Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

     NYHETSBREV nr 9 december 2016

Den 3 december - delta du också!

På lördag, i samband med den internationella funktionsrättssdagens 10-års jubileum kommer Personskadeförbundet RTP tillsammans med en lång rad funktionsrättsorganisationer medverka i den landsomfattande manifestationen med parollen "Assistans är frihet - Rädda LSS".

Bakgrunden är det senaste årets agerande från regeringens och Försäkringskassans sida när det gäller personlig assistans. Sammantaget har regeringens signalpolitik resulterat i en utveckling där familjer och individer dagligen får sina rättigheter kränkta i form av oskäliga nedskärningar i den personliga assistansen och avslag på ansökningar om personlig assistans.

Representanter från förbundet kommer att delta på bland annat manifestationen i Stockholm som hålls på Norra Bantorget klockan 13.00. Vi kommer även att vara representerade i Göteborg där manifestationen sker samma tid på Olof Palmes Plats. Förhoppningsvis kommer vi även att finnas representarade på många andra platser runt om i landet! Delta gärna du också! Vi hoppas att så många som möjligt vill stödja manifestationen. I länken nedan finns information om var i landet manifestationer kommer att anordnas:

Manifestationen stad för stad:

 


Välkomna förslag på åtgärder inom LSS

I tisdags på DN Debatt skrev barn-, äldre och jämställdhetsminister Åsa Regner att regeringen redan nu, innan utredningen om LSS är klar, kommer att lämna förslag på åtgärder inom områden som skapat oro och svårigheter för personer med funktionsnedsättning. Med åtgärderna vill regeringen komma tillrätta med problem och få underlag kring eventuella ytterligare förändringar.

Förslaget på åtgärder handlar bland annat om att tydliggöra målet i regleringsbrevet till Försäkringskassan 2017. I formulering för 2016 löd att myndigheten ska bidra till att bryta utvecklingen av antalet timmar. Här vill regeringen tydliggöra att det inte handlar om att minska antalet timmar för personer som har rätt till dem, utan om att medel ska användas såsom det var avsett. Den som har ett faktiskt behov av stöd ska få det, skriver Åsa Regner.

Regeringen avser också att lägga fram ett lagförslag för att det förhöjda timbeloppet ska kunna variera över en längre period än en månad. Det är ett förslag som förenklar vardagen för assistansanvändare med förhöjt belopp.

Personskadeförbundet RTP välkomnar regeringens förslag på åtgärder och hoppas att detta ska bidra till att de som har behov av stöd också får det.

Läs debattartikeln på DN Debatt här:

Lyssna även på Åsa Regner i P1 Morgon

____________________________________________________

Politikerna måste enas om framtidens sjukvård

Personskadeförbundet RTP beklagar att regeringens samtal med oppositionen angående införandet av storregioner inom landstinget havererat. Förbundet befarar att möjligheten till en tillgänglig och jämlik sjukvård för alla oavsett var i landet man bor nu är svår att nå.

Personskadeförbundet RTP kräver nu att politikerna gör allt för att komma överens om framtidens sjukvård på ett sätt som gynnar invånarna.

Förbundet arbetar för att skapa bättre förutsättningar för personer med trafik- olycksfalls- eller polioskador och deras närstående.

Vi har under lång tid lyft fram vikten av att det skapas större geografiska län/landsting med regionala kompetenscenter för olika diagnoser för att ge förutsättningar till specialistvård och rehabilitering. Flertalet av förbundets medlemmar anser att det är av större vikt att det finns hög kompetens när det gäller vård och rehabilitering än avståndet till vårdgivare.

Läs även artiklar från Dagens Medicin nedan:

Därför sprack regionförhandlingarna:

Regionsamtal bryter samman:

Det räcker inte att säga att de inte kommer överens:

___________________________________________________

Större regioner är bra för en jämlik vård

I måndags uttalade sig Gunilla Åhrén från Personskadeförbundet RTP i P4 Uppland om fördelarna med storregioner.

– Att Uppsala län inte kommer slås ihop i en Svealandsregion år 2019 kan bli en nackdel för patienter med ovanliga skador. Vi hade välkomnat storregioner. Det beror på att vi representerar skadegrupper som är ganska små. Där ser vi fördelar med större regioner när det gäller att få en jämlik vård, säger Gunilla Åhrén, på Personskadeförbundet RTP.

Till exempel är det 200-300 personer per år i Sverige som drabbas av en ryggmärgsskada, enligt Gunilla Åhrén. Hon säger att för dem är det en fördel att bo i ett område med stor befolkning.

– Det spelar i allra högsta grad roll var man bor i landet. Den som tillhör de större orterna har tillgång till en vård som är mer kompetent, säger Gunilla Åhrén.

