Nyhetsbrev nr. 2, april 2011
Har din förening gjort något som du tycker är föredömligt eller nyskapande?
Vi vill gärna lyfta fram det här i Nyhetsbrevet!
Skicka in en kort text och bifoga gärna också en bild!
 

1. Ny medarbetare!
Sedan den 1 april finns Angelica Bondesson på kansliet. Angelica är museipedagog och har tidigare arbetat på Klostret i Ystad, Forum för levande historia, Landskrona museum, Regionmuseet i Kristianstad och Kulturen i Lund. Hon kommer att arbeta 50 % som kulturpedagog och 50 % med övriga uppgifter som hembygdskonsulent. Ni når Angelica på angelica.bondesson@skaneshembygdsforbund.se Övrig personal på Skånes hembygdsförbund är Pia Sander, kanslichef; Carina Johansson, ekonomiassistent; Gunnel Pernryd, kontorsassistent; Sofie Bogaeus, projektanställd och Maria Casagrande, hembygdskonsulent.


2. All post till Lund
Skånes hembygdsförbund har sitt kansli i Lund, men också ett kontor i Kristianstad. Då detta är sparsamt bemannat vill vi att ni skickar all post till Lund.


3. Sök fondmedel för skånsk byggnadskultur!
Skånes hembygdsförbund förvaltar sedan 1940 en fond för skånsk byggnadskultur. Ur den delas mindre summor ut till ändamål som främjar skånsk byggnadskultur. Under 2011 utdelas 7 500 kr från fonden. Medlen ska användas för ”höjandet av den skånska byggnadskulturen på landsbygden och i småsamhällena”. Ansökan skickas senast 1 maj 2011 till förbundet. Läs mer på http://skaneshembygdsforbund.se/pdf/fond_skansk_byggnadskultur11.pdf
 

4. Kulturarvsdagen 2011
Kulturarvsdagen 2011 äger rum söndagen den 11 september i hela Sverige. Temat i år är ”Gröna platser”. Det handlar om hur kulturlandskapet bär spår av människors påverkan. Alla som kan anordna ett evenemang som knyter an till temat är välkomna att delta. Riksantikvarieämbetet är samordnare för dagen och alla evenemang som anmäls dit kommer också att presenteras på deras webb. Se vidare http://www.raa.se/cms/extern/om_oss/ehd_2011/kulturarvsdagen_2011.html
 

5. SVT söker historiker
Brinner du för att gräva där du står, att kamma arkiven, att fråga dig fram, att lägga pusselbit till pusselbit för att till slut berätta en spännande, tidigare okänd berättelse om en svensk ort? Har du dessutom en bakgrund som historiker eller arkeolog och vill vara med i TV? Då kan du söka till SVTs nya historieprogram Historia pågår. Skriv några rader om dig själv under april månad till johanna.becker@mediabruket.se Bifoga foto.


6. Aktiviteter i naturreservat/strövområden
Har er förening några aktiviteter som sker i naturreservat eller regionens strövområden under augusti – december 2011? Då kan dessa marknadsföras via Länsstyrelsens broschyr om naturaktiviteter. Skicka datum, tid, titel, kort beskrivning, samlingsplats, kontaktperson och arrangörsuppgifter till maria.sandell@lansstyrelsen.se senast den 1 juni.


7. Stöd till skyltmaterial
Länsstyrelsen kan på förfrågan låta göra skyltar för torp- och gårdslämningar åt hembygdsföreningar och också bekosta desamma. Riseberga-Färingtofta hembygdsförening har dragit nytta av detta och är mycket nöjda med både samarbetet och resultatet. Vänd er till Eva Persson på länsstyrelsen om ni behöver samma hjälp. eva.persson@lansstyrelsen.se
 

