Events, partnersök, programinformation, med mera, från KFSK:s verksamhet kring EU:s fonder och program i Bryssel och Skåne. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev Kommunförbundets Skånes EU-enhet


Vi närmar oss med stormsteg jul och nyår och vi på EU-enheten har så smått börjat titta mot 2017 års planer. Innan dess så har vi en rad intressanta aktiviteter, bland annat studieresor till Bryssel, Brysselnätverk och de sista konferenserna för året. Här under har vi samlat den senaste tidens nyheter och möjligheter, trevlig läsning!

Projektutveckling
Till våren kommer Kommunförbundet Skåne att anordna två utbildningar med fokus på projektutveckling. Den första utbildningen äger rum den 15 februari med temat ”Hur skriver man en EU-ansökan? – Vägen från idé till färdig ansökan”. Den 8 mars har vi nästa utbildning med fokus på ”Projektledning, ekonomi och administration – Att arbeta i ett godkänt EU-projekt”. Utbildningarna är uppbyggda så att man kan välja att gå på antingen ett eller båda tillfällena utifrån personligt behov. Det finns 20 platser på respektive träff, så se till att säkra er plats så snart som möjligt.

EU-projektanalys (EPA)
Vi på EU-enheten befinner oss nu i slutfasen av Skurups kommuns EPA. Inför kommande år vill vi öppna upp för fler kommuner att genomföra en EU-projektanalys. Är er kommun intresserad av att få mer information och hjälp med att undersöka vad det finns för EU-finansiering för att kunna utveckla er kommuns verksamheter? I nuläget har ca 25 skånska kommuner genomfört en EPA, antingen med Kommunförbundet Skånes hjälp eller med egna resurser. Vi öppnar främst upp för dem kommuner som ännu inte gjort en analys, men även kommuner som har fått hjälp tidigare är välkomna att anmäla sitt intresse. Vi ser fram emot ett intensivt och spännande EPA-år.

Med vänliga hälsningar!

Johanna Haward, Samordnare för Brysselkontoret

Emma Landgren, EU-samordnare

Stina Lindgren, EU-praktikant


Nyheter

EU-kommissionen lanserar FOOD2030
Under konferensen den 13 oktober 2016 lanserade EU-kommissionen för första gången den nya agendan för forskning och innovation inom livsmedel och jordbruk, FOOD2030. Programmet syftar till att säkerställa framtida livsmedelsystem i Europa och göra sektorn mer hållbar och resistent mot klimatförändringar och utmaningar som rör hälsa.

Ny rapport om hur vi skapar ett ”Gigabitsamhälle”
Även om Europa har kommit långt vad gäller utvecklingen av en digital ekonomi så finns det många fler förmåner att utforska genom en fortsatt övergång mot ett mer digitalt samhälle. Enligt en framtagen rapport kommer omkring 40 procent av vår ekonomiska tillväxt mellan 2015 och 2020 förväntas bero på denna övergång.

Interreg-programmet för Östersjön ligger i topp
Interreg-programmet för Östersjöområdet, Baltic Sea Region Programme, 2007–2013 har fått ett mycket positivt omdöme i en utvärdering gjord av EU-kommissionen. Utvärderingen av den föregående programperiod visar bland annat att programmet har fungerat som en lättillgänglig plattform för gränsöverskridande samarbete i regionen.

Ett nytt TemaPM - Planera för människor ute nu!
Onsdagen den 23 november bjöd Region Skåne in till en releasedag för det ettåriga projektet TemaPM om Planera för människor. TemaPM är en programserie av publikationer som behandlar en rad olika områden där dagens fokus låg vid social hållbarhet och dess koppling till fysisk planering.


Utlysningar & Projektmöjligheter

Projektpartner sökes till ett projekt som ska hjälpa demenssjuka till ökad social interaktion
Deadline: 18 december 2016. Ett projekt för att hjälpa demenssjuka att engagera sig i sociala sammanhang genom den nya utformningen av en medveten strategi. Man söker för finansiering inom ramen för Horisont 2020 MSCA RISE.

Spansk stad söker partner inom Europa för medborgarna
Deadline: 1 mars 2017. Staden Gijón i norra Spanien söker projektpartners till ett projekt som ska granska framväxten av euroskepticism och dess påverkan på EU:s framtid. Man vill arbeta med gränsöverskridande aktiviteter som understödjer ökad insikt och förståelse för EU och medlemsstaterna.

Partnersök - Infrastruktur för elbilar i städer
Deadline: 25 januari 2017.
En italiensk region söker partners till ett projekt som handlar om att göra städer bättre anpassade för elbilar genom att samordna laddningsstationer. Projektet söker både offentliga och privata aktörer för forskning som ska bidra till öka försäljningen av elbilar.

Partnersök för återvinning av avfall
Deadline: 20 december 2016. Ett slovenskt forskningsinstitut som är verksamt inom byggbranschen, vill bilda ett konsortium och söker därför partners till Horisont 2020 inom utlysningen ”Greening the economy”.

Fem nya utlysningar inom Hälsoprogrammet
Deadline: 31 januari 2017 för samtliga utlysningar. Nu finns det fem nya utlysningar om pilotprojekt inom Hälsoprogrammet. För denna ansökningsomgång ligger fokus på sjukdom och hälsa såsom medfödda sjukdomar och nedsatthet, psykisk hälsa och behandling av kroniska sjukdomar.

