Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

     NYHETSBREV nr 8 oktober 2016

Handikappförbunden blir Funktionsrätt Sverige

Den 19 oktober beslöt Handikappförbundens kongress att organisationen ska byta namn till Funktionsrätt Sverige den 18 maj 2017.

”Namnet är väl valt och vilar på grunden för vårt arbete, nämligen mänskliga rättigheter som de förtydligas i FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning”, säger Stig Nyman, ordförande.

Läs pressmeddelande från Handikappförbunden här:

_____________________________________________________

”Ojämlik tillgång till kognitiva hjälpmedel”

Den ojämlika tillgången till kognitiva hjälpmedel som föreligger i Sverige är ett brott mot FN:s konvention om mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Detta skriver Personskadeförbundet RTP tillsammans med 14 andra organisationer i en gemensam debattartikel som publiceras idag i Dagens Medicin.

Många människor lever med någon form av kognitiv funktionsnedsättning, på grund av exempelvis adhd, autism, demenssjukdom, dyslexi, stroke, traumatisk hjärnskada eller utvecklingsstörning. Tack vare kognitiva hjälpmedel, så som appar med påminnelsestöd eller tyngdtäcken, kan dessa människor och deras anhöriga få det stöd de behöver för att kommunicera, minnas, planera sin tid samt skapa struktur och lösa problem i vardagen.

Läs debattartikeln här:

 


Elektroniska recept ska bli huvudregel

I förra veckan fattade regeringen beslut om att Läkemedelsverket tillsammans med Socialstyrelsen ska utreda och lämna förslag på vilka författningsförändringar som krävs för att införa elektronisk förskrivning av receptbelagda mediciner som huvudregel.

I uppdraget ingår också att särskilt peka ut vid vilka situationer det ska vara tillåtet med andra förskrivningssätt än elektroniska och komma med förslag på lämplig tillsyn så att den nya föreslagna huvudregeln efterlevs.

- För att vi ska kunna följa upp alla läkemedel måste recepten vara elektroniska. Då kan vi lättare undvika både medvetna och omedvetna fel, och öka patientsäkerheten. Det kommer i förlängningen att rädda liv, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström.

Läs pressmeddelande från Socialdepartementet här:

__________________________________________________________

 Välkommen till IVO-dagen 2016

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, bjuder in till en strategisk diskussion inom tillsyns- och tillståndsområdet.Inbjudan till IVO-dagen riktar sig till dig som deltar som ordförande/kanslichef från en organisation som representerar patienter och brukare och intresseorganisationer.

Registreringen är öppen ett tag till via registreringslänken. Passa på att anmäla dig innan anmälningstiden löper ut. IVO-dagen anordnas vid sex olika tillfällen och orter i landet. Nedan finner du anmälningslänkar.

Läs mer om IVO-dagens program och vilka målgrupper vi riktar oss till i år här

Anmäl dig till Örebro
Anmäl dig till Umeå
Anmäl dig till Malmö
Anmäl dig till Göteborg
Anmäl dig till Stockholm
Anmäl dig till Jönköping

För frågor om IVO-dagen, vänligen kontakta ivo@travelteam.se

____________________________________________________________

 
Från snack till verkstad

Handikappförbunden driver med stöd av Arvsfonden projektet Från snack till verkstad - ett projekt som syftar till att påskynda genomförandet av Funktionshinderkonventionen i Sverige.

I förra veckan skickade projektet ut ett nyhetsbrev.

Läs nyhetsbrevet här:

_____________________________________________________

Angående budgetanslaget för bilstöd

Som Försäkringskassan tidigare informerat om kan bilstöd endast betalas ut inom ramen för anslagna medel. Riksdagen har i år beslutat att budgetanslaget för bilstöd är 266 995 000 kronor. Enligt prognosen för bilstöd beräknar Försäkringskassan att anslaget kommer ta slut i oktober 2016.

När anslaget är förbrukat kan inte Försäkringskassan göra några utbetalningar förrän nytt anslag tilldelas. Försäkringskassan har gjort en hemställan om tilläggsanslag. I höstbudgeten föreslår regeringen att Försäkringskassan tilldelas ett tillskott till anslaget för bilstöd med 61 000 000 kronor. Höstbudgeten är inte beslutad än, först när den är beslutad och regeringen vidare fattat beslut om ändring av Försäkringskassans regleringsbrev kan Försäkringskassan använda sig av detta tillskott. Beslut om ändring av regleringsbrevet kommer troligen att fattas under december månad, efter detta kan utbetalningarna av bilstöd att påbörjas igen.

Mer information om anslaget kommer publiceras på forsäkringskassan.se inom kort, och kommer att uppdateras när anslaget tar slut.

___________________________________________________________

Vuxenskolan Stockholms län tar nu bort avgifterna för personer med funktionsnedsättning

Många människor som omfattas av socialförsäkringssystemet är fattiga och mår sämre än andra. Enligt lag har de rätt till samma levnadsvillkor, ekonomiskt stöd och utbildning som övriga medborgare. För att tillgängliggöra folkbildningen för dem som inte kan betala en deltagaravgift tar Studieförbundet Vuxenskolan Stockholms län nu bort avgifterna.

