Events, partnersök, programinformation, med mera, från KFSK:s verksamhet kring EU:s fonder och program i Bryssel och Skåne. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev Kommunförbundets Skånes EU-enhet


Hej!
I månadens nyhetsbrev blickar vi tillbaka på vad som hänt under oktober månad, både i Bryssel och på hemmaplan.
I det här nyhetsbrevet tittar vi bland annat närmare på:
- Internatet i Bryssel med tema: Migration och integration
- European week of regions and cities
- Uppdateringar av hemsidan för EU-projekt samtsammanhållningspolitiken

Johanna Haward, Samordnare för Brysselkontoret
Emma Landgren, EU-samordnare
Stina Lindgren, Praktikant EU-frågor


Nyheter

Arbetsprogrammet 2017

Kommissionens meddelande den 25 oktober att det arbetsprogrammet för 2017 är klart. Arbetsprogrammet ska bemöta EU:s största utmaningar och man lägger stort fokusvid att EU ska skydda, försvara och sätta sina medborgare i centrum.

European Week of Regions and Cities

Kommunförbundet Skåne deltog under de europeiska temaveckan för regioner och kommuner, European Week of Regions and Cities som anordnandes för 14:e gången i Bryssel 10–13 oktober 2016.

Brysselinternatet

Den 13-14 oktober arrangerade Kommunförbundets Skånes EU-enhet ett internat med tema migration och integration i Bryssel. Tjänstemän representerande ett 20-tal skånska kommuner infann sig på vårt kontor i Bryssel och deltog i en rad intressanta seminarier och möten med koppling till konferensens tema.

Sammanhållningspolitiken
Vi har samlat allt material kring sammanhållningspolitiken inklusive vår skrivelse under en gemensam nyhet som uppdateras efter hand. Nyheten hittar ni även som toppnyhet på vår avdelnings hemsida!

Resultatet av EU:s satsningar 2007–2013 inom sammanhållningspolitiken
EU-kommissionen har publicerat resultaten av en oberoende utvärdering av EU:s investeringar under perioden 2007-2013, med enskilda rapporter för varje medlemsstat. Utvärderingen understryker mervärdet av sammanhållningspolitiken och ger en bild av hur den kan utvecklas under kommande programperiod.

Landsbygdsnätverkets utökade uppdrag

Under programperioden 2014-2020 har Landsbygdsnätverket fått ett utökat uppdrag, man kommer framöver att verka som nätverk för organisationer som arbetar inom fiskeri och vattenbruk.

Bredband i hela EU?

Enligt läckta uppgifter kan alla EU-medborgare få tillgång till prisvärd bredbandsuppkoppling. Dock väntas ett sådant förslag mötas av en del kritik från medlemsstaterna som komemr att behöva finansiera denna satsning.

Projektkonsultationer för Södra Östersjöprogrammet
I Karlskrona 23-24 november bjuder Programsekretariatet för Interreg South Baltic tillsammans med programmets Contact Points in till projektkonsultationer inför den tredje ansökningsomgången, som öppnar mellan den 2 november och den 16 december 2016.

Ansökningshjälp för landsbygdsprogrammet

På denna sida finner du bedömningsgrunder för varje investeringsstöd, hjälpmallar och annat som är bra att veta innan du söker ett stöd. Du kan också läsa vad som krävs för att göra en komplett ansökan.


Utlysningar & Projektmöjligheter

EU:s fonder & program

Nu har vi ändrat och uppdaterat vår egen hemsida!

Vi lägger regelbundet ut aktuella utlysningar, se länk ovan

URBACT öppnar för en ny typ av utlysning
I december 2016 öppnar en ny utlysning under URBACT, programmet för utbyte och lärande kring hållbar stadsutveckling. Utlysningen, Call for the selection of good practices, har som syfte att samla förslag och etablera en pool av goda exempel som kan användas av alla europeiska städer.

Ny ansökningsomgång inom Kreativa Europa
Kreativa Europa har öppnat en ny utlysning inom kulturdelprogrammet. Utlysningen: "Stöd till europeiska samarbetsprojekt" har deadline 23 november, 2016 före kl. 12:00.

