Tips och tankar om kommunikation och motivation. Problem att visa detta? Se det i webbläsaren

Månadens tankefrö
Med tips och tankar om kommunikation, mål och möten


Vänner - nya som gamla!

Framför oss ligger ett år med lärdomar, framgångar och funderingar. Vill du se mig föreläsa i vår ska du titta längre ner. Men först: Årets första tankefrö handlar om huruvida det är bäst att vara specialist eller generalist..


Vad är det för fel på att vara en humla?

I somras delade jag en båtkupé på Gotlandsfärjan med en kvinna som brann för miljöfrågor och jobbade på en välgörenhetsorganisation. Efterhand som tiden gick, lämnade vi de mest ytliga konversationerna och kom in på frågor vi verkligen brydde oss om. Klimatet var förstås en. Våra arbeten en annan. Hon var vid ett vägskäl. Kunde jag råda henne?

I hennes organisation jobbade många specialister. Själv var hon projektledare och upplevde att hon kanske borde välja ut ett specialområde istället och bli sakkunnig där. Hon var ambivalent.

"Vad har du gjort innan du kom till den här tjänsten?" frågade jag.

Hon berättade hur hon prövat olika yrken i olika länder, vilket på något sätt lett henne till sitt nuvarande arbete.

"Så du är en humla." sa jag

"En humla?"

"Ja, det låter som att du gillar att flyga från blomma till blomma och tanka upp med kunskap och kompetensnektar. Det verkar ha gett dig en mängd verktyg som gör att du kan hantera många situationer. Stämmer det?"

"Jo, så kan man ju se det..."

"Tror du att du skulle bli lyckligare om du från och med nu slutade flyga, och bara utforskade en enda blomma?"

Hon blev tyst en stund. "Det är inte säkert..."

Jag fortsatte. "Vad är det för fel med att vara en humla?"

Jag har faktiskt ingen aning om vad hon tog för beslut. Vårt möte var bara där och då, i den bubblan. Jag hoppas att hon är belåten med vilket val hon än gjorde. Mina frågor var bara mitt sätt att provtrycka hennes kartbild av vad hon borde göra. Jag ställde dessutom frågan lika mycket till mig själv som till henne.

Det är bra att då och då titta upp från kartan i handen, lyfta upp blicken och orientera oss, även i jobbet. Vad är vårt syfte? Vart ska vi? Var befinner vi nu? Hur stort är gapet? Vad har vi lärt oss? Vad kan vi uppskatta? Vilken riktning och väg ska vi välja för att öka våra chanser att komma framåt?

Reflektioner är bra. Om du ställer de här frågorna och inte har svar så kanske det kan vara läge att börja söka efter vad som är viktigt för dig.

Kom ihåg bara. Planer är inte livet. Livet är livet. Bestäm vilka blommor du vill till. Flyg dit. Och njut av vinden, dofterna, skratten och gemenskapen på vägen.

Tack för att du läser mina tankar


För dig som läst ända hit...


Bli bättre på att leda workshops

Jag skrev denna gästkrönika om fem tips för en bättre workshop till Venuu innan årsskiftet. Den kan hjälpa dig att leda riktigt bra workshops. 

För dig som vill bli kompetent och inte bara kunnig, så kan du också gå en endagskurs i workshopledning den samarbete med Eventeffect där jag är kursledare. Välkommen!


Öppna föreläsningar om MÅL




I härligt samarbete med WIMAB Utbildning kommer vi att ha tre öppna föreläsningar under våren, i Stockholm, Göteborg och Helsingborg. 

Jag skulle bli så glad om du kom!


Jag föreläser på Personal & Chef

Den 22e februari föreläser jag på mässan Personal & Chef. Här är temat digitalisering och jag har blivit ombedd att prata om Virtuella möten. Hur man leder människor i möten på distans. Jag kommer att bjuda på en mängd tips för hur du använder virtuella möten i ditt ledarskap, vilka fallgropar det finns, och varför jag från början var tämligen motvillig till att alls prata om detta...

Mässan är öppen för alla med intressen runt personal- och chefsfrågor.


Förra månadens tankefrö hette Att skilja på identitet och aktivitet


" En specialist är någon som lär sig mer och mer om mindre och mindre tills hen kan allt om ingenting..."

- för mig okänd


Koppla ihop oss på

LinkedIn

Twitter

facebook

Och du är alltid välkommen till www.lacinai.se

där du hittar många fler tips och tankar.

0732511420
antoni@lacinai.se

Här ser du mina böcker. Du hittar dem bland annat på http://lacinai.se/bocker/


Du får det här för att vi mötts i olika affärssammanhang. Eller så har du hittat hit via tips från någon. Om du gillar det du läst så tipsa gärna fler. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!