Läs pressmeddelande från Vuxenskolan Stockholm här:

___________________________________________________________

Ny medlemsförmån - rådgivning i socialförsäkringsfrågor

Från och med den 16 november har Personskadeförbundet RTPs medlemmar möjlighet att få telefonrådgivning i socialförsäkringsfrågor av juristen Erik Ward. Han nås per telefon 0456-515 31 varje onsdag mellan klockan 13.00-17.00.

_____________________________________________________

Medlemsblad från Handikapphistoriska föreningen

Nu har ett nytt medlemsblad från HandikappHistoriska Föreningen. kommit ut!

Läs medlemsbladet här:

______________________________________________________

Världens första tankestyrda armprotes överträffar förväntningarna

För första gången någonsin har en konstgjord arm med permanent inopererat styrsystem använts en längre tid. Resultatet är bättre än väntat. Patientens liv har förändrats i stort, men även i smått – han kan nu hantera allt ifrån maskinerna i jobbet till snörningen på sina barns skridskor.

Läs pressmeddelande från från Chalmers och Sahlgrenska Universitetssjukhuset här:

_____________________________________________________

Sverige bryter mot FNs rekommendation kring mänskliga rättigheter

Den 18 oktober presenterade regeringen sin nya strategi om mänskliga rättigheter. Samtidigt skickade Handikappförbunden ett brev till FN för att informera om att Sverige bryter mot rekommendationen från FNs övervakningskommitté när det gäller konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.

Läs pressmeddelande från Handikappförbunden här:

__________________________________________________________________

Retroläger 2017

Retroläger riktar sig till dig som haft en ryggmärgsskada i minst 8 år, använder rullstol eller är gående. Två kurstillfällen med individuell vägledning via hälsosamtal, enkla funktionella tester samt föreläsningar som varvas med praktiska pass vill vi ge dig inspiration och motivation till ett friskare och aktivare liv.

RETRO 2017 består av två kurstillfällen med handledd egenträning däremellan. Den första delen genomförs 4 – 7 maj och den andra 4 – 6 oktober på Bosöns Idrottsinstitut, Lidingö.

Kostnaden 6 500 kr (inkluderar helpension vid båda kurstillfällena samt kurslitteratur).

RETRO 2017 arrangeras av RG Aktiv Rehabilitering och genomförs i samarbete med Stiftelsen Spinalis, Rehab Station Stockholm och Personskadeförbundet RTP.

Sista ansökningsdag: 8 mars 2017

Mer information och anmälan finns på: www.rgaktivrehab.se

_______________________________________________________________

Så ska du göra om du krockar med vilt

Att köra på ett djur kan bli dyrt för den som väljer att inte rapportera det till polisen. Denna vecka inleder Nationella viltolycksrådet, ett samarbetsråd mellan 16 organisationer, myndigheter och försäkringsbolag, en insatsvecka där syftet är att informera bil- och mc-trafikanter samt bilskoleelever om viltfaran på vägarna och lära ut hur man kan förebygga olyckorna.

Läs artikel från tidningen Metro här:

_______________________________________________________________

Alla måste få hjälpmedel på lika villkor 

För många människor som drabbas av inkontinens kantas vardagen av rädsla för läckage, socialt utanförskap, depression och frustration. Men med rätt inkontinenshjälpmedel skulle många problem kunna överbryggas. Tyvärr får inte alla patienter dessa hjälpmedel på lika villkor, en orättvisa som måste förändras.

Nikola har tillsammans med Personskadeförbundet RTP och flera andra organisationer skrivit en debattartikel om tillgång till hjälpmedel.

Läs debattartikeln här:

________________________________________________________________

Unga nobbar reflex i trafiken

Unga svartklädda fotgängare lever farligt i trafiken nu när höstmörkret faller. Knappt två av tio använder regelbundet reflex, enligt en undersökning som genomförts på uppdrag av försäkringsbolaget If.

Läs artikel från Dagens Nyheter här:

_________________________________________________________________

Boken - Allt du behöver veta om postpolio

Alla nya medlemmar som har haft polio får boken - Allt du behöver veta om postpolio - utan kostnad. Även du som redan är medlem och har polio och inte redan har boken får den. Kontakta då förbundskansliet på info@rtp.se eller telefon 08 629 27 80 så skickar vi boken till dig.

I det här numret.

Handikappförbunden blir Funktionsrätt Sverige

”Ojämlik tillgång till kognitiva hjälpmedel”

Elektroniska recept ska bli huvudregel

 Välkommen till IVO-dagen 2016

Från snack till verkstad

Angående budgetanslaget för bilstöd

Vuxenskolan Stockholms län tar nu bort avgifterna för personer med funktionsnedsättning

Ny medlemsförmån - rådgivning i socialförsäkringsfrågor

Medlemsblad från Handikapphistoriska föreningen

Medlemsblad från Handikapphistoriska föreningen

Världens första tankestyrda armprotes överträffar förväntningarna

Sverige bryter mot FNs rekommendation kring mänskliga rättigheter

Sverige bryter mot FNs rekommendation kring mänskliga rättigheter

Retroläger 2017

Så ska du göra om du krockar med vilt

Alla måste få hjälpmedel på lika villkor 

Unga nobbar reflex i trafiken

Boken - Allt du behöver veta om postpolio

 

Vill du avsluta prenumerationen? Klicka här...

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!