Utlysning inom Fonden för ett Sammanlänkat Europa
FSE är EU:s finansieringsinstrument för områdena transport, energi och telekommunikation. Fonden har öppnat en utlysning ”Synergi call – 2016 – 1” med deadline 13 december 2016. Utlysningen stödjer utbyggnaden av en hållbar och effektiv transportinfrastruktur och energi.

Partnersök: Fjärrvärmeprojekt med spanska Navarra
Regeringen i Navarra vill starta ett projekt som syftar till att säkerställa mer hållbara lösningar, förbättra befintliga och utveckla nya fjärrvärmenät. Deadline: 7 juni 2017.


Konferens & events:

E-förvaltning på lokal nivå

8 november 2016 i Bryssel (anmälan innan 4 nov) där Ale kommun och Göteborgs kommun står för värdskapet. Det diskuteras digitalisering av offentlig förvaltning, Bryssel.

Strategiforum för Östersjöstrategin

8-9 november 2016 håller Nordic Council of Ministers, i nära samarbete med EU-kommissionen, ett seminarium inom Interreg Baltic Sea Region om blå tillväxt, Stockholm.

Alternative fuels with a cross-border perspective –
The Nordic Example

9 november 2016 bjuder Region Skåne och Region Västra Götaland in till ett seminarium om alternativa bränslen, Bryssel.

Svenska miljöinstitutet – Hållbara transporter 2016

10 november 2016 är det dags för IVL:s årliga konferens som i år tar upp trender, innovationer och nya drivmedel för framtidens transportsystem och bilfria städer i Europa, Stockholm.

The Baltic Sea Area – frontrunner in digitalization!

Deadline: 14 november för anmälan till 16 november 2016 ett seminarium som behandlar Östersjöområdets framstående roll i den pågående digitaliseringen av området. Se program, Bryssel.

INTERREG Nordsjö – Interwork Event i Göteborg 15-16/11 

15-16 november 2016, nästa ansökningsomgång för helt nya projektidéer (Expression of Interest) inom INTERREG (call nr 4) för juni-september 2017. Under Interwork Event 15-16 november finns det utrymme att förbereda och utarbeta projektförslag, utbyta idéer och partners inför nästa ansökningsomgång. Eventet är det enda som kommer hållas i Sverige under programperioden 2014-2020, Göteborg.

Mänskliga Rättighetsdagarna 2016

17-19 november 2016 arrangeras konferensen som tar upp flera omrpden omkring mänskliga rättigheter så som rätt till bostad, hälsa och utbildning vilket berör kommuners, landstings och regioners verksamheter, Malmö.

Kunskapsseminarium om svensk höghastighetsjärnväg
21 november 2016. Trafikverket arrangerar seminarium med tema samhällsutveckling och höghastighetsjärnvägar, Malmö.

European Tourism Day

Deadline: 24 november 2016 för konferensen den 29 november 2016. Tema: ”stötta samverkan mellan turism och kulturella och kreativa industrier, innovativa lösningar som leder till arbetstillfällen och tillväxt”, Bryssel.

Think Digital 2017
29 november 2016 hålls konferensen Shaping the Digital future of Europe rum i Bryssel. Temat är förverkligandet av EU:s digitala inre marknad och dess utvecklingspotential, Bryssel.

Nordisk Infrastrukturkonferens
29 november – 1 december 2016 hålls den årliga konferensen om vår framtida infrastruktur i Norden, Helsingborg.

European Summit on Innovation for Active and Healthy Ageing: Transforming the future of Health and Care in Europe.
5-8 december 2016 hålls en konferens om hälso- sjukvård och innovation. Årets konferens lägger även fokus vid hur digitalisering kan användas för att möta demografiska utmaningar, Bryssel.

Konferens – Besöksnäring
7 december 2016 är det konferens om besöksnäring. Det kommer diskuteras hur samhället kan bidra till utveckling av en hållbar och växande svensk besöksnäring, Uppsala.


Kontakt

Johanna Haward

Samordnare för Brysselkontoret 
0728-85 47 93
johanna.haward@kfsk.se

Stina Lindgren

EU-praktikant

0728-85 47 91

stina.lindgren@kfsk.se

Emma Landgren

EU-samordnare
0728 - 85 47 88
emma.landgren@kfsk.se 


Följ oss på twitter!

Besök gärna vår hemsida


Du får detta nyhetsbrev eftersom du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!