Nyhetsbrev med senaste nytt från En förälder blir till. Tema: Dags för nästa kapitel; Stjärnfamiljen.
Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Dags för ett nytt tema: Stjärnfamiljen

Hej allihop!

Stort TACK för fantastiska handlingsplaner. I stort sett alla verksamheter är igång nu!
Det känns verkligen häftigt att vi alla gör detta gemensamt och i samverkan med andra professioner, det här kommer att betyda något för våra familjer. Kom ihåg att även en liten förändring kan också betyda mycket. 

Läs vidare vad Karin och Kina säger här

Kontaktuppgifter processtödjarna

Karin Sandén
karin.sanden@vgregion.se

Katarina Lorentzson Klang
Katarina.Klang-Lorentzson@blhg.se

Kontakt Kunskapscentrum för Jämlik vård (KJV): Lena Gunnarsson lena.gunnarsson@vgregion.se
070-300 80 99

Nu är det dags att gå vidare till verktygets andra tema som handlar om Stjärnfamiljen! Så här börjar boken "Min familj" av Anna-Clara Tidholm (Olika förlag): ”En familj – vad kan det vara? Mamma, pappa och ett barn? Farmor kanske och en katt? Eller pappa och tre barn? Kan det vara många mammor, många pappor och fem barn? Kan man vara fjorton stycken eller är det bäst med två? Ska alla bo i samma hus eller ska man flytta runt? ”

Läs vidare här om Stjärnfamiljen

Bilden ovan är från Nina Hemingssons bok "Jag är din flickvän nu" (Kartago förlag, 2006)

Heliga familjen - inspiration inför nästa tema

Sveriges radio gjorde för flera år sedan programmet "Heliga familjen" som granskar familjelivet i sömmarna och utmanar begreppet kärnfamilj som något naturligt och oföränderligt. 

Hela programserien finns att lyssna på i Sveriges radios arkiv. Lyssna särskilt in avsnitt 1, 8 och 16 som på olika sätt berör temat Stjärnfamiljen.
Hela programserien i SR arkivet

Ny forskning

Vi vill även tipsa om ny forskning från Uppsala universitet om jämställdhet inom barnhälsovården! Michael Wells har precis publicerat en avhandling som är värd att uppmärksamma. Lyssna gärna på radioklippet eller läs i avhandlingen!

Pressklipp från UU

Avhandlingen i fulltext 

Radioklipp från SR

Vi fick ett telefonsamtal...

... från Närhälsan Askim i Göteborg. För att effektivisera arbetet har de och deras samarbetspartners i En förälder blir till börjat med telefonmöten. Först sitter varje verksamhet var för sig och arbetar med verktyget. Därefter har de telefonkonferenser och utbyter erfarenheter och tips. Det har fungerat jättebra och har visat sig vara ett effektivt sätt att spara på tiden. Det är bara att ta efter!

Halvtidscheck

Den 15 mars har vi halvtidscheck för En förälder blir till i Fyrbodal. Du som arbetar i barnhälsovården är välkommen på en dag för att byta erfarenheter kring arbetet. Vi kommer även att bjuda på kunskapspåfyllnad inom ett ämne som hänger samman med verktygets teman.

Vi kommer att vara på Vann i Brastad. Registrering klockan 08:00 och start av programmet klockan 08:30. Vi äter lunch klockan 12:15.
Under eftermiddagen har Hälsokällan nätverksträff för familjecentraler som dels bygger vidare på förmiddagens tema samt har yrkesvisa diskussioner. Även du som inte tillhör en familjecentral är välkommen att delta.
Vi kommer även att vilja engagera en person från varje verksamhet i en workshop som Contextio håller som ett led i utvärderingen av En förälder blir till. Anmälningslänkar och färdigt program kommer inom kort!

Affischer

Vi vill påminna om att ni fortfarande kan beställa affischer på några av de fina bilderna finns i verktyget. Det är de tre bilderna som syns ovan som går att beställa och de är i storlek 50x70. Max 3 affischer per verksamhet

Hör av er till asa.davidsson@vgregion.se med er beställning

På gång i regionen

Den 14 och 15 december hade området Göteborg och södra Bohuslän sin halvtidscheck. Vi hade två dagar med erfarenhetsutbyte och kunskapspåfyllnad. Under dagarna fick deltagarna tillsammans lyfta fram hinder och framgångsfaktorer i arbetet och dela med sig av de bästa tipsen från handlingsplanerna.   

Detta är ett nyhetsbrev från Kunskapscentrum för Jämlik vård som är en del av Hälso- och sjukvårdsavdelningen, Regionkansliet, Västra Götalandsregionen

Du får detta nyhetsbrev eftersom du på något vis är inblandad i arbetet med En förälder blir till. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!