Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

 
 

I detta nyhetsbrev, som utkommer med oregelbundna mellanrum, finns korta analyser och kommentarer till aktuella frågor inom politik och ekonomi. För ytterligare information om mina verksamheter, besök gärna Munkhammar Blog, Munkhammar Advisory, Facebook eller Twitter.

2011-04-01

Barnfattigdom

Inga barn ska växa upp i fattigdom i Sverige. Men hur ser utvecklingen ut? Håkan Juholt (S) säger att vi har en stor ökning. Rädda Barnen säger att vi har en rejäl minskning, en halvering sedan 1997 - vilket Dagens Samhälle också lyfter fram. Själv deltog jag i en Riksdagsdebatt med finansminister Anders Borg i ämnet i veckan.

Vinst ger mer välfärd

Svenska Dagbladet har bedrivit en kampanj mot välfärdföretag, under vinjetten "välfärdens nya herrar", illustrerad av en kapitalist med hatt och käpp. Socialdemokraterna lyfter det till en huvudfråga. Jag skrev i en debattartikel i Svenska Dagbladet i ämnet här, till försvar för företagande och vinst.

I praktiken instämde jag därmed med några mindre populistiska och mer seriösa socialdemokrater som argumenterade likartat här. Ungefär samtidigt kom en ny studie som visade att 47 av de 50 sämsta skolorna är kommunala, att betygsinflationen är större i kommunala skolor och att andelen invandrare är högre i friskolor.

Tysklands återkomst som ekonomisk motor

Många avundas nu Sveriges starka ekonomi, och något liknande gäller Tyskland. Sådant händer dock inte av sig själv, utan är ett resultat av aktiva handlingar. I Tysklands fall både reformer för att arbete skulle bli mer lönsamt och ansvarsfulla löneavtal under lång tid. Detta utvecklar jag här.

Rättvisa skatter

Håkan Juholt och den nye ekonomisk-politiske talesmannen (S) Tommy Waidelich beskrev sin ekonomiska politik på DN Debatt. Föga nytt, men mindre vänstersväng än Juholts tal. Noterbart att de avvisar skattehöjningar och aktivt motiverar varför dagens offentliga intäkter räcker. Glöm inte det om de åter börjar tala om att vi på grund av skattesänkningar inte har resurser till välfärd!

Hur stor andel av de totala arbetsinkomsterna i ett land har den rikaste tiondelen? Och hur stor del av de totala skatterna betalar de? I Sverige verkar andelarna vara liuka stora, cirka 27 procent. Kan ju anses rättvist; tjänar man mer bidrar man mer. I USA tjänar de 33 procent av inkomsterna men betalar 45 procent av skatterna. Fler länder här.

LO

LO:s ordförande Wanja Lundby Wedin redovisade en studie som visade att blott 18 procent av LO-medlemmarna tror att politiken kan lösa deras vardagsproblem. Hennes slutsats - att förorda mindre politik? Tvärtom. Hon vill nu ut och övertyga om politikens möjligheter. Vidare ansåg medlemmarna att arbetslöshet var det främsta samhällsproblemet. Hennes slutsats - att ompröva och utveckla förslag för jobb? Nej, att bekämpa inkomstskillnader. Och de undrar varför färre vill vara med!

Libyen

Utmärkt att Sverige är med. Propositionen kom timmar efter Natos förfrågan. Snabbt agerat. Bra med bred enighet, men stor förvåning kring Socialdemokraterna. Med högljudd retorik skällde de om att regeringen inget gjorde för at stoppa Khadaffi. Och nur är deras villkor för stöd att förbjuda svenskarna att delta i strid. Oseriöst.

Synpunkter

Input till detta nyhetsbrev - eller synpunkter i övrigt - är välkomna och skickas till johnny@munkhammar.org.

 
     
 

Klicka här för att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet.

 
Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!