Utlysning om information och den gemensamma jordbrukspolitiken
Deadline: 15 december 2016. Jordbrukspolitiken utgör en  stor del av EU:s budget och angår på så vis alla EU-medborgare. Dock finns det en utmaning i att synliggöra dess stora fördelar mer tydligt. Nu har EU-kommissionen har öppnat en ny ansökningsomgång som ger stöd åt informationsinsatser för EU: gemsamma jordbrukspolitiken.

Kommande utlysningar inom Europeiska socialfonden
Två utlysningar som har beslut i juni nästa år och projektstart från och med september kommer lanseras under december 2016 – februari 2017. Utlysningarna uppmuntrar transnationellt samarbete och att nationella, regionala och lokala erfarenheter och kunskaper tillvaratas. Se även ESF:s sida för mer information.

Kommande utlysningar inom Europa för medborgarna

Deadline: 1 mars 2017 och 1 september 2017. Under nästa år kommer programmet Europa för medborgarna lansera flera olika utlysninmgar inom programmets två delprogram Europeisk hågkomst och Demokratisk delaktighet och engagemang.


Konferens & events:

The 2016 Digital Health and Care Conference
30 november 2016 arrangeras en konferens med tema digital hälsa och vård. The Digital Health är en av flera event som hålls under veckan Digital Helath and Care Week 28 nov – 2 dec. Keynote presentationerna kan följas via webcast, följ länken ovan, Edinburgh.

Att arbeta strategiskt med internationalisering
Deadline: 30 november till eventet 7 december 2016. Välkommen till en dag fylld med praktisk information, vägledning och diskussion om hur ni kan arbeta med er internationella strategi genom Erasmus+ yrkesutbildning, Stockholm.

Inför ansökan till Erasmus + mobilitet 
Deadline: 1 december för konferensen 6 december 2016. Planerar ni att söka bidrag för kompetensutveckling inom Erasmus+ mobilitet skola? Välkommen till en skrivarstuga där vi ger stöd och råd inför ansökningsomgången 2017, Stockholm.

Hur laddar vi Skåne?
1 december 2016 (begränsat antal platser) Klimatsamverkan Skåne  försöker besvara frågan kring vad vi behöver göra för att möta det ökade behovet av laddningsmöjligheter för elbilar, Malmö.

Skånskt bostadsforum 2016
5 december 2016 arrangeras den årliga heldagskonferensen om Skånes bostadsmarknad, Malmö

European Vacational Skill Week 2016
5-9 december 2016, Konferensen har syfte att förbättra attraktionskraften  och bilden av yrkesutbildning. Man visa upp kompetensen och kvaliteten och öka medvetenheten om det stora utbudet av möjligheter som finns inom området, Bryssel.

European Summit on Innovation for Active and Healthy Ageing: Transforming the future of Health and Care in Europe. 5-8 december 2016, Konferens i Bryssel om hälso- sjukvård och innovation. Årets konferens kommer bland annat att lägga mycket fokus vid hur digitalisering kan användas för att möta demografiska utmaningar, Bryssel.

Konferens om IKT-professionalisering
6 december 2016, Europeiska kommissionen anordnar denna konferens för att ta itu med den nuvarande bristen på e-kompetens i Europa och de negativa effekterna av dessa med avseende på tillväxt och innovation. se program här, Bryssel.

Konferens – Besöksnäring
(Avgift) 7 december 2016, Konferens i Uppsala om besöksnäring, hur samhället kan bidra till utveckling av en hållbar och växande svensk besöksnäring. Har en kursavgift och riktar sig till politiker, tjänstemän, kommunledning, turistansvariga, eller personer inom samhällsplanering och kollektivtrafik, Uppsala.

Plattformsdagar
(Avgift) 7-8 december 2016 för en tvådagars konferens där man kommer diskutera bostadsfrågan och villkoren för människors rätt att bo i en hållbar stad, Malmö.

Strukturbild Skåne: programserie
12 december 2016 hålls ett seminarium om mobilitet och tillgänglighet, Tomelilla.

Webbinarium: Strategiska partnerskap inom Erasmus+
Deadline: 12 december till webbinariet som hålls 16 december 2016. Välkommen att ta del av hur ni genom internationellt samarbete kan stärka och utveckla er organisation. Mötet vänder sig till aktörer och organisationer verksamma inom vuxnas allmänna lärande, yrkesutbildning, vägledning och kompetensutveckling, livesändning via internet.

ÖKS Ansökningsseminarium
14 december 2016 håller ÖKS i ett ansökningsseminarium inför ansökningsrundan 23 januari – 17 februari 2017, Malmö.

Landsbygdskonferens 2017
(Avgift) Deadline: 3 januari till konferensen som hålls 3 februari 2017. Politiker och tjänstemän är välkomna till en dag om landsbygdsfrågor t.ex. bredband- och kollektivtrafikfrågor. Konferensen kommer även att webbsändas anmäl dig här till sändningen, Stockholm.


Kontakt

Johanna Haward

Samordnare för Brysselkontoret 
0728-85 47 93

johanna.haward@kfsk.se

Stina Lindgren

EU-praktikant
0728-85 47 91

stina.lindgren@kfsk.se

Emma Landgren

EU-samordnare

0728-85 47 88
emma.landgren@kfsk.se 


Följ oss på twitter!

Besök gärna vår hemsida


Du får detta nyhetsbrev eftersom du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.