Events, partnersök, programinformation, med mera, från KFSK:s verksamhet kring EU:s fonder och program i Bryssel och Skåne. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev Kommunförbundets Skånes EU-enhet


 Positivt besked för Brysselkontoret
Ett glädjande beslut togs den 9 december om att Kommunförbundet Skånes Brysselkontor blir ordinarie verksamhet från och med den 1 mars 2017. Vi kommer under nästa år att lägga upp vårt arbete utifrån 3-åriga verksamhetsplaner och verksamhetens uppdrag kommer ses över under våren.
Som merparten av er redan känner till har vi under det senaste året arbetat med den utvärdering som skulle bli underlaget för beslutet om Brysselkontorets framtid.  Många deltog i detta arbete på olika sätt och vi vill därför ta tillfället i akt att tacka alla som har ställt upp under denna process.

Utvärderingen består av tre olika delar: Enkätundersökning, djupintervjuer samt en kontorsrapport med svenska region, stads- och kommunkontor i Bryssel. Vill ni läsa mer om utvärderingen, vänligen följ länken – Slututvärdering av Brysselkontoret.

Brysselnätverkets sista träff för i år
Under lucia bjöd vi på EU-enheten in till årets sista brysselnätverksträff. Under mötet diskuterades sammahållningspolitiken och vi presenterade möjligheten att skapa en arbetsgrupp under Brysselnätverket som knyts till arbetet kring sammanhållningspolitiken. Mer information samt en intresseanmälan om att ingå i arbetsgruppen kommer inom kort att skickas ut till hela nätverket. Under nästa år kommer vi erbjuda 4 möten, där vi kommer diskutera ett eventuellt internat till hösten med liknande upplägg som i år.


Vi på Kommunförbundet Skånes EU-enhet vill tacka samtliga för ett intressant och roligt 2016. Vi tackar även vår EU-praktikant Stina för den här tiden, då hon nu ska återgå till studierna för att skriva sin kandidatuppsats under våren. Avslutningsvis vill vi bara önska er alla en riktigt god jul och ett gott nytt år. Vi ses igen 2017, utvilade och spända på vad som väntar under kommande år.

GOD JUL & GOTT NYTT ÅR

Önskar  

Johanna Haward, Samordnare för Brysselkontoret

Emma Landgren, EU-samordnare

Stina Lindgren, EU-praktikant


Nyheter

EU-kommissionen lanserar åtgärdspaket för ren energi
Den 30 november 2016 presenterade EU-kommissionen ett åtgärdspaket för energi, ”Ren energi för alla i Europa”, som syftar till att bibehålla en konkurrenskraftig union under övergången till ren energi och de förändringar det kan innebära för den globala marknaden.

2018 blir europeiskt kulturarvsår
Ministerrådet för kultur har meddelat att 2018 kommer bli det europeiska kulturarvsåret, vilket innebär att det blir ett ökat fokus på kulturarvsbidrag till samhället. Det finns således anledning att tro att chanserna till finansiering kommer öka för projekt som ligger i linje med detta område.

Ny fond möjligör investeringar för bredbandsinfrastruktur

Den 12 december 2016 tillkännagav EU-kommissionen och Europeiska investeringsbanken (EIB) att en ny fond ska öppnas för investeringar i bredbandsinfrastruktur, The Connecting Europe Broadband Fund. Fram tills idag har det inte funnits något liknande instrument, vilket har gjort det svårt att realisera småskaliga bredbandsprojekt. Fonden möter således det behov som finns av ökade bredbandssatsningar.

European Summit on Digital Innovation for Active and Healthy Ageing

Kommunförbundet Skåne deltog under den 6-7 december på European Summit on Digital Innovation for Active and Healthy Ageing, bland annat mottog Skåne officiellt sin titel som Reference Site inom det Europeiska Innovationspartnerskapet för aktivt och hälsosamt åldrande (EIP on AHA).

Skånes kommuner fortsatt representerade i Bryssel

Positivt besked för Brysselkontoret - Kommunförbundet Skånes Brysselbaserade verksamhet fortsätter. Nu startar det spännande arbetet med nya verksamhetsplaner för Kommunförbundet Skånes EU-enhet!

Möjlighet för kommuner att göra en EPA-analys under våren
Nyligen avslutades en EPA i Skurup och ett nytt analysarbete har precis påbörjats i Höganäs kommun. Nu flaggar vi på EU-enheten för möjligheten att göra en EPA under våren 2017. Vi välkomnar först och främst de kommuner som ännu inte har gjort en analys. Kontakta Emma Landgren för mer information.


Utlysningar & Projektmöjligheter

Ny utlysning om distribuering av europeisk film
Deadline: 6 april 2017. Kreativa Europa har öppnat en ny ansökningsomgång som ska underlätta främjandet av europeiska audiovisuella verk på ett innovativt sätt. Utlysningen är inom delprogrammet för Media och ger stöd åt transnationell distribuering av film.

EU-kommissionen efterlyser Erasmus-projekt inom yrkesutbildningssektorn

Deadline: 17 januari 2017. EU-kommissionen efterlyser projektbidrag inom Erasmus+ som ska stärka arbetsbaserad inlärning och lärlingsutbildningar inom yrkesutbildningssektorn. Man vill gärna se projekt som kan bidra till policyutveckling inom just yrkesutbildningsområdet.

