

I detta nyhetsbrev, som utkommer med oregelbundna mellanrum, finns korta analyser och kommentarer till aktuella frågor inom politik och ekonomi. För ytterligare information om mina verksamheter, besök gärna Munkhammar Blog, Munkhammar Advisory, Facebook eller Twitter.

2011-04-21

Valanalys: Att regera och växa

I dagarna presenterade jag valanalysen för Moderaterna i Stockholms stad och län, i egenskap av ordförande i valanalysgruppen. Vi har haft ett brett uppdrag och föreslår en rad åtgärder för att vi ska klara både att regera och söka bredare förtroende i valet 2014. Här finns analysen att ladda ned och här är en debattartikel.

I USA med Borg

Jag tillbringade just ett par dagar med finansminister Anders Borg i Washington DC. Vi medverkade i möten på IMF och Världsbanken, samt med svenska kollegor som Gunilla Carlsson och Stefan Ingves. Men framför allt talade vi på flera tankesmedjor om framgångsrika reformer och Sverige.

Här är en video från evenemanget på American Enterprise Institute. Här och här uppmärksammas resan.

Reaktioner på förslag om ekonomisk buffert

På Henrik von Sydows och mina reformförslag för att alla ska kunna skaffa sig besparingar har flera reaktioner kommit. Från vänster är de kritiska. Någon talar om "rikemansavdrag". Då kan man inte läsa innantill; förslagen är direkt riktade mot dem som har låga inkomster.

Se reaktioner här, här, här, här, här och stöd i en rad landsortstidningar här.

Lättare för norrmännen att träffa doktorn

Ekonomiska incitament betyder mycket också i vården. Här skriver jag om hur reformer ökade tillgängligheten i nosrk sjukvård.

Färre fattiga i världen

Ny statistik och pronoser från Världsbanken visar att antalet extremt fattiga i världen minskade från 1 800 miljoner 1990 till 1 400 miljoner 2005. 2015 bedöms de vara under 900 miljoner. Kanske bra att vi inte följde alla högljudda röster och avskaffade marknadsekonomin i och med finanskrisen. Läs mer här.

Citatet

"Unga ska inte tvingas ta och lånas in i skitjobb som att vara säljare och jobba på provision."

Karin Wanngård (S), kandidat till finanslandstingsråd i Stockholm 2014.

När jag som ung jobbade extra som telefonförsäljare på provision eller delade ut morgontidningar tyckte jag det just då var rätt bra jobb och extra inkomster.

Synpunkter - och Glad Påsk!

Input till detta nyhetsbrev. eller synpunkter på detsamma, är välkomna och skickas till johnny.munkhammar@riksdagen.se.

 
     
 

Klicka här för att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet.

 
Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!