Lyssna på inslaget på SR P4 Uppland här:

__________________________________________________

Stora brister och ojämlik vård för de som lever med långvarig smärta

Nationellt uppdrag: Smärta, är en kartläggning över smärtvården i Sverige som genomförts av smärtspecialister på uppdrag av Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Rapporten visar på stora brister och omotiverade skillnader i vård och behandling av patienter med långvarig smärta. Personskadeförbundet RTP har varit delaktig i rapporten genom att belysa brukarperspektivet. Rapporten bekräftar vår bild av de brister som finns inom smärtvården, vilken vi kartlade genom smärtprojektet 2004-09. De saknas kompetens, struktur och långsiktighet på alla vårdnivåer.

Rapporten föreslår en nationell samordning av smärtvården, för att ta fram nationella rekommendationer kring patienter med långvarig smärta. Det skulle öka möjligheterna till en mer jämlik och effektiv vård och att bästa tillgängliga kunskap används för bästa möjliga patientnytta. Personskadeförbundet RTP ställer sig bakom expertgruppens rekommendationer och välkomnar ett nationellt programråd för smärta. Med så tydliga bevis förväntar vi oss att SKL kommer att följa de rekommendationer som rapporten ger.

Mer information om smärta finns på www.rtp.se/kunskap/smarta. Där finns behandlingsscheman för smärta, smärtguider och webbföreläsningar om smärta.

Läs hela rapporten Nationellt Uppdrag: Smärta på: http://webbutik.skl.se/sv/artiklar/nationellt-uppdrag-smarta.html

___________________________________________________

Låt inte orten styra var benet amputeras

Det är tveksamt om landets patienter har tillgång till god och jämlik vård vad gäller prevention av benamputation, skriver två ortopedingenjörer. Socialstyrelsens och Sveriges Kommuner och Landstings Öppna jämförelser redovisas incidensen av benamputationer i Sverige. Man rapporterar dock inte amputationer genom eller nedom fotleden, trots att de kan ha stor påverkan på gångfunktionen. Inte heller särskiljer man ifall knäleden bevaras eller inte, vilket har stor betydelse för personens gångfunktion med protes. Vi sökte därför i Social­styrelsens databas efter personer, 40 år och äldre, som genomgått benamputation de tio senast redovisade åren. Amputationerna kategoriserades utifrån funktionell betydelse:

Läs artikel från dagens medicin här:

___________________________________________________

Funktionsrätt - ett nytt begrepp i svenska språket

Varje människa har rätt till självbestämmande och full delaktighet i samhällslivets alla delar. Det grundar sig på mänskliga rättigheter. De förtydligas i FNs konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.

Denna rätt ryms inom det nya begreppet funktionsrätt, en person med funktionsnedsättning till självbestämmande och full delaktighet.

Funktionsrätt kompletterar begreppen funktionsnedsättning och funktionshinder, som de definieras av Socialstyrelsen.

Läs pressmeddelande från Handikappförbunden här:

___________________________________________________

LSS-utredningen är igång

I slutet av november startade arbetet för en av referensgrupperna. Utredningen har skapat flera referensgrupper för att förankra sitt arbete och skapa god kvalitet i arbetet. Personskadeförbundet RTP är en av de organisationer som har tillfrågats att delta i en referensgrupp. Personskadeförbundet RTP representeras av Christian Wass som är mycket kunnig och insatt i ämnet.

___________________________________________________

Finansiering, subvention och prissättning av läkemedel ska ses över

Under torsdagen beslutade regeringen om att tillsätta en utredning som ska genomföra en övergripande översyn av dagens system för finansiering, subvention och prissättning av läkemedel. Det är den första genomgripande översynen som görs sedan systemet tillkom. 

- Läkemedel är en central del av en modern sjukvård. Vi måste säkerställa att våra system för finansiering och prissättning bidrar till att patienter kan få tillgång till effektiva läkemedel till en rimlig kostnad för samhället, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström.

Översynens övergripande mål är ett långsiktigt hållbart system som möjliggör en samhällsekonomiskt effektiv användning av läkemedel. Detta ska i sin tur bidra till en modern och jämlik vård.

Läs pressmeddelande från Socialdepartementet här:

____________________________________________________

Ny medlemsförmån - rådgivning i socialförsäkringsfrågor

Från och med den 16 november har Personskadeförbundet RTPs medlemmar möjlighet att få telefonrådgivning i socialförsäkringsfrågor av juristen Erik Ward. Han svarar på frågor som gäller ärenden som handläggs av Försäkringskassan. Erik nås per telefon 0456-515 31 varje onsdag mellan klockan 13.00-17.00.

____________________________________________________

Julklappstips

Varför inte ge bort ett medlemskap i Julklapp? Det är en julklapp som varar hela året. Du kan välja vart vi ska skicka gåvobeviset med julhälsning samt välkomstmaterial; direkt hem till den du vill önska God Jul, eller hem till dig. Du kanske vill slå in gåvobeviset själv!

Hör av dig till Robert Brunkener på telefon 08-629 27 83 eller per e-post: robert.brunkener@rtp.se

____________________________________________________

Akvarellkurs på Öland

Personskadeförbundet RTP kommer att anordna en kurs för dig som vill möta våren på Öland och är nyfiken på akvarellmålning. Vi håller till vid Äleklinta alldeles vid havet med utsikt över Kalmarsund. Veckan kommer att erbjuda en blandning av äventyr, gemenskap och avkoppling.