Partnersök inom Horisont2020 om att skapa nya affärsmodeller för landsbygdsekonomier

Deadline: 2 februari 2017. Kommunfullmäktige i sydvästra Nordirland, Fermanagh and Omagh District Council (FODC), söker partners inom Horisont2020. Ansökningsomgången inom vilken man söker samarbetspartner, handlar om att utveckla projektförslag för att skapa nya affärsmodeller för moderna landsbygdsekonomier.

Erasmus + utlysningar 2017

Som vi tidigare har flaggat för finns Erasmus+ programguide för 2017 tillgänglig. Här hittar du en kort beskrivning om programmets olika nyckelåtgärder samt en lista över de kommande utlysningarna för nästa år.


Konferens & events:

Mänskliga Rättigheter i praktiken

(Avgift) Deadline: 13 januari till konferensen den 14 februari 2017. Konferensen ger en djupare förståelse för hur de mänskliga rättigheterna påverkar det dagliga arbetet i kommun, landsting och region. Dagen varvar teoretisk kunskap med praktiska erfarenheter och gemensamma samtal. Malmö.

GREAT DAY
Deadline: 15 januari för anmälan till seminariet 26 januari 2017 som Green REgions with Alternative fuels for Transport anordnar. Lyssna till representanter, tjänstemän och talare i intressanta debatter om hur man minskar fossila bränslen och miljöpåverkan, Malmö.

Internationella Dagen 2017
18 januari 2017 anordnar SKL en heldag om internationella frågor. I år är det övergripande temat FN:s nya utvecklingsagenda Agenda 2030 och de 17 nya utvecklingsmålen för social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet. Stockholm.

Going Green in Seventeen (2017)
Den 19 januari 2017 arrangerar ERRIN tillsammans med  Assembly of European Regions (AER) ett event som handlar projekt inom energi och klimatförändringar med deadline 2017, Bryssel.

Inför ansökan till Erasmus+ strategiska partnerskap
20 januari 2017 (ansökan öppnar 12 december 2016). Har du påbörjat en projektansökan inom Erasmus+ strategiska partnerskap skola är du välkommen till vår så kallade skrivarstuga där vi ger stöd inför ansökningsomgången 2017, Stockholm.

Strukturbild Skåne: programserie
25 januari 2017 hålls ett seminarium om boende och livsmiljö, Broby.

Hållbar stadsutveckling i framkant
Under våren arrangeras en seminarieserie (27 januari, 31 mars och 12 maj) av Sustainable Urban Development (SUD) om hållbar stadsutveckling. Plats  och program och kommer framöver!

SPORT Infoday inom Erasmus+
31 januari 2017, Europeiska kommissionen Education, Audiovisual and Culture Executive Agency (EACEA) anordnar en informationsdag Erasmus + programmet inom idrott, Bryssel 

Lignofuels 2017
(Avgift) 1-2 februari 2017 hålls en konferens i Helsingfors om bioenergi och material. Konferensen hålls detta året i Finland, ett ledande land inom bioenergi industri. Kommunförbundet Skånes egen Desirée Grahn kommer att vara en av många talare som presenterar sin forskning kring biogas i södra Sverige, Helsingfors.

Välfärdskonferensen
(Avgift) 2-3 februari 2017 arrangerar Kommunförbundet Skåne  återigen Välfärdskonferensen och bjuder även i år in ett flertal namnkunniga talare, Lund.

International Wind Energy Conference 2017
(Avgift) 6-8 februari 2017 håller Svensk vindkraftförening en årlig internationell konferens om vindkraft i kalla klimat, Skellefteå.

Konferens – Nu utformas framtidens landsbygd
8 februari 2017, Landsbygdsnätverket bjuder tillsammans med Länsstyrelsen i Skåne in till en interaktiv konferens med talare genom videolänk. OBS! Begränsat antal platser, Malmö.

Strukturbild Skåne: programserie
9 mars 2017 hålls ett seminarium om näringsliv, kultur och turism, Helsingborg.

Kommunförbundet Skånes Digitaliseringskonferens
4 april 2017, en konferens med fokus på digitalisering inom flera olika verksamhetsområden (Save the date, mer information kommer!), Kommunförbundet Skåne.

Strukturbild Skåne: programserie
26 april 2017 hålls ett seminarium om resurser och makt, Kristianstad.

World Bio Markets
27-30 mars 2017, kommer Amsterdam att vara värd för World Bio Markets, ett av de största eventen inom fältet för bio-ekonomi. Under eventet kommer de senaste möjligheterna inom till exempel biobränsle och biokemi och produkter, Amsterdam

Internationell konferens och turism
25-27 maj 2017 konferensen arrangeras av IACuDIT, vilket står förInternational Association of Cultural and Digital Tourism. Konferensen fokuserar på turism, kultur, sport, boende och kulturarv  inom ramen för en smart ekonomi. (Mer info kommer då programmet ännu inte är färdigt), Aten.


Kontakt

Johanna Haward

Samordnare för Brysselkontoret 
0728-85 47 93

johanna.haward@kfsk.se

Stina Lindgren

EU-praktikant
0728-85 47 91

stina.lindgren@kfsk.se

Emma Landgren

EU-samordnare

0728-85 47 88
emma.landgren@kfsk.se 


Följ oss på twitter!

Besök gärna vår hemsida


Du får detta nyhetsbrev eftersom du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!