8. Kvinnokraft
I utställningen Kvinnokraft på Tomelilla konsthall berättas det om kvinnor som under olika tider imponerat på sin omgivning – starka kvinnor just i Tomelilla kommun. Urvalet är gjort av hembygdsrörelsen i Tomelilla kommun. Medverkande är Tomelilla Byagård, Hans Nilsgården Kverrestad, Othinslunda hembygdsförening, Bondrumsgården, Glimmebodagården, Agusastugan, Christinehofs slott, folklivsgruppen Ramslif, Tomelilla hembygdskrets, Tomelilla konsthall, Klostret i Ystad och Skånes hembygdsförbund. Utställningen kommer att stå 16 april – 6 november 2011. I utställningen kommer besökarna att få information om föreningarna och deras verksamhet för att sedan kunna hitta till dem. Det blir också en del spännande programverksamhet i anslutning till utställningen. Läs mer på www.tomelilla.se
 

9. Bygdeband
Det är nu 330 föreningar som har anslutit sig till Bygdeband! Bland de föreningar som hittills matat in flest poster märks några skånska, nämligen Hyllstofta ryggåsstuga på andra plats samt Gärds härads hembygdsförening och Riseberga-Färingtofta hembygdsförening på 14:e respektive 15:e plats. Bra jobbat!


10. Digitalt födda fotografier
De flesta bilder som skapas idag är tagna med digitala kameror och mobiltelefonkameror och är förgängliga. Bilderna bör samlas in parallellt med att de skapas om vi vill att vår tids fotografiska kulturarv ska bevaras framöver. Skånes hembygdsförbund ingår nu i ett referensnätverk som ska diskutera frågeställningar kring urval, insamling, förmedling, ansvar och lagring när det gäller digitala bilder. Nätverket drivs av Malmö museer och Stockholms läns museum. Första mötet hålls den 14 april i Stockholm.


11. Ju förr desto bättre
Nu har Studieförbundet Vuxenskolan och Naptek tagit fram en studieplan som bygger på boken Ju förr desto bättre. Centralt tema i boken är hur man genom traditionell kunskap lär sig att hitta lösningar på moderna problem med särskild tanke på miljö, klimat och energi. Vill du starta en studiecirkel kring detta? Läs mer och ladda ner studieplanen på http://www.naptek.se/projekt/Juforrdesto.php
 

12. Sänkt moms på tryck
Nu kan ni kräva återbetalning av moms på utförda trycktjänster sex år tillbaka i tiden. Skatteverket har efter ett EU-domstolsbeslut ändrat sina regler – nu gäller 6 % moms i stället för 25 %. Titta på arkiverade fakturor och kräv rättning av kostnaden från tryckeriet. Läs mer här: http://www.hembygd.se/apps/nyheter/las_mer.asp?NewsID=4310
 

13. Det goda exemplet
Eld i berget
vill i dramatikens form skildra livet kring en viktig industriell epok i nordöstra Skåne. Det handlar om brytningen av det svarta guldet, diabasen, som inleddes på 1880-talet. I det lilla samhället Gylsboda, där pjäsen utspelas, jobbade ca 400 man i berget. I teaterstycket skildras bl. a mötet mellan folk från trakten och de vana arbetarna från Bohuslän och Västergötland. Eld i berget är ett gott exempel på att iscensättning av lokalhistoria kan fungera som ett utmärkt alternativ till artiklar. Premiären blir den 29 juni i Östra Flyboda bygdegård, förvaltad av Örkeneds hembygdsförening. Arthur Strid, Osby hembygdsförening, har skrivit manus. Teaterföreningen Kuppmakarna producerar och Osby kommun stöttar. Många föreningar och andra aktörer samverkar alltså kring detta.


14. Vårens och sommarens kurser, temadagar och möten
För mer information och anmälan: www.skaneshembygdsforbund.se , Kalendarium och kurser

Upphovsrätt
Torsdagen 5 maj 2011 kl. 14 – 17, Skånes Arkivförbund, Lund.
Eva Jensen, advokat på Lindahls i Malmö, föreläser, svarar på frågor och ger råd om hur man bör tolka lagen om upphovsrätt för främst text och bild. Samarrangemang med Skånes Arkivförbund. Anmälan obligatorisk!