Akvarellmåleri är en slags meditation för själen! Man slappnar av mentalt när man arbetar kreativt och det ger i sin tur nya idéer och infallsvinklar i livet. Tekniken bygger på att måla flödigt med stora penslar och mycket vatten, här får du släppa kontrollen och låta vatten och färger tala. Resultatet brukar överraska när man bara leker och inte försöker att prestera. Undervisningen anpassas till deltagarna och vi har gemensamma teknikgenomgångar och samtal efter dagens arbete. Det spelar ingen roll om du är nybörjare eller erfaren. Vår erfarenhet är att olika kunskapsnivåer föder varandra och nybörjarens frågor blåser liv i glöden hos de som målat länge.

Är du nybörjare så finns allt du behöver att köpa på plats. Har du målat tidigare så ta med det material du har, och komplettera med det som behövs på plats. Kursen leds av Meg Ersbacken-Engman, bildkonstnär från Lilla Dicka som även tidigare varit konstnärlig ledare för våra kurser.

När: 7-13 maj 2017

Plats: Vi bor i lägenheter på Äleklinta Gård där vi äter tillsammans och hjälps åt runt måltiderna. Ateljén har vi en kort promenad bort i ett båthus nere vid havet. 

Pris: 4 000 kr. I priset ingår kurs, kost och logi i lägenhetshotell. Resa och lakan ingår inte.

Sista anmälan: 23 mars 2017. Mer information och anmälningsblankett finns på www.rtp.se eller kontakta Agneta Lundin, tel 08-629 27 81, e-post agneta.lundin@rtp.se

 ___________________________________________________

 Dags att ansöka om forskningsanslag

Personskadeförbundet RTP stöder forskning och utveckling genom ekonomiskt stöd till forskare och andra aktörer som sysslar med utveckling som är verksamma inom förbundets intresseområden: polio, trafikskador som ger personer bestående funktionshinder, andra olycksfallsskador samt följdtillstånd av ovan nämnda skador.

Personskadeförbundet RTP beviljar årligen cirka 800 000 kronor till forskning och utvecklingsprojekt som är relevanta för Personskadeförbundet RTPs medlemmar. Sista ansökningsdag är den 31 januari 2017. Forskningsdelegationen har möte i februari-mars. Därefter meddelas så snart som möjligt om ni har beviljats bidrag eller inte.

Vi har inget ansökningsformulär utan vi föredrar att man skriver fritt, max två A4-sidor. Det ska framgå syfte, frågeställning, metod, tidsplan, budget och framför allt nyttan för skadegruppen. Bifoga också en kortfattad forskningserfarenhet, cv.

Ansökningar skickas digitalt till Gunilla Åhrén via e-post gunilla.ahren@rtp.se.

För information om sakfrågor kontakta Gunilla Åhrén via e-post gunilla.ahren@rtp.se eller telefon 08-629 27 95.

________________________________________________

Nominera till Årets Eldskäl 2016

Årets Eldsjäl är ett projekt där Folkspel tillsammans med Expressen lyfter fram Sveriges föreningsliv och alla fantastiska människor som där engagerar sig varje dag. Finalen där vinnarna utses äger rum i mars 2017.

Vet du någon som är en äkta eldsjäl? För att kunna bli en eldsjäl inom kategorin ”Öppen” skall den du nominerar ha ett brinnande engagemang som kommer många tillgodo inom föreningen eller gruppen.
Nomineringen stänger den 15:e januari 2017.

Så, in och nominera dina eldsjälar! Du får nominera hur många du vill – och tipsa gärna dina vänner att också nominera sina eldsjälar på www.aretseldsjal.se

 ___________________________________________________

Tjäna pengar till föreningen

Med Folkspel har din förening många möjligheter att tjäna pengar. Vi har fyra starka produkter att erbjuda: BingoLotto, BingoLotto prenumeration, Sverigelotten och BingoLottos Julkalender.

Det är upp till varje förening att själva bestämma vilka produkter ni vill sälja. I Målkalkylatorn kan man se hur mycket pengar man kan tjäna!

För mer information: www.folkspel.se

 

 

I det här numret.

Den 3 december - delta du också!

Välkomna förslag på åtgärder inom LSS

Politikerna måste enas om framtidens sjukvård

Större regioner är bra för en jämlik vård

Stora brister och ojämlik vård för de som lever med långvarig smärta

Låt inte orten styra var benet amputeras

Funktionsrätt - ett nytt begrepp i svenska språket

LSS-utredningen är igång

Finansiering, subvention och prissättning av läkemedel ska ses över

Ny medlemsförmån - rådgivning i socialförsäkringsfrågor

Julklappstips

Akvarellkurs på Öland

Dags att ansöka om forskningsanslag

Nominera till Årets Eldskäl 2016

Tjäna pengar till föreningen


 

Vill du avsluta prenumerationen? Klicka här...

 

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!