Digitalisering som möjlighet - Vårmöte 2011
Lördagen 7 maj, heldag, Regionmuseet, Kristianstad
Hur kan vi använda oss av IT som ett självklart redskap i arbetet med att synliggöra samlingar, locka publik till evenemang och sprida kulturhistorisk kunskap?
Anmälan obligatorisk!

Tema Kulturturism
Tisdagen 24 maj, heldag, Ängelholms hembygdspark.
Hur kan vi utveckla kulturturismen och tillgängligheten på hembygdsrörelsens villkor? En modell för arbete med turism i ideella föreningar presenteras. Tillgänglighetsfrågor, audioguider och synlighet på Internet tas också upp. Medverkar gör Ingrid Ekholm, konsulent för kulturturism och Gunnar Häger, tillgänglighetskonsulent, båda från SHF, Rita Aatola Olsson, turistchef i Ängelholms kommun m fl.
Anmälan obligatorisk!

Förbundsstämma
Söndagen den 12 juni, Simrishamn.
Skånes hembygdsförbunds årsstämma hålls i år den 12 juni i Simrishamn. Värdförening är Föreningen för fornminnes- och hembygdsvård i sydöstra Skåne. Kallelse kommer inom kort.

Ballingstorp – öppen gård
Skånes hembygdsförbunds egen gård Ballingstorp håller öppet för besökare fyra söndagar under maj - augusti. Vid varje tillfälle står något särskilt på programmet kl. 13.

Söndagen 22 maj kl. 12 - 16. Visor och berättelser med vis- och lyrikklubben Poema.
Söndagen 26 juni kl. 12 - 16. Vandring längs natur- och kulturstigen med Sven Jensén samt sägner med Maria Ehrenberg, kultur- och bibliotekschef i Östra Göinge kommun.
Söndagen 24 juli kl. 12 - 16. Prova på akvarellmålning med Sofie Bogaeus.
Söndagen 14 augusti kl. 12 - 16. Lekar med förbundets kulturpedagog Angelica Bondesson.

Skymningsafton
Söndagen den 4 september, Ballingstorp.
Upplev den fantastiska kulturhistoriska miljön Ballingstorp genom musik, sång, berättande och en del överraskningar. Det blir en stilla vandring genom kulturlandskapet i skymningen. Biljetter fr.o.m. augusti 2011.


15. Kurser från andra arrangörer
Vattenhjul och maskiner i stångjärnssmedjan
Är ni i färd med att restaurera en gammal hammarsmedja eller andra damm- och vattenhjulskonstruktioner? Kanske behöver ni tips och råd hur ni kan gå tillväga? På Arbetets museum i Norrköping blir det den 24 – 25 maj en konferens om detta. Konferensen genomförs av ArbetSam i samarbete med Jernkontoret. Läs mer: http://www.arbetsam.com/aktuellt/nyhetsbrev/2011/2011-03-10.pdf
 

Om Nyhetsbrevet
Skånes hembygdsförbunds digitala nyhetsbrev utkommer minst 6 gånger per år. Nyhetsbrevet sammanställs av Maria Casagrande. Har du idéer om innehåll och material till kommande nummer, kontakta Maria på tel. 046-15 80 71 eller maria.casagrande@skaneshembygdsforbund.se


Vill du veta mer?
Är du nyfiken på vad Skånes hembygdsförbund gör, var vi finns eller vill du komma i kontakt med oss? Kanske läsa om medlemsföreningarna och deras mångsidiga verksamhet eller beställa böcker? Allt detta finns på vår hemsida. Välkommen in på:
http://www.skaneshembygdsforbund.se
 

Maria Casagrande
 

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!